Nagyon szomorú voltam, amikor pár évig azt lehetett hallani, hogy a tojás egészségtelen, mert emeli a vér káros koleszterinszintjét. És nagyon örültem, amikor kiderítették a további kutatások, hogy mégsem! Nem úgy van az, ahogy először hitték, hogy a magas koleszterintartalmú ételek automatikusan károsak. A tojás mára visszakerült az ajánlott, egészségesnek számító étkek közé, magas a vitamintartalma, és elsőrangú fehérjeforrás, tökéletes arányú a zsírösszetétele.
Én gyerekkorom óta nagyon szeretem a tojást, szinte minden formájában. A rántotta alap-étek, de tükörtojásnak, lágytojásnak, keménytojásnak is nagyon finom. A családom is nagyon szívesen eszi, mindenkinek más a kedvenc változata - így előfordul, hogy egyazon étkezésen belül mindenki másképp eszi a tojást!
És itt már el is érkeztünk a másik nagy előnyéhez: gyors és egyszerű minden elkészítési módja.
Egyetlen olyan változata van, amelyiket a közvélekedés bonyolultnak tart: ez az omlett. Én azonban megnyugtatok mindenkit: egyáltalán nem bonyolult, hanem gyors és látványos sikert eredményező elkészítési mód az omlettsütés.
Tegnap emlegettem a Julie és Julia című filmet, Meryl Streep főszereplésével - az a film Julia Childról szól, aki az amerikaiakat megtanította a francia konyhaművészet alapjaira. Tévés szakácsként sok nagyszerű receptet mutatott be - az egyik leghíresebb az omlettsütésről szól! Íme a világhírű kisfilm, amiből bárki megtanulhat kitűnő omlettet sütni:
Én is ebből tanultam, és nyugodtan mondhatom: mára tökélyre vittem az omlett művészetét! A nagyfiam ugyanis omlettrajongó, nem is akármilyet kell neki sütnöm: ő "Omelette du fromage"-t kér, méghozzá egy kis hagymával! A francia elnevezést használja a sajtos omlettre - nem azért, mert olyan sznob, hogy magyarul már nem is jó neki... Az ok egyszerű: látott egy rajzfilmet, ha jól emlékszem, a Dexter-sorozatban, amelyik arról szólt, hogy Dexter szeretne megtanulni franciául, de nagyon lusta. Vásárol hát egy olyan készletet, amelyik álmában tanítja meg az embert az idegen nyelvre - pár éve Magyarországon is divat volt ez! -, úgy, hogy egy fejhallgatóval a fülünkön le kell feküdni relaxálni, és az álom és ébrenlét határán az agyunk fogékonyabb állapotba kerül, könnyen befogadja az idegen szavakat. No, Dexter is lefeküdt a francia kifejezéseket hallgatni - ám természetesen elaludt, így nem vette észre, hogy beakadt a lemez, és a gép órákon keresztül csak ezt az egy kifejezést ismételgette a fülébe: Omelette du Fromage! Omelette du Fromage! Mikor felébredt, ebből az egy kifejezésből állt a francia tudása...
Én pedig ezért süthetek olyan gyakran Omelette du Fromage-t, méghozzá hagymával - "mert kell bele az a kis roppanós rész is, mama..."- mondja a fiam.
Így készítem: a felolvasztott vajba egy 2-3 tojásos omletthez negyed hagymát apró kockákra vágok, kicsit forrósítom a vajban, de fontos, hogy ne kezdjen el barnulni a vaj! Ezután beleöntöm a habosra felvert, megsózott tojásokat a serpenyőbe. Azonnal meghintem egy nagy marék reszelt sajttal, és elkezdem visszagöngyölni úgy, ahogy Julia Child mutatta a filmben! A kész omlett-tekercset bekenem egy kis vajjal, hogy fényes legyen, és még egy csipetnyi reszelt sajttal kívülről is megszórom.
Próbáljátok ki - egészen új arcát mutatja majd a tojás így nektek is! Éljen Julia és éljen Dexter! Jó étvágyat hozzá.
Nóra