Nekem az egyik kedvenc őszi-téli csemegém gyerekkorom óta a sütőtök. Már a sütőben sülő tök illata is régi emlékeket indít el bennem. Aztán jöttek a gyerekek a családba, először a nővérem lányai, aztán az enyémek, és a sütőtök kedvenc bébicsemegévé lépett elő nálunk. Ma már felnőtt unokahúgom annyira szerette babakorában, hogy „krumplicska” babaorra már szinte sárgulni kezdett a sok tökpürétől...és minden adagot úgy kellett adagolni, hogy két kanál közt ne teljen el egy másodperc sem, mert akkor ordításba kezdett.
Mindez azért jutott eszembe, mert találtam egy érdekes cikket a sütőtökről és magam is meglepődtem, hogy tényleg annyira egészséges, amennyire finom is...és ugye nem mondható egy „luxus” zöldségnek, szóval vegyük és együk, minden mennyiségben, különösen a téli, vitaminhiányos időszakban.
Na most jöjjön néhány érv amellett, miért is nagyon fontos nekünk ősszel és télen a sütőtök!
Sok benne a béta-karotin, amely rákmegelőző, véd a szívbetegségektől és a szemproblémáktól. Ráadásul a béta-karotin óv a nap káros és öregítő hatásaitól és a bőrvédő A-vitamin előanyaga. Egy csésze sült tökben 8,5 mg béta-karotin van, a napi adag másfélszerese. A sütőtökben sok a C-vitamin, ami erősíti az immunrendszert és megőrzi a bőr szépségét, valamint antioxidánsként viselkedik és leköti a káros szabadgyököket.
A béta-karotinnak nem árt a főzés, de a vízben a sütőtökből viszont kioldódnak a B-vitaminok, amelyek szintén vannak benne. Ezért inkább süssük!
Találtam nagyon sok finom receptet a www.mindmegette.hu-n, ezek közül választottam egy levest, egy főételt és egy desszertet. Jó példa ez arra, hogy milyen sokféleképpen lehet felhasználni a sütőtököt.
Hozzávalók:
· 1 kg sütőtök
· 3-4 szem krumpli
· 2 kisebb szál sárgarépa
· 3-4 gerezd fokhagyma
· 1,5 l zöldség- vagy húsleves alaplé (kockából)
· só
· bors
· majoranna
Elkészítés:
A zöldségeket meghámozom és apróra vágom. Ráengedem a 1,5 liter vizet, beledobom a leveskockát, belenyomom a fokhagymát, sózom, borsozom, és egy kis majorannával ízesítem. Puhára főzöm, majd turmixolom. Pirított kenyérkockával és sült kolbászkarikákkal tálalom.
Fűszeres sütőtökpüré csirkemellel
Hozzávalók:
· 50 dkg sütőtök
· kakukkfű
· só
· bors
· lilahagyma
· citrom
· csirkemell
Elkészítés:
A tököt megsütöm, és amíg hűl, apróra vágom a lilahagymát, kevés citromlébe teszem, hogy erejét elveszítse (aki nem szereti a savanyút, lehet forrázni is, de ez teszi pikánssá). Egy lábasba pici olívaolajat öntök, ráteszem a kikapart tököt, hozzáadom a lecsepegtetett lilahagymát és ízlés szerint sót, borsot, kakukkfüvet. Összemelegítem, hogy a fűszerek íze kijöjjön. Olívaolajon hirtelen megsütött, sóval, borssal ízesített csirkemellel tálalom.
Bögrés sütőtökös muffin
Hozzávalók:
· 2 bögre reszelt sütőtök
· 2 bögre finomliszt
· 3 teáskanál sütőpor
· 1/2 teáskanál só
· 1 teáskanál őrölt kömény
· 2 evőkanál barnacukor
· 5 dkg vaj
· 1 tojás
· 1/4 bögre tej
Elkészítés:
A sütőtököt tedd egy edénybe, majd szitáld rá a lisztet, add hozzá a sütőport, a sót, valamint a köményt. Olvaszd meg a vajat, a tojást pedig lágyan verd fel a tejjel. Ujjaddal fúrj egy lyukat a lisztes keverék közepébe, öntsd bele a vajat, valamit a tojásos masszát, s óvatosan keverd össze. A tésztát kanalazd a kivajazott formák 3/4-éig. Hat darab extra nagy, vagy tizenkét darab normál méretű formát használj fel. 190 fokon 20-25 percig süsd az extra nagy, illetve 15-20 percig a normál méretű muffinokat.
Kellemes sütés-főzést és betegségmentes őszt kívánok mindenkinek!
Zsófi
Csatlakozom az előttem szólóhoz
A sütőtök tényleg egy csoda: olcsó, kiadós, szuper egészséges - nálunk is fő kedvenc, de én nem szoktam belőle nagy főzőcskét kerekíteni. A lehető legegyszerűbben készítem: kimagozva, felkarikázva egy sütőpapírra fektetem a tepsibe, és mézzel megkenem mindegyik szeletet. Puhára sütöm, a méz pedig istenien karamellizálódik a tetején!
Még a gyerekeim szülinapi zsúrjára is készítettem belőle csemegének - de sajnos a többi gyerek értetlenkedve nézte... Igaz, az egyik apuka viszont úgy megörült neki, hogy még csomagoltam is belőle útravalót, amikor hazaindultak. Kár, hogy ez az olcsó és nagyon egészséges finomság nem természetes része a gyerekes családok őszi étrendjének!
Az egyszerű sülttökön kívül két formában szoktam még felhasználni. Az egyik a sütőtökkrémleves - a Zsófi által írt recepttől eltérően én soha nem teszek bele (semmibe) leveskockát. Inkább egy kis apróra vágott hagymát pirítok olívaolajon, azon átforgatom a nyers tök-kockákat, és vízzel felöntve puhára főzöm. Tapasztalatom szerint a bazsalikom nagyon jó kiegészítője a sütőtök ízének - így ebbe a levesbe is azt teszem (én friss leveleket használok, apróra vágva, de ha nincs otthon cserepes bazsalikomunk, akkor a száríott is megteszi). Ha megfőtt, turmixszal krémesítem, esetleg tejszínnel és egy kiskanálnyi liszttel is feldobhatjuk, de ez esetben újra forraljuk át. Pirított zsemlekockákkal nagyon finom!
A múlt héten pedig az unalmas sertéskaraj-szeleteket dobtam fel sütőtökkel: csíkokra vágott hagyma került a jénai tál aljára, arra felkarikázott, kimagozott sütőtök, közé szórtam 10 gerezd fokhagymát, ráfektettem a besózott, és durvára tört színesborssal bedörzsölt hússzeleteket. Húslevessel felöntöttem, lassú tűzön, alufólia alatt pároltam, majd mikor elfőtt a leve, kitakartam és kicsit megpirítottam. Ha nincs otthon levesünk, vízzel felöntve is finom, de száraz fehérborral is ízesíthetjük. Bazsalikomos tört krumplit adjunk mellé köretnek.
Jó étvágyat!
Nóra