HTML

Kérj tanácsot

Barátnők vagyunk... Zsófi és Nóra. (25) 33 éve beszélgetünk. Egymással és rengeteg más barátunkkal is. Együtt és külön-külön. Ha kérdeznek, elmondjuk a véleményünket. Aki segítségre szorul, annak segítünk. Ha tanácsra van szükséged, neked is adunk. Hogy miről kérdezhetsz? BÁRMIRŐL. Beszélgessünk.

Friss topikok

Címkék

1848 as forradalom (1) 1956 (1) 1 1 5 éves a miskolci villamos (1) 2001 űrodüsszeia (1) 2011 (2) 2012 a sárkány éve (1) 2012 világvége (1) 2013 a kígyó éve (1) 20 gyerekes milliárdos (1) 50 éves James Bond (1) a. l. webber macskák (1) abaúj (2) activia vip program (1) adakozás (1) Adriano Celentano (1) advent (4) adventi ételek (2) afrika múzeum (1) agresszió (4) alain delon (1) alain ducasse (1) alcsúti arborétum (3) alibigyár (1) állattartás (2) almás kukoricasaláta (1) almás receptek (1) almás joghurtos édesség (1) álomépítők (1) amazonas (3) amerikai graffiti (1) andamán szigetek (1) angolkert (1) angol trónörökös (1) angyal (1) anna gavalda (2) anna örök (2) antonioni (1) anyák napja (3) anya lánya viszony (1) apa nélkül (1) április elseje (1) arlon (1) arnold schwarzenegger (1) arriba kakaó (2) árvíz (2) assam (1) átpozícionálás (1) audrey tautou (1) avasi fröccs (1) az unicum története (1) a nap éve (1) a nő (1) a nyúl éve (1) a pockok szerelmi élete (1) a sors iróniája (1) A szerelem hullámhosszán (1) a tigris éve (1) babona (3) babwestern (1) Bagdy Emőke (1) bagdy emőke (1) balaton (2) Balázs Fecó (1) Bálint - napi ajándékok (1) bálint nap (2) banánkenyér (1) banki jogtanácsos esete rudolf péterrel (1) bántalmazás (1) barabási albert lászló (1) barátok közt (1) barátság (6) barbara delinsky (1) barcelona (2) baricco (1) Bartos Erika (1) bastogne (1) Beata Bishop (1) befőzés (1) beiskolázás (1) bereményi géza (2) besenyő pista bácsi (1) beszélgetés (13) Bíborszél együttes (1) bikafuttatás (1) bikaviadal (2) bikicsunáj (1) biománia (1) blogunk második születésnapja (1) blue curacao likőr (1) blue monday (1) blue valentine (1) bocsánat (1) bodza (1) Bogányi Gergely (1) Bogyó és Babóca (1) böjt (3) böjte csaba (3) böjti ételek (1) böjti receptek (1) bókay jános író (1) boldogkőváralja (1) boldogság (1) bolida (1) bolognai egyetem (1) borsalino (1) bors máté (1) börtönbe zárt kamaszlányok (1) braindogs (1) bratyizás (1) brazília (2) brüsszel (1) Bubik István (1) budapest bár (2) bud spencer (2) buga doktor (1) bulgur (1) buli (1) busójárás (1) búza töret (1) café á la parisienne (1) café á la russe (1) cameron diaz (1) cappuccino (2) carlos ruiz zafón (1) carlo pedersoli (1) carpe diem (1) carrie fischer (1) casanova (1) catherine tate (1) che guevara (1) chris rea (1) Címkék (2) cinege (1) colin farrell (1) colin firth (1) columbia (1) corrida (1) criollo kakaó (2) család (27) Csányi Sándor (1) csányi sándor (1) cseh tamás (3) cseresznye (1) cseresznyevirágzás (1) cserhalmi (1) Cserháti Zsuzsa (1) csernus doki (3) csíkszentmihályi mihály (1) csík zenekar (1) csodálatos júlia (1) csokoládé (5) csokoládés mézeskalács (1) curacao kávé (1) curie (1) darjeeling (1) demis roussos (1) depresszió (4) Desperadó (1) dickens (1) diótörő (1) diploma előtt (1) divat (1) donizetti (1) downton abbey (1) dugovics titusz (1) dunakömlőd (1) dunszt (1) dustin hoffmann (1) echternacht (1) Edda (1) egészség (5) egészséges alvásmennyiség (1) egészséges desszertek (1) egészséges ételek (1) egészséges nassolnivalók (1) egészséges táplálkozás (5) égig érő fű (1) egyedül maradni gyerekekkel kommentben (1) egyedül maradni gyerekkel (1) egypercesek (2) egy óra múlva itt vagyok (1) eldorádó (1) életmód (1) élet értékei (1) eljegyzés (1) elkezdődött a Sárkány éve (1) elliot aronson (1) első magyar szakácskönyv (1) el nino jelenség (1) emésztési leukocitózis (1) énképzavar (1) Én a séf (1) eőry kató és ruttkai éva (1) Eötvös Gábor (1) eredet (1) erősítés (1) esélyegyenlőség (1) eskővők ideje (1) esküvő (1) ételfesték (1) eyjafjallajökull vulkán (2) fagylalt (2) falusi élet (1) fapados repülés (1) farsang (1) farsang farka (1) februári versek (1) feldmár andrás (1) Feleség kerestetik (1) felnőtté válás (4) félrelépés (3) fémhab (1) fenegyerek véleménye (1) Fenyő Miklós (1) férfiak (7) férfiak típusai (2) férfismink (1) férfi agy és női agy (2) férfi nő téma (1) feri atya (1) ferran adria (1) fesztiválok (2) fiatalok részegsége (1) filmek (18) filmes frizurák (1) filmzenék (1) film színház muzsika (1) fishing on orfű (1) foci (3) fogyasztói társadalom (3) fogyókúra (2) földes (2) földrengés (1) föld napja április 22 (1) forastero kakaó (1) forgács józsef (1) fortepan fotógyűjtemény (1) fotózás (4) főzőiskola (1) főzős műsorok (2) főzzünk (19) francia hallé (1) francia kávé (1) francia konyha (2) Frank Sinatra (1) frédi és béni (1) fröccs (1) fűszeres csokoládé (1) Gabriel García Márquez (1) gagarin (1) galette des rois a királyok lepénye (1) garcía márquez (3) gárdonyi géza (1) gárdos péter (1) garfield (1) gasztronómia (43) gazdagság (3) genetika (1) génmódosítás (1) Gianni Morandi (1) gibb fivérek (1) gluténmentes liszt (1) gluténmentes sütemény (1) godard (2) goldberger frederika (1) gömbakvárium (1) gönc (1) gondolkodó víz (1) gordon ramsey (1) grammy díj (1) gróf somssich pongrác (1) gundel palacsinta (1) gyász (2) gyereknevelés (12) gyerekvállalás (1) gyerek fejlesztése (1) gyermekvállalás (1) győzelem napja (1) hacser józsa (1) hagyományok (3) hajnali láz (1) halál (2) hálózatkutatás (1) hamvazószerda (1) hanna barbera (1) harcművészet nagymestere (1) haruki murakami (2) házasság (6) házasság előnyei férfiaknak (1) háztartás (1) ha elveszítjük a szüleinket (1) Heather Bauer (1) Hello (1) hellókarácsony (14) heston blumenthal (1) hogyan szólhatsz hozzá (1) holdfogyatkozás (1) holdviola (1) hölgyválasz (1) Hölgy hermelinnel (1) holiday film (1) hongkong (1) hopp ferenc múzeum (1) horoszkóp (10) hóvirág (3) hungária együttes (1) hűségteszt (1) húsvét (5) húsvéti cikkek (1) húsvéti maradékból készült ételek (1) húsvéti receptek (1) ian siegal (1) ida regénye (1) idei divatszín a smaragdzöld (1) Így szerettek ők (1) Illatszertár (1) intelligencia (1) interneten magányosan (1) internet világnapja (1) irodalom (11) iskola (7) iskolakezdés (1) ízek imák szerelmek (4) Jamie Oliver (1) jamie oliver (1) János - nap (1) János - névnap (1) jarabedepalo (1) játék (1) javier bardem (1) jázmintea (1) jean reno (1) jedlik ányos (1) jeff bridges (1) jeles napok (3) jeti (1) ji csing (1) joel robuchon (1) jóga (1) john brockman (2) john williams (1) jókainé laborfalvi róza (1) jókai mór (1) joseph barbera (1) Joshua Bell (1) jóskártya (1) jóslás (4) jótékonyság (3) jövő (7) jövőkutatás (2) józsef attila (2) józsef nádor (1) Jó estét nyár jó estét szerelem (1) juhász gyula (1) juliette binoche (1) julie és julia (1) jung (1) justin bieber (1) kacsakagyló (1) kaguárnő (1) kakaó (3) kálmán györgy (1) karácsony (12) karácsonyi ételek (1) karácsonyi versek (1) kate winslet (1) Katona Klári (2) kávé (3) kávéház (1) kávéivás és depresszió (1) Kazanlár Emil (1) kazuo ishiguro ne engedj el (1) kelet ázsia (2) kémek (1) ken follett (1) keresd a dolgok jó oldalát (1) kérész (1) kert (1) készülődés karácsonyra (1) kettős élet (1) két éves a blog (1) kézírás (1) kézműves csokoládékészítés (4) kígyó éve (1) kínaiak (2) kínai horoszkóp (2) kippkopp (1) királyi baba (1) kirándulás (1) kisgyermekes anyukák (2) kispál és a borz (5) kiss tibor (3) kisugárzás (1) Kocsis Tibor (1) kocsonyafesztivál (2) kókuszolaj (1) költészet (1) kolumbia (1) koncert (1) konkfliktuskezelés (1) konmari (1) konsírozás (1) könyv (5) könyvmegállók Óbudán (1) korai színes fotók (1) korda stúdió (1) korhelyleves (1) környezetvédelem (3) körte (1) krúdy (1) kultúrtörténet (43) kumich nánássy varjú (1) kurkuma (1) kurkumás receptek (1) kurkuma hatása (1) láng vince (1) latinovits (1) legjobb karácsonyi zenék (1) Leonardo Da Vinci (1) levendulafesztivál (1) lhasa de sela (1) libamájhabos eclair fánk (1) liber mortis (1) ligeti györgy (1) liichtmessdag (1) lipóti pékség (1) Liszt Ferenc (1) londoni olimpia (1) lopásért börtön (1) louis aragon (1) lucien olivier (1) lukács ernő (1) luxemburg (2) lux elvira (1) madáretető (1) magány (1) magázódás (1) magyar karácsonyi zene (1) magyar torta (1) május 8 (1) május 9 (1) május elseje (2) mama kedvence (1) mamika (1) márciusi horoszkóp 2012 ben (1) marék veronika (1) mária névnap (1) marilyn (1) mark gungor (1) mary shelley (1) mary wollstonecraft (1) masaru emoto (1) máthé erzsi (1) matta lóránt (1) matt damon (1) maugham (1) McCartney (1) medárd (1) média (5) megcsalás (3) Megint 17 (1) mellrák (1) méregtelenítés (1) mérleg jegy (1) mérő lászló (1) Meryem Uzerli (1) meryl streep (1) mese (1) mészáros márta (1) meteor (1) mézeskalács (1) mezőgazdaság (1) mgp (1) michelin csillag (1) miklósa erika (1) mikulás (2) milyen néven szólhatsz hozzá (1) mindennapi gondjaink (1) minden gyerek lakjon jól ! (1) miskolc (6) miskolci nemzeti színház (1) Miskolc dala (1) misztótfalusi szakácskönyve (1) mit egyen a gyerek (2) monroe (1) morricone (1) mosómedve (2) moszkva (1) moszkvai metró (1) moszkva nem hisz a könnyeknek (1) mrs . robinson (1) mucsi zoltán (1) müller péter (1) multilevel marketing (1) munkanélküliség (1) műveltség (1) nagyböjt (1) nagypéntek (2) nagy ervin (1) Nagy László (1) napja (1) napozz holddal (1) natalie portman (2) navigátor (1) negatív kalóriás növények (1) neil gaiman (1) neil somerville (1) Neoton (1) népességnövelés (1) népszokás (10) neumann jános (1) nick cave (1) nobel díj (1) női és férfi viselkedési formák (4) női szerepek (16) nők (20) nők a nőkért egyesület (1) nőnap (2) nőnap története (2) norah jones (1) nora ephron (2) norman rockwell (1) nouvelle vague (1) Nox (1) nyár (7) nyaralás (2) nyári szerelmek (1) nyári szünet (1) nyári tábor (1) nyári versek (1) nyelvtanulás (1) nyitott hazassag (1) ökölógiai lábnyom (1) oktatás (2) októberi horoszkóp (1) október 2 3 (1) október 6 (1) október hatodika a gyerekek szemszögéből (1) olaszok (2) olasz konyha (2) olcsó szállás külföldön (1) olimpia 2012 (1) olvasás (1) önállóság (1) önbizalom (3) önismeret (18) önmegvalósítás (6) oolong (1) opera (1) operabál (1) operafesztivál (1) ópiumháború (1) ördögkatlan fesztivál (2) örkény istván (2) örök nosztalgia (1) örök szerelem (2) oroszország (1) orosz fürdő (1) orosz hagyomány (1) orosz szilveszter (1) ortorexia (1) oscar díj (1) oscar díj 2011 (1) ősz (1) őszi sanzon (1) őszi versek (1) őszi téli receptek (1) ötlet (1) otthoncserés nyaralás (1) óvoda (1) paella (1) pakk (1) palmitinsav (1) palya bea (1) pál ferenc (1) pamplona (1) panna cotta (1) pantone (1) papp istván békefenntartó kiszabadulása (1) párkapcsolat (21) párkapcsolatokról kommentben (1) pasik (3) paul bocuse (1) pécs (2) pedagógusok (2) pedagógusok napja (1) pekoe (1) péntek 1 3 (1) percebes (1) pere noel (1) péter és pál napja (1) petőfi (1) philip k dick (1) piaf (1) piedone (2) pilates (1) pinkstinks (1) Piramis (1) Poligamy (1) politika (1) popper péter (1) porcelana kakaó (1) pozitív életszemlélet (3) programajánló (11) prokofjev (1) prokugyin gorszkij (1) prométheusz (1) psycho (1) pszichológia (2) puerh (1) pulp (1) pünkösd (1) puskin múzeum (1) quimby (5) quo vadis (1) ragaszkodom a szerelemhez (1) ranschburg (3) recept (39) receptek (1) regéc (1) régészet (1) regisztráció (1) reinkarnáció (1) reklám (1) reménytelen helyzetek (1) rendrakás (1) rené zellweger (1) retro konyha (1) Ridley Scott (1) rio (1) romhányi józsef (1) rózsaszín (1) Rózsa Sándor (1) rudolf péter (1) rudolf péter és a végtörlesztés (1) rukkola (1) rúna kövek (1) sajtos rudacska (1) sajtos rudacskák (1) santa claus (1) san fermin (1) sapienti sat (1) sárkány éve (1) Sárkány éve (1) sárkány gyerek (1) scherer péter (1) Schobert Norbi (1) séta (1) Shirley Temple (1) shodeinde dóra (1) Silvio Soldini (1) simon&garfunkel (1) skála ági (1) soerii&poolek (1) soha január (1) sorsügynökség (1) spagettiwestern (1) spanyolország (6) star wars (1) stressz (5) sugár márta (1) sütemények gyorsan (1) süteményreceptek (12) sütés (1) sütni jó (1) sütő enikő (1) szabó lőrinc (1) szabó magda (3) szabó magda abigél (1) szabó magda az ajtó (1) szájber gyerek (1) szakácskönyv (2) szakács gergő (1) szakítás (4) számítógép (1) szávai viktória (1) szegénység (1) székely ember (1) szentek (9) szent mihály útja (1) szent zita (1) szépművészeti múzeum (1) szépségápolás (1) szeptemberi horoszkóp (1) szeptemberi szonett (1) szerelem (6) Szerelem a hatodikon (1) szerelmi bájital (1) szerencse (1) szeretem a testem (1) szex (2) szexi tinilányok (1) Szigetvár (1) Szigetvári csodafény (1) szilveszter (1) színek (2) szingliség (1) színház (4) szódavíz (1) szombat esti láz (1) szovjetunió (1) szovjet film (1) Szulák Andrea (1) Szulejmán (1) Szulejmán TV - sorozat (1) születésnap (4) szuperhold (1) szűz jegy (1) S . Nagy István (1) tai chi (1) tanács (17) Tangó és tulipán (1) tarics sándor (1) tarot (1) tavaszi nagytakarítás (1) tavaszköszöntés (1) taylor lautner (1) tea (4) tegeződés (1) temperálás (1) térey jános (1) tervezett avulás (1) testvérek (1) the pogues (1) Tiszavasvári (1) tiszavirágzás (1) titanic (1) TNT (1) tolnay klári (2) tolsztoj (1) tom waits (4) tori amos (1) tóték (1) trendek (1) trinitario kakaó (2) trüffel receptje (1) tudós nők (2) túlevés (1) tündérboszorkány (2) tűzijáték (1) tv (1) Tyereskova (1) u2 (1) ufo (1) ugráló körmenet (1) ügynökölés (1) újrakezdés (3) új év (9) új gyógyító módszerek (1) új módszer fogyáshoz (1) umberto eco (1) unicum (1) ünnep (10) utazás (1) útmutató a blog használatához (5) vadászat (1) vagány nők klubja (1) válásról kommentben (1) választások (1) való világ (1) válsághelyzetek (16) vargas llosa (1) vásárlás (1) vastag testvérek (2) Vasvári Pál (1) vegetáriánus fogások (1) vekerdy (2) Vekerdy Tamás (1) vélemény (6) vénusz retrográdban (1) veszélyes gyerekjátékok (1) viccek a házasságról (1) vietnam (1) vietnami kávé (1) vihar (1) világnapok (2) világunk (55) virágok (1) Viramundo (1) visconti (1) viszockij (1) vitaminok (1) vitaminok őszre és télre (1) vivaldi (1) víz (1) vizinczey istvan erett asszonyok dicserete (2) vízkereszt (2) vízkereszt vagy amit akartok (1) vizsoly (1) vizvári mariska (2) vörös iszap (1) vuvuzela (1) weöres sándor (1) william godwin (1) x faktor 2011 (1) x faktor (4) zemplén (1) zene (16) zöldségek nyersen (1) zöldtea (2) zorán (1) Zsédenyi Adrienn (1) zserbó (1) zsófi bemutatkozik (1) zsúr (1) zumba (2) zwack család (1) rövid című színházi előadás (1) sonka (1)

A csokoládé – a boldogság forrása? I.

2010.01.05. 08:14 Kérj tanácsot

 

Wampeer felvetésére nekiálltam megírni nektek a csokoládé történetét, fortélyait, mindazt, amit az elmúlt évek során csoki-ügyben gyűjtöttem. Olyan óriási cikk kerekedett volna belőle, hogy még a legkeményebb ülőgumóval rendelkező olvasók is feladták volna… Úgyhogy arra gondoltam, részletekben fogom adagolni nektek az istenek italát, úgy is finom – vagy mint egy folytatásos kisregényt… Remélem, az olvasása ugyanolyan örömöt okoz majd nektek, mint amilyet a megírása okozott nekem – igaz, elárulom: én finom étcsokit eszegettem, miközben írogattam…
 
„A csokoládé a boldogság forrása” – ezzel a bugyuta címmel kaptam pár éve egy gyönyörű albumot. A könyv (némi képzavarral élve) nyitott kapukat döngetett – addigra már nélküle is jócskán beleástam magamat a témába (nagy fegyvertényként tartom számon, hogy az eredeti termőhelyén növekvő kakaófától és a hagyományos vastepsikben pörkölt nyers kakaóbabtól a legprofibb kakaópörkölő üzemig és csokoládégyárig mindent megnéztem, amihez csak hozzáfértem csokoládé-ügyben), de továbbra sem gondoltam úgy hogy a könyv címe igaz lenne. A boldogság forrása szerintem nem a csokoládé kell, hogy legyen az életünkben. Az viszont kétségtelen tény, hogy az igazán jó csokoládé fogyasztása (sőt, a készítése is) jól esik az ember testének-lelkének.
 
Hogy a testnek, az emberi szervezetnek a csokoládéfogyasztás jót tesz – az sokak számára meglepően hangzik. Azt is tudom, hogy miért. A boltok polcai – kihasználva mindannyiunk torkosságát – tömve vannak édességgel, amiket ugyan a köznyelv csokoládénak nevez, de ezek többnyire nagyon messze vannak a szó eredeti értelmétől. A tömegáruként előállított édességek általában rendkívül magas cukortartalommal, magas növényi zsírtartalommal, gyakran hidrogénezett növényi zsírral és mesterséges ízesítőkkel-színezékekkel készülő valamik – na ezeket tényleg a legjobb indulattal sem nevezhetjük egészségesnek.
 
A valódi csokoládé azonban valami egészen más. A valódi csokoládé legfőbb ismérve, hogy kakaóból készül. Minél több kakaó van benne, annál közelebb áll ahhoz, amit évszázadokon át csokoládéként ismertünk.
 
A kakaó eredeti szülőhelye a világ legcsodálatosabb vidékén található, az Amazonas forrás-területén, ahol évente közel 2000 milliméter eső esik, a hőmérséklet állandóan 20 és 30 fok között van. Valamennyi kakaófa a mályvafélék családjához, a Theobroma nemzetséghez tartozik. Carl von Linné keresztelte el Theobromának az általa ismert egyetlen kakaófajt. A szó a görög theos= isten és broma=ital szavakból alakult ki, hisz a kakaó az istenek itala!
 
Hogy hogyan vált azzá, az kissé homályos történet. Eredetileg a kakaógyümölcsöt fogyasztották, tápláló, kissé savanykás húsáért. Ez csak azért nem elképzelhetetlen a számomra, mert az egyik olyan növénynek - a kakaó nemzetséghez tartozó cupuacúnak – a gyümölcsét volt szerencsém kóstolni, amit ma sem csokoládékészítésre használnak, hanem gyümölcshúsából zseléket készítenek, édességekbe teszik. Legjobb tudomásom szerint azért nem terjedt el az egész világon a fogyasztása, mert rendkívül könnyen romlik, nehezen tartósítható, így csak az Amazonas vidékén járva találkozhatunk ezzel a különleges édességgel.
 
Visszakanyarodva a kakaó itallá válásához – a majákig kell visszamennünk az időben. I.e. 1500 körül jelentek meg az első maja települések az Egyenlítő és a mai Mexikó területe között. A maja kultúra 2000 évvel később, i.sz. 500 körül élte aranykorát. A legenda szerint a harmadik maya király, Hunahpu hozta létre a világ első kakaóültetvényét. A mayák pénzként használták a kakaóbabot, a birodalom utolsó uralkodói a városoktól kakaóbab-vámot szedtek. Feltételezések szerint ez az adó okozhatta azokat a parasztfelkeléseket, amelyek a X. században a birodalom hirtelen összeomlásához vezettek. Kultúrájuk lassan letűnt, helyüket átvették az északabbról érkező toltékok, majd az újabb északról benyomuló törzsek – az aztékok. Fennmaradt viszont a maja „xocolatl” szó, a csokoládé eredeti elnevezése. A kakaó szavunk eredete pedig azték, „cacahuatl” volt eredetileg.
 
Amikor Kolumbusz Kristóf a negyedik, és egyben utolsó „indiai” utazása alkalmával 1502-ben kikötött Honduras partjainál, egy hatalmas evezős csónak indult feléjük a partról, benne az azték bennszülött küldöttség üdvözlő ajándékokkal megrakodva. Textíliákat, fafegyvereket, réz használati tárgyakat hoztak. Na meg egy nagy zsákot, tele különös, barna babszemekkel. Az őslakók főnöke cserét ajánlott: az idegenek árucikkeiért a kakaóbabot! S mivel az idegenek nem tudták, mire való a kakaó, ott helyben elkészítették nekik az első kakaóitalt, amit európai ember valaha is kóstolt. Megőrölték a kakaóbabot, összekeverték néhány fűszerrel (szegfűszeggel, szegfűborssal), vizet adtak hozzá… Kolombusz megkóstolta, de nem vált a kedvenc italává… Túlságosan fűszeresnek és keserűnek találta. Semmit sem kezdett a zsák kakaóbabbal, amit néhány üveggyöngyért az aztékoktól kapott. Tizenhét évvel később Cortez hatalmas flotillával, puskákkal és ágyukkal érkezett a kontinensre. Montezuma, az azték uralkodó egyezséget ajánlott neki: felajánlotta az egyik hatalmas kakaóültetvényének a javadalmát. Cortez pedig Kolombusszal ellentében felfogta a kakaó gazdasági értékét.
 
Az azték kakaóültetvények ekkor már a mai Dél-Mexikótól egészen Guatemaláig terjedtek. A kakaóbabot fizetőeszközként használták: egy tök négy kakaóbabot ért, egy nyúl tizet, egy prostituált szolgáltatásaiért 12 kakaóbab járt, egy rabszolgáért pedig 100 kakaóbabot adtak. A belőle készült ital a gazdagok privilégiuma volt. Ők már más módokon is ízesítették: aromás fűszereket, maniókalisztet és mézet is kevertek hozzá. Testi és szellemi stimuláló hatását igen nagyra tartották. Vallási szertartásokon is felhasználták, gyógynövényként és (a kakaóvajat) kozmetikai szerként is alkalmazták.
 
Amikor a spanyolok letelepedtek Amerikában, cukornádültetvényeket hoztak létre. Mexikó első gyarmatosítói kezdték nádcukorral keverve fogyasztani a kakaót – és ettől kezdve ők is szenvedélyesen megszerették. Ekkor már fahéj, ánizs, szerecsendió, mandula, vanília, narancsvirág is került bele…
 
A kakaóültetvények igazi aranybányáknak bizonyultak, ahogy a kakaófogyasztás egyre jobban elterjedt. A 17. században már találhatunk ültetvényeket Santo Domingo, Jamaica szigetén, Martinique-on. Száz évvel később már Ecuadorban, Brazíliában és Trinidadon is. A 19. században pedig már Afrikában is meghonosították a kakaótermesztést.
 
Az európaiak Cortez jóvoltából már igen korán megszerették a kakaót: Spanyolországon kívül elterjedt Flandriában és a Németalföldön. A holland kalózok már a 17. században is előszeretettel fosztogatták a spanyol kereskedelmi útvonalakat. Eleinte nem törődtek a kakaóval, de idővel felismerték az értékét. Olyannyira, hogy rövid időn belül Amszterdam kikötője bonyolította le a spanyol kikötők után a legnagyobb kakaóforgalmat. És vezető szerepét a mai napig megőrizte: a világ kakaótermésének 20%-a érkezik ma is Amszterdamba, Hollandia a világ első számú kakaópor-, kakaóvaj- és csokoládéexportőre.
 
Egy Spanyolországban utazgató itáliai kereskedő jóvoltából a csokoládé Firenzében, Torinóban, Velencében és Perugiában, majd a XIII. Lajoshoz férjhez adott spanyol infánsnő, Anna révén Franciaországban is meghódította az előkelő hölgyeket és urakat.
 
Hogyan készült ez a csokoládé – ami ekkor még mindig ital volt? Az eredeti, nagyon folyékony, vizes kakaóoldatot egy edényben lassú tűzön felmelegítették, sűrítették, míg krémszerű állagúvá nem vált. A masszából kivettek egy kanállal, az indiánok egy pálmalevélre, a mexikói spanyolok inkább papírlapra csorgatták, vagy kis dobozkákba öntötték. Amikor megkeményedett, a massza zsírtartalma révén könnyedén levált róla a pálmalevél, a papírlap. Az így létrejött táblácskákat már könnyű volt szállítani, tárolni. Fogyasztáskor elegendő volt forró vízben feloldani, habosra kevergetni, cukorral ízesíteni.
 
De a fűszeres, csípős ízétől csak a 18. századra szabadult meg! Egyre lágyabb, aromásabb ízesítésekkel készítették. A Mediciek kiváltsága volt a friss jázminvirággal ízesített, titkos toszkán recept szerint készített csokoládé fogyasztása. Az általánosan elterjedt a cukorral, vaníliával és fahéjjal kevert változat volt. Leginkább a nők italának tartották!
 
A 18. század végére a csokoládégyártás már komoly iparággá fejlődött, számos technikai újítással. Hidraulikus őrlőgépek, gőzgépek segítették a kakaó feldolgozását. Az amerikai függetlenségi háború, a francia forradalom és a napóleoni háborúk hatására azonban megtört a lendület: a kontinentális zárlat idején gyakorlatilag megszűnt a csokoládétermelés és fogyasztás! A hiány az egekbe emelte a cukor és a kakaó árát, elérhetetlenné téve a legtöbb felhasználó számára. Ekkor jelentek meg először az olyan „galád módszerek”, amelyek hamisításnak minősültek: mindenféle, addig oda nem illőnek tekintett anyaggal dúsították a csokoládét: rossz minőségű nyerscukorral, liszttel, keményítővel… Hisz a fogyasztók addigra már „csokoládéfüggővé” váltak, valamivel ki kellett elégíteni az igényeiket ínséges időkben is. (Ugye ismerős folyamat? A kakaó ára ma sem elég alacsony ahhoz, hogy a bevásárlóközpontok magas kakaótartalmú, kevés adalékanyagot tartalmazó csokoládékkal legyenek tömve. Ma is egyre több az adalékanyag, ami elérhetővé teszi a csokoládénak hitt édességet minden vásárló számára.)
 
Az 1815-ben beköszöntött béke meghozta a csokoládé reneszánszát Európában. Innentől kezdve a fejlődés töretlen, létrejött egy virágzó iparág.
 
S hogyan vált italból harapnivalóvá? Ital-korszakában a kakaó magas zsírtartalma (a kakaóvaj-tartalom) inkább hátrány volt, már az aztékok is próbálták a habosra kevergetett kakaóital tetejéről félrekotorni a kivált, úszkáló zsírt… Ezt a problémát megoldandó találta fel egy holland vegyész, Coenraad Van Houten a kakaóprést, amely a kakaóbabból ki tudta sajtolni a zsiradék nagy részét. Ami maradt: a „kakaósütemény”, amit már csak porítani kellett – feltalálta a kakaóport! Nem untatlak benneteket fölösleges technikai részletekkel, de a kakaópor jobb oldhatóságának érdekében kifejlesztett egy alkalizálási eljárást is, amely semlegesítette a kakaóporban található savakat (ezt hívják „dutching”-nak, holland kezelésnek), így a kakaópor végre jól oldódó ízesítőszerré vált. És mintegy melléktermékként, a hátramaradt kakaóvaj is forradalmi újításokat tett lehetővé – minden eddiginél izgalmasabb alapanyag volt a csokoládékészítők kezében. Hiszen a kakaóvaj olvadáspontja valamivel alacsonyabb a testhőmérsékletünknél – ezért olvad el a szánkban, ezért olyan krémszerű a kakaóvajjal (és cukorral) kevert kakaópor - az immár táblák vagy pasztillák formájában harapható csokoládé!
 
Folyt.köv.
 
Nóra
 
Szerkesztői megjegyzés: Ha bármelyikőtök hibát, ténybeli tévedést talál a cikkben, kérem, szóljon nekem hozzászólás formájában. A csokoládéval és a történelemmel, kultúrtörténettel csak amatőrként foglalkozom, simán előfordulhat, hogy butaságokat keverek a valós tények közé... Ez esetben elnézést kérek.

42 komment

Címkék: csokoládé gasztronómia kakaó amazonas egészséges táplálkozás kultúrtörténet kézműves csokoládékészítés

A bejegyzés trackback címe:

https://kerjtanacsot.blog.hu/api/trackback/id/tr251647452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wampeer 2010.01.05. 09:45:34

Kedves Nóra!
Köszönöm! És külön köszönet, hogy nekem aposztrofált a történet! Útban a halhatatlanság felé.... :-)

Gratulálok! Nagyon tetszik!

Ezt Nóra mondja: 2010.01.05. 10:05:11

@wampeer: Örülök, ha tetszik. Az igazán jó részek, remélem még csak ezután jönnek, amikor a csoki gasztronómiai vonatkozásairól fogok írni. Szerintem a kérdésed is inkább erre vonatkozott, de kibújt belőlem a kis tudálékos énem... :-) Bocs.

wampeer 2010.01.05. 10:11:08

Egy kis todományos kiegészítés:

Élelmiszer Koffein (%) Teofilin (%) Teobromin (%)
Kávé 1-2 - -
Tea 0,2-5 0,5 0,2
Kakaó 0,01-0,1 1-2 2-4

(Sajnos a táblázat fejléce nem fér el. Az első oszlop a koffein, a második a teofilin, a harmadik pedig a teobromin %-os arányát mutatja az adott drogban /a szó eredeti jelentése: 'a hatóanyagot tartalmazó növényi rész'.
Más: tehát a gyógynövény szaküzletek drogot árulnak, azaz régi kifejezéssel élve: Drogéria-k!)

A teobromin a kakaó legfontosabb alkaloidja.
Neve a kakaónövény nemzetségnevéből (Theobroma) származik.
A koffeinhez hasonló hatású, de annak erős, a központi idegrendszerre izgató hatása nélkül.
A teobromin lazítólag, nyugtatólag hat az izmokra, de közvetlenül hat a légzőhólyagocskákra, a vese és húgy-ivar utakra, az emésztőszervekre is, és növeli a mentális aktivitást – összegezve: jó közérzetet teremt.
A szervezetben viszonylag gyorsan lebomlik (6 - 10 órás felezési idővel), bomlása során teofilin és csekély mennyiségű koffein is képződik.

wampeer 2010.01.05. 10:13:08

@Ezt Nóra mondja:: Amint látható engem is elkapott egy kis tudálékosság, így semmi gáz!
Talán elnézi a többi olvasó ezt nekünk, hisz vélhetőn fontos, érdekes, hasznos információk!

wampeer 2010.01.05. 10:16:01

Koffein (%) Teofilin (%) Teobromin (%)
Kávé 1-2 - -
Tea 0,2-5 0,5 0,2
Kakaó 0,01-0,1 1-2 2-4

wampeer 2010.01.05. 10:17:29

Feladom, a táblázat nem jön össze sehogysem. A lényege persze az lenne, hogy a kakakó mindhárom hatóanyagot tartalmazza. Bocs.

Ezt Nóra mondja: 2010.01.05. 10:24:24

Európai elterjedésének első száz évében a csokoládé mindenek előtt erősítőszernek számított! Tehát egyáltalán nem nyalánkságnak. Olyannyira nem, hogy a böjt idejét a kolostorok szerzetesei és apácái a csokoládé segítségével tették elviselhetőbbé. De az egyház főméltóságok tiltakozni kezdtek: ha annyira tápláló, hogy tartósan enyhíti a gyomorkorgást, akkor nem kéne betiltani böjtben? Ezen komoly vita volt, még V. Pius pápát is bevonták! Végül a borral egy kategóriába sorolták, és megengedték...

Ezt Nóra mondja: 2010.01.05. 10:26:27

De a teológiai vitán túl orvosi viták is folytak róla, volt, aki méregnek tartotta. De volt olyan orvos is, aki csokoládét írt fel megfázás, tüdőgyulladás, hasmenés (ez jogos!), sőt kolera és vérhas ellen is...

Ezt Nóra mondja: 2010.01.05. 10:33:26

Ez a kedvenc idézetem csoki-ügyben, Madame de Sévigné írta egy levélben: "Mit is mondhatnánk a csokoládéról? Egyáltalán nem tart tőle, hogy felforrósítja vele a vérét? Vajon mindezen csodás hatás mögött nem rejlik valamiféle egészségtelen tűz?"

Ezt Nóra mondja: 2010.01.05. 10:35:01

@wampeer: Egyszóval a koffein, teofilin és teobromin-tartalma egészen a legutóbbi időkig fontosabb volt, mint az, hogy finom! Csak ennyit akartam kikerekíteni a táblázatod alapján.

wampeer 2010.01.05. 11:04:36

@Ezt Nóra mondja:: Jajj, neeee!
Csak azért írtam, mert volt egy homályos utalás a "bodogság forrása" kapcsán, hogy lényegesebb a finomsága. Persze, és azért, mert nem csak az ízlelőbimbóinknak esik jól. Azaz meglehetősen komplex élvezetet nyújt.
Lásd: Madame de Sévigné - idézet! ;-)

Ezt Zsófi mondja: 2010.01.05. 11:47:29

Megint rádöbbentem az olvasás közben, mint a gimnáziumban a kémia órák alatt, hogy --bár én nagyon történelemtudomány-függő vagyok, de-- érteni a dolgokat természettudományos oldalról, az nagyon izgalmas dolog....és amíg a társadalomtudósok sokszor túlbeszélnek, meg túlbonyolítanak, addig a természettudósok milyen nagyszerűen leírnak és elmagyaráznak dolgokat, amelyek nélkül nincs szájtépés sem!

turoskardinalis 2010.01.05. 14:31:45

Egy kis érdekesség: a theobromin vizelethajtó hatása erősebb, mint a koffeiné...nem tudom, Ti hogy tapasztaltátok, de kávéivás után mindig megnő ez irányú aktivitásom. Ennek tudatában eszegessétek a csokoládét! (Gondolom, ez nem fog senkit elrettenteni...)

wampeer 2010.01.05. 15:06:59

@turoskardinalis: Ez önmagában igaz, egy tábla jófajta étcsokoládé után mégsem kell hamarosan....
Mert más a hatásmechanizmus. A koffein a vérnyomásemelkedés miatt vált ki fokozott vizeletképződést, míg a tebromin a glomerulusokat, ill. a kanyarulatos csatornák tevékenységét fokozza - így a reszorpció is nő, azaz mégsem kell azonnal...

wampeer 2010.01.05. 15:07:54

Tehát: csokira fel! :-)))))))

turoskardinalis 2010.01.05. 18:06:46

re wampeer : na, kellett nekem megszólalnom!
Beszéljünk inkább a szőrsejtek működéséről...

Ezt Nóra mondja: 2010.01.05. 18:29:06

@turoskardinalis: Kitöröltem az előző kommentemet, mert rosszul írtam a teobromint (vagy theobromint)... most meg már nem emlékszem, mi volt. Biztos nem volt fontos! De ha ti a szőrsejtek működéséről kezdtek beszélgetni, ahhoz még butább leszek... nem fogok tudni hozzányökögni!

wampeer 2010.01.05. 18:31:04

@turoskardinalis: :-)
Hááát, éppen lehet arról is....
Melyik szervünkből valóról kéne értekeznünk?
:-))))))))))))))))))))))

wampeer 2010.01.05. 18:41:13

@Ezt Nóra mondja:: Dehogyis, de olyan kétségbeesett volt turokardinalis, hogy kellet rá valami lökötett írnom! :-)))))))

wampeer 2010.01.05. 18:47:21

@Ezt Nóra mondja:: Nnna! Nézzenek oda! Jut eszembe: nem az van a beköszöntöben, hogy lehet kérdezni, beszélgetni BÁRMIRŐL?!
;-)

Ezt Nóra mondja: 2010.01.05. 18:49:27

@wampeer: ...ajjajj! mi lesz ebből? :-)))

Ezt Nóra mondja: 2010.01.05. 18:50:07

@wampeer: rákeresek a gugliban a szőrsejtekre...

Ezt Zsófi mondja: 2010.01.05. 18:53:15

Szerintem meg Mátyás király nagy király, de beszéljünk inkább Nagy Lajosról!

Ezt Zsófi mondja: 2010.01.05. 18:55:31

Bármiről lehet beszélni, igen, de csak azzal a feltétellel, ha mi is nagyon "okosak" vagyunk a témában! ha-ha!

Ezt Nóra mondja: 2010.01.05. 18:58:29

Zsófi - ha adnak egy kis időt, bármiben nagyon okosak leszünk! Kiképezzük magunkat szőrsejt-ügyben is, nem?

wampeer 2010.01.05. 19:02:51

Húha! Ez ám a diktatúra! Jajj, nem is, csak moderálás.... Ha-ha!
Na, jó, szőrsejtek ejtve.
De azért tanulságos, hogy hogyan lehet eljutni a csokitól a szőrsejtekig! Nem?

Ezt Nóra mondja: 2010.01.05. 19:08:46

@wampeer: Igazán nem panaszkodhattok... eddig egyetlen hozzászólást moderáltam csak ki, az is a sajátom volt! :-D De szerintem is el lehet jutni bárhonnan bárhová...

Ezt Zsófi mondja: 2010.01.05. 19:09:50

Szerintem jó téma a szőrsejt, de csak empirikus vizsgálat során!!!!!!

wampeer 2010.01.05. 19:14:37

Kis hamis! ;-)
Azonnal a tapasztalás? Semmi előtanulmány?

wampeer 2010.01.05. 19:15:47

Na, mentem, mert a következő buszom is lekésem! :-D

Ezt Zsófi mondja: 2010.01.05. 19:17:58

A tapasztalatokat jobban megjegyzi az ember, mint az elméletet!

Csillagur 2010.01.05. 20:43:01

@Ezt Nóra mondja:: Jó kis szösszenet.
"amit évszázadokon át csokoládéként ismertünk. " biztos te is vámpír vagy, és már évszázadok óta élvezed az életet. Vagy boszorkány?

Ezt Nóra mondja: 2010.01.05. 20:49:27

@Csillagur: :-)) Pontosítok: "...amit évszázadokon át csokoládéként ismertünk, mi, az emberiség csokoládéfogyasztói.." , vagy valami ilyesmi... :-) A provokációra nem is válaszolok... Bár boszorkány-rokonságomat már felfedtem e fórumon!

wampeer 2010.01.05. 21:20:25

@Ezt Nóra mondja:: Úgy látom, hogy a szőrsejtek felvetése Csillagur-at szőrszálhasogatásra késztette! :-)))))))))))))))))))))))
Végre egy újabb bloggert üdvözölhetünk!

Csillagur 2010.01.05. 21:40:12

@wampeer: Bocs, csak túl tökéletes volt. Majd legközelebb Zsófinak is beszólók, ha valamiben hibát vélek felfedezni. Bár neki még tart a lekenyerezése.

Ezt Nóra mondja: 2010.01.05. 21:45:45

...most törhetem a fejem, mivel kenyerezzem le én is Csillagurat...hogy ne szőrszálhasogasson! wampeer-nak írtam egy cikket a csokiról - neked miről írjak, Csillaguram?

Csillagur 2010.01.05. 22:16:37

@Ezt Nóra mondja:: A csoki pl. jó lesz, csak folytasd már. Csüggök minden szavadon.

Ezt Nóra mondja: 2010.01.06. 09:18:52

@Csillagur: Ez igazán megtisztelő... szinte összeroppanok a várakozás súlya alatt! Folytatom természetesen, de most sürgős szánkóznivalóm akadt...

Ezt Nóra mondja: 2010.01.06. 20:28:58

Tovább kell várnotok a csokira, mert a családom palacsintát kívánt... elsütögettem az időt!

Uveges Imre 2017.02.19. 18:48:27

Üdvözlöm kedves Nóra
Hová írhatnák privátban?
Üveges Imre
Madagascar

Ezt Nóra mondja: 2017.04.07. 11:37:01

@Uveges Imre: Sajnos csak most vettem észre ezt a kérdést, Imre! Elnézést! A kerjtanacsot@yahoo.com címre írhat.
süti beállítások módosítása