Tavasz van, most már végérvényesen, naptárilag is! Ilyenkor kezdi nézegetni az ember, hogy melyik "őszi" nadrágjába fér bele, és mennyire, arébb kell-e varrni a gombot, vagy be lehet gombolni segítség nélkül is, esetleg optimistán nézve bele a jövőbe, nem varrunk, hanem megoldjuk egy befőttesgumival "átmenetileg", addig, amíg ez a pár „cm” le nem megy!
Hogy ez a pár „cm” pedig tényleg lemenjen, és ne legyen ciki a nadrág, ahhoz egy kicsit „dolgozni” kell!
Vannak olyan növények, amelyek segítenek nekünk: teltség érzetet keltenek ugyan, de mégis több kalória fogy, amíg megemésztődnek, mint amennyit bevittünk velük. Ezeket a növényeket hívják negatív kalóriás zöldségeknek, gyümölcsöknek.
Nem csak azért hasznosak, mert fogyasztanak, hanem nagyon vitamindúsak is.
A legtipikusabb ilyen növény az uborka: finom, sokféleképpen elkészíthető, és negatív kalóriás.
A spárga vízhajtó, C-vitaminban és karotinban gazdag. A spenót az egyik leghatékonyabb negatív kalóriás étel. Méregtelenítő hatása mellett magas magnézium- és kalciumtartalommal bír, ezek elősegítik a megfelelő anyagcsere-működést és ezáltal a fogyást is.
Emésztésserkentő és méregtelenítő az áfonya, ami emellett az egyik legfinomabb gyümölcs is. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően növeli az immunrendszer ellenálló-képességét, védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek ellen, jótékonyan befolyásolja a vércukorszintet, antioxidánsai révén pedig hatékony fegyvert jelent a betegségek ellen.
A zeller is anyagcsere-gyorsító és sokféleképpen variálható zöldség. A- és C-vitaminban, valamint B-vitaminokban gazdag.
Méregtelenítő hatása révén a zeller segíti a felesleges anyagcsere-melléktermékek kiürülését a szervezetből, valamint védelmet nyújt a rák és a vesekövek kialakulása ellen is. Előnye az is, hogy hatékony segítséget nyújt a stressz leküzdésében.
A paprika is olyan súlycsökkentő hatású zöldség, amelyet alacsony kalóriatartalma - száz grammonként körülbelül húsz kalória -, valamint magas víz- és ballasztanyag-tartalma miatt lehet nagy adagokban is enni. Minél pirosabb a paprika, annál nagyobb a C-vitamin-tartalma, ami ellenállóvá teszi immunrendszerünket, míg a B-vitaminok, az E-vitamin, a béta-karotin, a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor, a vas, a réz és a cink segít az egészség megőrzésében.
Az ananász karcsúsító hatását többek között magas ballasztanyag-tartalmának, a fehérjebontó bromelin enzimnek és savas gyümölcshúsának köszönheti.
A brokkoli is vitaminokban gazdag és könnyen emészthető zöldség, arra vigyázzunk, hogy ne főzzük nagyon meg, kicsit ropogósan hagyva finomabb és egészségesebb.
Az egyik alapvető fogyókúrás étel a fejes saláta, és ennek minden változata. Közismert tény, hogy nagyon kevés kalóriabevitellel lehet vele jóllakni, így különösen hasznos vacsoraidőben enni, és más negatívkalóriás zöldségekkel keverni.
A sárgarépa fontos vitaminjai és karotintartalma révén az egyik legegészségesebb zöldség. Alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt egy diéta hatékony eleme lehet.
A C-vitaminban bővelkedő citrusfélék a legismertebb negatív kalóriás ételek, zsírégető hatásukat a bennük lévő flavonoidok tovább fokozzák.
Az almáról is tudjuk, hogy „minden nap egy alma, az orvost távol tartja”. A ballasztanyagokban gazdag, anyagcserét fokozó, méregtelenítő gyümölcs karcsúsító hatása mellett fontos C-vitamin-forrás is.
Ha megnézzük ezt a listát, akkor észrevesszük, hogy nem kellenek a drága kapszulák, porok és turmixok, amelyekről nem is tudjuk, hogy valójában miből készülnek. Elég, ha kimegyünk a piacra, megvásároljuk azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amelyeket bőven és elérhető áron találunk ott, és ezzel készen is vagyunk egy kis méregtelenítésre, fogyásra. Hadat üzenhetünk így a tavaszi fáradtságnak és tehetünk egy lépést az egészségünk megóvásáért.
Ha valamit még javasolhatok, használjunk a saláták elkészítéséhez sok fokhagymát, az is egy csodaszer, és öntsünk rá egy-két evőkanál almaecetet, amelynek szintén sok jótékony hatása van.
Jó étvágyat és sok energiát kívánok mindenkinek!
Zsófi