2008-ban készült egy felmérés (a Gfk. és az Ikea közösen készítette), „Élet a konyhában” címmel.
A kutatási eredmények ugyanazt támasztották alá, mint amit a tegnap bemutatott interjú-összeállítás: a magyarok nagy hányada számára az étkezés szükséges rossz, nem pedig alkalom a meghitt, közös családi együttlétekre.
A magyar családok közül minden harmadik nem eszik otthon főzött ételt.
A válaszadó 600 fő háromnegyede azt tekintik legfőbb főzési szempontnak, hogy gyorsan megfőzhető legyen az étel, fele pedig azt, hogy egyszerűen elkészíthető. Minden második ember nyilatkozta, hogy a főzés csak kötelesség számára!
Különféle indokokat jelölhettek meg, hogy miért nem főznek, lássuk ezeket a nagyon komoly gátló tényezőket:
Időhiány 61%
Rendetlenséggel jár 36%
Túl kicsi a konyhám 27%
Túl kevés tárolóhellyel rendelkezem 25%
Kényelmetlen az előkészítés 21%
Számomra ezek az „érvek” nagyon árulkodóak: a válaszadóknak valószínűleg fogalma sincs arról, hogy mennyi ideig tart egy egyszerű étel megfőzése (ez jól látszott a videóból, ahol a húsz perces ételeket 2 órás tevékenységnek becsülték!), nem tudják, hogy 2-3, könnyen tárolható, vagy tárolást egyáltalán nem igénylő – mert frissen elkészíthető! – alapanyagból mennyivel finomabb, egészségesebb, táplálóbb és OLCSÓBB ételhez juthatnak. És hogy minimális gyakorlattal juthanak el olyan szintre a főzésben, amikor már nem lesz tőle rendetlenség, nem jelent az egész semmiféle tortúrát!
Ugyanakkor ezek az emberek tudják, hogy főzniük kellene… 10 megkérdezettből 8 azt vallja, hogy a főzés érték, mindenképp szeretné megtanítani a gyermekét is főzni (kérdem én: hogyan? Ha neki sincs fogalma sem az egészről?).
A megkérdezettek háromnegyede tudja: egy odaadással főzött étel felér egy ajándékkal! Minden második nyilatkozta, hogy a főzés megnyugtatja és felvidítja, 84% büszke a főztjére!
Csak azok a fránya ellenérvek ne lennének…
Nóra