Mivel tombol a nyár, és érnek a gyümölcsök, a desszertekben is együnk minél többet. Íme néhány könnyű és nagyon finom francia recept.
Szilvás clafoutis
Hozzávalók 6 személyre:
· 50 dkg szilva
· 4 tojás
· 5 dkg vaj
· 10 dkg cukor
· 1 rúd vanília pépje
· 8 dkg liszt
· 2,5 dl tej
· vaj a formához
· kekszmorzsa vagy darált dió a szóráshoz
Elkészítés:
A szilvákat megmossuk, negyedeljük, kimagozzuk. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
1. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét nem túl kemény habbá verjük. A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal, a cukorral, egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a vaníliát, a lisztet, a tejet és simára keverjük. Végül a tojáshabot is beleforgatjuk.
2. Egy 24 cm-es tortaformát, vagy annak megfelelő tűzálló tálat kivajazunk, kekszmorzsával vagy darált dióval megszórjuk, és a tésztát beleöntjük. Tetejére rendezzük a szilvákat, és a sütőben 20-25 percig sütjük. Nem baj, ha kicsit lágy marad. A sütőből kivéve porcukrozzuk és tálaljuk.
Cseresznyés-meggyes clafoutis
Hozzávalók:
· 8 dkg porcukor
· 3 tojás
· 1 vanília rúd kikapart belseje
· 15 dkg liszt
· 2,5 dl tej
· 2,5 dl tejszín
· csipet só
· 1 marék cseresznye kimagozva
· 1 marék meggy kimagozva
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra melegítem. A gyümölcsöket kimagozom, a többi hozzávalót egy tálban kikeverem (hasonló lesz, mint a palacsintatészta). Egy piteformát kivajazok, majd lisztezek. Beledobálom a gyümölcsöt, majd ráöntöm a tésztát. 30 percig sütöm.
A clafoutis egy francia eredetű tejeslepény. Kevés liszttartalma miatt egészséges édesség. Langyosan és hidegen ideális fogyasztani, ám melegen nehezen szeletelhető. Mindenféle gyümölccsel finom!
Francia epertorta (tarte aux fraises)
Hozzávalók:
· A tésztához:
· 13 dkg rétesliszt
· 13 dkg finomliszt
· 10 dkg kristálycukor
· 10 dkg sütőmargarin
· 1 tojás sárgája
· 1 csomag sütőpor
· 1 evőkanál tejföl
· A tetejére:
· kb. 50 dkg eper
· Az öntethez:
· 2 egész tojás
· 3 evőkanál kristálycukor
· 1 csomag vaníliás cukor
· 3-4 evőkanál főzőtejszín
Elkészítés:
A tésztához a kétféle lisztet összeöntjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és a sütőport. Ebben elmorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a tejfölt, összegyúrjuk. Hűtőbe rakjuk addig, amíg elkészítjük a tetejére való öntetet.
Az öntethez a hozzávalókat kikeverjük robotgéppel vagy kézi mixerrel, hogy felolvadjon a cukor, és hűtőbe tesszük.
Sütőpapírral kibéleljük a tortaformát, és úgy rakjuk bele a tésztát, hogy kis karimája legyen. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 10 percig. A sütőből kivesszük, kevés zsemlemorzsát szórunk a tésztára, nehogy eláztassa az eper. Ráhelyezzük a felezett epreket, és meglocsoljuk az öntettel.
Visszahelyezzük a sütőbe, és addig sütjük, míg az öntet megszilárdul és szép rózsaszín lesz a tészta.
Ki lehet próbálni almával, szilvával, körtével, barackkal!
Fordított almatorta (Tarte Tatin)
Hozzávalók:
· 20 dkg liszt
· 20 dkg porcukor
· 20 dkg olvasztott sütőmargarin
· 2 tojás
· 4-5 db alma
· egy kis fahéj
· vágott mandula (esetleg dió)
· A tepsihez:
· kristálycukor
· sütőmargarin
Elkészítés:
A hozzávalókat (liszt, porcukor, margarin) alaposan kikeverem. Az almákat megpucolom, magházát kivágom, és vékony cikkelyekre vágom. Egy tortaformát (kb. 25 cm átmérő) vagy kisebb tepsit kikenek margarinnal, megszórom kristálycukorral, és ráhelyezem a szeletelt almákat, megszórom - ízlés szerint - fahéjjal, majd a tésztát ráterítem. A tetejére vágott mandulát szórok, de lehet vágott diót is, sőt a diót lehet az fahéjas almára is borítani, úgy még finomabb. Ezzel kész is van, csak sütőbe kell tolni, és kb. 20-30 perc alatt, kb. 250 fokon készre sül.
A recepteket a Mindmegette.hu oldalon találtam.
Jó étvágyat és további szép nyarat mindenkinek!
Zsófi