HTML

Kérj tanácsot

Barátnők vagyunk... Zsófi és Nóra. (25) 33 éve beszélgetünk. Egymással és rengeteg más barátunkkal is. Együtt és külön-külön. Ha kérdeznek, elmondjuk a véleményünket. Aki segítségre szorul, annak segítünk. Ha tanácsra van szükséged, neked is adunk. Hogy miről kérdezhetsz? BÁRMIRŐL. Beszélgessünk.

Friss topikok

Címkék

1848 as forradalom (1) 1956 (1) 1 1 5 éves a miskolci villamos (1) 2001 űrodüsszeia (1) 2011 (2) 2012 a sárkány éve (1) 2012 világvége (1) 2013 a kígyó éve (1) 20 gyerekes milliárdos (1) 50 éves James Bond (1) a. l. webber macskák (1) abaúj (2) activia vip program (1) adakozás (1) Adriano Celentano (1) advent (4) adventi ételek (2) afrika múzeum (1) agresszió (4) alain delon (1) alain ducasse (1) alcsúti arborétum (3) alibigyár (1) állattartás (2) almás kukoricasaláta (1) almás receptek (1) almás joghurtos édesség (1) álomépítők (1) amazonas (3) amerikai graffiti (1) andamán szigetek (1) angolkert (1) angol trónörökös (1) angyal (1) anna gavalda (2) anna örök (2) antonioni (1) anyák napja (3) anya lánya viszony (1) apa nélkül (1) április elseje (1) arlon (1) arnold schwarzenegger (1) arriba kakaó (2) árvíz (2) assam (1) átpozícionálás (1) audrey tautou (1) avasi fröccs (1) az unicum története (1) a nap éve (1) a nő (1) a nyúl éve (1) a pockok szerelmi élete (1) a sors iróniája (1) A szerelem hullámhosszán (1) a tigris éve (1) babona (3) babwestern (1) bagdy emőke (1) Bagdy Emőke (1) balaton (2) Balázs Fecó (1) Bálint - napi ajándékok (1) bálint nap (2) banánkenyér (1) banki jogtanácsos esete rudolf péterrel (1) bántalmazás (1) barabási albert lászló (1) barátok közt (1) barátság (6) barbara delinsky (1) barcelona (2) baricco (1) Bartos Erika (1) bastogne (1) Beata Bishop (1) befőzés (1) beiskolázás (1) bereményi géza (2) besenyő pista bácsi (1) beszélgetés (13) Bíborszél együttes (1) bikafuttatás (1) bikaviadal (2) bikicsunáj (1) biománia (1) blogunk második születésnapja (1) blue curacao likőr (1) blue monday (1) blue valentine (1) bocsánat (1) bodza (1) Bogányi Gergely (1) Bogyó és Babóca (1) böjt (3) böjte csaba (3) böjti ételek (1) böjti receptek (1) bókay jános író (1) boldogkőváralja (1) boldogság (1) bolida (1) bolognai egyetem (1) borsalino (1) bors máté (1) börtönbe zárt kamaszlányok (1) braindogs (1) bratyizás (1) brazília (2) brüsszel (1) Bubik István (1) budapest bár (2) bud spencer (2) buga doktor (1) bulgur (1) buli (1) busójárás (1) búza töret (1) café á la parisienne (1) café á la russe (1) cameron diaz (1) cappuccino (2) carlos ruiz zafón (1) carlo pedersoli (1) carpe diem (1) carrie fischer (1) casanova (1) catherine tate (1) che guevara (1) chris rea (1) Címkék (2) cinege (1) colin farrell (1) colin firth (1) columbia (1) corrida (1) criollo kakaó (2) család (27) csányi sándor (1) Csányi Sándor (1) cseh tamás (3) cseresznye (1) cseresznyevirágzás (1) cserhalmi (1) Cserháti Zsuzsa (1) csernus doki (3) csíkszentmihályi mihály (1) csík zenekar (1) csodálatos júlia (1) csokoládé (5) csokoládés mézeskalács (1) curacao kávé (1) curie (1) darjeeling (1) demis roussos (1) depresszió (4) Desperadó (1) dickens (1) diótörő (1) diploma előtt (1) divat (1) donizetti (1) downton abbey (1) dugovics titusz (1) dunakömlőd (1) dunszt (1) dustin hoffmann (1) echternacht (1) Edda (1) egészség (5) egészséges alvásmennyiség (1) egészséges desszertek (1) egészséges ételek (1) egészséges nassolnivalók (1) egészséges táplálkozás (5) égig érő fű (1) egyedül maradni gyerekekkel kommentben (1) egyedül maradni gyerekkel (1) egypercesek (2) egy óra múlva itt vagyok (1) eldorádó (1) életmód (1) élet értékei (1) eljegyzés (1) elkezdődött a Sárkány éve (1) elliot aronson (1) első magyar szakácskönyv (1) el nino jelenség (1) emésztési leukocitózis (1) énképzavar (1) Én a séf (1) eőry kató és ruttkai éva (1) Eötvös Gábor (1) eredet (1) erősítés (1) esélyegyenlőség (1) eskővők ideje (1) esküvő (1) ételfesték (1) eyjafjallajökull vulkán (2) fagylalt (2) falusi élet (1) fapados repülés (1) farsang (1) farsang farka (1) februári versek (1) feldmár andrás (1) Feleség kerestetik (1) felnőtté válás (4) félrelépés (3) fémhab (1) fenegyerek véleménye (1) Fenyő Miklós (1) férfiak (7) férfiak típusai (2) férfismink (1) férfi agy és női agy (2) férfi nő téma (1) feri atya (1) ferran adria (1) fesztiválok (2) fiatalok részegsége (1) filmek (18) filmes frizurák (1) filmzenék (1) film színház muzsika (1) fishing on orfű (1) foci (3) fogyasztói társadalom (3) fogyókúra (2) földes (2) földrengés (1) föld napja április 22 (1) forastero kakaó (1) forgács józsef (1) fortepan fotógyűjtemény (1) fotózás (4) főzőiskola (1) főzős műsorok (2) főzzünk (19) francia hallé (1) francia kávé (1) francia konyha (2) Frank Sinatra (1) frédi és béni (1) fröccs (1) fűszeres csokoládé (1) Gabriel García Márquez (1) gagarin (1) galette des rois a királyok lepénye (1) garcía márquez (3) gárdonyi géza (1) gárdos péter (1) garfield (1) gasztronómia (43) gazdagság (3) genetika (1) génmódosítás (1) Gianni Morandi (1) gibb fivérek (1) gluténmentes liszt (1) gluténmentes sütemény (1) godard (2) goldberger frederika (1) gömbakvárium (1) gönc (1) gondolkodó víz (1) gordon ramsey (1) grammy díj (1) gróf somssich pongrác (1) gundel palacsinta (1) gyász (2) gyereknevelés (12) gyerekvállalás (1) gyerek fejlesztése (1) gyermekvállalás (1) győzelem napja (1) hacser józsa (1) hagyományok (3) hajnali láz (1) halál (2) hálózatkutatás (1) hamvazószerda (1) hanna barbera (1) harcművészet nagymestere (1) haruki murakami (2) házasság (6) házasság előnyei férfiaknak (1) háztartás (1) ha elveszítjük a szüleinket (1) Heather Bauer (1) Hello (1) hellókarácsony (14) heston blumenthal (1) hogyan szólhatsz hozzá (1) holdfogyatkozás (1) holdviola (1) hölgyválasz (1) Hölgy hermelinnel (1) holiday film (1) hongkong (1) hopp ferenc múzeum (1) horoszkóp (10) hóvirág (3) hungária együttes (1) hűségteszt (1) húsvét (5) húsvéti cikkek (1) húsvéti maradékból készült ételek (1) húsvéti receptek (1) ian siegal (1) ida regénye (1) idei divatszín a smaragdzöld (1) Így szerettek ők (1) Illatszertár (1) intelligencia (1) interneten magányosan (1) internet világnapja (1) irodalom (11) iskola (7) iskolakezdés (1) ízek imák szerelmek (4) Jamie Oliver (1) jamie oliver (1) János - nap (1) János - névnap (1) jarabedepalo (1) játék (1) javier bardem (1) jázmintea (1) jean reno (1) jedlik ányos (1) jeff bridges (1) jeles napok (3) jeti (1) ji csing (1) joel robuchon (1) jóga (1) john brockman (2) john williams (1) jókainé laborfalvi róza (1) jókai mór (1) joseph barbera (1) Joshua Bell (1) jóskártya (1) jóslás (4) jótékonyság (3) jövő (7) jövőkutatás (2) józsef attila (2) józsef nádor (1) Jó estét nyár jó estét szerelem (1) juhász gyula (1) juliette binoche (1) julie és julia (1) jung (1) justin bieber (1) kacsakagyló (1) kaguárnő (1) kakaó (3) kálmán györgy (1) karácsony (12) karácsonyi ételek (1) karácsonyi versek (1) kate winslet (1) Katona Klári (2) kávé (3) kávéház (1) kávéivás és depresszió (1) Kazanlár Emil (1) kazuo ishiguro ne engedj el (1) kelet ázsia (2) kémek (1) ken follett (1) keresd a dolgok jó oldalát (1) kérész (1) kert (1) készülődés karácsonyra (1) kettős élet (1) két éves a blog (1) kézírás (1) kézműves csokoládékészítés (4) kígyó éve (1) kínaiak (2) kínai horoszkóp (2) kippkopp (1) királyi baba (1) kirándulás (1) kisgyermekes anyukák (2) kispál és a borz (5) kiss tibor (3) kisugárzás (1) Kocsis Tibor (1) kocsonyafesztivál (2) kókuszolaj (1) költészet (1) kolumbia (1) koncert (1) konkfliktuskezelés (1) konmari (1) konsírozás (1) könyv (5) könyvmegállók Óbudán (1) korai színes fotók (1) korda stúdió (1) korhelyleves (1) környezetvédelem (3) körte (1) krúdy (1) kultúrtörténet (43) kumich nánássy varjú (1) kurkuma (1) kurkumás receptek (1) kurkuma hatása (1) láng vince (1) latinovits (1) legjobb karácsonyi zenék (1) Leonardo Da Vinci (1) levendulafesztivál (1) lhasa de sela (1) libamájhabos eclair fánk (1) liber mortis (1) ligeti györgy (1) liichtmessdag (1) lipóti pékség (1) Liszt Ferenc (1) londoni olimpia (1) lopásért börtön (1) louis aragon (1) lucien olivier (1) lukács ernő (1) luxemburg (2) lux elvira (1) madáretető (1) magány (1) magázódás (1) magyar karácsonyi zene (1) magyar torta (1) május 8 (1) május 9 (1) május elseje (2) mama kedvence (1) mamika (1) márciusi horoszkóp 2012 ben (1) marék veronika (1) mária névnap (1) marilyn (1) mark gungor (1) mary shelley (1) mary wollstonecraft (1) masaru emoto (1) máthé erzsi (1) matta lóránt (1) matt damon (1) maugham (1) McCartney (1) medárd (1) média (5) megcsalás (3) Megint 17 (1) mellrák (1) méregtelenítés (1) mérleg jegy (1) mérő lászló (1) Meryem Uzerli (1) meryl streep (1) mese (1) mészáros márta (1) meteor (1) mézeskalács (1) mezőgazdaság (1) mgp (1) michelin csillag (1) miklósa erika (1) mikulás (2) milyen néven szólhatsz hozzá (1) mindennapi gondjaink (1) minden gyerek lakjon jól ! (1) miskolc (6) miskolci nemzeti színház (1) Miskolc dala (1) misztótfalusi szakácskönyve (1) mit egyen a gyerek (2) monroe (1) morricone (1) mosómedve (2) moszkva (1) moszkvai metró (1) moszkva nem hisz a könnyeknek (1) mrs . robinson (1) mucsi zoltán (1) müller péter (1) multilevel marketing (1) munkanélküliség (1) műveltség (1) nagyböjt (1) nagypéntek (2) nagy ervin (1) Nagy László (1) napja (1) napozz holddal (1) natalie portman (2) navigátor (1) negatív kalóriás növények (1) neil gaiman (1) neil somerville (1) Neoton (1) népességnövelés (1) népszokás (10) neumann jános (1) nick cave (1) nobel díj (1) női és férfi viselkedési formák (4) női szerepek (16) nők (20) nők a nőkért egyesület (1) nőnap (2) nőnap története (2) norah jones (1) nora ephron (2) norman rockwell (1) nouvelle vague (1) Nox (1) nyár (7) nyaralás (2) nyári szerelmek (1) nyári szünet (1) nyári tábor (1) nyári versek (1) nyelvtanulás (1) nyitott hazassag (1) ökölógiai lábnyom (1) oktatás (2) októberi horoszkóp (1) október 2 3 (1) október 6 (1) október hatodika a gyerekek szemszögéből (1) olaszok (2) olasz konyha (2) olcsó szállás külföldön (1) olimpia 2012 (1) olvasás (1) önállóság (1) önbizalom (3) önismeret (18) önmegvalósítás (6) oolong (1) opera (1) operabál (1) operafesztivál (1) ópiumháború (1) ördögkatlan fesztivál (2) örkény istván (2) örök nosztalgia (1) örök szerelem (2) oroszország (1) orosz fürdő (1) orosz hagyomány (1) orosz szilveszter (1) ortorexia (1) oscar díj (1) oscar díj 2011 (1) ősz (1) őszi sanzon (1) őszi versek (1) őszi téli receptek (1) ötlet (1) otthoncserés nyaralás (1) óvoda (1) paella (1) pakk (1) palmitinsav (1) palya bea (1) pál ferenc (1) pamplona (1) panna cotta (1) pantone (1) papp istván békefenntartó kiszabadulása (1) párkapcsolat (21) párkapcsolatokról kommentben (1) pasik (3) paul bocuse (1) pécs (2) pedagógusok (2) pedagógusok napja (1) pekoe (1) péntek 1 3 (1) percebes (1) pere noel (1) péter és pál napja (1) petőfi (1) philip k dick (1) piaf (1) piedone (2) pilates (1) pinkstinks (1) Piramis (1) Poligamy (1) politika (1) popper péter (1) porcelana kakaó (1) pozitív életszemlélet (3) programajánló (11) prokofjev (1) prokugyin gorszkij (1) prométheusz (1) psycho (1) pszichológia (2) puerh (1) pulp (1) pünkösd (1) puskin múzeum (1) quimby (5) quo vadis (1) ragaszkodom a szerelemhez (1) ranschburg (3) recept (39) receptek (1) regéc (1) régészet (1) regisztráció (1) reinkarnáció (1) reklám (1) reménytelen helyzetek (1) rendrakás (1) rené zellweger (1) retro konyha (1) Ridley Scott (1) rio (1) romhányi józsef (1) rózsaszín (1) Rózsa Sándor (1) rudolf péter (1) rudolf péter és a végtörlesztés (1) rukkola (1) rúna kövek (1) sajtos rudacska (1) sajtos rudacskák (1) santa claus (1) san fermin (1) sapienti sat (1) sárkány éve (1) Sárkány éve (1) sárkány gyerek (1) scherer péter (1) séta (1) Shirley Temple (1) shodeinde dóra (1) Silvio Soldini (1) simon&garfunkel (1) skála ági (1) soerii&poolek (1) soha január (1) sorsügynökség (1) spagettiwestern (1) spanyolország (6) star wars (1) stressz (5) sugár márta (1) sütemények gyorsan (1) süteményreceptek (12) sütés (1) sütni jó (1) sütő enikő (1) szabó lőrinc (1) szabó magda (3) szabó magda abigél (1) szabó magda az ajtó (1) szájber gyerek (1) szakácskönyv (2) szakács gergő (1) szakítás (4) számítógép (1) szávai viktória (1) szegénység (1) székely ember (1) szentek (9) szent mihály útja (1) szent zita (1) szépművészeti múzeum (1) szépségápolás (1) szeptemberi horoszkóp (1) szeptemberi szonett (1) szerelem (6) Szerelem a hatodikon (1) szerelmi bájital (1) szerencse (1) szeretem a testem (1) szex (2) szexi tinilányok (1) Szigetvár (1) Szigetvári csodafény (1) szilveszter (1) színek (2) szingliség (1) színház (4) szódavíz (1) szombat esti láz (1) szovjetunió (1) szovjet film (1) Szulák Andrea (1) Szulejmán (1) Szulejmán TV - sorozat (1) születésnap (4) szuperhold (1) szűz jegy (1) S . Nagy István (1) tai chi (1) tanács (17) Tangó és tulipán (1) tarics sándor (1) tarot (1) tavaszi nagytakarítás (1) tavaszköszöntés (1) taylor lautner (1) tea (4) tegeződés (1) temperálás (1) térey jános (1) tervezett avulás (1) testvérek (1) the pogues (1) Tiszavasvári (1) tiszavirágzás (1) titanic (1) TNT (1) tolnay klári (2) tolsztoj (1) tom waits (4) tori amos (1) tóték (1) trendek (1) trinitario kakaó (2) trüffel receptje (1) tudós nők (2) túlevés (1) tündérboszorkány (2) tűzijáték (1) tv (1) Tyereskova (1) u2 (1) ufo (1) ugráló körmenet (1) ügynökölés (1) újrakezdés (3) új év (9) új gyógyító módszerek (1) új módszer fogyáshoz (1) umberto eco (1) unicum (1) ünnep (10) utazás (1) útmutató a blog használatához (5) vadászat (1) vagány nők klubja (1) válásról kommentben (1) választások (1) való világ (1) válsághelyzetek (16) vargas llosa (1) vásárlás (1) vastag testvérek (2) Vasvári Pál (1) vegetáriánus fogások (1) vekerdy (2) Vekerdy Tamás (1) vélemény (6) vénusz retrográdban (1) veszélyes gyerekjátékok (1) viccek a házasságról (1) vietnam (1) vietnami kávé (1) vihar (1) világnapok (2) világunk (55) virágok (1) Viramundo (1) visconti (1) viszockij (1) vitaminok (1) vitaminok őszre és télre (1) vivaldi (1) víz (1) vizinczey istvan erett asszonyok dicserete (2) vízkereszt (2) vízkereszt vagy amit akartok (1) vizsoly (1) vizvári mariska (2) vörös iszap (1) vuvuzela (1) weöres sándor (1) william godwin (1) x faktor 2011 (1) x faktor (4) zemplén (1) zene (16) zöldségek nyersen (1) zöldtea (2) zorán (1) Zsédenyi Adrienn (1) zserbó (1) zsófi bemutatkozik (1) zsúr (1) zumba (2) zwack család (1) rövid című színházi előadás (1) sonka (1)

Mit főzzünk? - és bármi, ami evéssel, főzéssel kapcsolatos, közkívánatra

2009.12.03. 10:22 Kérj tanácsot

Klaró vetette fel, hogy adhanánk itt egymásnak főzési tippeket, de ez teljesen egyezik az én szándékaimmal is. Nagyon szeretek főzni, nekem ez sohasem volt kellemetlen kötelesség. Sajnos enni is szeretek, meg az egész családom is szeret, így aztán van hálás közönségem is hozzá. A család férfiága az olasz kultúra és gasztronómia nagy rajongója, a férjem sokáig dolgozott is Olaszországban, többek között étteremben is. Úgyhogy nálunk az olaszos ételek mindennaposak. De anyukámtól az igazi, jó, hagyományos magyar házikoszt főzését tanultam meg, már 14 évesen kötöttünk egy megállapodást vele: minden szombaton én főzöm a családnak az ebédet. Így aztán elég hamar tettem szert a szükséges gyakorlatra. A férjemmel 3 évig egy éttermet is vezettünk, de ezt fedje a jótékony feledés homálya… Igazán az utóbbi két-három évben érzem azt, hogy általában jókat, fantáziadúsan és rutinosan főzök (na, most jól feldicsértem magam…), és volt néhány emlékezetes sikerem is (pl. mikor a gyerekeim tavalyi szülinapi zsúrjára vagy 8 féle húst sütögettem, és a legnagyobb ínyenc vendégek is nagyon dicsérték) – de a legjobban Matyi fiam dicséretét becsülöm, aki tömören csak annyit mondott a tányérja fölött, félig teli szájjal kb. 5 éves korában: „a miskolci lányok nagyon jól főznek…”. Ja, és a férjem cukrász végzettségű is, a családunk pedig jobbára abból él, hogy van egy fagylaltozónk… Így a sütés és a desszertkészítés témáköreiben is otthon vagyok valamennyire. Hogy ne tűnjek annyira nagyképűnek, elárulom, nálunk is előfordul, hogy a gyerek fintorog valamely remekművem láttán, és közli, hogy inkább csak virslit szeretne… Ilyenkor meg nem értett zseninek érzem magam, és bosszúból elhatározom, hogy egyszer úgyis lesz egy jó éttermem… Úgyhogy induljon a gasztro-topik, én ezt tudom hozzátenni.

Nóra

 

 

 

 
„Főzni muszáj és szórakoztató is!”- ez az én ars poeticam a konyhaművészetről. Én anyukám konyhájában töltöttem el a gyerekkoromat és nem tudtam, hogy szép lassan megtanultam főzni (nem igazán ördöngős dolog). Amikor albérletben töltöttem a gimnáziumi éveimet, még nem volt rá lehetőségem, hogy főzzek, de már akkor is szívesen keringtem az ABC-ben, érdekelt a téma. Majd egyetemista lettem Moszkvában és ez pont akkor volt, amikor a szovjet rendszer „átépítésével” megtanulták az oroszok, milyen is -már sokadszorra a történelmükben- az igazi „nincs”. Volt olyan bolt, ahol egyfajta grúz gyümölcsön kívül semmi más nem volt. Minden polc és hűtőalkalmatosság üres volt. Itt tanultam meg saját kísérletező kedvemnek köszönhetően, mi mindent lehet készíteni abból a két-három dologból, ami éppen otthon van. Megtanultam: nem úgy nehéz jót főzni, ha „van”, hanem akkor, ha „nincs”! Ennek az lett pl. a következménye, hogy a diplomaszerzésem után legalább öt évig nem nagyon néztem rá a tésztaételekre, amelyek szegények persze nem tehettek a szovjet nép történelemformáló időszakáról! Rendszeresen főzök, hol jól, hol rosszul, mikor milyen kedvem és mennyi időm van, de mindig próbálok gyors, és eredeti lenni....igazából ritkán főzök kész recepteket, mindig módosítom az aznapi hangulatomhoz a menüt. Ennek az a következménye, hogy sokszor nem is tudom felidézni, hogy is volt a múltkor az a finomság, amit akkor rögtönöztem, de én ezt szeretem a főzésben, hogy nem kell semmilyen szabályhoz sem alkalmazkodnom, ha éppen úgy tartja kedvem. Én olyan ételeket próbálok majd leírni itt, amelyeket gyorsan, kevés pénzből el lehet készíteni és még finom is.
Zsófi

 

 

13 komment

Címkék: recept

A bejegyzés trackback címe:

https://kerjtanacsot.blog.hu/api/trackback/id/tr321570681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt Nóra mondja: 2009.12.03. 10:50:37

Én el is kezdem. Igaz, Klaró karácsonyi recepteket kért, és majd az is jön, de tegnap ettem valami finomat, amit itthon is ki fogok próbálni. Megörökítem a receptet, és majd később beszámolok róla, jó lett-e itthon a próbafőzés. Kelkáposzta - erre sokan csak fintorognak, de én szeretem. Szerintem nagyon jó zöldség. A gyerekeim rakott kel formájában megeszik, de kelkáposzta főzeléket évek óta nem főztem, mert az olyan menzás... Bár lehet az is finom, ha jó alapanyagokkal, jól van elkészítve. Amit tegnap ettem, az viszont igazi ínyencség volt, és én így fogom elkészíteni: a kelkáposzta leveleket kb. 2 x 2 cm-es négyzetekre vágom, és kevés sós, őrölt köménnyel ízesített vízben megpárolom, de csak annyira, hogy kicsit még roppanós maradjon, ne hasonlítson az állaga ázott papírhoz... Leszűrom, és vajjal (az én receptjeimben a vaj mindig igazi vajat jelent, nem használok margarint semmihez) átforgatom. Ezután sűrű tejszínnel is felöntöm kicsit, ez a vajjal keveredve jó krémes bevonatot képez a kelkáposztán, de ne tocsogjon. Átforrósítom vele. Végül kevés, apróra vágott friss kaporlevelet is keverek hozzá (télen esetleg fagyasztottat, de a szárított nem jó). A séfnek, akitől ezt a receptet ellestem (Szabó Zsolt), az a hobbija, hogy kigyűjti a fúszernövények régi, hagyományos magyar neveit - tőle tudom, hogy a kapor régen az "uborkafű" névre hallgatott. (Ezt csak mint "kis színes" információt szúrom be ide...) Ezt a tejszínes kelkáposztát köretként használta, úgyhogy meg lehet próbálni egy szelet sült csirke mellé adni köretnek, vagy hallal is finom (én azzal kóstoltam). A férjem nem tartozik a kelkáposzta legnagyobb élő rajongói közé, de neki is nagyon ízlett. És ezzel meg is született a gasztro-topik első receptje. Hurrá!

BelaBrusszelbol 2009.12.03. 21:39:59

Akkor én írnám a második receptet. Bevezetőként elkezdtem írni néhány mondatot a brüsszeli társasági életről és a baráti vacsorákról, de a számítógépnek nem tetszett és kitörölte a szöveget. Úgyhogy most a lényegre térek. Mivel nem vagyok nagy konyhaművész, olyan ételek receptjeire szoktam vadászni, amelyek egyszerűek, de mégis elámulhat a kedves vendég az ízek és a látvány hatására. Egy ilyen receptet találtam az Európai Bizottság egyik kiadványában, amely az egészséges étkezést igyekezett népszerűsíteni. A „szivárványos csirke” nem csak könnyű, mondhatni „fogyókúrás” étel (ha nem eszik túl sok krumplit hozzá az ember), de esztétikailag is kiállja a próbát . Általában hat személyre főzök, így ehhez adom meg a hozzávalókat. Egy jénai tálba önts kb. 2,5 dl olívaolajat. Keverj bele 3 evőkanál citromlevet, hat gerezd tört fokhagymát és ízlés szerint sót. Ebbe a pácba forgass bele hat fél csirkemellet úgy, hogy a pác a húst majdnem teljesen ellepje. (Érdemes olyan jénait választani, amelybe éppen belefér 6 fél csirkemell.) Ezt hagyd állni legalább fél napig. Sütés előtt kb. 2 órával vegyél le kb. 1 deci páclét a csirkéről egy pohárba. Vágj fel karikákra 2 fej hagymát. Szedd szét a karikákat és takard be velük a csirkehúst. Vágj apró kockákra egy sárga, egy piros, egy zöld és egy narancssárga kaliforniai paprikát és keverd össze a kockákat. Hát ettől lesz szivárványos a csirke. :) A színes paprikakockákkal takard be a hagymakarikákat. Ezután szeletelj fel két közepes paradicsomot és a paradicsomkarikákkal fedd be az egészet. A kivett páclét locsold a tetejére, majd hagyd állni egy kicsit. 220 fokosra felmelegített sütőben 30-40 perc alatt elkészül. Héjában főtt apró burgonyát vagy quinoa-t szoktam hozzá adni köretnek. Ismeritek a quinoa-t?

Ezt Zsófi mondja: 2009.12.03. 22:11:52

Szia BelaBrusszelbol, köszöntelek itt, és nagyon köszi a finom receptet, ezt is és a Nóráét is kipróbálom majd. (hol hallottad a receptet Nóra? TV, vendéglő?)
Klaronak üzenem, hozom majd a franciás és nagyon egyszerű karácsonyi recepteket....

Ezt Nóra mondja: 2009.12.04. 07:46:09

Szia Bela, örülök, hogy írtál! Jó a recepted nagyon! Én gyakran csinálok zöldségekkel együtt sütött csirkét sütőben, mert azzal van a legkevesebb macera. Bár legtöbbször a húsokat először egy serpenyőben, nagyon kevés olajon átpirítom, csipesszel forgatva, hogy legyen egy kis kérge, mielőtt a sütőbe teszem. Azt mondják az okosok, hogy ha így bezáródik a hús külső felszíne a pirítástól, akkor a legfinomabb levek, nedvek benne maradnak a húsban, és jó puha is lesz. És miután áttettem a serpenyőből a sütőtálba a húst, és rá a zöldségeket, akkor a serpenyőbe beleragadt, lesült fincsi, húsos, pirult részeket felöntöm egy kis vízzel, vagy csirke esetén fehér borral is lehet, ha valaki ínyenckedik, esetleg húslevessel - és amikor felforrt, rálöttyintem az egészet a jénaiba tett csirkére, ezzel is gazdagítom az ízeit. Na, akkor már sülhet a sütőben. Én ennyit alakítanék azon, amit leírtál. Lehet, hogy a hétvégén ki is próbálom.

Ezt Nóra mondja: 2009.12.04. 07:50:01

@Ezt Zsófi mondja: Zsófi, a kelkáposztát szerdán ettem, amikor a telki barátaink meghívtak a Telki Borklub rendezvényére. Nagyon illusztris társaság volt, Szepsy István, Tokaj-Hegyalja királya mutatta be a borait, rengeteg érdekes dolgot mesélt a borokról, Tokajról. Nagyon élveztem az előadását. 6 bort kóstoltatott végig, és mindhez volt egy-egy étel-fogás, azok közt volt az egyik köret a kelkáposzta. A többi is finom volt, de semmi különös.

Ezt Nóra mondja: 2009.12.04. 08:36:17

Karácsonyról: én a hagymányok megőrzését nagyon fontosnak tartom. Ennek jegyében nagyon kevés izgalmasat tudok nektek a karácsonyi ételeimről mondani. Pár nappal előbb megfőzöm a töltött káposztát, nagyon jó lett az elmúlt években. A kisebbik fiam még két és fél éves volt, amikor először rákapott az ízére, és a kanalát eldobva, két marékkal tömte a szájába... szörnyű látvány volt, de nagyon mulatságos is, azt hiszem, van róla fénykép is... Mákos, diós és kakaós beiglit is sütök, de már tavaly is vita volt, mert a férjem akarta sütni... amióta cukrász lett, néha megpróbál kitúrni a konyhámból, de ellenállok! Nálunk a kakaós a slágertermék, egyedül a kicsi fiam volt mák-rajongó eddig, de az utóbbi hónapokban már nem olyan lelkes a mákos ételektől, mint korábban. Meglátjuk, mit szól a beiglihez. A férjem tavaly zserbót sütött, isteni lett, és szerintem idén is rábeszélem. Azt én nem szoktam. Halászlében jó vagyok, de mivel a család nagyon szereti, viszonylag gyakran főzök halászlét ünnepen kívül is, úgyhogy idén azt kihagyom az ünnepi menüből, mert túl hétköznapi. Rántott hal mindig van, a hagyományos, patkó alakú pontyszelethez a férjem ragaszkodik, de más nem - mert az szálkás. A fiaim harcsafilét kapnak rántva - nem olyan olcsó, mint a ponty, de szálkátlan, és nagyon finom a húsa. Hozzá tartármártás és krumplipüré, vagy lehet variálni majonézes krumplisalátával. Aztán ha nem utazunk családi látogatásra, akkor a lehető legkisebb pulykát is meg szoktam sütni, gesztenyés töltelékkel, mártással. Pár éve egyszer találtam egy nagyon jó karácsonyi desszert-receptet: gesztenyeszuflé volt, csokibevonattal, meggyel, ha jól emlékszem. És hát van egy specialitásom is, amit nem a karácsonyi asztalra szoktam adni, hanem a fa alá, bedobozolva: trüffelgolyókat készítek. Ipari mennyiségben fogyasztják a fiúk, pedig egyszerre csak egy szemet bír belőle az ember, mert nagyon tömény csokis, de időről időre újra rájárnak... Na, ha ezek közül bármelyik kajám receptje érdekel bárkit, írja meg, és én leírom a receptet.

Klaró 2009.12.04. 16:19:55

A hagyományokat én is szeretem, csak a apasijaim nem. Se káposzta, se hal. Na meg én sem szívesen állok a tűzhely mellett szent este. Szóval jobban szeretem az előre elkészíthető dolgokat.
Nekem is van egy nagyon jó aszaltszílvás egész gesztenyés tejszínes pulyka receptem Isteni és nagyon egyszerű, de most valami újjat szeretnék.
Engem a gesztenyés pulyka receptje érdekelne a mártással és a trüffel golyó is.
Vagy valami narancsos kacsa-pulyka.

Ezt Nóra mondja: 2009.12.04. 16:45:45

@Klaró: Rendben, végiggondolom, és leírom, amint tudom, a gesztenyés pulykát és a trüffelt.

turoskardinalis 2009.12.04. 21:16:41

Tanácsot kérnék: meg tudja valaki mondani, hogy mi a titka a puha mézeskalácsnak? Többször próbáltam már, de mindig több hetet kellett várni, hogy ehetőre puhuljon . Kérnék egy tuti receptet, ha van valakinek!

Ezt Nóra mondja: 2009.12.05. 09:34:36

@turoskardinalis: Úgy tudom, hogy szalalkálit kell bele tenni. Ez egy sülés közben szúrós szagúvá váló anyag, ami lazítja a tésztát. De én nagyon rég sütöttem utoljára mézeskalácsot, így inkább megkérdezek még neked valakit, aki minden karácsonykor süt.

Ezt Nóra mondja: 2009.12.05. 16:33:26

@turoskardinalis: Megvan a mézes recept, kettő is, beírom a karácsonyi receptes topikba (Most jöjjön néhány ételrecept is..." címmel).

Ezt Nóra mondja: 2009.12.06. 18:35:29

@Klaró: a gesztenyés pulykát beírtam az immár végtelen hosszúságúra nyúlt karácsonyi receptes topikba ("Akkor most jöjjön néhány ételrecept is..." címmel). Nemsokára a trüffelt is be fogom ugyanoda.

Klaró 2009.12.07. 21:29:02

ok, köszi szépen. Már megtaláltam. Jól hangzik, azaz finoman, csak egy kicsit munkás. De azért még meggondolom.