HTML

Kérj tanácsot

Barátnők vagyunk... Zsófi és Nóra. (25) 33 éve beszélgetünk. Egymással és rengeteg más barátunkkal is. Együtt és külön-külön. Ha kérdeznek, elmondjuk a véleményünket. Aki segítségre szorul, annak segítünk. Ha tanácsra van szükséged, neked is adunk. Hogy miről kérdezhetsz? BÁRMIRŐL. Beszélgessünk.

Friss topikok

Címkék

1848 as forradalom (1) 1956 (1) 1 1 5 éves a miskolci villamos (1) 2001 űrodüsszeia (1) 2011 (2) 2012 a sárkány éve (1) 2012 világvége (1) 2013 a kígyó éve (1) 20 gyerekes milliárdos (1) 50 éves James Bond (1) a. l. webber macskák (1) abaúj (2) activia vip program (1) adakozás (1) Adriano Celentano (1) advent (4) adventi ételek (2) afrika múzeum (1) agresszió (4) alain delon (1) alain ducasse (1) alcsúti arborétum (3) alibigyár (1) állattartás (2) almás kukoricasaláta (1) almás receptek (1) almás joghurtos édesség (1) álomépítők (1) amazonas (3) amerikai graffiti (1) andamán szigetek (1) angolkert (1) angol trónörökös (1) angyal (1) anna gavalda (2) anna örök (2) antonioni (1) anyák napja (3) anya lánya viszony (1) apa nélkül (1) április elseje (1) arlon (1) arnold schwarzenegger (1) arriba kakaó (2) árvíz (2) assam (1) átpozícionálás (1) audrey tautou (1) avasi fröccs (1) az unicum története (1) a nap éve (1) a nő (1) a nyúl éve (1) a pockok szerelmi élete (1) a sors iróniája (1) A szerelem hullámhosszán (1) a tigris éve (1) babona (3) babwestern (1) bagdy emőke (1) Bagdy Emőke (1) balaton (2) Balázs Fecó (1) Bálint - napi ajándékok (1) bálint nap (2) banánkenyér (1) banki jogtanácsos esete rudolf péterrel (1) bántalmazás (1) barabási albert lászló (1) barátok közt (1) barátság (6) barbara delinsky (1) barcelona (2) baricco (1) Bartos Erika (1) bastogne (1) Beata Bishop (1) befőzés (1) beiskolázás (1) bereményi géza (2) besenyő pista bácsi (1) beszélgetés (13) Bíborszél együttes (1) bikafuttatás (1) bikaviadal (2) bikicsunáj (1) biománia (1) blogunk második születésnapja (1) blue curacao likőr (1) blue monday (1) blue valentine (1) bocsánat (1) bodza (1) Bogányi Gergely (1) Bogyó és Babóca (1) böjt (3) böjte csaba (3) böjti ételek (1) böjti receptek (1) bókay jános író (1) boldogkőváralja (1) boldogság (1) bolida (1) bolognai egyetem (1) borsalino (1) bors máté (1) börtönbe zárt kamaszlányok (1) braindogs (1) bratyizás (1) brazília (2) brüsszel (1) Bubik István (1) budapest bár (2) bud spencer (2) buga doktor (1) bulgur (1) buli (1) busójárás (1) búza töret (1) café á la parisienne (1) café á la russe (1) cameron diaz (1) cappuccino (2) carlos ruiz zafón (1) carlo pedersoli (1) carpe diem (1) carrie fischer (1) casanova (1) catherine tate (1) che guevara (1) chris rea (1) Címkék (2) cinege (1) colin farrell (1) colin firth (1) columbia (1) corrida (1) criollo kakaó (2) család (27) csányi sándor (1) Csányi Sándor (1) cseh tamás (3) cseresznye (1) cseresznyevirágzás (1) cserhalmi (1) Cserháti Zsuzsa (1) csernus doki (3) csíkszentmihályi mihály (1) csík zenekar (1) csodálatos júlia (1) csokoládé (5) csokoládés mézeskalács (1) curacao kávé (1) curie (1) darjeeling (1) demis roussos (1) depresszió (4) Desperadó (1) dickens (1) diótörő (1) diploma előtt (1) divat (1) donizetti (1) downton abbey (1) dugovics titusz (1) dunakömlőd (1) dunszt (1) dustin hoffmann (1) echternacht (1) Edda (1) egészség (5) egészséges alvásmennyiség (1) egészséges desszertek (1) egészséges ételek (1) egészséges nassolnivalók (1) egészséges táplálkozás (5) égig érő fű (1) egyedül maradni gyerekekkel kommentben (1) egyedül maradni gyerekkel (1) egypercesek (2) egy óra múlva itt vagyok (1) eldorádó (1) életmód (1) élet értékei (1) eljegyzés (1) elkezdődött a Sárkány éve (1) elliot aronson (1) első magyar szakácskönyv (1) el nino jelenség (1) emésztési leukocitózis (1) énképzavar (1) Én a séf (1) eőry kató és ruttkai éva (1) Eötvös Gábor (1) eredet (1) erősítés (1) esélyegyenlőség (1) eskővők ideje (1) esküvő (1) ételfesték (1) eyjafjallajökull vulkán (2) fagylalt (2) falusi élet (1) fapados repülés (1) farsang (1) farsang farka (1) februári versek (1) feldmár andrás (1) Feleség kerestetik (1) felnőtté válás (4) félrelépés (3) fémhab (1) fenegyerek véleménye (1) Fenyő Miklós (1) férfiak (7) férfiak típusai (2) férfismink (1) férfi agy és női agy (2) férfi nő téma (1) feri atya (1) ferran adria (1) fesztiválok (2) fiatalok részegsége (1) filmek (18) filmes frizurák (1) filmzenék (1) film színház muzsika (1) fishing on orfű (1) foci (3) fogyasztói társadalom (3) fogyókúra (2) földes (2) földrengés (1) föld napja április 22 (1) forastero kakaó (1) forgács józsef (1) fortepan fotógyűjtemény (1) fotózás (4) főzőiskola (1) főzős műsorok (2) főzzünk (19) francia hallé (1) francia kávé (1) francia konyha (2) Frank Sinatra (1) frédi és béni (1) fröccs (1) fűszeres csokoládé (1) Gabriel García Márquez (1) gagarin (1) galette des rois a királyok lepénye (1) garcía márquez (3) gárdonyi géza (1) gárdos péter (1) garfield (1) gasztronómia (43) gazdagság (3) genetika (1) génmódosítás (1) Gianni Morandi (1) gibb fivérek (1) gluténmentes liszt (1) gluténmentes sütemény (1) godard (2) goldberger frederika (1) gömbakvárium (1) gönc (1) gondolkodó víz (1) gordon ramsey (1) grammy díj (1) gróf somssich pongrác (1) gundel palacsinta (1) gyász (2) gyereknevelés (12) gyerekvállalás (1) gyerek fejlesztése (1) gyermekvállalás (1) győzelem napja (1) hacser józsa (1) hagyományok (3) hajnali láz (1) halál (2) hálózatkutatás (1) hamvazószerda (1) hanna barbera (1) harcművészet nagymestere (1) haruki murakami (2) házasság (6) házasság előnyei férfiaknak (1) háztartás (1) ha elveszítjük a szüleinket (1) Heather Bauer (1) Hello (1) hellókarácsony (14) heston blumenthal (1) hogyan szólhatsz hozzá (1) holdfogyatkozás (1) holdviola (1) hölgyválasz (1) Hölgy hermelinnel (1) holiday film (1) hongkong (1) hopp ferenc múzeum (1) horoszkóp (10) hóvirág (3) hungária együttes (1) hűségteszt (1) húsvét (5) húsvéti cikkek (1) húsvéti maradékból készült ételek (1) húsvéti receptek (1) ian siegal (1) ida regénye (1) idei divatszín a smaragdzöld (1) Így szerettek ők (1) Illatszertár (1) intelligencia (1) interneten magányosan (1) internet világnapja (1) irodalom (11) iskola (7) iskolakezdés (1) ízek imák szerelmek (4) jamie oliver (1) Jamie Oliver (1) János - nap (1) János - névnap (1) jarabedepalo (1) játék (1) javier bardem (1) jázmintea (1) jean reno (1) jedlik ányos (1) jeff bridges (1) jeles napok (3) jeti (1) ji csing (1) joel robuchon (1) jóga (1) john brockman (2) john williams (1) jókainé laborfalvi róza (1) jókai mór (1) joseph barbera (1) Joshua Bell (1) jóskártya (1) jóslás (4) jótékonyság (3) jövő (7) jövőkutatás (2) józsef attila (2) józsef nádor (1) Jó estét nyár jó estét szerelem (1) juhász gyula (1) juliette binoche (1) julie és julia (1) jung (1) justin bieber (1) kacsakagyló (1) kaguárnő (1) kakaó (3) kálmán györgy (1) karácsony (12) karácsonyi ételek (1) karácsonyi versek (1) kate winslet (1) Katona Klári (2) kávé (3) kávéház (1) kávéivás és depresszió (1) Kazanlár Emil (1) kazuo ishiguro ne engedj el (1) kelet ázsia (2) kémek (1) ken follett (1) keresd a dolgok jó oldalát (1) kérész (1) kert (1) készülődés karácsonyra (1) kettős élet (1) két éves a blog (1) kézírás (1) kézműves csokoládékészítés (4) kígyó éve (1) kínaiak (2) kínai horoszkóp (2) kippkopp (1) királyi baba (1) kirándulás (1) kisgyermekes anyukák (2) kispál és a borz (5) kiss tibor (3) kisugárzás (1) Kocsis Tibor (1) kocsonyafesztivál (2) kókuszolaj (1) költészet (1) kolumbia (1) koncert (1) konkfliktuskezelés (1) konmari (1) konsírozás (1) könyv (5) könyvmegállók Óbudán (1) korai színes fotók (1) korda stúdió (1) korhelyleves (1) környezetvédelem (3) körte (1) krúdy (1) kultúrtörténet (43) kumich nánássy varjú (1) kurkuma (1) kurkumás receptek (1) kurkuma hatása (1) láng vince (1) latinovits (1) legjobb karácsonyi zenék (1) Leonardo Da Vinci (1) levendulafesztivál (1) lhasa de sela (1) libamájhabos eclair fánk (1) liber mortis (1) ligeti györgy (1) liichtmessdag (1) lipóti pékség (1) Liszt Ferenc (1) londoni olimpia (1) lopásért börtön (1) louis aragon (1) lucien olivier (1) lukács ernő (1) luxemburg (2) lux elvira (1) madáretető (1) magány (1) magázódás (1) magyar karácsonyi zene (1) magyar torta (1) május 8 (1) május 9 (1) május elseje (2) mama kedvence (1) mamika (1) márciusi horoszkóp 2012 ben (1) marék veronika (1) mária névnap (1) marilyn (1) mark gungor (1) mary shelley (1) mary wollstonecraft (1) masaru emoto (1) máthé erzsi (1) matta lóránt (1) matt damon (1) maugham (1) McCartney (1) medárd (1) média (5) megcsalás (3) Megint 17 (1) mellrák (1) méregtelenítés (1) mérleg jegy (1) mérő lászló (1) Meryem Uzerli (1) meryl streep (1) mese (1) mészáros márta (1) meteor (1) mézeskalács (1) mezőgazdaság (1) mgp (1) michelin csillag (1) miklósa erika (1) mikulás (2) milyen néven szólhatsz hozzá (1) mindennapi gondjaink (1) minden gyerek lakjon jól ! (1) miskolc (6) miskolci nemzeti színház (1) Miskolc dala (1) misztótfalusi szakácskönyve (1) mit egyen a gyerek (2) monroe (1) morricone (1) mosómedve (2) moszkva (1) moszkvai metró (1) moszkva nem hisz a könnyeknek (1) mrs . robinson (1) mucsi zoltán (1) müller péter (1) multilevel marketing (1) munkanélküliség (1) műveltség (1) nagyböjt (1) nagypéntek (2) nagy ervin (1) Nagy László (1) napja (1) napozz holddal (1) natalie portman (2) navigátor (1) negatív kalóriás növények (1) neil gaiman (1) neil somerville (1) Neoton (1) népességnövelés (1) népszokás (10) neumann jános (1) nick cave (1) nobel díj (1) női és férfi viselkedési formák (4) női szerepek (16) nők (20) nők a nőkért egyesület (1) nőnap (2) nőnap története (2) norah jones (1) nora ephron (2) norman rockwell (1) nouvelle vague (1) Nox (1) nyár (7) nyaralás (2) nyári szerelmek (1) nyári szünet (1) nyári tábor (1) nyári versek (1) nyelvtanulás (1) nyitott hazassag (1) ökölógiai lábnyom (1) oktatás (2) októberi horoszkóp (1) október 2 3 (1) október 6 (1) október hatodika a gyerekek szemszögéből (1) olaszok (2) olasz konyha (2) olcsó szállás külföldön (1) olimpia 2012 (1) olvasás (1) önállóság (1) önbizalom (3) önismeret (18) önmegvalósítás (6) oolong (1) opera (1) operabál (1) operafesztivál (1) ópiumháború (1) ördögkatlan fesztivál (2) örkény istván (2) örök nosztalgia (1) örök szerelem (2) oroszország (1) orosz fürdő (1) orosz hagyomány (1) orosz szilveszter (1) ortorexia (1) oscar díj (1) oscar díj 2011 (1) ősz (1) őszi sanzon (1) őszi versek (1) őszi téli receptek (1) ötlet (1) otthoncserés nyaralás (1) óvoda (1) paella (1) pakk (1) palmitinsav (1) palya bea (1) pál ferenc (1) pamplona (1) panna cotta (1) pantone (1) papp istván békefenntartó kiszabadulása (1) párkapcsolat (21) párkapcsolatokról kommentben (1) pasik (3) paul bocuse (1) pécs (2) pedagógusok (2) pedagógusok napja (1) pekoe (1) péntek 1 3 (1) percebes (1) pere noel (1) péter és pál napja (1) petőfi (1) philip k dick (1) piaf (1) piedone (2) pilates (1) pinkstinks (1) Piramis (1) Poligamy (1) politika (1) popper péter (1) porcelana kakaó (1) pozitív életszemlélet (3) programajánló (11) prokofjev (1) prokugyin gorszkij (1) prométheusz (1) psycho (1) pszichológia (2) puerh (1) pulp (1) pünkösd (1) puskin múzeum (1) quimby (5) quo vadis (1) ragaszkodom a szerelemhez (1) ranschburg (3) recept (39) receptek (1) regéc (1) régészet (1) regisztráció (1) reinkarnáció (1) reklám (1) reménytelen helyzetek (1) rendrakás (1) rené zellweger (1) retro konyha (1) Ridley Scott (1) rio (1) romhányi józsef (1) rózsaszín (1) Rózsa Sándor (1) rudolf péter (1) rudolf péter és a végtörlesztés (1) rukkola (1) rúna kövek (1) sajtos rudacska (1) sajtos rudacskák (1) santa claus (1) san fermin (1) sapienti sat (1) Sárkány éve (1) sárkány éve (1) sárkány gyerek (1) scherer péter (1) séta (1) Shirley Temple (1) shodeinde dóra (1) Silvio Soldini (1) simon&garfunkel (1) skála ági (1) soerii&poolek (1) soha január (1) sorsügynökség (1) spagettiwestern (1) spanyolország (6) star wars (1) stressz (5) sugár márta (1) sütemények gyorsan (1) süteményreceptek (12) sütés (1) sütni jó (1) sütő enikő (1) szabó lőrinc (1) szabó magda (3) szabó magda abigél (1) szabó magda az ajtó (1) szájber gyerek (1) szakácskönyv (2) szakács gergő (1) szakítás (4) számítógép (1) szávai viktória (1) szegénység (1) székely ember (1) szentek (9) szent mihály útja (1) szent zita (1) szépművészeti múzeum (1) szépségápolás (1) szeptemberi horoszkóp (1) szeptemberi szonett (1) szerelem (6) Szerelem a hatodikon (1) szerelmi bájital (1) szerencse (1) szeretem a testem (1) szex (2) szexi tinilányok (1) Szigetvár (1) Szigetvári csodafény (1) szilveszter (1) színek (2) szingliség (1) színház (4) szódavíz (1) szombat esti láz (1) szovjetunió (1) szovjet film (1) Szulák Andrea (1) Szulejmán (1) Szulejmán TV - sorozat (1) születésnap (4) szuperhold (1) szűz jegy (1) S . Nagy István (1) tai chi (1) tanács (17) Tangó és tulipán (1) tarics sándor (1) tarot (1) tavaszi nagytakarítás (1) tavaszköszöntés (1) taylor lautner (1) tea (4) tegeződés (1) temperálás (1) térey jános (1) tervezett avulás (1) testvérek (1) the pogues (1) Tiszavasvári (1) tiszavirágzás (1) titanic (1) TNT (1) tolnay klári (2) tolsztoj (1) tom waits (4) tori amos (1) tóték (1) trendek (1) trinitario kakaó (2) trüffel receptje (1) tudós nők (2) túlevés (1) tündérboszorkány (2) tűzijáték (1) tv (1) Tyereskova (1) u2 (1) ufo (1) ugráló körmenet (1) ügynökölés (1) újrakezdés (3) új év (9) új gyógyító módszerek (1) új módszer fogyáshoz (1) umberto eco (1) unicum (1) ünnep (10) utazás (1) útmutató a blog használatához (5) vadászat (1) vagány nők klubja (1) válásról kommentben (1) választások (1) való világ (1) válsághelyzetek (16) vargas llosa (1) vásárlás (1) vastag testvérek (2) Vasvári Pál (1) vegetáriánus fogások (1) vekerdy (2) Vekerdy Tamás (1) vélemény (6) vénusz retrográdban (1) veszélyes gyerekjátékok (1) viccek a házasságról (1) vietnam (1) vietnami kávé (1) vihar (1) világnapok (2) világunk (55) virágok (1) Viramundo (1) visconti (1) viszockij (1) vitaminok (1) vitaminok őszre és télre (1) vivaldi (1) víz (1) vizinczey istvan erett asszonyok dicserete (2) vízkereszt (2) vízkereszt vagy amit akartok (1) vizsoly (1) vizvári mariska (2) vörös iszap (1) vuvuzela (1) weöres sándor (1) william godwin (1) x faktor 2011 (1) x faktor (4) zemplén (1) zene (16) zöldségek nyersen (1) zöldtea (2) zorán (1) Zsédenyi Adrienn (1) zserbó (1) zsófi bemutatkozik (1) zsúr (1) zumba (2) zwack család (1) rövid című színházi előadás (1) sonka (1)

Ezúttal a kávéról

2010.02.20. 23:06 Kérj tanácsot

 

Ha már a csokoládéval kapcsolatos tudnivalókat a Háború és békével vetekedő terjedelemben összefoglaltam nektek, szinte magától adódott, hogy a másik közkedvelt finomság, a kávé is felsorakozzon mellé. Ígérem – ez tényleg sokkal rövidebb lesz! És eléggé egyoldalú is – nem fogok írni a török, a brazil, és más kávézási szokásokról – csak és kizárólag a jó olasz kávéról.
 
Kezdjük az alapoknál: milyen is az az ital, ami espresso kávé néven terjedt el a világon? Először is, a jó espresso nem csak folyadék, nem valamiféle híg, fekete lötty… Az espresso három féle halmazállapotú összetevőből áll: a csésze legalján található folyadékból, melyet a vízben oldott kávérészecskék alkotnak, ebben van többek között a koffein. A folyadékon foglal helyet a vízben nem oldódó folyékony összetevőkből (olajokból, kolloidokból) álló emulzió. Az egész tetején pedig ott csücsül a jó espresso meghatározó összetevője: a krémes hab, amely a kávé aromájának legfőbb hordozója, aprócska buborékokból áll, és 600-700 féle illékony összetevő alkotja!
 
Az espresso úgy keletkezik, hogy forró vizet megfelelő nyomáson átjuttatunk az őrölt kávészemeken. A kérdés már csak az, hogy
 
  1. milyen kávén?
  2. mennyi kávén?
  3. mennyi vizet?
  4. mekkora nyomással?
  5. mekkora hőfokon?
  6. mennyi idő alatt?
 
Nos, a válaszok egészen pontosan megadhatóak mindegyik kérdésre: az olaszos kávéhoz 220-224 Celsius fokon, 12-20 perc alatt megpörkölt kávészemeket kell megfelelő szemcsenagyságúvá őrölni (egy kávészem kb. 4000-15000 szemcsére esik szét a darálás során). Egy csésze espressóhoz 7 g őrölt kávén kell átjuttatnunk 40 ml mennyiségű, 90 Celsius fokos vizet, kb. 25 másodperc alatt, 9 bar nyomással. Így az elkészült espresso mennyisége 25-30 ml lesz.
 
Jól láthatjuk ezeket a precízen kimért paramétereket elolvasva, hogy a kávéfőzést az olaszok egészen komoly tudományként fogják fel.
 
Nem csoda, hisz az első kávészállítmány 1570-ben érkezett Velence kikötőjébe, legelőször a padovai Prospero Alpino, botanikus és orvos hozott magával keleti utazásáról egy zsákocskával…Az első kávézó megnyitását 1640-re teszik. Egy 1763-as feljegyzés szerint pedig Velence városában akkortájt 218 kávézó működött!
 
Az első, espresso kávé főzésére alkalmas készüléket 1901-ben, Milánóban szabadalmaztatta Luigi Bezzera. Egy oszlopra hasonlított, monumentális volt és már ugyanazon az elven működött, mint a mai kávéfőzők: gőz segítségével állította elő a presszókávét. Majdnem 50 évig élt ez a modell, annak ellenére, hogy a gőzzel való kávéfőzés nem garancia a megfelelő íz elérésre – gyakran előfordul, hogy túl keserű lesz az így készült ital.
 
A 40-es évek végén egy újabb jelentős újítás következett: a gőzölős technológiát felváltotta a dugattyúkra épülő módszer. A forró víz és az őrölt kávé ilyetén találkozásából alakult ki a kávéital fent már ecsetelt fontosságú jellemzője: a kávé tetejére kiülő hab. És az ötvenes évek végére a korábbi, függőleges oszlop alakú szerkezetek „lefeküdtek”: létrejött a ma is ismert, vízszintes kazánnal működő forma.
 
A tökéletes kávéhoz – mint említettük – elengedhetetlen a tökéletesre őrölt kávé. A sok cég kínálatában szereplő, beépített kávédarálóval rendelkező kávéfőzők NEM ALKALMASAK arra, hogy hibátlan minőségű kávét készítsünk vele. Az ilyen gépben ugyanis a benne tárolt, őrlésre várakozó kávé melegben áll, kiszárad, „megöregszik”. A szemes kávé csak 12 és 16 Celsius fok között, száraz (de nem kiszárító!), zárt körülmények között tárolva marad hibátlan minőségű. Még arra is ügyelnünk kell, hogy ne helyezzük a kávészacskót a kávégép közvetlen közelébe!
 
A megoldás a különálló kávédaráló. Így tudunk mindig frissen őrölt, nem kiszárított kávészemekből főzni tökéletes espressót.
 
Ezek azonban csak a technikai részletek… Pedig a kávézás nem más, mint egy fontos társasági aktus, egy sajátos életforma – sőt: egy mítosz!
 
Arról, hogy miben is áll a mítosz lényege, és hogy mit kell tudni magukról a kávészemekről – majd máskor!
 
Nóra

10 komment

Címkék: kávé gasztronómia kultúrtörténet

A bejegyzés trackback címe:

https://kerjtanacsot.blog.hu/api/trackback/id/tr451777063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt Zsófi mondja: 2010.02.20. 23:35:11

Nóra! Nekem ezt a témát sokkal nagyobb öröm olvasni, mint a kakaót, bár az is nagyon érdekes volt, de nekem az egyik legnagyobb "élmény" a napomban a kávézás, bár leggyakrabban csak napi egyet iszom, reggel, szóval nem 10 dupla az átlag, ahogy az olaszoknál vagy a portugáloknál...

Ezt Nóra mondja: 2010.02.20. 23:45:14

@Zsófi: Az én párom számolatlanul issza! És remekül alszik akkor is, ha még vacsora után is bedob egyet... A vérnyomása meg olyan alacsony, hogy semmivel nem lehet kihozni a sodrából (biztos ezért bírja mellettem olyan régóta - ha-ha!)

Ezt Zsófi mondja: 2010.02.21. 00:08:30

Hát ez akkor nagyon szerencsés -kávéivós- alkat!

wampeer 2010.02.21. 00:20:04

Magam is kávéfüggő vagyok, és különböző módon elkészített kávékat iszom, mert az ízét is szeretem.
Amirő Nóra már írt, az eszpresszo, vagy presso (maga a szó is nyomást jelent, s a kávé elkészítésmódjára utal), egy rendkívül aromadús, de ugyanakkor koffeinben szegény ital. Másrészről az olaszok, spanyolok, vagy a más módon főzött, kicsit nagyobb koffeintartalmúból a törökök, arabok - tehát a mediterrán népek - mert a meleg klmán, különösen nyáron esik a vérnyomás, s ezt a gyakori kávéivással kitűnően lehet kompenzálni. Míg ha erősebb, azaz nagyobb koffeintartalmú lenne a kávé, kifirkannának hamarosan.
Lehet pressoból hosszúkávét csinálni, sokáig lehet iszogatni az ízéért.
De ha valaki tényleg koffeinbombát akar, akkor a lassan, nem nyomás alatt csöpögtetett amerikai kávét igya. Igaz nem olyan ízes, mert az olajos aromaanyagok nem jönek úgy ki, mint a pressoban, de helyette nagyon magas a koffeintartalma, ami viszont így oldódik ki jobban.
Szóval reggel indítok egy amerikai stílusúval, s napközben hol pressoval, hol pressobol készült hosszúval, esetleg váltogatva folytatom.
Ja, és kitűnően alszom a kávétól!

Ezt Nóra mondja: 2010.02.21. 00:31:32

@wampeer: Ezt nagyon kevesen tudják nálunk, hogy az erős aroma nem egyenlő a magas koffeintartalommal! Még elmagyarázni is nehéz sokaknak... Ha megisszák a jó olasz kávénkat, felszisszennek: jajj, ez nagyon erős volt, biztos felmegy tőle a vérnyomásom... Pedig dehogy.

Ezt Zsófi mondja: 2010.02.21. 00:33:32

Jaj, ez borzasztó, és az amerikaiak kezében állandóan ott egy 4 dl-es kávéscsésze, tele kávéval! Na de akkor hogy bírják? Én a finom, tejhabos kávé nagy barátja vagyok, nekem attól nincs jobb! És jó sok legyen, a kevés, keserű léket nem szeretem...

Ezt Zsófi mondja: 2010.02.21. 00:36:38

Én nem tudok erről sokat, de azt mondják a bécsi-típusú pörkölés a leggyilkosabban erős....ez igaz? És a nagyon aromás olasz egyáltalán nem erős, pedig tényleg nagyon olyan, ha az ember issza, bár én Olaszországban tényleg nagyon jól éreztem magamat a 7.,8. kávé után is, bár tejjel ittam!

Ezt Nóra mondja: 2010.02.21. 00:49:54

@Zsófi: Bár az igaz, hogy a pörkölés során szabadul fel a koffeintartalma, de mégsem mondanám, hogy kizárólag a pörkölés fokától függ ez. Függ pl. a felhasznált kávébab fajtájától is. De erről majd a folytatásban írok bővebben.

Klaró 2010.02.24. 17:16:29

Hát ez a kávés összefoglaló igazán nagyon érdekes volt. Bár a nagyját már ismertem ( a mostani munkám miatt hi-hi), de így összefoglalva még nem gondoltam végig. Mióta tudom, hogy a presso kávé egészségesebb mint a hosszú amerikai, vagy német, én is úgy iszom, vagy plusz vízzel készítek hosszú kávét, mint ahogy azt ti is írtátok. És hogy kicsit visszacsatoljak a kakaós - csokoládés "értekezéshez" elmondom, hogy én nem teszek cukrot a kávéba, de a legjobban egy magas kakaó tartalmú csokival a számban szeretem inni. A csoki a számban és így szépen átszűröm rajta a kávét. Isteni! Ha van kedvetek próbáljátok ki.

Ezt Zsófi mondja: 2010.02.24. 18:04:56

Klaró! Az oroszok is rájöttek valami hasonlóra, amit Te írsz a csokiról. A teát üresen és nagyon erősen, egy kockacukorral a szájukban kedvelik általában, de az üres feketekávéhoz meg egy szelet torta járt, jobb időkben....amikor a 80-as évek közepétől egyre több lett a népgazdasági probléma, eltűntek a boltból a dolgok, akkor járta egy olyan vicc arrafelé: megérkezik a kedves vendék és a házigazda felteszi a kérdést azonnal, válasszon, melyiket kéri: kézmosás szappannal vagy kávé kockacukorral (mindkettő nem jutott!)...de ebből a kockacukor-teázási szokásukból jött aztán az a másik vicc is, amikor az erős, teafűből készült teák mellett megjelentek a teafilterek is náluk: hogyan iszik egy orosz egy filteres teát? Beveszi a filtert a szájába, és elkortyolja rá a forróvizet! Bocsánat, hogy ilyen bugyutaságok jutottak eszembe!