Pár napja vettem 2 kiló körtét, és nagyon szeretjük enni...erről jutott ma eszembe, hogy újra elolvassam, mi mindenre is jó akörte. Találtam egy nagyon jó cikket, ami nagyszerűen összefoglalja a körte minden tulajdonságát.
"A körte sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelynek jótékony hatása van a szervezetre nézve, ilyen tápanyagok például az élelmi rostok, az anti-oxidánsok, a vitaminok és az ásványi anyagok, amik szükségesek az ideális egészség fenntartásához.
A körte az ajánlott napi rostbevitel 3,1 százalékát biztosítja. Egyébként, a körte rendszeres fogyasztása védelmet nyújt a vastagbélrák ellen. A rostok nagyrészt oldhatatlan poliszacharidok (NSP), így jó hashajtók. Hasonlóképen, ezek a rostok védelmezik a vastagbél nyálkahártyáit a rákot kiváltó vegyületek ellen.
Mindezek mellett 100 g körtében csak 58 kalória van. Csupán néhány szeletnaponta és a kilókat jelentősen csökkenti, és megfelelő szinten tartja a koleszterint.
A körte nagy mennyiségű C vitamint tartalmaz.
Gazdag olyan anti-oxidánsokban, mint a növényi-tápanyagok, a flavonoidok valamint a béta-karotin, a lutein és a Zea-xanthin. Ezek az összetevők, a C és A vitaminokkal együtt, elősegítik a test szabadgyökök elleni küzdelmét.
A gyümölcs kiváló forrása az olyan ásványi anyagoknak, mint a réz, a vas, a kálium, a magnézium és a mangán, de az olyan B vitamin komplexeknek is, mint a folsav, a riboflavin és a pyridoxin (B6-vitamin).
Bár még nincsenek rendkívüli bizonyítékok, de úgy tűnik, hogy a körte olyan gyümölcs, ami a legkevésbé vált ki allergiás tüneteket, ezért ajánlják az orvosok alternatív élelmiszerként az allergiákkal küszködő betegeknek.
Hosszú idők óta a kólika, a krónikus betegségek, az epehólyag, az ízületi gyulladás és a köszvény gyógyítására használják."
A cikk idézett része, és további tudnivalók itt:
http://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcs-az-asztalon/pyrus-communis-korte-taperteke/3512/
Együnk sok almát és körtét! Kellemes tavaszvárást kívánok!
Zsófi