Most nem valami gasztronómiai remekművet fogok veletek megosztani, hanem azt az ételt, amit a családom korlátlan mennyiségben képes elfogyasztani, mégsem jár nagy főzőcskével – a bele fektetett munka, alapanyag arányához képest messze a legnagyobb örömet szerzi a gyerekeimnek. Ráadásul nem édesség – sőt! Kifejezetten ajánlott a fogyasztása, hisz a benne lévő alapanyagok egészségvédő hatásúak.
A világ leggyorsabb vacsorája - és még egészséges is... Létezik ilyen?
2009.12.16. 09:52 Kérj tanácsot
Egy tészta-ételről van szó, olaszosan elkészítve (nem merném rá azt mondani, hogy olasz, bár minden alapanyag, amit beleteszek, olasz eredetű, de tudom, hogy az igazi olaszok ritkán eszik ennyire gazdag mártásokkal a pasta sciuttát…). A főztöm nem más, mint a tonhalas-paradicsomos tészta.
Hozzávalók: a család étkétől és létszámától függő mennyiségű olasz száraztészta. Sajnos nem igazán helyettesíti a magyar gyártmányú, még ha a formája olaszos is, mert a magyar tészták eláznak, puhára főnek, az olasz durumlisztes tészta pedig a megadott főzési időt betartva kicsit „rágósabb” marad - olaszul „al dente”, vagyis akkor jó, ha a közepén nem teljesen lágyul meg főzés közben. És az olasz tészták képesek egy kicsit magukba szívni a mártást. Azt hiszem, ennyi a különbség.
Kell még hozzá 1 vagy 2 doboz tonhalkonzerv. (Mint minden étel, ez is jobb, ha friss hallal készítjük, de az kevésbé gyors…) Ha sós vízben eltett tonhalunk van, arról öntsük le a vizet, ha növényi olajban vagy olívaolajban ázik a tonhal, akkor annak az olaját csak félig öntsük le, a többi jöhet. Mindegy a tonhal állaga – a legapróbb darabokban eltett is ugyanolyan jó, mint a nagyobb darabos, hisz úgyis szósszá fogjuk feldolgozni.
Egy doboz paradicsomkonzerv (ha van saját befőzésű paradicsomlénk, az még jobb – de van köztetek olyan, aki még szokott befőzni?). Ebből két fajta nem jó: a magyar paradicsomsűrítményt most mindenképp mellőzzük… És az olaszok közül sem alkalmas az a fajta, amire a „doppio concentrate” feliratot nyomták. Használjunk inkább hámozott, darabos paradicsomból álló konzervet, vagy akár paradicsomlét.
Szükségünk van még jó sok oregánóra (magyarul szurokfűre),
rengeteg fokhagymára (a gyerekeim azon versenyeznek, kinek jut több fokhagyma!), és olívaolajra, no meg sóra. Esetleg egy kis parmezán sajtra.
Elkészítése: feltesszük a tésztafőző vizet főni. A fokhagymát megpucoljuk (a fiaim szívesen segítenek benne, jó móka, mert lehet vele szemetelni…), és a gerezdeket vagy félbevágjuk, vagy ha nem túl nagyok, akkor akár egészben is hagyhatjuk. Olívaoljat melegítünk egy serpenyőben, beledobjuk a fokhagymagerezdeket, és nem túl forrón megsütjük. Ha megbarnul, már keserű, ezért vigyázzunk – csak addig süssük, míg enyhén puhává, édessé nem változik, hisz kevés gyerek hajlandó megenni, amíg erős ízű és csípős. A színén is látszik, ha már megpuhult – áttetszőbbé válik. Ekkor tegyük hozzá a tonhalat, és jó sok oregánót – lehet 1-2 evőkanálnyi is a fűszerből, mert tapasztalatom szerint ez az egyetlen olyan fűszer, aminek nem „lóg ki” az íze, mindig szépen belesimul a többi íz közé, és soha nem kellemetlenül erős vagy túlzó. Átforgatjuk, pároljuk a tonhalat, majd hozzáöntjük a paradicsomot. Ezzel is jól összekeverjük, és hagyjuk kicsit rotyogni, vigyázva, hogy le ne égjen. Ezalatt felfő a vizünk, beledobunk egy fél marék sót. Beleöntjük a tésztát, és a zacskón feltüntetett ideig főzzük. A főzési idő a tészta formájától függ – én leggyakrabban fusillivel készítem ezt az ételt, mert azon - a csavaros formájának köszönhetően – jó sok szósz meg tud tapadni. De lehet penne is, vagy a ruote névre hallgató kocsikerék formájút is szeretik a fiaim…
A megfőtt tésztát leszűrjük (én sohasem mosom le róla hideg vízzel a főzőlét).
Olívaolajjal kicsit megöntözzük és átkeverjük, és ráöntjük a paradicsomos-tonhalas szószt. Jól összekeverjük.
Miután tányérra szedtük, mindenkinek reszelhetünk rá egy kis friss parmezán sajtot, vagy hintsük meg zacskóban kapható őrölt parmezánnal. De sajt nélkül is majdnem ugyanolyan finom.
Nyáron lehet bele tenni egy kis friss bazsalikomlevelet, vagy friss petrezselyemzöldet (én nagyon sok zöldfűszert használok, egészséges is és finom).
Ezt az egytálételt még azok a gyerekek is meg szokták enni, akik nem szeretik a halat, mert annyira egységes ízű lesz a mártás, hogy nem érezni ki belőle a hal ízét.
Nem vagyok híve annak, hogy erőletessük a gyereket olyan ételek fogyasztására, amelyeket nem szeret – de a hal rettentően fontos táplálék. Védi a szívet, az érrendszert, csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid szintjét, kedvezően hat a magas vérnyomásra. Vitamin és ásványi anyag tartalma jelentős: fontos forrása a D-, E-, A-vitaminnak, a B-vitaminok közül elsősorban a B12-vitaminnak. Hozzájárul a szervezet kalcium, magnézium, vas, szelén, jód és főként cink ellátásához is. Gyerek esetében a halfogyasztásnak még ennél is nagyobb jelentősége van: a halban található omega-3 zsírsav előnyösen befolyásolja a szem látóhártya, az agy- és idegsejtek fejlődését és működését. Javítja gyermekünk memóriáját, koncentrációs és problémamegoldó képességét, így könnyebbé válik számára az olvasás és a tanulás! Az egészségesen fejlődő idegrendszernek köszönhető a nyugodt, kiegyensúlyozott és agressziómentes viselkedés is. Omega-3 hiányra vezethető vissza például a diszlexia és a hiperaktivitás, a fejődési és mozgás koordinációs zavarok. Továbbá az omega-3 az immunrendszer normális működéséhez is nélkülözhetetlen, gyulladásos és immun alapú betegségek - mint például az asztma és az allergia - gyógyulásáit is előnyösen befolyásolja.
Az agy és az idegrendszer legintenzívebb fejlődési szakasza körülbelül 14 éves korig tart. Gyermekünk egészséges fejlődéséért eddig tehetjük a legtöbbet! Ezért nagyon nem mindegy, hogy belecsempésszük-e a gyerek ételébe ezt a létfontosságú alapanyagot…
A paradicsom hasonlóan fontos: likopin-tartalma erőteljes antioxidáns, vagyis szabadgyök-megkötő tulajdonságú. Fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a rákmegelőzésben. A bőrünket is védi a nap káros hatásaitól. Tartalmaz A, B1, B2 és C-vitamint és számos ásványi anyagot. Köztük kiemelkedő a kálium, magnézium, kálcium, vas, foszfor.
A fokhagymát már nem is részletezem, mindannyian tudjuk, mennyire egészséges. A fokhagymavadászat a tányérban pedig a fiaim kedvenc sportja…
Egyszóval a tonhalas-paradicsomos tészta igazi egészség-bomba! És megunhatatlan – én legalábbis már többször elképzeltem, hogy kipróbálom: minden nap ezt főzök egy ideig, hogy megtudjam, vajon eljön-e az az idő, amikor már erre is fintorogni fognak a gyerekek… De tartok tőle, hogy én hamarabb unnám meg, mint ők!
Jó étvágyat kíván hozzá:
Nóra
7 komment
Címkék: család gyereknevelés recept gasztronómia egészséges táplálkozás
A bejegyzés trackback címe:
https://kerjtanacsot.blog.hu/api/trackback/id/tr871601585
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Ezt Zsófi mondja: 2009.12.16. 11:34:49
Nagyon sok hasonló ételt eszünk mi is, mert minden gyerek nagy tésztás, ha nem nagyon akarnak enni, ami szerencsére nálunk ritkán van, akkor dobom be a hasonló jellegű tésztaételeket....erről mindig eszembe is jut az öt moszkvai évem, amikor mit ki nem próbáltam, hogy ráönthető-e a tésztára....ezerféle ilyen variáció volt, konzervekkel, zöldségekkel, sima párizsi-féle felvágottal, sajttal, tejföllel, paradicsommal, stb. Néha remekművek születtek, persze ez egy két-három órás,
(-20 fokos időben) sétától is nagyban függött, de néha nagyon kétes ízű "remekek" születtek, azok célja az volt, hogy éhen ne haljon az ember!
Visszatérve Nóra receptjéhez, a tésztákra szinte minden apróhús, hal, halkonzerv, tengergyümölcsei konzerv szabadon kísérletezhető kategória....ha nálunk marad egy kis hús, pl. csirkemell filé sütve, bármi, másnap megbolondítva paradicsommal, még egy kis fokhagymával, ezzel-azzal, nagyon jó vacsoraként szolgál. Szinte mindig meleget vacsorázunk, nem nagyon eszik meg a klasszikus szendvics vacsorákat, de ezt én alakítottam így, nem is bánom, ezért nagyon sok olyan dolog van, ami meleg, de félóra alatt elkészül....az én gyerekeim pl. nagyon szeretik, amikor már a paradicsomos szószt unják, ha vöröshagymát megpárolok olajon, beledobálok kockára vágott sonkát, azt fűszerezem, felöntöm tejföllel, majd a tésztával keverve megsajtozom....nálunk ebből is sok fogy....de csinálom én is a tonhalas variációt, a vegetáriánus variációt (paradicsommal és sajttal minden zöldség jobban "eladható" a gyerekeknek, bár az enyémeknél ez sem gond, eszik a zöldségeket szívesen, sőt, még a nyers salátákat is és a majonézes salátákat is nagy mennyiségben!) Az a tapasztalatom, hogy a tepsis sűlt zöldségeket is nagyon szeretik, az is közelebb áll egy gyerek ízléséhez, mint a nyers, mert puhább, lehet ízesíteni, stb. és még így is egészségesebb, bár nyersen a legjobb, ez igaz, de még sütve is sokkal jobb, mintha egyáltalán nem eszik a gyerek zöldséget, mert nem szereti!
(-20 fokos időben) sétától is nagyban függött, de néha nagyon kétes ízű "remekek" születtek, azok célja az volt, hogy éhen ne haljon az ember!
Visszatérve Nóra receptjéhez, a tésztákra szinte minden apróhús, hal, halkonzerv, tengergyümölcsei konzerv szabadon kísérletezhető kategória....ha nálunk marad egy kis hús, pl. csirkemell filé sütve, bármi, másnap megbolondítva paradicsommal, még egy kis fokhagymával, ezzel-azzal, nagyon jó vacsoraként szolgál. Szinte mindig meleget vacsorázunk, nem nagyon eszik meg a klasszikus szendvics vacsorákat, de ezt én alakítottam így, nem is bánom, ezért nagyon sok olyan dolog van, ami meleg, de félóra alatt elkészül....az én gyerekeim pl. nagyon szeretik, amikor már a paradicsomos szószt unják, ha vöröshagymát megpárolok olajon, beledobálok kockára vágott sonkát, azt fűszerezem, felöntöm tejföllel, majd a tésztával keverve megsajtozom....nálunk ebből is sok fogy....de csinálom én is a tonhalas variációt, a vegetáriánus variációt (paradicsommal és sajttal minden zöldség jobban "eladható" a gyerekeknek, bár az enyémeknél ez sem gond, eszik a zöldségeket szívesen, sőt, még a nyers salátákat is és a majonézes salátákat is nagy mennyiségben!) Az a tapasztalatom, hogy a tepsis sűlt zöldségeket is nagyon szeretik, az is közelebb áll egy gyerek ízléséhez, mint a nyers, mert puhább, lehet ízesíteni, stb. és még így is egészségesebb, bár nyersen a legjobb, ez igaz, de még sütve is sokkal jobb, mintha egyáltalán nem eszik a gyerek zöldséget, mert nem szereti!
Ezt Zsófi mondja: 2009.12.16. 14:05:48
Ebédre meg is csináltam a tonhalas tésztát, nagyon finom lett! Egy kis változtatást végrehajtottam, mert elfogyott itthon az oregánó, ezért kakukkfűvel és majoránnával ízesítettem a halat. Továbbá kicsit "nyersnek, vadnak" éreztem a paradicsomszósz ízét, és egy pici barnacukorral (1-2 kiskanálnyi) ízesítettem.....minden paradicsomszósz sokkal finomabb egy nagyon pici cukortól....a só és a cukor kihozza szerintem a paradicsom minden zamatát. Nem volt parmezán sem, nagyon ritkán veszek, viszont egy sima keménysajttal meghintettem, jó lett!
Ezt Nóra mondja: 2009.12.16. 18:41:38
Örülök, hogy a receptem ihlette a mai ebédeteket! Az olasz konyhának is az a lényege, hogy abból főzünk, ami épp van otthon... A zöldségekkel az enyémek nagyon ambivalens viszonyban vannak: bab, zöldborsó, lencse, nyers paradicsom jöhet, répa is - még nyersen is elropogtatják- , de pl. salátát nem esznek.
:)Lilla 2009.12.22. 14:33:36
Ma ismét sikert aratott a tészta:) Mintha az "egyetemisták, akik nem csak pizzán akarnak élni" címszó alatt olvastam volna:)Örömmel olvasnék még sok ilyen egyszerű-gyors-finom-egészséges receptet.
Köszi, h nem hagytok éhenhalni minket!
Köszi, h nem hagytok éhenhalni minket!
Ezt Nóra mondja: 2009.12.22. 21:09:13
Örülünk, ha segíthetünk... De tudod, ha már az éhenhalás szélén álltok, és egy tésztát sincs időtök meg erőtök összedobni - csak egy telefon, és jön a nénikéd a kajával! :-)
Ezt Zsófi mondja: 2010.10.13. 21:45:56
Gyakran készítem el ezt a tésztát, mert nagyon gyors vacsora és nagyon finom!!!! Ma is ezt ettük és olyankor szerintem Nóra nagyon csuklik, mert emlegetjük, hogy ez milyen egy jó ötlet, ilyen könnyen ilyen finomat készíteni!!!!
Ezt Nóra mondja: 2010.10.14. 21:43:43
@Zsófi: Csak az a baj, hogy nem tudom, éppen ki emleget! Mert mások is mondták már, hogy átvették és rendszeresen készítik a tonhalas-paradicsomos tésztámat. Örülök, ha megszerettétek, az enyémek sem unják még mindig!