A nagy ünnepi evések után nagyon jól tud esni egy tányér káposztaleves, ami elmaradhatatlan tartozéka az
év végének nálunk. Azoknak ajánlom ezt a receptet a figyelmébe, akik még soha nem főztek szilveszterkor korhelylevest!
Szilveszteri korhelyleves
Hozzávalók:
30 dkg savanyú káposzta,
20 dkg füstölt kolbász,
10 dkg húsos füstölt
szalonna,
2 dl tejföl,
1 babérlevél,
1 evőkanál piros
fűszerpaprika,
1 evőkanál Vegeta,
1 evőkanál liszt,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1/2 citrom leve és héja,
késhegynyi törött fekete bors,
csipetnyi cukor.
Elkészítés:
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk.
Rátesszük a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd üvegesre pirítjuk.
A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, ezután 1 evőkanál vizet ráöntve,
hozzáadjuk az apróra vágott és lecsöpögtetett savanyú káposztát. Néhány percnyi
pirítás után felöntjük szűk egyliternyi vízzel. Beleszórjuk a Vegetát, a
borsot, a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a babérlevelet, a citrom apróra vágott
héját, és befedve felforraljuk. 20 percig főzzük. Közben a kolbász bőrét lehúzzuk,
és felkarikázzuk. A főzés félidejében beletesszük a levesbe.
Végül belekeverjük a fél dl vízzel és liszttel simára kevert tejfölt, majd jól kiforraljuk. Csak akkor ízesítjük a citromlével, ha nem elég savanyú.
Csipet cukrot is belekeverünk, és forrón tálaljuk. (Tehetünk bele egy cseresznyepaprikát is.)
(A recept itt található: http://receptgyar.hu/szilveszteri-korhelyleves)
Vidám, korhely (-leveses!) szilvesztert kívánok!
Zsófi