Ma takarítottam, és ez nálam azt jelenti, hogy portörlés közben áramtalanítom a TV-t. Eleinte megijedtem, és azt gondoltam, hogy hívni kell a szerelőt, de lassanként megszoktam: nem tudok úgy port törölni, hogy a TV «működőképes» maradjon. Már rutinosan igazítom meg a kábeleket, és nyomom be a TV-t "próbajáratra" a "tisztogatás" után.
Így tettem ezt ma is, és ott is ragadtam tíz percre a készülék előtt, mert éppen akkor kezdett a Duna televízióban egy ügyes női kéz valami finomat készíteni, ami nem csak finom volt, hanem gyors is, és nagyon érdekes ízvilág!
Megjegyeztem a receptet elsőre, ebben már van rutinom, de az interneten is megtaláltam. A műsor a Fertő-tó környékét mutatta be. A vidékre jellemző levest, ami inkább hasonlít egytálételhez, egy hegykői asszony készítette el.
Íme az elkészítés módja :
Fertő-parti zöldségleves kapros húsgombóccal
Hozzávalók:
2 nagyobb sárgarépa és petrezselyem,
1 kis fej hagyma,
fél dl étolaj,
15 dkg zöldborsó,
2 teáskanál só,
2 kávéskanál őrölt feketebors,
10 dkg rizs,
fél kg darált sertéscomb,
1 csokor kapor,
2 tojás,
3 evőkanál liszt,
2 dl tejszín,
1 csokor petrezselyem zöldje
A zöldségeket megtisztítjuk, és kockára vágjuk. A sárgarépát és petrezselymet kevés olajon átpirítjuk, hozzáadjuk a vöröshagyma felét, és üvegesre pároljuk. Beleborítjuk a zöldborsót, felöntjük egy liter vízzel. Teáskanálnyi sóval, és egy kis borssal fűszerezve puhára főzzük. Közben a rizst két evőkanálnyi olajban megpirítjuk, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, fedő alatt megpároljuk, majd kihűtjük.
A darált sertéscombhoz vágott kaprot teszünk, hozzáadjuk a puha rizst, ízlés szerint
sózzuk, borsozzuk, majd a maradék hagymakockákat, és a tojásokat is hozzáadjuk. Alaposan összedolgozzuk.
A megfőtt levesbe vizes kézzel gombócokat formázunk, és összefőzzük. A lisztet
apránként simára keverjük a tejszínnel, és besűrítjük vele a levesünket. Tálalás előtt
megszórjuk apróra vágott petrezselyem zöldjével.
Jó étvágyat kívánok!
Zsófi