Az idei szezonban már megbeszéltük, hogy több külső jele is van annak, ha beköszönt az ősz, és nem csak az időjárás emlékeztet bennünket arra, hogy „téliesíteni” kell. (http://kerjtanacsot.blog.hu/2011/10/16/honnan_tudhatjuk_hogy_osz_van)
Ilyenkor nagyobb igénybevételnek van kitéve szervezetünk, hideg van, vírusok jönnek-mennek, az ember kezd lefáradni, a nyári energiák meg kezdenek eltűnni...
Na de ha egy kicsit odafigyelünk arra, hogy az étrendünket is ősziesítsük, akkor nem is olyan nagyon megerőltető folyamat a télre ráhangolódni.
Sok finom receptet írtunk már le a blogban, ami segít frissnek és egészségesnek maradni.
Íme néhány újra!
Fontos őszi-téli alapanyag
-a sütőtök:
http://kerjtanacsot.blog.hu/2010/10/14/sutotok_sulve_fove
http://kerjtanacsot.blog.hu/2010/10/28/halloween_a_konyhaban
-a padlizsán:
http://kerjtanacsot.blog.hu/2010/08/06/padlizsan_5
http://kerjtanacsot.blog.hu/2011/04/07/mit_egyen_a_gyerek
-a különböző zöldséges ételek, saláták:
http://kerjtanacsot.blog.hu/2010/07/01/zoldsegeket_beszelek_2
http://kerjtanacsot.blog.hu/2010/03/09/orosz_hussalata_1
http://kerjtanacsot.blog.hu/2009/12/22/jo_falatok_vegetarianusoknak_es_husevoknek
A tavaszi méregtelenítésről szóló korábbi írásom ősszel is aktuális, mert azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyeket akkor ajánlottam, így a zeller, a brokkoli, az alma, vagy a citrusfélék, ebben a szezonban is nélkülözhetetlen alapanyagai az egészséges étrendnek.
(http://kerjtanacsot.blog.hu/2011/03/23/a_tavasz_a_meregtelenites_es_a_negativ_kaloria)
Az én kedvenc receptjeimet rögtön a blog indulásakor bejegyeztem ide. Ezeket az ételeket is leginkább ősszel és télen készítem, így van ez idén is. (http://kerjtanacsot.blog.hu/2009/12/04/akkor_jojjon_most_nehany_etelrecept_is_ami_mindig_finom_es_az_unnepre_is_keszitheto)
A hidegben jobban esnek a gyümölccsel készült húsételek, így a téma zárásaként ajánlani szeretnék egy nagyon könnyű, és finom receptet, amelyet az interneten találtam.
Narancsos csirke brokkolival és barna rizzsel
Hozzávalók 2 főre:
30 dkg csirkemell filé, 2 nagy, lédús narancs, 20-25 dkg brokkoli (egy kicsi fej fele kb.), 1 közepes fej vöröshagyma, 1 ek olaj, 1 csipet őrölt babérlevél, 1 ek méz, só, bors, 1 csésze barna rizs
A rizsből 2,5-szeres vízzel lassú párolással készítsünk köretet.
Közben készítsük el a ragut.
Ehhez gőzöljük (pároljuk) meg a megmosott brokkolit.
Ezt pároló edényben tudjuk a legegyszerűbben megtenni.
TIPP: A brokkoli sokkal jobban ki tudja fejteni pozitív élettani hatásait, ha nincs szétfőzve, hanem csak roppanós.
A csirkemellet tisztítsuk meg, majd vágjuk vékony csíkokra.
Az egyik narancs levét nyomjuk ki (kb. 2 dl friss narancslére lesz szükség), ha nem elég a gyümölcslé, akkor további naranccsal pótoljuk.
A másik narancsot filézzük ki, és tegyük félre.
Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, amit dinszteljünk meg.
Majd adjuk hozzá a húst, és addig pirítsuk, amíg ki nem fehéredik.
Ekkor öntsük fel a narancslével, a mézzel.
Sózzuk, őrölt színes borssal, és egy csipet babérporral ízesítsük.
Hagyjuk 10 percig párolódni.
A raguba keverjük bele a kész barna rizst.
Végül óvatos mozdulatokkal keverjük bele a narancsgerezdeket, és a brokkoli rózsákat is.
(http://www.ritakonyhaja.hu/etlap/husos-etelek/2420-narancsos-csirke-barna-rizzsel-recept.html)
Jó étvágyat kívánok, és további szép őszt mindenkinek!
Zsófi