HTML

Kérj tanácsot

Barátnők vagyunk... Zsófi és Nóra. (25) 33 éve beszélgetünk. Egymással és rengeteg más barátunkkal is. Együtt és külön-külön. Ha kérdeznek, elmondjuk a véleményünket. Aki segítségre szorul, annak segítünk. Ha tanácsra van szükséged, neked is adunk. Hogy miről kérdezhetsz? BÁRMIRŐL. Beszélgessünk.

Friss topikok

Címkék

1848 as forradalom (1) 1956 (1) 1 1 5 éves a miskolci villamos (1) 2001 űrodüsszeia (1) 2011 (2) 2012 a sárkány éve (1) 2012 világvége (1) 2013 a kígyó éve (1) 20 gyerekes milliárdos (1) 50 éves James Bond (1) a. l. webber macskák (1) abaúj (2) activia vip program (1) adakozás (1) Adriano Celentano (1) advent (4) adventi ételek (2) afrika múzeum (1) agresszió (4) alain delon (1) alain ducasse (1) alcsúti arborétum (3) alibigyár (1) állattartás (2) almás kukoricasaláta (1) almás receptek (1) almás joghurtos édesség (1) álomépítők (1) amazonas (3) amerikai graffiti (1) andamán szigetek (1) angolkert (1) angol trónörökös (1) angyal (1) anna gavalda (2) anna örök (2) antonioni (1) anyák napja (3) anya lánya viszony (1) apa nélkül (1) április elseje (1) arlon (1) arnold schwarzenegger (1) arriba kakaó (2) árvíz (2) assam (1) átpozícionálás (1) audrey tautou (1) avasi fröccs (1) az unicum története (1) a nap éve (1) a nő (1) a nyúl éve (1) a pockok szerelmi élete (1) a sors iróniája (1) A szerelem hullámhosszán (1) a tigris éve (1) babona (3) babwestern (1) bagdy emőke (1) Bagdy Emőke (1) balaton (2) Balázs Fecó (1) Bálint - napi ajándékok (1) bálint nap (2) banánkenyér (1) banki jogtanácsos esete rudolf péterrel (1) bántalmazás (1) barabási albert lászló (1) barátok közt (1) barátság (6) barbara delinsky (1) barcelona (2) baricco (1) Bartos Erika (1) bastogne (1) Beata Bishop (1) befőzés (1) beiskolázás (1) bereményi géza (2) besenyő pista bácsi (1) beszélgetés (13) Bíborszél együttes (1) bikafuttatás (1) bikaviadal (2) bikicsunáj (1) biománia (1) blogunk második születésnapja (1) blue curacao likőr (1) blue monday (1) blue valentine (1) bocsánat (1) bodza (1) Bogányi Gergely (1) Bogyó és Babóca (1) böjt (3) böjte csaba (3) böjti ételek (1) böjti receptek (1) bókay jános író (1) boldogkőváralja (1) boldogság (1) bolida (1) bolognai egyetem (1) borsalino (1) bors máté (1) börtönbe zárt kamaszlányok (1) braindogs (1) bratyizás (1) brazília (2) brüsszel (1) Bubik István (1) budapest bár (2) bud spencer (2) buga doktor (1) bulgur (1) buli (1) busójárás (1) búza töret (1) café á la parisienne (1) café á la russe (1) cameron diaz (1) cappuccino (2) carlos ruiz zafón (1) carlo pedersoli (1) carpe diem (1) carrie fischer (1) casanova (1) catherine tate (1) che guevara (1) chris rea (1) Címkék (2) cinege (1) colin farrell (1) colin firth (1) columbia (1) corrida (1) criollo kakaó (2) család (27) csányi sándor (1) Csányi Sándor (1) cseh tamás (3) cseresznye (1) cseresznyevirágzás (1) cserhalmi (1) Cserháti Zsuzsa (1) csernus doki (3) csíkszentmihályi mihály (1) csík zenekar (1) csodálatos júlia (1) csokoládé (5) csokoládés mézeskalács (1) curacao kávé (1) curie (1) darjeeling (1) demis roussos (1) depresszió (4) Desperadó (1) dickens (1) diótörő (1) diploma előtt (1) divat (1) donizetti (1) downton abbey (1) dugovics titusz (1) dunakömlőd (1) dunszt (1) dustin hoffmann (1) echternacht (1) Edda (1) egészség (5) egészséges alvásmennyiség (1) egészséges desszertek (1) egészséges ételek (1) egészséges nassolnivalók (1) egészséges táplálkozás (5) égig érő fű (1) egyedül maradni gyerekekkel kommentben (1) egyedül maradni gyerekkel (1) egypercesek (2) egy óra múlva itt vagyok (1) eldorádó (1) életmód (1) élet értékei (1) eljegyzés (1) elkezdődött a Sárkány éve (1) elliot aronson (1) első magyar szakácskönyv (1) el nino jelenség (1) emésztési leukocitózis (1) énképzavar (1) Én a séf (1) eőry kató és ruttkai éva (1) Eötvös Gábor (1) eredet (1) erősítés (1) esélyegyenlőség (1) eskővők ideje (1) esküvő (1) ételfesték (1) eyjafjallajökull vulkán (2) fagylalt (2) falusi élet (1) fapados repülés (1) farsang (1) farsang farka (1) februári versek (1) feldmár andrás (1) Feleség kerestetik (1) felnőtté válás (4) félrelépés (3) fémhab (1) fenegyerek véleménye (1) Fenyő Miklós (1) férfiak (7) férfiak típusai (2) férfismink (1) férfi agy és női agy (2) férfi nő téma (1) feri atya (1) ferran adria (1) fesztiválok (2) fiatalok részegsége (1) filmek (18) filmes frizurák (1) filmzenék (1) film színház muzsika (1) fishing on orfű (1) foci (3) fogyasztói társadalom (3) fogyókúra (2) földes (2) földrengés (1) föld napja április 22 (1) forastero kakaó (1) forgács józsef (1) fortepan fotógyűjtemény (1) fotózás (4) főzőiskola (1) főzős műsorok (2) főzzünk (19) francia hallé (1) francia kávé (1) francia konyha (2) Frank Sinatra (1) frédi és béni (1) fröccs (1) fűszeres csokoládé (1) Gabriel García Márquez (1) gagarin (1) galette des rois a királyok lepénye (1) garcía márquez (3) gárdonyi géza (1) gárdos péter (1) garfield (1) gasztronómia (43) gazdagság (3) genetika (1) génmódosítás (1) Gianni Morandi (1) gibb fivérek (1) gluténmentes liszt (1) gluténmentes sütemény (1) godard (2) goldberger frederika (1) gömbakvárium (1) gönc (1) gondolkodó víz (1) gordon ramsey (1) grammy díj (1) gróf somssich pongrác (1) gundel palacsinta (1) gyász (2) gyereknevelés (12) gyerekvállalás (1) gyerek fejlesztése (1) gyermekvállalás (1) győzelem napja (1) hacser józsa (1) hagyományok (3) hajnali láz (1) halál (2) hálózatkutatás (1) hamvazószerda (1) hanna barbera (1) harcművészet nagymestere (1) haruki murakami (2) házasság (6) házasság előnyei férfiaknak (1) háztartás (1) ha elveszítjük a szüleinket (1) Heather Bauer (1) Hello (1) hellókarácsony (14) heston blumenthal (1) hogyan szólhatsz hozzá (1) holdfogyatkozás (1) holdviola (1) hölgyválasz (1) Hölgy hermelinnel (1) holiday film (1) hongkong (1) hopp ferenc múzeum (1) horoszkóp (10) hóvirág (3) hungária együttes (1) hűségteszt (1) húsvét (5) húsvéti cikkek (1) húsvéti maradékból készült ételek (1) húsvéti receptek (1) ian siegal (1) ida regénye (1) idei divatszín a smaragdzöld (1) Így szerettek ők (1) Illatszertár (1) intelligencia (1) interneten magányosan (1) internet világnapja (1) irodalom (11) iskola (7) iskolakezdés (1) ízek imák szerelmek (4) jamie oliver (1) Jamie Oliver (1) János - nap (1) János - névnap (1) jarabedepalo (1) játék (1) javier bardem (1) jázmintea (1) jean reno (1) jedlik ányos (1) jeff bridges (1) jeles napok (3) jeti (1) ji csing (1) joel robuchon (1) jóga (1) john brockman (2) john williams (1) jókainé laborfalvi róza (1) jókai mór (1) joseph barbera (1) Joshua Bell (1) jóskártya (1) jóslás (4) jótékonyság (3) jövő (7) jövőkutatás (2) józsef attila (2) józsef nádor (1) Jó estét nyár jó estét szerelem (1) juhász gyula (1) juliette binoche (1) julie és julia (1) jung (1) justin bieber (1) kacsakagyló (1) kaguárnő (1) kakaó (3) kálmán györgy (1) karácsony (12) karácsonyi ételek (1) karácsonyi versek (1) kate winslet (1) Katona Klári (2) kávé (3) kávéház (1) kávéivás és depresszió (1) Kazanlár Emil (1) kazuo ishiguro ne engedj el (1) kelet ázsia (2) kémek (1) ken follett (1) keresd a dolgok jó oldalát (1) kérész (1) kert (1) készülődés karácsonyra (1) kettős élet (1) két éves a blog (1) kézírás (1) kézműves csokoládékészítés (4) kígyó éve (1) kínaiak (2) kínai horoszkóp (2) kippkopp (1) királyi baba (1) kirándulás (1) kisgyermekes anyukák (2) kispál és a borz (5) kiss tibor (3) kisugárzás (1) Kocsis Tibor (1) kocsonyafesztivál (2) kókuszolaj (1) költészet (1) kolumbia (1) koncert (1) konkfliktuskezelés (1) konmari (1) konsírozás (1) könyv (5) könyvmegállók Óbudán (1) korai színes fotók (1) korda stúdió (1) korhelyleves (1) környezetvédelem (3) körte (1) krúdy (1) kultúrtörténet (43) kumich nánássy varjú (1) kurkuma (1) kurkumás receptek (1) kurkuma hatása (1) láng vince (1) latinovits (1) legjobb karácsonyi zenék (1) Leonardo Da Vinci (1) levendulafesztivál (1) lhasa de sela (1) libamájhabos eclair fánk (1) liber mortis (1) ligeti györgy (1) liichtmessdag (1) lipóti pékség (1) Liszt Ferenc (1) londoni olimpia (1) lopásért börtön (1) louis aragon (1) lucien olivier (1) lukács ernő (1) luxemburg (2) lux elvira (1) madáretető (1) magány (1) magázódás (1) magyar karácsonyi zene (1) magyar torta (1) május 8 (1) május 9 (1) május elseje (2) mama kedvence (1) mamika (1) márciusi horoszkóp 2012 ben (1) marék veronika (1) mária névnap (1) marilyn (1) mark gungor (1) mary shelley (1) mary wollstonecraft (1) masaru emoto (1) máthé erzsi (1) matta lóránt (1) matt damon (1) maugham (1) McCartney (1) medárd (1) média (5) megcsalás (3) Megint 17 (1) mellrák (1) méregtelenítés (1) mérleg jegy (1) mérő lászló (1) Meryem Uzerli (1) meryl streep (1) mese (1) mészáros márta (1) meteor (1) mézeskalács (1) mezőgazdaság (1) mgp (1) michelin csillag (1) miklósa erika (1) mikulás (2) milyen néven szólhatsz hozzá (1) mindennapi gondjaink (1) minden gyerek lakjon jól ! (1) miskolc (6) miskolci nemzeti színház (1) Miskolc dala (1) misztótfalusi szakácskönyve (1) mit egyen a gyerek (2) monroe (1) morricone (1) mosómedve (2) moszkva (1) moszkvai metró (1) moszkva nem hisz a könnyeknek (1) mrs . robinson (1) mucsi zoltán (1) müller péter (1) multilevel marketing (1) munkanélküliség (1) műveltség (1) nagyböjt (1) nagypéntek (2) nagy ervin (1) Nagy László (1) napja (1) napozz holddal (1) natalie portman (2) navigátor (1) negatív kalóriás növények (1) neil gaiman (1) neil somerville (1) Neoton (1) népességnövelés (1) népszokás (10) neumann jános (1) nick cave (1) nobel díj (1) női és férfi viselkedési formák (4) női szerepek (16) nők (20) nők a nőkért egyesület (1) nőnap (2) nőnap története (2) norah jones (1) nora ephron (2) norman rockwell (1) nouvelle vague (1) Nox (1) nyár (7) nyaralás (2) nyári szerelmek (1) nyári szünet (1) nyári tábor (1) nyári versek (1) nyelvtanulás (1) nyitott hazassag (1) ökölógiai lábnyom (1) oktatás (2) októberi horoszkóp (1) október 2 3 (1) október 6 (1) október hatodika a gyerekek szemszögéből (1) olaszok (2) olasz konyha (2) olcsó szállás külföldön (1) olimpia 2012 (1) olvasás (1) önállóság (1) önbizalom (3) önismeret (18) önmegvalósítás (6) oolong (1) opera (1) operabál (1) operafesztivál (1) ópiumháború (1) ördögkatlan fesztivál (2) örkény istván (2) örök nosztalgia (1) örök szerelem (2) oroszország (1) orosz fürdő (1) orosz hagyomány (1) orosz szilveszter (1) ortorexia (1) oscar díj (1) oscar díj 2011 (1) ősz (1) őszi sanzon (1) őszi versek (1) őszi téli receptek (1) ötlet (1) otthoncserés nyaralás (1) óvoda (1) paella (1) pakk (1) palmitinsav (1) palya bea (1) pál ferenc (1) pamplona (1) panna cotta (1) pantone (1) papp istván békefenntartó kiszabadulása (1) párkapcsolat (21) párkapcsolatokról kommentben (1) pasik (3) paul bocuse (1) pécs (2) pedagógusok (2) pedagógusok napja (1) pekoe (1) péntek 1 3 (1) percebes (1) pere noel (1) péter és pál napja (1) petőfi (1) philip k dick (1) piaf (1) piedone (2) pilates (1) pinkstinks (1) Piramis (1) Poligamy (1) politika (1) popper péter (1) porcelana kakaó (1) pozitív életszemlélet (3) programajánló (11) prokofjev (1) prokugyin gorszkij (1) prométheusz (1) psycho (1) pszichológia (2) puerh (1) pulp (1) pünkösd (1) puskin múzeum (1) quimby (5) quo vadis (1) ragaszkodom a szerelemhez (1) ranschburg (3) recept (39) receptek (1) regéc (1) régészet (1) regisztráció (1) reinkarnáció (1) reklám (1) reménytelen helyzetek (1) rendrakás (1) rené zellweger (1) retro konyha (1) Ridley Scott (1) rio (1) romhányi józsef (1) rózsaszín (1) Rózsa Sándor (1) rudolf péter (1) rudolf péter és a végtörlesztés (1) rukkola (1) rúna kövek (1) sajtos rudacska (1) sajtos rudacskák (1) santa claus (1) san fermin (1) sapienti sat (1) Sárkány éve (1) sárkány éve (1) sárkány gyerek (1) scherer péter (1) Schobert Norbi (1) séta (1) Shirley Temple (1) shodeinde dóra (1) Silvio Soldini (1) simon&garfunkel (1) skála ági (1) soerii&poolek (1) soha január (1) sorsügynökség (1) spagettiwestern (1) spanyolország (6) star wars (1) stressz (5) sugár márta (1) sütemények gyorsan (1) süteményreceptek (12) sütés (1) sütni jó (1) sütő enikő (1) szabó lőrinc (1) szabó magda (3) szabó magda abigél (1) szabó magda az ajtó (1) szájber gyerek (1) szakácskönyv (2) szakács gergő (1) szakítás (4) számítógép (1) szávai viktória (1) szegénység (1) székely ember (1) szentek (9) szent mihály útja (1) szent zita (1) szépművészeti múzeum (1) szépségápolás (1) szeptemberi horoszkóp (1) szeptemberi szonett (1) szerelem (6) Szerelem a hatodikon (1) szerelmi bájital (1) szerencse (1) szeretem a testem (1) szex (2) szexi tinilányok (1) Szigetvár (1) Szigetvári csodafény (1) szilveszter (1) színek (2) szingliség (1) színház (4) szódavíz (1) szombat esti láz (1) szovjetunió (1) szovjet film (1) Szulák Andrea (1) Szulejmán (1) Szulejmán TV - sorozat (1) születésnap (4) szuperhold (1) szűz jegy (1) S . Nagy István (1) tai chi (1) tanács (17) Tangó és tulipán (1) tarics sándor (1) tarot (1) tavaszi nagytakarítás (1) tavaszköszöntés (1) taylor lautner (1) tea (4) tegeződés (1) temperálás (1) térey jános (1) tervezett avulás (1) testvérek (1) the pogues (1) Tiszavasvári (1) tiszavirágzás (1) titanic (1) TNT (1) tolnay klári (2) tolsztoj (1) tom waits (4) tori amos (1) tóték (1) trendek (1) trinitario kakaó (2) trüffel receptje (1) tudós nők (2) túlevés (1) tündérboszorkány (2) tűzijáték (1) tv (1) Tyereskova (1) u2 (1) ufo (1) ugráló körmenet (1) ügynökölés (1) újrakezdés (3) új év (9) új gyógyító módszerek (1) új módszer fogyáshoz (1) umberto eco (1) unicum (1) ünnep (10) utazás (1) útmutató a blog használatához (5) vadászat (1) vagány nők klubja (1) válásról kommentben (1) választások (1) való világ (1) válsághelyzetek (16) vargas llosa (1) vásárlás (1) vastag testvérek (2) Vasvári Pál (1) vegetáriánus fogások (1) vekerdy (2) Vekerdy Tamás (1) vélemény (6) vénusz retrográdban (1) veszélyes gyerekjátékok (1) viccek a házasságról (1) vietnam (1) vietnami kávé (1) vihar (1) világnapok (2) világunk (55) virágok (1) Viramundo (1) visconti (1) viszockij (1) vitaminok (1) vitaminok őszre és télre (1) vivaldi (1) víz (1) vizinczey istvan erett asszonyok dicserete (2) vízkereszt (2) vízkereszt vagy amit akartok (1) vizsoly (1) vizvári mariska (2) vörös iszap (1) vuvuzela (1) weöres sándor (1) william godwin (1) x faktor 2011 (1) x faktor (4) zemplén (1) zene (16) zöldségek nyersen (1) zöldtea (2) zorán (1) Zsédenyi Adrienn (1) zserbó (1) zsófi bemutatkozik (1) zsúr (1) zumba (2) zwack család (1) rövid című színházi előadás (1) sonka (1)

Akkor jöjjön most néhány ételrecept is, ami mindig finom és az ünnepre is készíthető!

2009.12.04. 14:53 Kérj tanácsot

Említettem előző bejegyzésemben, hogy nagyon finom és gyorsan elkészíthető saláta a kaukázusi cékla vagy sárgarépa saláta.

Céklasaláta:
-fél-egy kg főtt cékla
-2-3 maroknyi aprított (nem darált!) dió
-3-4-5 gerezd fokhagyma (mi jó erősen szeretjük, de ez is változtatható persze)
-majonéz (én lazítom mindig joghurttal vagy kefírrel is)

Elkészítés: felkockázom, vagy kisebb karikára vágom a főtt céklát, belekeverem az aprított diót, belevágom a fokhagymát, összekeverem a majonézes joghurttal és készen is van! (maximum 20 perc!) Mindenképpen jó ha áll és az ízek össze tudnak érni. Ez egy olyan fokhagymás saláta, amit még a gyerekek is szeretnek és nagyon egészséges. /itt valami teljességgel érthetetlen formázási gubanc van, bocs, de nem bírom megoldani, hogy ugyanolyan megjelenésű legyen ez a bekezdés, mint az összes többi... A szerk./

Ugyanez a sárgarépasaláta is, de ott a cékla helyett nyers sárgarépát kell reszelni, ahhoz kell keverni a diót, fokhagymát és majonézt. Mindkettő nagyon finom, mi gyakrabban készítjük a céklás változatot. Az ünnepek elengedhetetlen tartozéka nálunk ez a saláta.
Még egy cékla!
Orosz-ukrán céklasaláta:
hozzávalók:
-2 nagyobb kockára vágott vöröshagyma (lehet kevesebb, de több is!)
-kb. 1 kg főtt krumpli
-fél kg főtt cékla
-fél kg főtt sárgarépa
-néhány nagyobb savanyú uborka kockában
-majonéz (itt is joghurttal, kefírrel lazítom)
Az orosz-ukrán céklasaláta elkészítése: Összevágom a főtt zöldségeket kockára, vagy ki hogy szereti, hozzákeverem a hagymát, beleaprítom a savanyú uborkát és összekeverem a majonézzel, vigyázni kell, hogy ne legyen nagyon száraz, de ne is csöpögjön belőle a majonéz! Ez is egy olyan saláta, nem hiába az oroszok egyik kedvenc salátája, ami 5 Ft-ba kerül, nagyon laktató, egészséges és ha jól összeért, nagyon-nagyon finom. Köretként is adható hideg-meleg húsokhoz, nagyon szép látvány a tányéron és jó kiegészítője minden húsételnek (még egy előnye van, 2-3 napig ehető).
Nagyon finom a tepsis aszaltgyümölcsös csirke is és sokkal szebbet és finomabbat mutat, mint amennyi ideig készül!
Hozzávalók:
-2-3 nagyobb csirkemell vagy filé, hogy gyorsabb legyen
-két-három maroknyi aszalt sárgabarack és aszalt szilva (ez is attól függ, ki mennyire szereti az aszalt gyümölcsöt, de túlzásba sem kell esni, mert akkor már kicsit édes és nem pikáns az íze a húsnak)
-főző tejszín
-fűszerek: só, bors, fokhagyma, majoránna, esetleg tárkony (nálunk ez kedvenc!), családfüggő, hogy miből mennyit
A tepsis aszaltgyümölcsös csirke elkészítése: Kivajazok egy közepes tepsit, vagy tálat, belerakom a csíkokra (3-4 cm széles) vágott csirkemellet, rávágom kisebb darabokra az aszalt gyümölcsöt, tarkán rakom rá a húsra, hogy szép színes legyen a baracktól és a szilvától. Az egészet megszórom a fűszerekkel, rávágom a fokhagymát majd a végén felöntöm annyi tejszínnel, hogy ellepje. Beteszem a sütőbe kb.200 fokra, majd nézegetem, hogy szépen lesüljön róla a tejszín, megpiruljon a hús és krémes-színes hatása legyen az egész tepsiben a hús tetejének. Ez is elkészül 40-50 perc alatt és két napig is ehető!
Mi nagyon szeretjük a gyümölcsöket sütve-főzve, így a rizs vagy a krumpli mellé még egy kísérője van ennek a húsnak, ez a sült alma.
Személyenként elég egy almával számolni, de ha marad belőle az sem baj.
Egészben megmosom az almákat, kivágom a magházat, hogy egy lyuk maradjon az almában. Ebbe teszek egy mogyorónyi vajat majd egy kiskanál baracklekvárt és az egészet beteszem a sütőbe (általában egyszerre sütöm az előbb leírt aszalt gyümölcsös csirkével). Hamar megsül, nem kell túlzottan megsütni, ne folyjon szét az alma, de legyen azért puha. Nagyon kellemes látvány az alma és az aszalt gyümölcs együtt a hússal és a rizzsel.
Kívánok jó hangulatot az elkészítéshez!
Zsófi
 
Mivel én az előző gasztro-topikhoz fűztem hozzá megjegyzés formájában a karácsonyi ételsorunkat, a rend kedvéért ide is bemásolom, hogy egyben meglegyen minden, ami karácsony. A lényeg nálunk a hagyományőrzés. Pár nappal előbb megfőzöm a töltött káposztát, nagyon jó lett az elmúlt években. A kisebbik fiam még két és fél éves volt, amikor először rákapott az ízére, és a kanalát eldobva, két marékkal tömte a szájába... szörnyű látvány volt, de nagyon mulatságos is, azt hiszem, van róla fénykép is... Mákos, diós és kakaós beiglit is sütök, de már tavaly is vita volt, mert a férjem akarta sütni... amióta cukrász lett, néha megpróbál kitúrni a konyhámból, de ellenállok! Nálunk a kakaós a slágertermék, egyedül a kicsi fiam volt mák-rajongó eddig, de az utóbbi hónapokban már nem olyan lelkes a mákos ételektől, mint korábban. Meglátjuk, mit szól a beiglihez. A férjem tavaly zserbót sütött, isteni lett, és szerintem idén is rábeszélem. Azt én nem szoktam. Halászlében jó vagyok, de mivel a család nagyon szereti, viszonylag gyakran főzök halászlét ünnepen kívül is, úgyhogy idén azt kihagyom az ünnepi menüből, mert túl hétköznapi. Rántott hal mindig van, a hagyományos, patkó alakú pontyszelethez a férjem ragaszkodik, de más nem - mert az szálkás. A fiaim harcsafilét kapnak rántva - nem olyan olcsó, mint a ponty, de szálkátlan, és nagyon finom a húsa. Hozzá tartármártás és krumplipüré, vagy lehet variálni majonézes krumplisalátával. Aztán ha nem utazunk családi látogatásra, akkor pulykát is szoktam sütni (kicsit), gesztenyés töltelékkel, mártással.
A gesztenyés töltött pulyka receptje:
Hozzávalók: egy kisebb fajta pulyka, ami befér kényelmesen a sütőbe, és egy olyan tálba, amiben lehet mellette egy kis szaft is, hogy locsolgatni lehessen,
Egy csomag nem cukrozott mirelit gesztenyepüré, lehet ilyet kapni, csak ritkábban, mint cukrozottat,
2 maroknyi sütni való egész gesztenyeszem,
zsemle vagy kenyér a töltelékhez,
bazsalikom (a legjobb a friss, második legjobb a fagyasztott, de ha csak szárított van, az is megteszi),
2-3 nagy fej vöröshagyma,
kevés csirke- vagy pulykamáj (ez nem kötelező, a tölteléket gazdagíthatjuk vele, ízlés szerint),
1 pohár tej,
2 dl friss főzőtejszín (nem édes!),
olívaolaj,
só, bors,
esetleg száraz fehérbor, vagy húsleves a locsoláshoz - de víz is jó helyette
A gesztenyés töltött pulyka elkészítése: (Most kellett rádöbbennem, hogy mennyire nehéz leírni egy olyan receptet, amit én találtam ki... Én eléggé ösztönösen főzök, egy kicsit ebből - még egy kicsit abból... soha nem méricskélek, és nem tudom kétszer ugyanazt ugyanúgy előállítani, mert mindig van hozzá egy újabb ötletem, vagy van otthon valami, ami legutóbb nem volt, de jó lenne bele... Most azt írom le, hogy ma hogy sütném meg a gesztenyés töltött pulykát!): megpirítjuk a félbevágott zsemléket, vagy a kenyérszeleteket. Pár kanál olívaolajon megpirongatjuk a csíkokra vágott vöröshagymát, de ne süljön sötét színűre, mert akkor keserű. Félretesszük, kihűtjük. Sütőben egy tepsibe tesszük a kereszt alakkal bevagdosott egész, hámozatlan gesztenyeszemeket, megspricceljük kevés vízzel, lefedjük sütőtállal, és addig sütjük, míg jó illata, pirult színe lesz. A tál alatt, a gőzben meg is puhul. Ha kihűlt, meghámozzuk. Apróra vágjuk, de nem őröljük, jó, ha érezhetőek lesznek a kész ételben a gesztenyedarabkák. Pár hámozott szemet elteszünk egészben díszítésnek. A pirított hagyma egyik felét hozzákeverjük a tejben megáztatott pirított zsemléhez/kenyérhez, és hozzátesszük az egészen apróra vágott (majdnem szétkent) nyers májat. Belelgyúrjuk a gesztenyemasszát és a darabosra vágott sült gesztenyét. Sózzuk, őrölünk bele frissen borsot. Belekeverünk jó sok összeaprított bazsalikomot, vagy a szárítottból 2 evőkanállal. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a megmosott, kívül sóval és frissen őrölt borssal bedörzsölt pulykát. Maradjon a töltelékből valamennyi, azt fogjuk a mártáshoz felhasználni. A félretett pirított olívaolajos hagymát a tepsi aljába öntjük, belefektetjük a pulykát. A tetejébe is bele lehet masszírozni egy kis hagymás olívaolajat, vagy meglocsoljuk olajjal. Aki szereti, betűzdelheti szalonnával-fokhagymával is. Aláöntünk száraz fehérbort, vagy húslevest, vagy vizet, lefóliázzuk, és 180 fokon kezdjük sütni, ha beindult, ezt lejjebb lehet venni. Időnként kitakarjuk, a levével öntözgetjük. Minden hússütés titka szerintem az, hogy minél tovább, alacsony hőfokon, kenegetve-locsolgatva süssük. Így lesz puha, omlós. Az utolsó sütési fázisban pedig kitakarva, magasabb hőfokon megpirítjuk a bőrét, hideg vajjal kenegetve lesz igazán szép pirult. A mártáshoz a megmaradt tölteléket főzőtejszínnel felfőzzük, a sülő hús levével tovább gazdagíthatjuk az ízét (a pecsenyelé nagyon jó ízt ad neki). Tálaláskor a tényérra tett hússzeletre öntünk a mártásból, és a félretett egész gesztenyeszemekkel díszítjük. Köretnek én krumplipürét szeretek hozzá adni, egy kis olvasztott vajjal megcsepegtetve a tányéron a püré tetejét.
Desszertek? Pár éve egyszer találtam egy nagyon jó karácsonyi desszert-receptet: gesztenyeszuflé volt, csokibevonattal, meggyel, ha jól emlékszem. És hát van egy specialitásom is, amit nem a karácsonyi asztalra szoktam adni, hanem a fa alá, bedobozolva: trüffelgolyókat készítek. Ipari mennyiségben fogyasztják a fiúk, pedig egyszerre csak egy szemet bír belőle az ember, mert nagyon tömény csokis, de időről időre újra rájárnak...
A trüffelt is leírom hamarosan ugyanide, kiegészítésnek.
Az anyósom kézműves-zseni, a helyi tűzzománcszakkör megalapítója és vezetője, innen nem esik messze a mézeskalács-sütés... Minden évben rengeteg mézest süt adventkor. Két receptet kaptam tőle. Íme:
Mézeskalács 1. hozzávalói:
20 dkg méz,
1 dl rum,
3 tojássárgája,
15 dkg porcukor,
60 dkg liszt,
1 dl tej,
csipetnyi őrölt fahéj,
1 dkg szalalkáli,
őrölt szegfűszeg, reszelt szerecsendió,
só,
1 tojás a kenéshez,
és tehetünk bele 20 dkg darált diót is.
Elkészítése: Fél deci forró vízben elkeverjük a mézet, majd hagyjuk kihűlni. A szalalkálit feloldjuk a rumban, keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot és a fűszereket. Beleöntjük a mézes szirupot, és hozzátesszük az összes többi hozzávalót. Közepesen puha tésztát gyúrunk belőle, letakarjuk, és 5-6 órán át pihentetjük. Pihentetés után újra összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, egyenként 5 mm vastagra nyújtjuk. Formáinkkal kiszúrjuk, megkenjük hideg tejjel, és kikent tepsibe rakjuk. 240 fokra előmelegített sütőbe tesszük, amikor a tészta felemelkedett, visszavesszük a hőt 180 fokra. Megsütjük. Amikor kivesszük a sütőből, megkenjük felvert tojással, kihűtjük. Hidegen díszítjük.
Mézeskalács 2., amelyből jászolt és komplett betlehemet szokott építeni anyósom, az összes gyerek nagy örömére ("...éééén akarom kienni a Kisjézust a bölcsőbőőől!..."):
Hozzávalók:
4 kanál méz,
1 tojás sárgája,
4-5 kanál tej,
15 dkg cukor,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
40 dkg liszt,
5-10 dkg zsír.
Elkészítése: Az olvasztott mézet kihűlés után a tojássárgával, tejjel, cukorral, szódabikarbónával, liszttel, zsírral összegyúrjuk, 4 felé vágjuk. Egyenként kinyújtjuk. Az előzőnél írt módon megsütjük. Kihűlve töltjük. Díszíteni 2 nappal később jó.
Sok sikert hozzá, és minden tiszteletem azé, aki gyerekek mellett belevág ebbe!  
 
Nóra

 

8 komment

Címkék: ünnep karácsony recept hagyományok hellókarácsony mézeskalács

A bejegyzés trackback címe:

https://kerjtanacsot.blog.hu/api/trackback/id/tr311573782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turoskardinalis 2009.12.05. 17:59:39

Köszi, Nóra, a mézesrecepteket!(Anyósodnak is!) Majd tudósítalak a végeredményről!

Ezt Nóra mondja: 2009.12.05. 20:41:56

@turoskardinalis: Szívesen. Izgulok, hogy jó legyen... különösen, mivel nem saját receptem, de anyósom tényleg nagyon jól szokta ezt csinálni. Időközben az elütéseket, helyesírási hibákat javítottam - bocs, de nagyon rohanvást gépeltem be az előbb. A nick-nevedről - a férjem legeslegkedvencebb süteménye a kardinális szelet! :-))

turoskardinalis 2009.12.06. 19:53:50

Az enyém is, gondolhatod...Valószínűleg csak a jövő hét végén lesz időm elkészíteni a mézest, ez a hétvége már elúszott...A lányom már majd' szétrobban a tettvágytól, hogy segíthessen, ebbe be tudom majd vonni őt is. Puszi!

Ezt Nóra mondja: 2009.12.06. 20:40:59

A világ legfinomabb kardinális szeletét Tiszaújvárosban lehet enni, a Castello cukrászdában. Kóstoltad már ott? Szép estét nektek, puszi!

Klaró 2010.12.21. 17:16:53

Zsófi!

Úgy döntöttem, hogy 25-én a családi nagy ebéden az aszaltszilvás tejszínes tepsis csirkemell lesz az egyik fogás. Nagyjából értem is a receptet, csak a tejszín mennyiséggel vagyok bizonytalan. Értem, hogy lepje el, de akkor 40-50 perc múlva ez a mennyiség összesűrüsödik. És mennyire. Zaft szerű lesz?

Ezt Nóra mondja: 2010.12.21. 17:31:37

Klaró! Nekem néha csurog a tejszínben, néha nem anniyra...de kb.2-3 dl egy közepes tepsire elég...lefő, lesül, nem lesz folyékony benne a tejszín...de ha az maradna egy kicsit, akkor sem lesz zavaró, szép a látvány....sült almával és körtével nagyon finom, meg egyben főtt krumplival, de megnézem, anno mit írtam, már egy éve volt...ha a körte és az alma közepére, ahonnan a magot kivetted, teszel egy pici baracklekvárt, de ne sokat, és egy pici rumot, vagy aromát, hát nagyon finom...mondjuk ha egy kis fokhagymás salátát és/vagy egy kis zöld salátát is adsz hozzá, már nem fognak dominálni az édes ízek és sokkal izgalmasabb szerintem! Én így szoktam! Meghoztad az étvágyat, én is megcsinálom az ünnepekben ezt!

Ezt Zsófi mondja: 2010.12.21. 17:42:01

Klaró! Elnézést, de nem vettem észre, hogy Nóra nevében szólok! Én voltam természetesen, aki az előbb írtam Neked!

Klaró 2010.12.21. 18:12:26

@Ezt Zsófi mondja:: Ok, köszönöm a gyors választ. Én biztos, hogy megcsinálom, viszont azt gondoltam, hogy mazsolás rizzsel adom, de lehet hogy ez így kicsit édes lesz. A saláta foghagymáson jó ötlet. :-)
süti beállítások módosítása