Hetek óta tart a legforróbb nyár, mindenki "túlélésre játszik"... Nehéz a háztartást úgy ellátni, hogy az emberen patakokban folyik a víz, és legszívesebben déltől 3 óráig sziesztázna egy hűvös szobában. Fogyókúrázni is jól lehet ilyenkor, mert úgysem kívánjuk a szilárd ételeket - én legalábbis ilyenkor gyümölcsökön, meg folyadékon élek. Na de a gyereket nem éhezteti az ember - főzni mégis kell.
Slágerfogás a jó öreg lecsó - nincs vele sok munka, csak összevágjuk a hagymát, paprikát, paradicsomot, és otthagyjuk párolódni a tűzhelyen, néha megkavarintva. Ha nagyobb adagot készítünk, akkor ne üssünk rá tojást - mindig csak éppen arra a mennyiségre, amit azonnal el is fogyasztunk.
A csirkemellfilé az a húsféle, amit villámgyorsan, nagyon kevés erőfeszítéssel el lehet készíteni. Én például nagy sikert arattam a citromos-olívaolajos-zsályaleveles-sós pácban egy órán át áztatott, majd hirtelen serpenyőben, apróra vágott hagymával kisütött csirkemell szeletkéimmel - kicsi, fél tenyérnyi darabokra, de szelet alakúra vágtam a húst, hogy hamar átsüljön. Köretnek paradicsomsaláta készült - csipet sóval, balzsamecettel, lilahagymával, olívaolajjal kevertem a nagy darabokra felkockázott paradicsomot. A megsült húst a serpenyőből kilapátolva finom hagymás szaft marad hátra - ezt vízzel hígítva, keményítővel sűrítve, joghurttal vagy tejföllel gazdagítva mártást is készíthetünk, ezzel egy újabb csavart kap az alapfogás.
Ilyenkor már kapható, és igazi nyári eledel a főtt csöves kukorica - ebből is megfőzhetünk előre nagyobb adagot, a saját levében tárolva nem fonnyad össze, másnap is jó lesz! Hús mellé köretnek is adhatjuk, de önmagában is finom.
A hideg gyümölcsleves soha nem esik jobban, mint ilyenkor - a hagyományos, "menzás" stílus mellett készíthetjük sárgadinnyéből, málnából, barackból is!
És végül ez a töltött paprika ideje is - sajnos bármennyit meg bírok enni belőle, de a gyerekeim is nagyon szeretik - szerencsére. Egytálétel, és nincs vele sok munka, a rizses-hagymás fűszerezett darálthús keveréket betölteni a kicsumázott paprikákba villámgyorsan megy, ezután már csak várni kell, míg megfő a vízzel és paradicsomlével felöntött fazékban a töltelék. Végül berántani - és örülni, hogy nem sajnáltuk rá az időt!
Jó étvágyat.
Nóra