Említettem előző bejegyzésemben, hogy nagyon finom és gyorsan elkészíthető saláta a kaukázusi cékla vagy sárgarépa saláta.
Céklasaláta:
-fél-egy kg főtt cékla
-2-3 maroknyi aprított (nem darált!) dió
-3-4-5 gerezd fokhagyma (mi jó erősen szeretjük, de ez is változtatható persze)
-majonéz (én lazítom mindig joghurttal vagy kefírrel is)
Elkészítés: felkockázom, vagy kisebb karikára vágom a főtt céklát, belekeverem az aprított diót, belevágom a fokhagymát, összekeverem a majonézes joghurttal és készen is van! (maximum 20 perc!) Mindenképpen jó ha áll és az ízek össze tudnak érni. Ez egy olyan fokhagymás saláta, amit még a gyerekek is szeretnek és nagyon egészséges. /itt valami teljességgel érthetetlen formázási gubanc van, bocs, de nem bírom megoldani, hogy ugyanolyan megjelenésű legyen ez a bekezdés, mint az összes többi... A szerk./
Ugyanez a sárgarépasaláta is, de ott a cékla helyett nyers sárgarépát kell reszelni, ahhoz kell keverni a diót, fokhagymát és majonézt. Mindkettő nagyon finom, mi gyakrabban készítjük a céklás változatot. Az ünnepek elengedhetetlen tartozéka nálunk ez a saláta.
Még egy cékla!
Orosz-ukrán céklasaláta:
hozzávalók:
-2 nagyobb kockára vágott vöröshagyma (lehet kevesebb, de több is!)
-kb. 1 kg főtt krumpli
-fél kg főtt cékla
-fél kg főtt sárgarépa
-néhány nagyobb savanyú uborka kockában
-majonéz (itt is joghurttal, kefírrel lazítom)
Az orosz-ukrán céklasaláta elkészítése: Összevágom a főtt zöldségeket kockára, vagy ki hogy szereti, hozzákeverem a hagymát, beleaprítom a savanyú uborkát és összekeverem a majonézzel, vigyázni kell, hogy ne legyen nagyon száraz, de ne is csöpögjön belőle a majonéz! Ez is egy olyan saláta, nem hiába az oroszok egyik kedvenc salátája, ami 5 Ft-ba kerül, nagyon laktató, egészséges és ha jól összeért, nagyon-nagyon finom. Köretként is adható hideg-meleg húsokhoz, nagyon szép látvány a tányéron és jó kiegészítője minden húsételnek (még egy előnye van, 2-3 napig ehető).
Nagyon finom a tepsis aszaltgyümölcsös csirke is és sokkal szebbet és finomabbat mutat, mint amennyi ideig készül!
Hozzávalók:
-2-3 nagyobb csirkemell vagy filé, hogy gyorsabb legyen
-két-három maroknyi aszalt sárgabarack és aszalt szilva (ez is attól függ, ki mennyire szereti az aszalt gyümölcsöt, de túlzásba sem kell esni, mert akkor már kicsit édes és nem pikáns az íze a húsnak)
-főző tejszín
-fűszerek: só, bors, fokhagyma, majoránna, esetleg tárkony (nálunk ez kedvenc!), családfüggő, hogy miből mennyit
A tepsis aszaltgyümölcsös csirke elkészítése: Kivajazok egy közepes tepsit, vagy tálat, belerakom a csíkokra (3-4 cm széles) vágott csirkemellet, rávágom kisebb darabokra az aszalt gyümölcsöt, tarkán rakom rá a húsra, hogy szép színes legyen a baracktól és a szilvától. Az egészet megszórom a fűszerekkel, rávágom a fokhagymát majd a végén felöntöm annyi tejszínnel, hogy ellepje. Beteszem a sütőbe kb.200 fokra, majd nézegetem, hogy szépen lesüljön róla a tejszín, megpiruljon a hús és krémes-színes hatása legyen az egész tepsiben a hús tetejének. Ez is elkészül 40-50 perc alatt és két napig is ehető!
Mi nagyon szeretjük a gyümölcsöket sütve-főzve, így a rizs vagy a krumpli mellé még egy kísérője van ennek a húsnak, ez a sült alma.
Személyenként elég egy almával számolni, de ha marad belőle az sem baj.
Egészben megmosom az almákat, kivágom a magházat, hogy egy lyuk maradjon az almában. Ebbe teszek egy mogyorónyi vajat majd egy kiskanál baracklekvárt és az egészet beteszem a sütőbe (általában egyszerre sütöm az előbb leírt aszalt gyümölcsös csirkével). Hamar megsül, nem kell túlzottan megsütni, ne folyjon szét az alma, de legyen azért puha. Nagyon kellemes látvány az alma és az aszalt gyümölcs együtt a hússal és a rizzsel.
Kívánok jó hangulatot az elkészítéshez!
Zsófi
Mivel én az előző gasztro-topikhoz fűztem hozzá megjegyzés formájában a karácsonyi ételsorunkat, a rend kedvéért ide is bemásolom, hogy egyben meglegyen minden, ami karácsony. A lényeg nálunk a hagyományőrzés. Pár nappal előbb megfőzöm a töltött káposztát, nagyon jó lett az elmúlt években. A kisebbik fiam még két és fél éves volt, amikor először rákapott az ízére, és a kanalát eldobva, két marékkal tömte a szájába... szörnyű látvány volt, de nagyon mulatságos is, azt hiszem, van róla fénykép is... Mákos, diós és kakaós beiglit is sütök, de már tavaly is vita volt, mert a férjem akarta sütni... amióta cukrász lett, néha megpróbál kitúrni a konyhámból, de ellenállok! Nálunk a kakaós a slágertermék, egyedül a kicsi fiam volt mák-rajongó eddig, de az utóbbi hónapokban már nem olyan lelkes a mákos ételektől, mint korábban. Meglátjuk, mit szól a beiglihez. A férjem tavaly zserbót sütött, isteni lett, és szerintem idén is rábeszélem. Azt én nem szoktam. Halászlében jó vagyok, de mivel a család nagyon szereti, viszonylag gyakran főzök halászlét ünnepen kívül is, úgyhogy idén azt kihagyom az ünnepi menüből, mert túl hétköznapi. Rántott hal mindig van, a hagyományos, patkó alakú pontyszelethez a férjem ragaszkodik, de más nem - mert az szálkás. A fiaim harcsafilét kapnak rántva - nem olyan olcsó, mint a ponty, de szálkátlan, és nagyon finom a húsa. Hozzá tartármártás és krumplipüré, vagy lehet variálni majonézes krumplisalátával. Aztán ha nem utazunk családi látogatásra, akkor pulykát is szoktam sütni (kicsit), gesztenyés töltelékkel, mártással.
A gesztenyés töltött pulyka receptje:
Hozzávalók: egy kisebb fajta pulyka, ami befér kényelmesen a sütőbe, és egy olyan tálba, amiben lehet mellette egy kis szaft is, hogy locsolgatni lehessen,
Egy csomag nem cukrozott mirelit gesztenyepüré, lehet ilyet kapni, csak ritkábban, mint cukrozottat,
2 maroknyi sütni való egész gesztenyeszem,
zsemle vagy kenyér a töltelékhez,
bazsalikom (a legjobb a friss, második legjobb a fagyasztott, de ha csak szárított van, az is megteszi),
2-3 nagy fej vöröshagyma,
kevés csirke- vagy pulykamáj (ez nem kötelező, a tölteléket gazdagíthatjuk vele, ízlés szerint),
1 pohár tej,
2 dl friss főzőtejszín (nem édes!),
olívaolaj,
só, bors,
esetleg száraz fehérbor, vagy húsleves a locsoláshoz - de víz is jó helyette
A gesztenyés töltött pulyka elkészítése: (Most kellett rádöbbennem, hogy mennyire nehéz leírni egy olyan receptet, amit én találtam ki... Én eléggé ösztönösen főzök, egy kicsit ebből - még egy kicsit abból... soha nem méricskélek, és nem tudom kétszer ugyanazt ugyanúgy előállítani, mert mindig van hozzá egy újabb ötletem, vagy van otthon valami, ami legutóbb nem volt, de jó lenne bele... Most azt írom le, hogy ma hogy sütném meg a gesztenyés töltött pulykát!): megpirítjuk a félbevágott zsemléket, vagy a kenyérszeleteket. Pár kanál olívaolajon megpirongatjuk a csíkokra vágott vöröshagymát, de ne süljön sötét színűre, mert akkor keserű. Félretesszük, kihűtjük. Sütőben egy tepsibe tesszük a kereszt alakkal bevagdosott egész, hámozatlan gesztenyeszemeket, megspricceljük kevés vízzel, lefedjük sütőtállal, és addig sütjük, míg jó illata, pirult színe lesz. A tál alatt, a gőzben meg is puhul. Ha kihűlt, meghámozzuk. Apróra vágjuk, de nem őröljük, jó, ha érezhetőek lesznek a kész ételben a gesztenyedarabkák. Pár hámozott szemet elteszünk egészben díszítésnek. A pirított hagyma egyik felét hozzákeverjük a tejben megáztatott pirított zsemléhez/kenyérhez, és hozzátesszük az egészen apróra vágott (majdnem szétkent) nyers májat. Belelgyúrjuk a gesztenyemasszát és a darabosra vágott sült gesztenyét. Sózzuk, őrölünk bele frissen borsot. Belekeverünk jó sok összeaprított bazsalikomot, vagy a szárítottból 2 evőkanállal. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a megmosott, kívül sóval és frissen őrölt borssal bedörzsölt pulykát. Maradjon a töltelékből valamennyi, azt fogjuk a mártáshoz felhasználni. A félretett pirított olívaolajos hagymát a tepsi aljába öntjük, belefektetjük a pulykát. A tetejébe is bele lehet masszírozni egy kis hagymás olívaolajat, vagy meglocsoljuk olajjal. Aki szereti, betűzdelheti szalonnával-fokhagymával is. Aláöntünk száraz fehérbort, vagy húslevest, vagy vizet, lefóliázzuk, és 180 fokon kezdjük sütni, ha beindult, ezt lejjebb lehet venni. Időnként kitakarjuk, a levével öntözgetjük. Minden hússütés titka szerintem az, hogy minél tovább, alacsony hőfokon, kenegetve-locsolgatva süssük. Így lesz puha, omlós. Az utolsó sütési fázisban pedig kitakarva, magasabb hőfokon megpirítjuk a bőrét, hideg vajjal kenegetve lesz igazán szép pirult. A mártáshoz a megmaradt tölteléket főzőtejszínnel felfőzzük, a sülő hús levével tovább gazdagíthatjuk az ízét (a pecsenyelé nagyon jó ízt ad neki). Tálaláskor a tényérra tett hússzeletre öntünk a mártásból, és a félretett egész gesztenyeszemekkel díszítjük. Köretnek én krumplipürét szeretek hozzá adni, egy kis olvasztott vajjal megcsepegtetve a tányéron a püré tetejét.
Desszertek? Pár éve egyszer találtam egy nagyon jó karácsonyi desszert-receptet: gesztenyeszuflé volt, csokibevonattal, meggyel, ha jól emlékszem. És hát van egy specialitásom is, amit nem a karácsonyi asztalra szoktam adni, hanem a fa alá, bedobozolva: trüffelgolyókat készítek. Ipari mennyiségben fogyasztják a fiúk, pedig egyszerre csak egy szemet bír belőle az ember, mert nagyon tömény csokis, de időről időre újra rájárnak...
A trüffelt is leírom hamarosan ugyanide, kiegészítésnek.
Az anyósom kézműves-zseni, a helyi tűzzománcszakkör megalapítója és vezetője, innen nem esik messze a mézeskalács-sütés... Minden évben rengeteg mézest süt adventkor. Két receptet kaptam tőle. Íme:
Mézeskalács 1. hozzávalói:
20 dkg méz,
1 dl rum,
3 tojássárgája,
15 dkg porcukor,
60 dkg liszt,
1 dl tej,
csipetnyi őrölt fahéj,
1 dkg szalalkáli,
őrölt szegfűszeg, reszelt szerecsendió,
só,
1 tojás a kenéshez,
és tehetünk bele 20 dkg darált diót is.
Elkészítése: Fél deci forró vízben elkeverjük a mézet, majd hagyjuk kihűlni. A szalalkálit feloldjuk a rumban, keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot és a fűszereket. Beleöntjük a mézes szirupot, és hozzátesszük az összes többi hozzávalót. Közepesen puha tésztát gyúrunk belőle, letakarjuk, és 5-6 órán át pihentetjük. Pihentetés után újra összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, egyenként 5 mm vastagra nyújtjuk. Formáinkkal kiszúrjuk, megkenjük hideg tejjel, és kikent tepsibe rakjuk. 240 fokra előmelegített sütőbe tesszük, amikor a tészta felemelkedett, visszavesszük a hőt 180 fokra. Megsütjük. Amikor kivesszük a sütőből, megkenjük felvert tojással, kihűtjük. Hidegen díszítjük.
Mézeskalács 2., amelyből jászolt és komplett betlehemet szokott építeni anyósom, az összes gyerek nagy örömére ("...éééén akarom kienni a Kisjézust a bölcsőbőőől!..."):
Hozzávalók:
4 kanál méz,
1 tojás sárgája,
4-5 kanál tej,
15 dkg cukor,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
40 dkg liszt,
5-10 dkg zsír.
Elkészítése: Az olvasztott mézet kihűlés után a tojássárgával, tejjel, cukorral, szódabikarbónával, liszttel, zsírral összegyúrjuk, 4 felé vágjuk. Egyenként kinyújtjuk. Az előzőnél írt módon megsütjük. Kihűlve töltjük. Díszíteni 2 nappal később jó.
Sok sikert hozzá, és minden tiszteletem azé, aki gyerekek mellett belevág ebbe!
Nóra