Már a harmadik gyertya is ég az adventi koszorún, ideje összekapni magunkat, és megkezdeni a karácsonyi menü megtervezését. Már említettem: van olyan barátnőm is, aki próbasütést is rendez karácsony előtt, hogy minden tökéletes legyen az ünnepen – én nem ilyen vagyok! Szerintem egy feszült, tökéletességre hajtó anyukával a család többet veszít, mint amennyit a tökéletes terítékkel, kipróbált, tökéletes étkekkel, hibátlan dekorációval nyer!
Úgyhogy én megelégszem azzal, ha „elég jól” sikerülnek majd a dolgok…
Mivel már szerepel a blogon egy jó, kipróbált, klasszikus mézeskalács recept, amiből szép formákat süthetünk, akár karácsonyfát is díszíthetünk vele - most egy olyat ajánlok, amely az ünnepi asztalra kerülhet, akár még reggelinek is alkalmas az ünnep reggelén: nem figurális, hanem szeletekre vágva fogyasztható, és nagyon különleges.
A csokoládés mézeskalács hozzávalói:
3,5 dl tej (nem fölözött! 1,5%-os tejből nem lesz jó!)
6,5 dkg porcukor
20 dkg méz
1 púpozott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, kardamom, vanília keveréke – de egyénileg is összeállítható)
3 tojás sárgája
25 dkg liszt
3 kávéskanál szódabikarbóna
20 dkg étcsokoládé
diónyi vaj a forma kikenéséhez
A csokoládés mézeskalács elkészítése: A sütőt 180 ºC-ra előmelegítjük. A tejet a cukorral, mézzel, fűszerekkel felforraljuk, kissé kihűtjük. Közben gyorsan felkeverjük a tojássárgáját, és állandó keverés mellett a tejhez adjuk – vigyázva, nehogy túl forró legyen a tej . Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, és ezt is a tejes keverékhez adjuk.
A csokoládét darabokra tördeljük, és forró gőz fölött megolvasztjuk, majd óvatosan a tésztába keverjük. Kivajazunk egy gyümölcskenyérformát, beleöntjük a tésztánkat, és 1 óra 15 perc alatt megsütjük.
Annyira egyszerű a recept, hogy érdemes kipróbálni – nem kell vele annyit pepecselni, mint a figurás mézeskaláccsal, de az íze igazán karácsonyi lesz!
Aki fokozni szeretné, bevonhatja, megmintázhatja fehér cukormázzal a tetejét, de vigyázat: szeletelésnél a máz törni fog, úgyhogy a minta rajzolásánál vegyük figyelembe a leendő szeleteket! De akár csokoládébevonatot is kenhetnünk a tetejére, úgy is nagyon finom.
Ajándékba kaptam a Csokoládés édességek kiskönyvtára című Corvina-kiadványt, melyben kis zsebkönyvekbe gyűjtve, tematikusan csoportosítva szerepelnek a különféle csokis receptek – a fenti süteményt a „Régimódi csokoládék” kötetből gyűjtöttem ki.
Jó készülődést az ünnepre, és jó étvágyat a sütihez!
Nóra