…ez a héten történt – akkor, ahelyett, hogy elkezdtem volna szakácskönyveket forgatni, meg új receptek után nézni a neten, inkább hagytam magam kicsit elkalandozni teljesen új ízvilágok felé.
Paprikás krumplik, pörköltök, tonhalas tészták, főzelékek, húslevesek után most valami egészen másba fogtam. Mivel a végeredmény ízlett a családnak, leírom nektek kísérleti receptjeimet.
Először a fő fogás – nevezzük mondjuk így: fűszeres sült csirkecomb sárga mártásban.
Hozzávalók: fejenként egy egész csirkecomb (nagyobb étkűek fejenként legalább kettőt vegyenek), egy kókusztej-konzerv, őrölt gyömbér (friss gyömbérrel biztos még finomabb, azt meghámozva le kell reszelni a felhasználáshoz), kurkuma (ez az ősi indiai fűszer gyönyörű sárgára színezi ételünket, íze ismerős lehet a Worchester-mártásból és a curry fűszerkeverékekből, mert azoknak fontos alkotórésze, ráadásul nagyon egészséges, gyógynövényként is ismert: igen erős májvédő-májregeneráló hatású, gyulladásgátló – különösen ízületi gyulladásokra van jó hatással, szabadgyökfogó, epeserkentő), 2 fej hagyma, kb. negyed pohárnyi olívaolaj, frissen durvára őrölt színesbors, 2 babérlevél, a körethez fejenként kb. 10-15 dkg barnarizs, egy csészényi aszalt vörösáfonya (ha nem jutunk ilyesmihez hozzá, akkor mazsola is jó lesz), egy evőkanál vaj, fejenként egy karika sült tök.
A hagymát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk, egy serpenyőben az olívaolajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a 2 babérlevelet, azt is átforgatjuk - a forró olajban jobban kiadja az aromáját. A csirkecombokat meghintjük bőségesen gyömbérrel, kurkumával, őrölünk rá színesborsot, és beledörzsöljük a fűszereket meg egy-egy csipet sót a bőrükbe. A forró olajban piruló hagymára tesszük őket, és minden oldalukat jól átpirítjuk, folyamatos forgatás mellett. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 190 fokra. Amelyik csirkecomb alaposan megpirult, azt beletesszük egy mély sütőtálba. Mikor mindegyik bent csücsül, a hagymás pecsenyezsírt, ami a serpenyőben maradt, felöntjük vízzel, beforraljuk kicsit. Ezután ráöntjük a csirkecombokra, a sütőtálba. A kókusztejet rákanalazzuk a csirkecomboknak a szószból kilátszó felületére, jól bekenegetjük vele. Betesszük a sütőbe, és kb. másfél óra alatt megsütjük. Sülés közben a szósszal locsolgatjuk. Amikor már pirul a teteje, de még nem elég puha a hús, lefedjük alufóliával vagy sütőpapírral – de a végén mindig kitakarjuk, és legalább öt percig még kitakarva pirítjuk. Akkor jó, ha a hús leomlik a csontról, de a bőre ropogósra pirult! Amíg sül, sós vízben megfőzzük a barnarizst, közben beáztatjuk az aszalt áfonyát (vagy a mazsolát) egy pohár meleg vízbe, hogy megszívja magát és megpuhuljon. A megfőtt rizst összekeverjük a leszűrt áfonyával, egy kanálnyi vajjal átkeverjük. A tányéron a csirkecombokra a mártásból is bőségesen szedünk, az áfonyás rizzsel és egy-egy karika sült tökkel körítjük. A gyerekeim boldogan megették mind egy falatig! Mivel a mártásból elég sok megmaradt, és sajnáltam kiönteni (a gyömbér-kurkuma-kókusztej nagyon jól passzolt egymáshoz, biztosan máskor is alkalmazni fogom ezt a kissé ázsiai beütésű keveréket), eltettem a hűtőbe. Két nappal később csirkemellcsíkokat pirítottam hagymán, és átforraltam a maradék kókusztejes-kurkumás-gyömbéres mártással – annak megint óriási sikere volt! A másik fogás, amit megosztok veletek, a kisebbik (ötéves) fiam találmánya. Egy vacsora közben elábrándozva megkérdezte tőlem: - Mama, létezik olyan, hogy dióleves? Most már létezik, mert elkészítettem. Íme, a dióleves:
Hozzávalók: 1 bögrényi dióbél, 1 nagy fej hagyma, 3 evőkanál vaj, 2 dl tejszín, két evőkanál barnacukor, csipetnyi só, a díszítéshez 2 szelet kalács és egy evőkanál vaj.
Elkészítése:
A vajat felmelegítjük, kicsit megbarnítjuk, de óvatosan – ha picit barna, akkor dióíze lesz, ha túlsül, akkor kellemetlen… A megtisztított, kis kockákra vágott hagymát beledobjuk, átforgatjuk. A dióbélből félreteszünk 3-4 szemet, a többit pedig egy klopfolóval kilapítjuk, összetörjük. Kiszedegetjük közüle a dióbél szúrós hártyáit, majd hozzátesszük a vajon piruló hagymához. Rákanalazzuk a barnacukrot. Átforgatjuk, felmelegítjük a diót is, kicsit karamellizáljuk a cukorral, majd felöntjük az egészet vízzel, és megsózzuk. Pár percig főzzük. Ezután összeturmixoljuk, majd visszaöntjük a lábosba, és felöntve tejszínnel újra felforraljuk. A kalácsszeleteket 2x2 cm-es kockákra vágjuk és állandó forgatás közben vajon megpirítjük egy serpenyőben. A félretett 3-4 diószemet késsel gorombára vágjuk. A levest a tányérokba merjük, és minden tányérra dobunk néhány pirított kalácskockát, majd meghintjük a goromba dióval. Jó étvágyat a dióleveshez és a fűszeres csirkéhez sárga mártásban!
Nóra (elnézést a bekezdések összevisszaságáért, a blogszerkesztő-program szórakozik velem, és nem sikerül úgy tördelnem, ahogy szeretném...)