A 12-24 fős házibulimra nagyon kevés időm volt felkészülni, a főzést kb. 3 óra alatt bonyolítottam le. Nehezítette a dolgomat, hogy hústalan étkekkel is kellett készülnöm.
Az olaszoktól „lopott”, nagyon egyszerű, de mindig nagyon sikeres előételem a bruschetta. A legfinomabb nyáron elkészítve, érett, friss hozzávalókból, de azért télen sem rossz. A bulin is többen elkérték a receptjét, hát leírom ide nektek is.
Íme, a hozzávalók:
Paradicsom – egy személyre 1-2 nagyobb szemmel kalkulálhatunk, de ezt elég nehéz felmérni. Én egy közepes méretű tálat szoktam megtölteni vele. Lehetőleg jó, érett, lédús, piros paradicsom legyen, ne vegyél hozzá holland, spanyol, vagy kínai paradicsomot a bevásárlóközpontokban... abból nem lesz finom. Egyébként is – a magyar zöldség, gyümölcs nagyon jó minőségű, és még támogatod is a magyar gazdákat, ha odafigyelsz a megvásárolt áru magyar eredetére!
Szükséges még fél fej fokhagyma, sok bazsalikomlevél - kapható cserepes bazsalikom a bevásárlóközpontokban, vagy a zöldségesnél, de lehet fagyasztottat is venni, a mirelit pultokban néha található. A szárított a legkevésbé jó. Kb. 10 bazsalikomlevelet apríts össze, vagy 2 evőkanálnyi kell a fagyasztottból.
Aki szereti, tehet bele csípős paprikát is, de szerintem a nélkül finomabb, a fokhagymától úgyis van egy kis pikáns íze.
Ezen kívül már csak 3-4 evőkanál olívaolajra van szükség hozzá, na meg pirítani való kenyérre.
Elkészítése: vágd apró kockákra a paradicsomot, mély tálba tedd, és a levét is fogd fel, attól lesz igazán finom. Pucold meg és fokhagymanyomóval nyomd bele a fokhagymagerezdeket. Keverd hozzá a bazsalikomot, ha akarod, a csípős paprikát. Keverd át olívaolajjal. Hűtőben érleld össze, 1-2 óra is elég neki, de másnap is nagyon finom. Tálalás előtt süss frissen pirítóskenyér-szeleteket, azokra halmozva tálald a bruschettát.
Egy még egyszerűbb salátát is készítettem vegáknak és nemvegáknak: készen vett, összevágott salátamixet meglocsoltam szűz olívaolajjal és balzsamecettel, mindkettőből csak épp annyit tettem rá, hogy ne tocsogjon a saláta benne. Meghintettem oregánóval és őröltem rá kevés tarkaborsot. (Aki akarja, picit sózhatja is, de mi sótlanul eszünk.) Jól átkeverintettem – és kész!
A következő, még mindig hústalan fogást végül nem készítettem el, mert nem is jöttek el a meghívott vegetáriánus vendégek… De te kipróbálhatod, finom, egyszerű, és különleges. Már többször kínáltam itthon a családnak különféle változatait. A bruschettával ellentétben ez inkább őszi-téli étel. Neve nincs, nevezzük „Nóra körtés-sajtos falatkáinak”… J
Hozzávalók:
2-3 szem lédús körte (én legjobban az abate körtét szeretem, de bármilyen fajta megteszi, ami puha és van leve).
Egy cikk brie vagy camembert sajt,
vaj,
4-5 kifli (lehetőleg ne a legvékonyabb fajtájút vedd, hanem valami vastagabbat, vagy esetleg botkenyeret),
2-3 evőkanál méz,
pár szem szegfűszeg, csillagánizs, egy rúd fahéj,
és fél dióból annyi szem, ahány kiflikarikánk van.
Elkészítése: karikázd fel a kiflit, vajazd meg minden karikának az egyik oldalát, fektesd őket egy tepsibe (vajas felükkel felfelé).
Egy nyeles kis serpenyőben melegítsd fel a mézet, egészen annyira, hogy már karamellizálódjon – először hígabb lesz, majd elkezd párologni a víztartalma (a mézben rengeteg víz van). Tedd bele a fűszereket, kevergesd.
Közben szeleted fel a körtéket ujjnyi vastag szeletekre. Széltében akkorák legyenek a szeletek, hogy a kiflikarikákra jól illeszkedjenek. A már sűrűsödő, barnuló fűszeres mézbe tedd a körteszeleteket, és párold benne mindkét oldalukat. Ha már puhul a körte, vedd ki, fektess egy-egy szeletet a kiflikarikákra, úgy, hogy a körte befedje a kiflit, de ne nagyon lógjon le róla. Ezekre tégy egy-egy ugyanakkorára vágott sajtszeletet, icipicit csorgasd meg a fűszeres mézzel a sajt tetejét. Tedd a diószemeket a mézbe, forgasd jó meg benne, és fektess egy-egy diódarabot a sajtokra.
Forróra előmelegített, 190 fokos sütőben olvaszd rá a sajtot a körtére, minimális mértékben meg is pirulhat a teteje. Nem baj, ha elfolyik, lapáttal úgy tálald tányérokra, hogy az elfolyt sajtot is add hozzá. A ropogós kifli, a puha körte, a folyós-krémes sajt, és a mézes-karamell bevonatú diószem nagyon jó együtt.
Ha valaki nem vegetáriánus, és szeretné még fokozni az élvezeteket, süssön meg egy külön serpenyőben pár szelet bacont, vagy még finomabb, ha olasz pancetta-szalonna szeleteket, akkorára vágva, hogy a kiflikarikákra illeszkedjenek. Ha ropogósra, kicsit pöndörödőre megpirult (de nem sötétbarnára égett!) a bacon, akkor a sajt tetejére fektesd, és a bacon tetejére csurgasd a fűszeres mézet. A dió ekkor ki is maradhat. Ezután ugyanúgy süsd, mint a hústalan verziót.
Húsevőknek oldalast sütöttem, meg káposztára fektetett malaccsászárhúst, és elkészítettem a nemrég leírt gesztenyés pulyka gyorsított és egyszerűsített változatát, csirkecombokkal. De ezt nem most írom le, mert vár a karácsony előtti készülődés! Nézzetek be ugyanide később, ma vagy holnap igyekszem leírni életem legfinomabb oldalasát, amiért a bulimon nagy kézcsókokat kaptam, meg persze a többi húsos fogás receptjét is.
Szeretettel:
Nóra