HTML

Kérj tanácsot

Barátnők vagyunk... Zsófi és Nóra. (25) 33 éve beszélgetünk. Egymással és rengeteg más barátunkkal is. Együtt és külön-külön. Ha kérdeznek, elmondjuk a véleményünket. Aki segítségre szorul, annak segítünk. Ha tanácsra van szükséged, neked is adunk. Hogy miről kérdezhetsz? BÁRMIRŐL. Beszélgessünk.

Friss topikok

Címkék

1848 as forradalom (1) 1956 (1) 1 1 5 éves a miskolci villamos (1) 2001 űrodüsszeia (1) 2011 (2) 2012 a sárkány éve (1) 2012 világvége (1) 2013 a kígyó éve (1) 20 gyerekes milliárdos (1) 50 éves James Bond (1) a. l. webber macskák (1) abaúj (2) activia vip program (1) adakozás (1) Adriano Celentano (1) advent (4) adventi ételek (2) afrika múzeum (1) agresszió (4) alain delon (1) alain ducasse (1) alcsúti arborétum (3) alibigyár (1) állattartás (2) almás kukoricasaláta (1) almás receptek (1) almás joghurtos édesség (1) álomépítők (1) amazonas (3) amerikai graffiti (1) andamán szigetek (1) angolkert (1) angol trónörökös (1) angyal (1) anna gavalda (2) anna örök (2) antonioni (1) anyák napja (3) anya lánya viszony (1) apa nélkül (1) április elseje (1) arlon (1) arnold schwarzenegger (1) arriba kakaó (2) árvíz (2) assam (1) átpozícionálás (1) audrey tautou (1) avasi fröccs (1) az unicum története (1) a nap éve (1) a nő (1) a nyúl éve (1) a pockok szerelmi élete (1) a sors iróniája (1) A szerelem hullámhosszán (1) a tigris éve (1) babona (3) babwestern (1) bagdy emőke (1) Bagdy Emőke (1) balaton (2) Balázs Fecó (1) Bálint - napi ajándékok (1) bálint nap (2) banánkenyér (1) banki jogtanácsos esete rudolf péterrel (1) bántalmazás (1) barabási albert lászló (1) barátok közt (1) barátság (6) barbara delinsky (1) barcelona (2) baricco (1) Bartos Erika (1) bastogne (1) Beata Bishop (1) befőzés (1) beiskolázás (1) bereményi géza (2) besenyő pista bácsi (1) beszélgetés (13) Bíborszél együttes (1) bikafuttatás (1) bikaviadal (2) bikicsunáj (1) biománia (1) blogunk második születésnapja (1) blue curacao likőr (1) blue monday (1) blue valentine (1) bocsánat (1) bodza (1) Bogányi Gergely (1) Bogyó és Babóca (1) böjt (3) böjte csaba (3) böjti ételek (1) böjti receptek (1) bókay jános író (1) boldogkőváralja (1) boldogság (1) bolida (1) bolognai egyetem (1) borsalino (1) bors máté (1) börtönbe zárt kamaszlányok (1) braindogs (1) bratyizás (1) brazília (2) brüsszel (1) Bubik István (1) budapest bár (2) bud spencer (2) buga doktor (1) bulgur (1) buli (1) busójárás (1) búza töret (1) café á la parisienne (1) café á la russe (1) cameron diaz (1) cappuccino (2) carlos ruiz zafón (1) carlo pedersoli (1) carpe diem (1) carrie fischer (1) casanova (1) catherine tate (1) che guevara (1) chris rea (1) Címkék (2) cinege (1) colin farrell (1) colin firth (1) columbia (1) corrida (1) criollo kakaó (2) család (27) Csányi Sándor (1) csányi sándor (1) cseh tamás (3) cseresznye (1) cseresznyevirágzás (1) cserhalmi (1) Cserháti Zsuzsa (1) csernus doki (3) csíkszentmihályi mihály (1) csík zenekar (1) csodálatos júlia (1) csokoládé (5) csokoládés mézeskalács (1) curacao kávé (1) curie (1) darjeeling (1) demis roussos (1) depresszió (4) Desperadó (1) dickens (1) diótörő (1) diploma előtt (1) divat (1) donizetti (1) downton abbey (1) dugovics titusz (1) dunakömlőd (1) dunszt (1) dustin hoffmann (1) echternacht (1) Edda (1) egészség (5) egészséges alvásmennyiség (1) egészséges desszertek (1) egészséges ételek (1) egészséges nassolnivalók (1) egészséges táplálkozás (5) égig érő fű (1) egyedül maradni gyerekekkel kommentben (1) egyedül maradni gyerekkel (1) egypercesek (2) egy óra múlva itt vagyok (1) eldorádó (1) életmód (1) élet értékei (1) eljegyzés (1) elkezdődött a Sárkány éve (1) elliot aronson (1) első magyar szakácskönyv (1) el nino jelenség (1) emésztési leukocitózis (1) énképzavar (1) Én a séf (1) eőry kató és ruttkai éva (1) Eötvös Gábor (1) eredet (1) erősítés (1) esélyegyenlőség (1) eskővők ideje (1) esküvő (1) ételfesték (1) eyjafjallajökull vulkán (2) fagylalt (2) falusi élet (1) fapados repülés (1) farsang (1) farsang farka (1) februári versek (1) feldmár andrás (1) Feleség kerestetik (1) felnőtté válás (4) félrelépés (3) fémhab (1) fenegyerek véleménye (1) Fenyő Miklós (1) férfiak (7) férfiak típusai (2) férfismink (1) férfi agy és női agy (2) férfi nő téma (1) feri atya (1) ferran adria (1) fesztiválok (2) fiatalok részegsége (1) filmek (18) filmes frizurák (1) filmzenék (1) film színház muzsika (1) fishing on orfű (1) foci (3) fogyasztói társadalom (3) fogyókúra (2) földes (2) földrengés (1) föld napja április 22 (1) forastero kakaó (1) forgács józsef (1) fortepan fotógyűjtemény (1) fotózás (4) főzőiskola (1) főzős műsorok (2) főzzünk (19) francia hallé (1) francia kávé (1) francia konyha (2) Frank Sinatra (1) frédi és béni (1) fröccs (1) fűszeres csokoládé (1) Gabriel García Márquez (1) gagarin (1) galette des rois a királyok lepénye (1) garcía márquez (3) gárdonyi géza (1) gárdos péter (1) garfield (1) gasztronómia (43) gazdagság (3) genetika (1) génmódosítás (1) Gianni Morandi (1) gibb fivérek (1) gluténmentes liszt (1) gluténmentes sütemény (1) godard (2) goldberger frederika (1) gömbakvárium (1) gönc (1) gondolkodó víz (1) gordon ramsey (1) grammy díj (1) gróf somssich pongrác (1) gundel palacsinta (1) gyász (2) gyereknevelés (12) gyerekvállalás (1) gyerek fejlesztése (1) gyermekvállalás (1) győzelem napja (1) hacser józsa (1) hagyományok (3) hajnali láz (1) halál (2) hálózatkutatás (1) hamvazószerda (1) hanna barbera (1) harcművészet nagymestere (1) haruki murakami (2) házasság (6) házasság előnyei férfiaknak (1) háztartás (1) ha elveszítjük a szüleinket (1) Heather Bauer (1) Hello (1) hellókarácsony (14) heston blumenthal (1) hogyan szólhatsz hozzá (1) holdfogyatkozás (1) holdviola (1) hölgyválasz (1) Hölgy hermelinnel (1) holiday film (1) hongkong (1) hopp ferenc múzeum (1) horoszkóp (10) hóvirág (3) hungária együttes (1) hűségteszt (1) húsvét (5) húsvéti cikkek (1) húsvéti maradékból készült ételek (1) húsvéti receptek (1) ian siegal (1) ida regénye (1) idei divatszín a smaragdzöld (1) Így szerettek ők (1) Illatszertár (1) intelligencia (1) interneten magányosan (1) internet világnapja (1) irodalom (11) iskola (7) iskolakezdés (1) ízek imák szerelmek (4) Jamie Oliver (1) jamie oliver (1) János - nap (1) János - névnap (1) jarabedepalo (1) játék (1) javier bardem (1) jázmintea (1) jean reno (1) jedlik ányos (1) jeff bridges (1) jeles napok (3) jeti (1) ji csing (1) joel robuchon (1) jóga (1) john brockman (2) john williams (1) jókainé laborfalvi róza (1) jókai mór (1) joseph barbera (1) Joshua Bell (1) jóskártya (1) jóslás (4) jótékonyság (3) jövő (7) jövőkutatás (2) józsef attila (2) józsef nádor (1) Jó estét nyár jó estét szerelem (1) juhász gyula (1) juliette binoche (1) julie és julia (1) jung (1) justin bieber (1) kacsakagyló (1) kaguárnő (1) kakaó (3) kálmán györgy (1) karácsony (12) karácsonyi ételek (1) karácsonyi versek (1) kate winslet (1) Katona Klári (2) kávé (3) kávéház (1) kávéivás és depresszió (1) Kazanlár Emil (1) kazuo ishiguro ne engedj el (1) kelet ázsia (2) kémek (1) ken follett (1) keresd a dolgok jó oldalát (1) kérész (1) kert (1) készülődés karácsonyra (1) kettős élet (1) két éves a blog (1) kézírás (1) kézműves csokoládékészítés (4) kígyó éve (1) kínaiak (2) kínai horoszkóp (2) kippkopp (1) királyi baba (1) kirándulás (1) kisgyermekes anyukák (2) kispál és a borz (5) kiss tibor (3) kisugárzás (1) Kocsis Tibor (1) kocsonyafesztivál (2) kókuszolaj (1) költészet (1) kolumbia (1) koncert (1) konkfliktuskezelés (1) konmari (1) konsírozás (1) könyv (5) könyvmegállók Óbudán (1) korai színes fotók (1) korda stúdió (1) korhelyleves (1) környezetvédelem (3) körte (1) krúdy (1) kultúrtörténet (43) kumich nánássy varjú (1) kurkuma (1) kurkumás receptek (1) kurkuma hatása (1) láng vince (1) latinovits (1) legjobb karácsonyi zenék (1) Leonardo Da Vinci (1) levendulafesztivál (1) lhasa de sela (1) libamájhabos eclair fánk (1) liber mortis (1) ligeti györgy (1) liichtmessdag (1) lipóti pékség (1) Liszt Ferenc (1) londoni olimpia (1) lopásért börtön (1) louis aragon (1) lucien olivier (1) lukács ernő (1) luxemburg (2) lux elvira (1) madáretető (1) magány (1) magázódás (1) magyar karácsonyi zene (1) magyar torta (1) május 8 (1) május 9 (1) május elseje (2) mama kedvence (1) mamika (1) márciusi horoszkóp 2012 ben (1) marék veronika (1) mária névnap (1) marilyn (1) mark gungor (1) mary shelley (1) mary wollstonecraft (1) masaru emoto (1) máthé erzsi (1) matta lóránt (1) matt damon (1) maugham (1) McCartney (1) medárd (1) média (5) megcsalás (3) Megint 17 (1) mellrák (1) méregtelenítés (1) mérleg jegy (1) mérő lászló (1) Meryem Uzerli (1) meryl streep (1) mese (1) mészáros márta (1) meteor (1) mézeskalács (1) mezőgazdaság (1) mgp (1) michelin csillag (1) miklósa erika (1) mikulás (2) milyen néven szólhatsz hozzá (1) mindennapi gondjaink (1) minden gyerek lakjon jól ! (1) miskolc (6) miskolci nemzeti színház (1) Miskolc dala (1) misztótfalusi szakácskönyve (1) mit egyen a gyerek (2) monroe (1) morricone (1) mosómedve (2) moszkva (1) moszkvai metró (1) moszkva nem hisz a könnyeknek (1) mrs . robinson (1) mucsi zoltán (1) müller péter (1) multilevel marketing (1) munkanélküliség (1) műveltség (1) nagyböjt (1) nagypéntek (2) nagy ervin (1) Nagy László (1) napja (1) napozz holddal (1) natalie portman (2) navigátor (1) negatív kalóriás növények (1) neil gaiman (1) neil somerville (1) Neoton (1) népességnövelés (1) népszokás (10) neumann jános (1) nick cave (1) nobel díj (1) női és férfi viselkedési formák (4) női szerepek (16) nők (20) nők a nőkért egyesület (1) nőnap (2) nőnap története (2) norah jones (1) nora ephron (2) norman rockwell (1) nouvelle vague (1) Nox (1) nyár (7) nyaralás (2) nyári szerelmek (1) nyári szünet (1) nyári tábor (1) nyári versek (1) nyelvtanulás (1) nyitott hazassag (1) ökölógiai lábnyom (1) oktatás (2) októberi horoszkóp (1) október 2 3 (1) október 6 (1) október hatodika a gyerekek szemszögéből (1) olaszok (2) olasz konyha (2) olcsó szállás külföldön (1) olimpia 2012 (1) olvasás (1) önállóság (1) önbizalom (3) önismeret (18) önmegvalósítás (6) oolong (1) opera (1) operabál (1) operafesztivál (1) ópiumháború (1) ördögkatlan fesztivál (2) örkény istván (2) örök nosztalgia (1) örök szerelem (2) oroszország (1) orosz fürdő (1) orosz hagyomány (1) orosz szilveszter (1) ortorexia (1) oscar díj (1) oscar díj 2011 (1) ősz (1) őszi sanzon (1) őszi versek (1) őszi téli receptek (1) ötlet (1) otthoncserés nyaralás (1) óvoda (1) paella (1) pakk (1) palmitinsav (1) palya bea (1) pál ferenc (1) pamplona (1) panna cotta (1) pantone (1) papp istván békefenntartó kiszabadulása (1) párkapcsolat (21) párkapcsolatokról kommentben (1) pasik (3) paul bocuse (1) pécs (2) pedagógusok (2) pedagógusok napja (1) pekoe (1) péntek 1 3 (1) percebes (1) pere noel (1) péter és pál napja (1) petőfi (1) philip k dick (1) piaf (1) piedone (2) pilates (1) pinkstinks (1) Piramis (1) Poligamy (1) politika (1) popper péter (1) porcelana kakaó (1) pozitív életszemlélet (3) programajánló (11) prokofjev (1) prokugyin gorszkij (1) prométheusz (1) psycho (1) pszichológia (2) puerh (1) pulp (1) pünkösd (1) puskin múzeum (1) quimby (5) quo vadis (1) ragaszkodom a szerelemhez (1) ranschburg (3) recept (39) receptek (1) regéc (1) régészet (1) regisztráció (1) reinkarnáció (1) reklám (1) reménytelen helyzetek (1) rendrakás (1) rené zellweger (1) retro konyha (1) Ridley Scott (1) rio (1) romhányi józsef (1) rózsaszín (1) Rózsa Sándor (1) rudolf péter (1) rudolf péter és a végtörlesztés (1) rukkola (1) rúna kövek (1) sajtos rudacska (1) sajtos rudacskák (1) santa claus (1) san fermin (1) sapienti sat (1) sárkány éve (1) Sárkány éve (1) sárkány gyerek (1) scherer péter (1) Schobert Norbi (1) séta (1) Shirley Temple (1) shodeinde dóra (1) Silvio Soldini (1) simon&garfunkel (1) skála ági (1) soerii&poolek (1) soha január (1) sorsügynökség (1) spagettiwestern (1) spanyolország (6) star wars (1) stressz (5) sugár márta (1) sütemények gyorsan (1) süteményreceptek (12) sütés (1) sütni jó (1) sütő enikő (1) szabó lőrinc (1) szabó magda (3) szabó magda abigél (1) szabó magda az ajtó (1) szájber gyerek (1) szakácskönyv (2) szakács gergő (1) szakítás (4) számítógép (1) szávai viktória (1) szegénység (1) székely ember (1) szentek (9) szent mihály útja (1) szent zita (1) szépművészeti múzeum (1) szépségápolás (1) szeptemberi horoszkóp (1) szeptemberi szonett (1) szerelem (6) Szerelem a hatodikon (1) szerelmi bájital (1) szerencse (1) szeretem a testem (1) szex (2) szexi tinilányok (1) Szigetvár (1) Szigetvári csodafény (1) szilveszter (1) színek (2) szingliség (1) színház (4) szódavíz (1) szombat esti láz (1) szovjetunió (1) szovjet film (1) Szulák Andrea (1) Szulejmán (1) Szulejmán TV - sorozat (1) születésnap (4) szuperhold (1) szűz jegy (1) S . Nagy István (1) tai chi (1) tanács (17) Tangó és tulipán (1) tarics sándor (1) tarot (1) tavaszi nagytakarítás (1) tavaszköszöntés (1) taylor lautner (1) tea (4) tegeződés (1) temperálás (1) térey jános (1) tervezett avulás (1) testvérek (1) the pogues (1) Tiszavasvári (1) tiszavirágzás (1) titanic (1) TNT (1) tolnay klári (2) tolsztoj (1) tom waits (4) tori amos (1) tóték (1) trendek (1) trinitario kakaó (2) trüffel receptje (1) tudós nők (2) túlevés (1) tündérboszorkány (2) tűzijáték (1) tv (1) Tyereskova (1) u2 (1) ufo (1) ugráló körmenet (1) ügynökölés (1) újrakezdés (3) új év (9) új gyógyító módszerek (1) új módszer fogyáshoz (1) umberto eco (1) unicum (1) ünnep (10) utazás (1) útmutató a blog használatához (5) vadászat (1) vagány nők klubja (1) válásról kommentben (1) választások (1) való világ (1) válsághelyzetek (16) vargas llosa (1) vásárlás (1) vastag testvérek (2) Vasvári Pál (1) vegetáriánus fogások (1) vekerdy (2) Vekerdy Tamás (1) vélemény (6) vénusz retrográdban (1) veszélyes gyerekjátékok (1) viccek a házasságról (1) vietnam (1) vietnami kávé (1) vihar (1) világnapok (2) világunk (55) virágok (1) Viramundo (1) visconti (1) viszockij (1) vitaminok (1) vitaminok őszre és télre (1) vivaldi (1) víz (1) vizinczey istvan erett asszonyok dicserete (2) vízkereszt (2) vízkereszt vagy amit akartok (1) vizsoly (1) vizvári mariska (2) vörös iszap (1) vuvuzela (1) weöres sándor (1) william godwin (1) x faktor 2011 (1) x faktor (4) zemplén (1) zene (16) zöldségek nyersen (1) zöldtea (2) zorán (1) Zsédenyi Adrienn (1) zserbó (1) zsófi bemutatkozik (1) zsúr (1) zumba (2) zwack család (1) rövid című színházi előadás (1) sonka (1)

Régi idők ízei

2010.05.21. 15:40 Kérj tanácsot

 

„Szeretem a testem” – így szól a tévéműsor címe, én viszont kicsit leszűkíteném a témát: SZERETEM A HASAM! (Ez – gondolom – nem újdonság e blog olvasóinak…) Azt hiszem, a torkosságom valahol a gyermekkoromban gyökerezik – az anyukám fáradhatatlan sütés-főzésének köszönhető. Mi úgy nőttünk fel, hogy fel sem fogtuk, mekkora munka van abban, hogy jobbnál jobb ebédeket főzött nekünk.
 
Anyukám hétköznapi fogásait már éppúgy rég beépítettem az itthoni étrendünkbe, mint a süteményeit és más édességeit. Van, amit másképp készítek, mint ő, van, hogy igyekszem rekonstruálni a régi ízeket. Nosztalgiázzunk kicsit most együtt! De nem kívánok tőletek most nagy sütő-tudományt, inkább azokat a recepteket veszem elő, amelyek a legkönnyebben megvalósíthatóak.
 
Az egyik legegyszerűbb édesség, amit bárki el tud készíteni, mindig sikert arat, és anyukám is gyakran készítette nekünk: a bundás alma. Ehhez aztán tényleg nem szükséges semmilyen előképzettség…
Hozzávalók (a palacsintatésztával bundázott bodzavirág receptjénél leírt bundázótésztával egyezik meg): 2 egész tojás,
20 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű is, vagy fehér finomliszt),
egy csipet só,
egy púpozott evőkanál cukor (lehetőleg barna nádcukor),
és annyi tej, amennyivel nagyon sűrű palacsintatésztává tudjuk keverni a fentieket (kb. 2,5 dl kell hozzá),
annyi olaj, amennyi a kisütéshez szükséges,
fejenként 1-2 alma,
porcukor, fahéj.
 
Így készül: meghámozzuk és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk az almát, meghintjük fahéjas porcukorral a szeleteket. Kikeverjük a bundázótésztát. Az almaszeleteket megmártjuk a jó sűrű tésztában, és forró zsiradékban kisütjük. Még melegen újra hintünk rá egy kis fahéjas porcukrot.
 
Ha szeretnénk egy kicsit feldobni ezt a receptet, készítsünk „Lakatosinast” – ezt az anyukám öreg sütős szakácskönyvéből olvastam ki. Ehhez szép, nagy, magozott aszaltszilvaszemeket vízben félpuhára megfőzünk, a magjuk helyébe beleteszünk 1-1 meghámozott mandulaszemet, és így bundázzuk be az almához és a bodzához hasonló módon. Majd kisütjük, és cukrozott kakaóporba hempergetjük.
 
És arra ki emlékszik, hogy a nyers tojás sárgája kristálycukorral kikeverve, és azonmód bekanalazva mennyire finom? Elmeséltem a fiaimnak, hogy mi ezt hogy szerettük – meg is kellett kóstoltatnom velük rögtön, és azóta is többször kuncsorogtak már érte… Tudom: a cukor nem túl egészséges, a nyers tojás veszélyeiről is mind hallottunk már – a higiéniás előírások betartása mellett azonban nem lehet baj, nálunk még senki nem lett beteg ettől a „primitív” édességtől, csak boldog! És ha összehasonlítom a manapság divatos bolti édességekkel: a sok E-számos adalékkal, ételfestékkel, tartósítószerrel dúsított „finomságnál” talán még ez is jobb…
 
Ennél kicsit több munka és idő a töltött zsömle – de még mindig nem kell hozzá nagy nekikészülődés... sem sok pénz.
Hozzávalók: fejenként 1-2 zsömle (lehetőleg ropogós héjú, nem olyan szivacsos, puha, mint a mai zsömlék némelyike…),
fél kg túró,
1 egész tojás,
3-4 evőkanál cukor (lehetőleg barna nádcukor),
egy pohárnyi mazsola,
1 citrom reszelt héja,
vaníliás cukor a meghintéséhez.
 
Elkészítése: kettévágjuk a zsömléket, kivájjuk a puha belsejüket - ki ne dobjuk a zsömlebelet! – természetesen elhasználhatjuk másra, szendvicskatonákhoz, vagy fasírtba… De ha gondoljuk, a következő túrókrémbe is belekeverhetjük egy kis cukros tejben megáztatva: a túrót kikeverjük a tojással, cukorral, és a meleg vízben puhára áztatott mazsolával. A kivájt zsömléket töltsük meg ezzel a túrókrémmel, borítsuk össze az alját-tetejét, hintsük meg vaníliás porcukorral – és forró sütőben pár perc alatt pirítsuk világospirosra!
 
Ha már itt tartunk: a rizsfelfújt sem sokkal bonyolultabb.
Hozzávalók: 6 tojás,
6 evőkanál porcukor,
1 kávéskanál reszelt citromhéj,
diónyi vaj,
egy pohár mazsola,
15 dkg rizs,
annyi tej, amennyiben a rizst sűrű tejberizzsé tudjuk főzni (negyed liter-fél liter, a rizs fajtájától függően),
2 evőkanál barna nádcukor,
1 vaníliarúd,
a tűzálló tál kikenéséhez vaj, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa,
öntetnek málnaszörp.
 
Elkészítése:
A tejet feltesszük főni a középen behasított vaníliarúddal és a 2 evőkanál barnacukorral. Beleöntjük a rizst, és kevergetve puhára, sűrűre főzzük. Kihűtjük. A vaníliarudat kivesszük. A tojásokat felütjük, különválasztjuk a fehérjét és a sárgáját. A 6 tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, és a diónyi vajjal. A 6 tojásfehérjét habbá verjük. Összekeverjük a tejberizst a cukros tojássárgája-habbal és beleforgatjuk óvatosan a tojásfehérje-habot, de ne törjük össze. A tűzálló tálat kivajazzuk, jó vastagon behintjük zsemlemorzsával, és beleöntjük a keveréket. Forró sütőben megsütjük – legyen szép, világospiros a teteje. Kockákra vágva tálaljuk, a tálon málnaszörppel öntözzük.
 
Na, ha ennyi retro finomságtól sem jött meg a kedvetek a konyhai tüsténkedéshez – még mindig van egy tippem a számotokra! Keressetek egy olyan pékséget, ahol készül igazi, régi fajta kenyér! Mostanában „parasztkenyér” néven láttam több helyen is, és többnyire 3-4 kilós, óriási cipókat sütnek belőle – de meg lehet kérni az eladót, hogy vágjon belőle egy nekünk tetsző darabot. A legfinomabbat a Lipóti Pékség üzleteiben találtam, ami Lipót községből indult ország-világhódító útjára, és ma már több mint 60 üzlete van, még Dunaszerdahelyen és Komáromban is! Sok törzsvevőjük tartott tőle, hogy a terjeszkedés majd a minőség rovására megy, de nem így lett: én ma megkóstoltam a falunkban nyílt új üzletükben a kenyeret – és tanúsíthatom, hogy isteni. Pont olyan, mint gyermekkorom kenyerei…
 
Ha beszereztétek a megfelelő retro-kenyeret, a legbátrabb nosztalgiázók számára van egy ajánlatom: a csodálatos, a hihetetlen cukros-zsíros kenyér… Jajj! Kimondani is szörnyű… Maga a megtestesült koleszterin-és cukorbomba…na de megkóstolni! Én imádtam gyerekkoromban, és biztos vagyok benne, hogy most is ízlene… sajnos. Elkészítése: az óriási szelet kenyeret zsírral megkenjük, és kristálycukorral behintjük! Élvezzük a cukor ropogását a fogunk alatt, és a tiltott gyümölcs édes ízét… Aztán ne álljunk a mérlegre, de a háziorvosnak se engedjük, hogy méregesse a koleszterinünket!
 
Ha nem vagyunk ennyire elvetemültek, akkor marad a klasszikus lekváros kenyér – olyan, mint amilyet Fónay Márta nyomott a gyerekszereplők kezébe lépten-nyomon az "Égigérő fű" című 1979-es ifjúsági filmben: https://www.youtube.com/watch?v=4XUjj8eoAn8&feature=PlayList&p=E54C8D392FE03F63&playnext_from=PL&index=37&playnext=2
Az első lekváros kenyeret a bejátszás 5. perce körül találjátok!
                                               
A legtöbb édesanya-nagymama a főzéssel, sütéssel a szeretetét fejezi ki - nincs is annál nagyobb boldogság egy anya számára, mint ha látja, hogy a gyermekei jóízűen befalják, percek alatt eltüntetik azt, amin ő esetleg órákat fáradozott! De mi most szerezzünk örömet a gyerekeinknek és saját torkos személyünknek anélkül, hogy órákat kellene érte dolgoznunk. És akkor több időnk marad másra…
 
Jó étvágyat.
 
Nóra

10 komment

Címkék: recept gasztronómia főzzünk retro konyha lipóti pékség égig érő fű süteményreceptek

A bejegyzés trackback címe:

https://kerjtanacsot.blog.hu/api/trackback/id/tr932020964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csillagur 2010.05.21. 19:36:45

Hmmmm fincsa! Már az olvasától is felszedtem egy kilót a csodálatos testemre. (amivel egyébként többé-kevésbé elégedett vagyok)

szutshedi · http://gizgazok.blogspot.com/ 2010.05.22. 11:18:53

Mosolyogtam, ahogy olvastam, nyaranta a nagymamák ugyanezekkel a finomságokkal hallgattatták el a nyafogásunkat. Igaz, hogy most már "retrós", de mustáros és gulyáskrémes kenyeret ettetek régen?

Ezt Nóra mondja: 2010.05.22. 14:21:35

@szutshedi: Örülök, hogy itt vagy újra! :-) Mustáros kenyérről már hallottam, ugyan nálunk nem volt szokásban, és a gulyáskrémes sem. De a lágytojást a mai napig piros arannyal esszük :-) És ami még eszembe jut hasonló műfajban (csak azért nem került a cikkbe, mert nem édes :-)), az a rántottás kenyér. Kinek jutna eszébe kihűlve enni a rántottát? És mégis, egy nagy szelet kenyéren, szendvics-szerűen az is finom volt! És azt is lehetett piros arannyal díszíteni-ízesíteni...

Ezt Zsófi mondja: 2010.05.22. 17:56:06

Akkor soroljuk ide még az aranygaluskát (ez az én nagy kedvencem a rizsfelfújttal együtt! Tíz évesen már tudtam elkészíteni és nagyon jól sikerült mindig!), madártejet, babapiskótás pudingot dió vagy mogyoró darabokkal...
Nekem volt egy barátom, aki a mustáros kenyérre mézet is kent, ez volt a kedvence...de az én gyerekeim is szeretik a mustárt kenni felvágott alá a kenyérre és nem én találtam ki nekik, hanem az iskolában hallották más gyerekekről...az a zsíros-cukros kenyér engem nagyon ijeszt, pedig nagyon szeretem a nehezebb ételeket is, de ez valahogy még olvasva is sok(k). Ha én gyorsan szeretnék édességet, mindig bundás almát készítek, de ananász is nagyon jó így. Én rántottás kenyeret még nem láttam, csak tükörtojásost, de az is nagyon jó. És akkor említsük még meg a bundáskenyeret, ami anno nagy divat volt. Nálunk otthon örök sláger volt, mint gyors melegvacsora, a melegszendvics és a félbevágott sütős sültkrumpli hozzá nyers, citrommal lelocsolt vöröshagymával. Télen nagyon sokszor ez volt a vacsora, párszelet kolbásszal és boros teával...influenza ellen.

Ezt Nóra mondja: 2010.05.22. 18:33:00

@Zsófi: Az aranygaluska kelt tésztával készül, azt nem könnyű összedobni! De nagyon finom, az biztos! A madártejet gyerekkoromban nem szerettem, felnőtt fejjel viszont nagyon, a nagyobbik fiam egy időben állandóan azt kért a nagymamájától. Anyukám pudingot főzött nekünk sokszor, bele a saját cseresznyebefőttjét, vagy csak úgy üresen is szerettük!

Bundáskenyeret mi mostanában is elég gyakran eszünk (ha túl sok zsömle vagy kenyér vanm itthon, és másnaposan már nem olyan finom, bundázva még mindig nagyon jó lehet!), pl. spenót mellé, feltétnek is finom, de magában is, és ez az egyetlen étel, amihez ketchupot eszünk. a sütőben, héjában sült krumpli nálunk is ment anno, most is érzem az illatát és az ízét, ahogy kettétörtük még azon melegében, és vajat kentünk bele...jajj! De finom volt! És eszembe jutott még, hogy anyukám hányszor katonázott nekünk szalonnát és kolbászt - egy kis, falatnyi kocka kenyérre vagy egy karika kolbász, vagy egy kis szeletke szalonna, arra egy kenet mustár, esetleg paradicsom, paprika, ha épp szezonja volt (mert akkoriban nem volt egész évben kapható!)... Háromszor annyit bírtunk enni belőle, mint ha csak egy unalmas szelet kenyeret tett volna elénk!

Ezt Nóra mondja: 2010.05.22. 18:43:35

...és hogy is hagyhattam ki a mákos gubát, ami nagyon nagy kedvencünk, otthon bobájkának hívtuk! Ma már mézes tejjel készítem, emlékeim szerint régen cukorral ettük. Téli étel volt.

A sósak között pedig nagy király volt a tócsni, ami reszelt nyers (sós) krumpli liszttel keverve és kisütve. Lehet tejföllel kenve enni. A krumplilángos is felejthetetlen! Annak nem is tudom a receptjét, majd megkérdezem anyukámtól.

A legegyszerűbb finomságok közt szerepelt a nyers fokhagymával megkent pirítós citromos teával...

wampeer 2010.05.28. 17:20:41

Na! Ezt olvasni is kész őrület! A pavlovi reflexek beindultak.... :-)

Ezt Nóra mondja: 2010.05.28. 19:34:22

@wampeer: Itt a hétvége, lehet tobzódni a kalóriákban ;-)

Ezt Nóra mondja: 2010.07.21. 12:00:26

Tegnap a férjemnek eszébe jutott még egy retro-"ínyencség": a szardellapasztás kenyér... Na, ebbe nekem belegondolni is szörnyű... A sózott halkrémmel kent kenyeret valószínűleg nem bírnám megenni, de állítása szerint ők ettek ilyet gyerekkorában.

wampeer 2010.07.21. 19:04:50

@Ezt Nóra mondja:: Bizony, bizony! S mily fínom volt az akkor!
No, meg a cukros-zsíros kenyér!
Nyami, nyami..... :)
süti beállítások módosítása