HTML

Kérj tanácsot

Barátnők vagyunk... Zsófi és Nóra. (25) 33 éve beszélgetünk. Egymással és rengeteg más barátunkkal is. Együtt és külön-külön. Ha kérdeznek, elmondjuk a véleményünket. Aki segítségre szorul, annak segítünk. Ha tanácsra van szükséged, neked is adunk. Hogy miről kérdezhetsz? BÁRMIRŐL. Beszélgessünk.

Friss topikok

Címkék

1848 as forradalom (1) 1956 (1) 1 1 5 éves a miskolci villamos (1) 2001 űrodüsszeia (1) 2011 (2) 2012 a sárkány éve (1) 2012 világvége (1) 2013 a kígyó éve (1) 20 gyerekes milliárdos (1) 50 éves James Bond (1) a. l. webber macskák (1) abaúj (2) activia vip program (1) adakozás (1) Adriano Celentano (1) advent (4) adventi ételek (2) afrika múzeum (1) agresszió (4) alain delon (1) alain ducasse (1) alcsúti arborétum (3) alibigyár (1) állattartás (2) almás kukoricasaláta (1) almás receptek (1) almás joghurtos édesség (1) álomépítők (1) amazonas (3) amerikai graffiti (1) andamán szigetek (1) angolkert (1) angol trónörökös (1) angyal (1) anna gavalda (2) anna örök (2) antonioni (1) anyák napja (3) anya lánya viszony (1) apa nélkül (1) április elseje (1) arlon (1) arnold schwarzenegger (1) arriba kakaó (2) árvíz (2) assam (1) átpozícionálás (1) audrey tautou (1) avasi fröccs (1) az unicum története (1) a nap éve (1) a nő (1) a nyúl éve (1) a pockok szerelmi élete (1) a sors iróniája (1) A szerelem hullámhosszán (1) a tigris éve (1) babona (3) babwestern (1) bagdy emőke (1) Bagdy Emőke (1) balaton (2) Balázs Fecó (1) Bálint - napi ajándékok (1) bálint nap (2) banánkenyér (1) banki jogtanácsos esete rudolf péterrel (1) bántalmazás (1) barabási albert lászló (1) barátok közt (1) barátság (6) barbara delinsky (1) barcelona (2) baricco (1) Bartos Erika (1) bastogne (1) Beata Bishop (1) befőzés (1) beiskolázás (1) bereményi géza (2) besenyő pista bácsi (1) beszélgetés (13) Bíborszél együttes (1) bikafuttatás (1) bikaviadal (2) bikicsunáj (1) biománia (1) blogunk második születésnapja (1) blue curacao likőr (1) blue monday (1) blue valentine (1) bocsánat (1) bodza (1) Bogányi Gergely (1) Bogyó és Babóca (1) böjt (3) böjte csaba (3) böjti ételek (1) böjti receptek (1) bókay jános író (1) boldogkőváralja (1) boldogság (1) bolida (1) bolognai egyetem (1) borsalino (1) bors máté (1) börtönbe zárt kamaszlányok (1) braindogs (1) bratyizás (1) brazília (2) brüsszel (1) Bubik István (1) budapest bár (2) bud spencer (2) buga doktor (1) bulgur (1) buli (1) busójárás (1) búza töret (1) café á la parisienne (1) café á la russe (1) cameron diaz (1) cappuccino (2) carlos ruiz zafón (1) carlo pedersoli (1) carpe diem (1) carrie fischer (1) casanova (1) catherine tate (1) che guevara (1) chris rea (1) Címkék (2) cinege (1) colin farrell (1) colin firth (1) columbia (1) corrida (1) criollo kakaó (2) család (27) csányi sándor (1) Csányi Sándor (1) cseh tamás (3) cseresznye (1) cseresznyevirágzás (1) cserhalmi (1) Cserháti Zsuzsa (1) csernus doki (3) csíkszentmihályi mihály (1) csík zenekar (1) csodálatos júlia (1) csokoládé (5) csokoládés mézeskalács (1) curacao kávé (1) curie (1) darjeeling (1) demis roussos (1) depresszió (4) Desperadó (1) dickens (1) diótörő (1) diploma előtt (1) divat (1) donizetti (1) downton abbey (1) dugovics titusz (1) dunakömlőd (1) dunszt (1) dustin hoffmann (1) echternacht (1) Edda (1) egészség (5) egészséges alvásmennyiség (1) egészséges desszertek (1) egészséges ételek (1) egészséges nassolnivalók (1) egészséges táplálkozás (5) égig érő fű (1) egyedül maradni gyerekekkel kommentben (1) egyedül maradni gyerekkel (1) egypercesek (2) egy óra múlva itt vagyok (1) eldorádó (1) életmód (1) élet értékei (1) eljegyzés (1) elkezdődött a Sárkány éve (1) elliot aronson (1) első magyar szakácskönyv (1) el nino jelenség (1) emésztési leukocitózis (1) énképzavar (1) Én a séf (1) eőry kató és ruttkai éva (1) Eötvös Gábor (1) eredet (1) erősítés (1) esélyegyenlőség (1) eskővők ideje (1) esküvő (1) ételfesték (1) eyjafjallajökull vulkán (2) fagylalt (2) falusi élet (1) fapados repülés (1) farsang (1) farsang farka (1) februári versek (1) feldmár andrás (1) Feleség kerestetik (1) felnőtté válás (4) félrelépés (3) fémhab (1) fenegyerek véleménye (1) Fenyő Miklós (1) férfiak (7) férfiak típusai (2) férfismink (1) férfi agy és női agy (2) férfi nő téma (1) feri atya (1) ferran adria (1) fesztiválok (2) fiatalok részegsége (1) filmek (18) filmes frizurák (1) filmzenék (1) film színház muzsika (1) fishing on orfű (1) foci (3) fogyasztói társadalom (3) fogyókúra (2) földes (2) földrengés (1) föld napja április 22 (1) forastero kakaó (1) forgács józsef (1) fortepan fotógyűjtemény (1) fotózás (4) főzőiskola (1) főzős műsorok (2) főzzünk (19) francia hallé (1) francia kávé (1) francia konyha (2) Frank Sinatra (1) frédi és béni (1) fröccs (1) fűszeres csokoládé (1) Gabriel García Márquez (1) gagarin (1) galette des rois a királyok lepénye (1) garcía márquez (3) gárdonyi géza (1) gárdos péter (1) garfield (1) gasztronómia (43) gazdagság (3) genetika (1) génmódosítás (1) Gianni Morandi (1) gibb fivérek (1) gluténmentes liszt (1) gluténmentes sütemény (1) godard (2) goldberger frederika (1) gömbakvárium (1) gönc (1) gondolkodó víz (1) gordon ramsey (1) grammy díj (1) gróf somssich pongrác (1) gundel palacsinta (1) gyász (2) gyereknevelés (12) gyerekvállalás (1) gyerek fejlesztése (1) gyermekvállalás (1) győzelem napja (1) hacser józsa (1) hagyományok (3) hajnali láz (1) halál (2) hálózatkutatás (1) hamvazószerda (1) hanna barbera (1) harcművészet nagymestere (1) haruki murakami (2) házasság (6) házasság előnyei férfiaknak (1) háztartás (1) ha elveszítjük a szüleinket (1) Heather Bauer (1) Hello (1) hellókarácsony (14) heston blumenthal (1) hogyan szólhatsz hozzá (1) holdfogyatkozás (1) holdviola (1) hölgyválasz (1) Hölgy hermelinnel (1) holiday film (1) hongkong (1) hopp ferenc múzeum (1) horoszkóp (10) hóvirág (3) hungária együttes (1) hűségteszt (1) húsvét (5) húsvéti cikkek (1) húsvéti maradékból készült ételek (1) húsvéti receptek (1) ian siegal (1) ida regénye (1) idei divatszín a smaragdzöld (1) Így szerettek ők (1) Illatszertár (1) intelligencia (1) interneten magányosan (1) internet világnapja (1) irodalom (11) iskola (7) iskolakezdés (1) ízek imák szerelmek (4) Jamie Oliver (1) jamie oliver (1) János - nap (1) János - névnap (1) jarabedepalo (1) játék (1) javier bardem (1) jázmintea (1) jean reno (1) jedlik ányos (1) jeff bridges (1) jeles napok (3) jeti (1) ji csing (1) joel robuchon (1) jóga (1) john brockman (2) john williams (1) jókainé laborfalvi róza (1) jókai mór (1) joseph barbera (1) Joshua Bell (1) jóskártya (1) jóslás (4) jótékonyság (3) jövő (7) jövőkutatás (2) józsef attila (2) józsef nádor (1) Jó estét nyár jó estét szerelem (1) juhász gyula (1) juliette binoche (1) julie és julia (1) jung (1) justin bieber (1) kacsakagyló (1) kaguárnő (1) kakaó (3) kálmán györgy (1) karácsony (12) karácsonyi ételek (1) karácsonyi versek (1) kate winslet (1) Katona Klári (2) kávé (3) kávéház (1) kávéivás és depresszió (1) Kazanlár Emil (1) kazuo ishiguro ne engedj el (1) kelet ázsia (2) kémek (1) ken follett (1) keresd a dolgok jó oldalát (1) kérész (1) kert (1) készülődés karácsonyra (1) kettős élet (1) két éves a blog (1) kézírás (1) kézműves csokoládékészítés (4) kígyó éve (1) kínaiak (2) kínai horoszkóp (2) kippkopp (1) királyi baba (1) kirándulás (1) kisgyermekes anyukák (2) kispál és a borz (5) kiss tibor (3) kisugárzás (1) Kocsis Tibor (1) kocsonyafesztivál (2) kókuszolaj (1) költészet (1) kolumbia (1) koncert (1) konkfliktuskezelés (1) konmari (1) konsírozás (1) könyv (5) könyvmegállók Óbudán (1) korai színes fotók (1) korda stúdió (1) korhelyleves (1) környezetvédelem (3) körte (1) krúdy (1) kultúrtörténet (43) kumich nánássy varjú (1) kurkuma (1) kurkumás receptek (1) kurkuma hatása (1) láng vince (1) latinovits (1) legjobb karácsonyi zenék (1) Leonardo Da Vinci (1) levendulafesztivál (1) lhasa de sela (1) libamájhabos eclair fánk (1) liber mortis (1) ligeti györgy (1) liichtmessdag (1) lipóti pékség (1) Liszt Ferenc (1) londoni olimpia (1) lopásért börtön (1) louis aragon (1) lucien olivier (1) lukács ernő (1) luxemburg (2) lux elvira (1) madáretető (1) magány (1) magázódás (1) magyar karácsonyi zene (1) magyar torta (1) május 8 (1) május 9 (1) május elseje (2) mama kedvence (1) mamika (1) márciusi horoszkóp 2012 ben (1) marék veronika (1) mária névnap (1) marilyn (1) mark gungor (1) mary shelley (1) mary wollstonecraft (1) masaru emoto (1) máthé erzsi (1) matta lóránt (1) matt damon (1) maugham (1) McCartney (1) medárd (1) média (5) megcsalás (3) Megint 17 (1) mellrák (1) méregtelenítés (1) mérleg jegy (1) mérő lászló (1) Meryem Uzerli (1) meryl streep (1) mese (1) mészáros márta (1) meteor (1) mézeskalács (1) mezőgazdaság (1) mgp (1) michelin csillag (1) miklósa erika (1) mikulás (2) milyen néven szólhatsz hozzá (1) mindennapi gondjaink (1) minden gyerek lakjon jól ! (1) miskolc (6) miskolci nemzeti színház (1) Miskolc dala (1) misztótfalusi szakácskönyve (1) mit egyen a gyerek (2) monroe (1) morricone (1) mosómedve (2) moszkva (1) moszkvai metró (1) moszkva nem hisz a könnyeknek (1) mrs . robinson (1) mucsi zoltán (1) müller péter (1) multilevel marketing (1) munkanélküliség (1) műveltség (1) nagyböjt (1) nagypéntek (2) nagy ervin (1) Nagy László (1) napja (1) napozz holddal (1) natalie portman (2) navigátor (1) negatív kalóriás növények (1) neil gaiman (1) neil somerville (1) Neoton (1) népességnövelés (1) népszokás (10) neumann jános (1) nick cave (1) nobel díj (1) női és férfi viselkedési formák (4) női szerepek (16) nők (20) nők a nőkért egyesület (1) nőnap (2) nőnap története (2) norah jones (1) nora ephron (2) norman rockwell (1) nouvelle vague (1) Nox (1) nyár (7) nyaralás (2) nyári szerelmek (1) nyári szünet (1) nyári tábor (1) nyári versek (1) nyelvtanulás (1) nyitott hazassag (1) ökölógiai lábnyom (1) oktatás (2) októberi horoszkóp (1) október 2 3 (1) október 6 (1) október hatodika a gyerekek szemszögéből (1) olaszok (2) olasz konyha (2) olcsó szállás külföldön (1) olimpia 2012 (1) olvasás (1) önállóság (1) önbizalom (3) önismeret (18) önmegvalósítás (6) oolong (1) opera (1) operabál (1) operafesztivál (1) ópiumháború (1) ördögkatlan fesztivál (2) örkény istván (2) örök nosztalgia (1) örök szerelem (2) oroszország (1) orosz fürdő (1) orosz hagyomány (1) orosz szilveszter (1) ortorexia (1) oscar díj (1) oscar díj 2011 (1) ősz (1) őszi sanzon (1) őszi versek (1) őszi téli receptek (1) ötlet (1) otthoncserés nyaralás (1) óvoda (1) paella (1) pakk (1) palmitinsav (1) palya bea (1) pál ferenc (1) pamplona (1) panna cotta (1) pantone (1) papp istván békefenntartó kiszabadulása (1) párkapcsolat (21) párkapcsolatokról kommentben (1) pasik (3) paul bocuse (1) pécs (2) pedagógusok (2) pedagógusok napja (1) pekoe (1) péntek 1 3 (1) percebes (1) pere noel (1) péter és pál napja (1) petőfi (1) philip k dick (1) piaf (1) piedone (2) pilates (1) pinkstinks (1) Piramis (1) Poligamy (1) politika (1) popper péter (1) porcelana kakaó (1) pozitív életszemlélet (3) programajánló (11) prokofjev (1) prokugyin gorszkij (1) prométheusz (1) psycho (1) pszichológia (2) puerh (1) pulp (1) pünkösd (1) puskin múzeum (1) quimby (5) quo vadis (1) ragaszkodom a szerelemhez (1) ranschburg (3) recept (39) receptek (1) regéc (1) régészet (1) regisztráció (1) reinkarnáció (1) reklám (1) reménytelen helyzetek (1) rendrakás (1) rené zellweger (1) retro konyha (1) Ridley Scott (1) rio (1) romhányi józsef (1) rózsaszín (1) Rózsa Sándor (1) rudolf péter (1) rudolf péter és a végtörlesztés (1) rukkola (1) rúna kövek (1) sajtos rudacska (1) sajtos rudacskák (1) santa claus (1) san fermin (1) sapienti sat (1) Sárkány éve (1) sárkány éve (1) sárkány gyerek (1) scherer péter (1) Schobert Norbi (1) séta (1) Shirley Temple (1) shodeinde dóra (1) Silvio Soldini (1) simon&garfunkel (1) skála ági (1) soerii&poolek (1) soha január (1) sorsügynökség (1) spagettiwestern (1) spanyolország (6) star wars (1) stressz (5) sugár márta (1) sütemények gyorsan (1) süteményreceptek (12) sütés (1) sütni jó (1) sütő enikő (1) szabó lőrinc (1) szabó magda (3) szabó magda abigél (1) szabó magda az ajtó (1) szájber gyerek (1) szakácskönyv (2) szakács gergő (1) szakítás (4) számítógép (1) szávai viktória (1) szegénység (1) székely ember (1) szentek (9) szent mihály útja (1) szent zita (1) szépművészeti múzeum (1) szépségápolás (1) szeptemberi horoszkóp (1) szeptemberi szonett (1) szerelem (6) Szerelem a hatodikon (1) szerelmi bájital (1) szerencse (1) szeretem a testem (1) szex (2) szexi tinilányok (1) Szigetvár (1) Szigetvári csodafény (1) szilveszter (1) színek (2) szingliség (1) színház (4) szódavíz (1) szombat esti láz (1) szovjetunió (1) szovjet film (1) Szulák Andrea (1) Szulejmán (1) Szulejmán TV - sorozat (1) születésnap (4) szuperhold (1) szűz jegy (1) S . Nagy István (1) tai chi (1) tanács (17) Tangó és tulipán (1) tarics sándor (1) tarot (1) tavaszi nagytakarítás (1) tavaszköszöntés (1) taylor lautner (1) tea (4) tegeződés (1) temperálás (1) térey jános (1) tervezett avulás (1) testvérek (1) the pogues (1) Tiszavasvári (1) tiszavirágzás (1) titanic (1) TNT (1) tolnay klári (2) tolsztoj (1) tom waits (4) tori amos (1) tóték (1) trendek (1) trinitario kakaó (2) trüffel receptje (1) tudós nők (2) túlevés (1) tündérboszorkány (2) tűzijáték (1) tv (1) Tyereskova (1) u2 (1) ufo (1) ugráló körmenet (1) ügynökölés (1) újrakezdés (3) új év (9) új gyógyító módszerek (1) új módszer fogyáshoz (1) umberto eco (1) unicum (1) ünnep (10) utazás (1) útmutató a blog használatához (5) vadászat (1) vagány nők klubja (1) válásról kommentben (1) választások (1) való világ (1) válsághelyzetek (16) vargas llosa (1) vásárlás (1) vastag testvérek (2) Vasvári Pál (1) vegetáriánus fogások (1) vekerdy (2) Vekerdy Tamás (1) vélemény (6) vénusz retrográdban (1) veszélyes gyerekjátékok (1) viccek a házasságról (1) vietnam (1) vietnami kávé (1) vihar (1) világnapok (2) világunk (55) virágok (1) Viramundo (1) visconti (1) viszockij (1) vitaminok (1) vitaminok őszre és télre (1) vivaldi (1) víz (1) vizinczey istvan erett asszonyok dicserete (2) vízkereszt (2) vízkereszt vagy amit akartok (1) vizsoly (1) vizvári mariska (2) vörös iszap (1) vuvuzela (1) weöres sándor (1) william godwin (1) x faktor 2011 (1) x faktor (4) zemplén (1) zene (16) zöldségek nyersen (1) zöldtea (2) zorán (1) Zsédenyi Adrienn (1) zserbó (1) zsófi bemutatkozik (1) zsúr (1) zumba (2) zwack család (1) rövid című színházi előadás (1) sonka (1)

Nem amerikai pite...

2010.08.11. 10:51 Kérj tanácsot

 

 
…hanem magyar, vagyis inkább nemzetközi – mert szinte minden nemzet konyhájában megtalálható hasonló sütemény.
 
A legjobb tulajdonsága, hogy egyszerű elkészíteni. A gyerekeim imádják, és végtelen változatossággal lehet variálni, mindig újnak hat. Ez nagyon fontos – nálunk legalábbis, mert a gyerekek hamar ráunnak a legnagyobb kedvencükre is.
 
Az én pitém alapja linzertészta. Nézzük, hogy készítem.
 
Hozzávalók: 1 kg liszt,
33 dkg porcukor,
66 dkg vaj,
2 narancs frissen reszelt héja (lehetőleg bio-termesztésű),
1 púpos evőkanál vaníliás cukor (én úgy állítom elő, hogy egy vaníliarudat behasítok, majd egy másikat be is hasítok, de annak már ki is kaparom a belsejét, és ezt az egészet beleteszem egy aprószemű barnacukorral félig telt befőttes üvegbe, összerázom, lezárom. Időnként újra összerázom. Így a cukor apránként átveszi a vanília valódi ízét. Ezzel elkerülhető a mesterséges kristályvanilin használata, ami nálunk „vaníliás cukor” néven ismert…)
6 tojás sárgája,
egy csipet só.
 
A pite tölteléke alá szükség lesz még kb. 3-4 evőkanál zsemlemorzsára is.
 
A linzertészta elkészítése: A lisztet egy nagy mély, kerek tálba szitálom, hozzáadom a többieket, és egyenletes tésztává gyúrom.
 
Jó nagy adag tésztám lesz így, ezért a felét rögtön becsomagolom folpack-ba, és beteszem a fagyasztóba – bármikor sütni támad kedvem, előveszem a kész tésztát, és ugyanolyan jó minőségű süteményem lesz belőle, mintha frissen gyúrtam volna.
 
Ha pitéhez használom a linzertésztát, akkor még nyújtani sem szoktam. Kimarkolok a tésztából egy akkora darabot, amekkora kényelmesen szétlapítható az alaposan kivajazott tepsim aljába. Kb. 1 cm vastagra szoktam lapítgatni a tepsibe. Erre hintem a zsemlemorzsát – a mennyisége attól függ, hogy milyen töltelék kerül rá. A nagy nedvességtartalmú töltelékhez több zsemlemorzsát hintsünk, hogy ne a tésztát áztassa el a lé, mert akkor esetleg nem sül át, hanem ragacsossá válik.
 
Lássuk a lehetséges töltelékeket. Az alap az almáspite. Ehhez legalább 4-5 nagy, lédús almát reszeljünk le, egy részét a sűrű reszelőn, de a nagyobb részét szálasabbra, hogy ne almapépünk legyen, hanem harapható almarostok is maradjanak közte. Aki édesebben szereti, az keverjen hozzá pár evőkanál barnacukrot. Én nem szoktam, hanem csak fahéjat. Szita vagy szűrő fölött kézzel kinyomkodjuk-kifacsarjuk az alma levének nagy részét, lecsöpögtetjük. A levét ki ne öntsük – az az almás sütik készítésének a legfinomabb mellékterméke, nagyon jó innivaló!
 
A sütőt 200 fokosra előmelegítjük.
 
A fahéjas almát ráterítjük a tepsibe simított, zsemlemorzsával megszórt tésztára. Ilyenkor hintsük meg barnacukorral az alma tetejét, ízlés szerint.
 
Aki a fedett pitét szereti, az a maradék tésztát kinyújthatja fél centi vastagságúra, és ráterítheti az almatöltelékre – majd villával jó sűrűn meg kell szúrkálni a tésztát, hogy ne hólyagosodjon fel. Az anyukám nem keni meg semmivel, nála matt az almás süti teteje - így rusztikusabb. Ha csillogósabbra szeretnénk sütni, egy tojást felverünk, és megkenjük vele a pite tetejét.
 
De én a teljesen fedettnél jobban szeretem a morzsolt fedésű pitét. Ahhoz, hogy könnyű legyen a tésztát morzsolni, hűtőbe kell tennünk (még amikor kettéválasztottuk az alaptésztát és a fedésre megmaradt tésztát). A hűtőből frissen kivett tészta jobban morzsolható, mint amikor már olvad benne a vaj.
 
Amikor rámorzsoltunk annyi tésztát, amennyi szépen fedi az alma nagy részét (de azért a morzsák közt átlátszik a töltelék), ízlés szerint megkenhetjük tojásfehérjével, vagy natúr módon is hagyhatjuk, majd betesszük a sütőbe. Kb. 20 perc alatt sül meg, a szélén vágjunk belőle próba-darabot, ha az alja átsült, akkor kivehetjük. A teljesen fedett pite esetében előfordulhat, hogy a teteje már szépen megsült, de alul még nyers a tészta – ilyenkor sütőpapírral lefedve süssük még egy kicsit.
 
Melegen is nagyon finom!
 
A klasszikus almáspitén kívül süthetünk barackos pitét, és a múlt héten ilyet sütöttem. Ehhez a barackot hámozzuk meg, magozzuk ki, és közvetlenül a zsemlemorzsával meghintett tészta fölött vagdossuk apró barabokra. Vegyesen terítsük a teljesen érett, lágy, lédús darabokat a kissé keményebb szemekkel. A pite akkor lesz jó, ha a tölteléke puha, massza-szerű, de nem annyira magas a nedvességtartalma, hogy eláztassa a tésztát. A barackot hintsük meg fahéjjal, barnacukorral ízlés szerint. Fedjük be morzsolva vagy nyújtott tésztalappal, ahogy az almáspiténél írtam.
 
Minden töltelékből annyit tegyünk a piténkre, amennyit szeretünk – van, aki a sok töltelék-kevés tészta arányra esküszik, van, aki szerint a töltelék csak arra való, hogy ne teljesen szárazon együk a linzertésztát… Én kb 1-másfél ujjnyi vastag tölteléket szoktam tenni rá.
 
Jól illik a pitébe a szilva, a lédús körte is (ez utóbbival készíthetünk ínyenc finomságot is, ha a körte közé morzsolunk gorgonzolát vagy más kékpenészes sajtot! Természetesen ekkor ne hintsük meg se fahéjjal, se barnacukorral, és az ehhez használt tésztának az összetételét is módosítsuk kicsit, 33 dkg porcukor helyett használjunk csak 22 dkg porcukrot, és 6 tojássárgája helyett csak 5 tojássárgáját tegyünk bele, hogy ne legyen annyira édes a tésztánk).
 
A cseresznye-meggy már letermett, de ha jövő nyár elején eszetekbe jut, süssetek cseresznyés és meggyes pitét is. Most legfeljebb mirelit meggyből tudtok, de azt még alaposabban ki kell csöpögtetni, kézzel kinyomkodni a levét. Sok fahéj, és a többi gyümölcsnél több barnacukor kerüljön rá!
 
Legutóbb tökös-mákos pitét sütöttem, ehhez 1/4 kg gyalult tököt besóztam, negyedóráig hagytam állni a sóban. Ezalatt felforrósítottam fél liter tejet, belekevertem 5-6 evőkanál barnacukrot, és 20 dkg darált mákot. Pár percig kevergetve főztem. Ezután kihűtöttem, és kézzel belefacsartam egy lédús őszibarackot, hogy kicsit fanyarabb legyen az íze. Közben leöblítettem, majd kicsavartam a sót a gyalult tökből, és késsel apróra vágtam. Ezután egyenletesen összekevertem a tököt és a mákot. Ezt a tölteléket is zsemlemorzsás linzertésztára kanalaztam, és morzsolt tésztával fedtem be.  
 
A fiam kívánsága a banános pite, ezt is meg fogom sütni neki, ha elmúlik a friss, helyben termő gyümölcsök szezonja – majd beszámolok róla nektek, hogy milyen lett.
 
És végül egy más műfaj, az én egyik nagy kedvencem: a kapros-túrós pite. Azért szeretem, mert nem édesség. Merészebbek még húsételek mellé is adhatják a forró, friss kapros-túrós pitét köretként!
 
A kertem ilyenkor már tele van kaporral, de kert híján a piacon vagy zöldségesnél is megvehetjük, hisz most épp tök-szezon van, meg kovászos uborka-szezon, így árulnak ezekhez kaprot is.
 
A kapros-túrós pite elkészítése: Egy csokor kaprot szedjünk le a vastag száráról, a szárat dobjuk el. A többit aprítsuk fel egészen apróra. Fél kg túrót keverjünk ki 4 tojás sárgájával, egy csipet sóval és a kaporral (ha nagyobb tepsiben sütjük, akkor kétszer ennyi legyen a túrós töltelék mennyisége, akkor jó, ha legalább két ujjnyi túró jut a tésztára). Ízlés szerint pár kanál cukor is kerülhet bele. Ha nagy a túró nedvességtartalma, akkor kicsit vastagabb réteg zsemlemorzsát hintsünk a pitetésztára, és arra terítsük a túrót. Ezt a pitét ne fedjük be tésztával, még morzsolva sem! Inkább kenegessük át a töltelékből kimaradt tojásfehérjével. Így szép pirosra sül a túró teteje. Vigyázat! Ha egyszer megkóstoltuk, nem lehet abbahagyni… Kizárt, hogy másnapra még marad belőle…
 
Jó sütést kívánok.
 
Nóra

4 komment

Címkék: gasztronómia süteményreceptek

A bejegyzés trackback címe:

https://kerjtanacsot.blog.hu/api/trackback/id/tr382198056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt Nóra mondja: 2010.09.23. 08:53:07

...na most érkezett el a szilvás és körtés pite ideje! Nagyon jó őszi sütemények, az enyémek pl. most kezdik unni az almást, ideje váltanom!

Ezt Nóra mondja: 2010.10.22. 14:09:22

@Zsófi: Vicces a cikk, mert a címe "A tökéletes linzertészta receptje" - de 4 különböző linzerreceptet közöl! Igaz, közte az egyiket kinevezi tökéletesnek, de akkor milyen a többi? :-) Igazából mind finom, és nem is nagyon lehet elrontani!

Ezt Zsófi mondja: 2010.10.22. 14:23:06

Én úgy értelmeztem, hogy az első a TÖKÉLETES, mert az csak linzer, sima, a többi meg másképp tökéletes, mert van benne vagy rajta még valami...na lehet, hogy így már túl sok lett a linzerekből?
süti beállítások módosítása