Ezt a tortareceptet most találtam. Mivel nagyon jól összhangban van Nóra finom Trüffel golyó receptjével, így itt a helye.
Vendégváráshoz kellenek a sósabb falatok is, így a torta receptjét még néhány « sajtos » recept követi! Hamar elkészülnek és ez nagy előnyük!
Legvégül pedig jöjjön valami finom és egészséges a kicsiknek!
Zsófi
¨ Csokoládés Trüffel torta
Kakaós piskóta: 2 tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál liszt, 1/2 evőkanál kakaópor
A hozzávalókból hagyományos módon kakaós piskótát készítünk, és egy kapcsos tortaformában megsütjük. Amikor kihűlt a következő krémet töltjük a tetejére:
Trüffel krém: 3 tojás, 1/2 kg gesztenye massza, 1/2 kg étcsokoládé (ne tortabevonó legyen!), 1/2 liter tejszín
A csokoládét a tojások sárgájával gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk. Közben a gesztenye masszát áttörjük és belekeverjük az olvasztott csokoládét, majd a felvert tejszínhabot és a 3 tojás felvert habját.
A krémet a piskóta tetejére töltjük és kb. 2-3 órára hűtőbe tesszük. Ennyi idő elteltével a krém megköt, ekkor a tortakarimát levesszük, az oldalát tortadarával, a tetejét pedig először porcukorral majd kakaóporral megszórjuk.
Egyszerűn lehet díszíteni, ha kartonpapírból formákat vágunk ki (pl. hóember, fenyőfa) és a kakaó szórása előtt ezeket a tortára helyezzük.
A krémbe jól lecsöpögtetett rumos meggyet is lehet keverni.
Ha csak a krémet készíted el, akkor miután megkeményedett, golyókat is lehet belőle formálni, olvasztott csokiba, vagy csoki reszelékbe forgatni de ezt már Trüffel golyóknak hívják. Ennek a közepébe is jó a rumos meggy.
Sajtos sütemények
¨ Sajtos apróság
Tészta: 25-30 dkg reszelt trappista sajt, 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl.
Krém: 2 tojássárgája, 2 evőkanál liszt, 0,5 dl tej, 2 dkg margarin, kevés sajt (a tésztából kihagyhatunk egy kicsit).
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 3 órát pihentetjük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és világosra sütjük. Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a liszttel és a tejjel gőz felett megfőzzük, és amint kihűlt, a margarinnal habosra keverjük, majd a tésztából kihagyott sajtot belekeverjük. Két-két pogácsát összeragasztunk krémmel, és reszelt sajtba forgatjuk. Egy napig állni hagyjuk, hogy megpuhuljon.
¨ Sajtos keksz 1.
Hozzávalók: 16 dkg vaj, 18 dkg liszt, 8 dkg őrölt, hámozott mandula, 1 tojássárgája, fél dkg só.
Ezeket összegyúrva egy óráig jégen pihentetjük, aztán vékonyra kinyújtjuk, különböző kekszformákkal kiszaggatjuk, kisütjük, és ha kihűlt, kettőt-kettőt a következő krémmel összeragasztunk: 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt parmezán, egy csipet bors és paprika habosra kikeverve.
¨ Sajtos keksz 2.
Hozzávalók: 25 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg reszelt trappista sajt, 30 dkg finomliszt, fél csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál cseresznyepaprika krém.
Tetejére: 1 tojás 1 evőkanál vízzel felverve.
Nagy tálban elektromos keverővel kavarjuk levegős krémmé a vajat és a sajtot. Szitáljuk bele a lisztet, sót, adjuk hozzá a cseresznyepaprika krémet és azzal is keverjük el. Formáljuk lapos tömbbé a masszát, vonjuk be fóliával, és 2 órára tegyük a hűtőbe. (Hűtve 3-4 napig, fagyasztva 6 hónapig tartható el.)
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (2-es fokozat). Liszttel enyhén megszórt gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát fél cm vastagra. Vágjuk a kívánt formára. Fektessük a kekszet kizsírozatlan tepsibe, a tetejét kenjük be tojással. Süssük 10-12 percig, illetve amíg a keksz ropogósra és aranybarnára nem sül. Ezután még 1 percig hagyjuk hűlni a tepsiben, majd állítsuk fémrácsra. Jól záródó dobozban 2 hétig áll el.
¨ Sajtos roló
Tészta: 28 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl, só.
A hozzávalókat összedolgozzuk, 2 órát pihentetjük, majd 2 mm vékonyra nyújtjuk, és 2 cm-es csíkokra vágjuk.
Töltelék: 20 dkg margarin, 10 dkg liszt, 5 dl tej, 20 dkg sajt, 2 tojás, só, bors.
A margarinból és a lisztből rántást készítünk, felengedjük a forrásban lévő tejjel, vigyázva, hogy a kapott massza ne legyen túl lágy. Hozzákeverjük a tojások sárgáját a felvert fehérjével együtt. Végül hozzáadjuk a sajtot, és közben ízesítjük.
Kis, fából készült, megfelelő vastagságú rudakra van szükség a tészta formára sütéséhez. A tésztacsíkokból egyet-egyet feltekerünk a rudacskákra, megkenjük tojással, és megsütjük. Miután kisültek, óvatosan kiskanállal, esetleg habzsák segítségével megtöltjük azokat. A megtöltött rolók végeit reszelt sajtba mártjuk.
¨ Túrós- Sajtos rúd
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, 1 csapott evőkanál só, 20 dkg Karaván sajt.
A lisztet az apró kockára vágott margarinnal jól összegyúrjuk, majd az áttört tehéntúrót hozzágyúrjuk. Ezután hűtőbe tesszük, amíg a tészta keményebbé válik. Majd kinyújtjuk vékonyra, megkenjük a tetejét tojással és megszórjuk füstölt reszelt sajttal. Köménymagot is tehetünk rá. A recept nagyon egyszerű és nagyon finom.
¨ Tojáslikőr gyerekeknek
(Alkoholmentes tojáslikőr)
(Fogyasztás előtt maximum 1 nappal készítendő!)
Hozzávalók: 1 liter tej, 4 egész tojás, kb. 10 dkg porcukor (ízlés szerint), 2 csomag vaníliás cukor, őrölt szerecsendió a díszítéshez
Keverjük simára a lazán felvert tojásokat, a tejet és a porcukrot egy főzőedényben. Gyakori kevergetés mellett lassú tűzön főzzük öt percig. Vegyük le az edényt a tűzről, és öntsük bele a vaníliáscukrot is, jól keverjük el. Ezután hűtsük le.
Iható szerecsendióval díszítve, vagy tegyük a masszát turmixgépbe és adjunk hozzá egy csésze tört jeget. Keverjük habosra, majd díszítsük szerecsendióval.
¨ Ünnepi babaital gyerekeknek
(6 hónapos kortól)
Egy fél banánt és egy fél narancs levét összeturmixoljuk két dl csipkebogyóteával.
¨ Sültalma-süni
(12 hónapos kortól)
Félbevágott almák magházát kivájjuk, a magházak helyét meglocsoljuk fahéjas citromlével (nagyobbaknál mézes darált dióval is megtölthetjük). Az almákat levelestészta-korongokra borítjuk (lehet mirelitből), és vékony mandulaforgácsból tüskéket, szegfűszegből szemet, orrot készítünk. Forró sütőben percek alatt elkészül. (A szegfűszeget fogyasztás előtt dobjuk ki.)
¨ Zabpehely-gombócok
(18 hónapos kortól)
20 dkg zabpelyhet, 20 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet, 10 dkg mézet, 10 dkg vajat és 5 dkg almalébe áztatott mazsolát jól összekeverünk. Ha túl száraz lenne, adhatunk hozzá kevés vizet is. Evőkanállal sütőpapíros tepsire szaggatjuk, gombóc alakúra formázzuk. Előmelegített, közepesen meleg sütőben világosbarnára sütjük.