Már néhány receptet leírtam itt akkor, amikor a sütőtök sokoldalúságáról írtam, de azóta is találtam nagyon érdekes recepteket. Magam is meglepődtem, tényleg milyen különböző módokon lehet felhasználni ezt a növényt.
Az első recept, amelyet ajánlok, egy Kanadából származó torta.
Kanadai sütőtöktorta
Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg vaj, 5 dl liszt, 2 db tojás, só, 5-6 evőkanál hideg víz.
A töltelékhez: 5 dl sült, áttört sütőtök, 3,5 dl kemény tejszínhab, 1 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál fehér cukor, só, őrölt fahéj, őrölt gyömbér, őrölt szerecsendió.
A hideg vajat a liszttel, sóval összemorzsoljuk, hozzáadjuk a vizet, és linzertésztához hasonló tésztát készítünk belőle. Hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük. (A tészta mélyhűtőben lefagyasztható.) Az elkészült tésztát 0.5 cm-es vastagságúra nyújtjuk és egy 27 cm-es, kivajazott tortaformát kibélelünk vele. A sütőtököt, a cukrot, és a fűszereket egy nagy tálba tesszük, és jól összekeverjük. Hozzákeverjük az elkevert tojásokat. A keményre vert tejszint óvatosan beledolgozzuk, majd ezzel a keverékkel töltjük meg a kibélelt tortaformát. 15 percig, 200 C-on sütjük, majd mérsékeljük a hőmérsékletet, kb. 110 fokra és még 45 percig sütjük. Célszerű fogpiszkálóval próbát végezni, ha nem ragad rá, akkor elkészült.
A másik recept egy saláta:
Őszi sütőtökös almasaláta
Hozzávalók:
50 dkg nem nagyon puhára sütött tök, 2 fej vöröshagyma, 2 db savanyú, aromás alma, 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál porcukor, 1 mokkáskanál paradicsompüré.
A majonézt simára keverjük a tejföllel, megsózzuk, borsozzuk, belekeverjük a paradicsompürét és a porcukrot. Az almákat héjastól kockára vágva keverjük bele a mártásba. A megtisztított vöröshagymát kockákra aprítjuk, forrásban lévő vízbe téve 3 percig főzzük (én itt el fogok térni a recepttől és nem fogom főzni). Leszűrjük, beletesszük a mártásba. A sült tököt felkockázzuk, óvatosan belekeverjük a mártásba. Legalább 3 órára behűtjük, pirított kenyérrel tálaljuk.
Végül jöjjön egy hagyományos amerikai recept. Ennek elkészítése lesz a legjobb szórakozás szerintem. A receptnek nem volt neve, de én adtam neki.
Hozzávalók:
2 csészényi reszelt sütőtök
2 csészényi cukor
4 csészényi liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
1 csésze olvasztott vaj, vagy olaj
1 tábla apróra darabolt étcsoki
2 tojás
2 tk sütőpor, szódabikarbóna, fahéj, vaníliás cukor
1 tk só.
Keverjük ki egy nagy tálban a 2 csésze cukrot, és a 2 tojást. Adjuk hozzá az 1 csésze olvasztott vajat, vagy olajat, 1 tk. sót, 2-2 tk. sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, vaníliás cukrot, 2 csésze reszelt sütőtököt. Keverjük alaposan össze.
Jöhet apránként a 4 csésze liszt és az egy tábla apróra darabolt étcsoki. A kikevert tésztából szaggassunk kis golyócskákat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, kis távolságra egymástól, mert sütés közben megnő a térfogata.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon süssük 15-20 percig. Ha kihűltek a tallérok, kezdődhet az igazi móka, vagyis a sütifejek megrajzolása. Nyomózsákba töltött cukormázzal dekoráljuk tökfej mintával a finomságokat. Pár perc alatt megszilárdul a máz a süti tetején.
(A cukormáz egyszerűen elkészíthető. Egy kis tálba porcukrot keverjünk össze nagyon kevés vízzel. Majd ezt a masszát töltsük nyomózsákba.)
(A recepteket a www.receptbarlang.hu-n, és a www.donna.hu-n találtam.)
Jó étvágyat és szép őszi napokat kívánok.
Zsófi