A férjemet az óvodában megtömte lencsefőzelékkel a dadus néni. Addig nem állhatott fel az asztaltól, amíg meg nem ette… Ez még önmagában nem nagy hírértékkel bír a számotokra. De az már igen, hogy ennek lett a hosszú távú következménye anyósom fantasztikus lencsesalátája!
Ugyanis újévkor mindenkinek lencsét kell ennie – ezt már a gyerekeim is jól tudják. Babonaság bolondság, na de a lencse újévkor… az már nem is babona, hanem inkább szép tradíció, mindenki által elfogadott tény. Aki nem eszik lencsét új év napján, az szegényen tölti az új évet, és ezért csak magára vethet!
S mivel a lencsefőzeléket a dadus egy életre kiírta a férjem étrendjéből, anyósom feltalálta a világ legegyszerűbb, és egyúttal csodálatosan finom lencsesalátáját. Még senkit sem ismertem, akinek ne ízlett volna! A férjem pedig ebben az egy formában eszi meg a lencsét. Megosztom veletek.
Hozzávalók: ízlés szerinti mennyiségű lencse,
egy citrom,
egy nagy vagy két kisebb fej lilahagyma,
1-2 alma,
pár kanál olívaolaj,
(lehetőleg frissen) őrölt bors,
só.
Elkészítése: előző este áztasd be jó sok hideg vízbe a lencsét (bőven lepje el, mert nagyon sokat felszív a száraz lencse). Másnap sós vízben főzd puhára, de ne főjön szét. Szűrd le. Csavard rá egy citrom levét. Őrölj rá némi borsot (ha gyerek is fog enni belőle, akkor ne sokat). Vágd fel apró darabokra a lilahagymát, keverd bele. Vágd fel apró kockákra az almát, és keverd bele. Végül pár kanál olívaolajjal is keverd át. Tedd hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.
Jó étvágyat hozzá – és egyúttal boldog új évet is mindnyájatoknak!
Nóra
Nóra receptjét kiegészítem egy virslis lencsesaláta recepttel, mivel ma hallottam a TV-ben, hogy a magyar lakosság az egész évben elfogyasztott virslimennyiség egynegyedét szilveszterkor eszi meg!
Hozzávalók:
40 dkg lencse
20 dkg virsli
1 hagyma
1/2 citrom leve
1 babérlevél
1 pohár tejföl
1 ek mustár
1 gerezd fokhagyma
2 keményre főtt tojás
őrölt bors
só/vegeta
Elkészítés:
A lencsét meg kell mosni, pár órára beáztatni, és enyhén sós vízben puhára főzni. (Ha gyorsabban szeretnénk elkészülni ezzel, lehet használni már kész konzervlencsét is!)
A virslit felkarikázzuk, megfőzzük.
A hagymát apróra vágjuk, a tejföllel, borssal, sóval, mustárral, citrom levével és a zúzott fokhagymával összekeverjük.
A lecsepegtetett lencsét, virslit ezzel a tejföllel ízesítjük, majd kb. 1 órán át hűtőben tároljuk, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt negyedekbe vágott tojással díszítjük.
40 dkg lencse
20 dkg virsli
1 hagyma
1/2 citrom leve
1 babérlevél
1 pohár tejföl
1 ek mustár
1 gerezd fokhagyma
2 keményre főtt tojás
őrölt bors
só/vegeta
Elkészítés:
A lencsét meg kell mosni, pár órára beáztatni, és enyhén sós vízben puhára főzni. (Ha gyorsabban szeretnénk elkészülni ezzel, lehet használni már kész konzervlencsét is!)
A virslit felkarikázzuk, megfőzzük.
A hagymát apróra vágjuk, a tejföllel, borssal, sóval, mustárral, citrom levével és a zúzott fokhagymával összekeverjük.
A lecsepegtetett lencsét, virslit ezzel a tejföllel ízesítjük, majd kb. 1 órán át hűtőben tároljuk, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt negyedekbe vágott tojással díszítjük.
Zsófi