HTML

Kérj tanácsot

Barátnők vagyunk... Zsófi és Nóra. (25) 33 éve beszélgetünk. Egymással és rengeteg más barátunkkal is. Együtt és külön-külön. Ha kérdeznek, elmondjuk a véleményünket. Aki segítségre szorul, annak segítünk. Ha tanácsra van szükséged, neked is adunk. Hogy miről kérdezhetsz? BÁRMIRŐL. Beszélgessünk.

Friss topikok

Címkék

1848 as forradalom (1) 1956 (1) 1 1 5 éves a miskolci villamos (1) 2001 űrodüsszeia (1) 2011 (2) 2012 a sárkány éve (1) 2012 világvége (1) 2013 a kígyó éve (1) 20 gyerekes milliárdos (1) 50 éves James Bond (1) a. l. webber macskák (1) abaúj (2) activia vip program (1) adakozás (1) Adriano Celentano (1) advent (4) adventi ételek (2) afrika múzeum (1) agresszió (4) alain delon (1) alain ducasse (1) alcsúti arborétum (3) alibigyár (1) állattartás (2) almás kukoricasaláta (1) almás receptek (1) almás joghurtos édesség (1) álomépítők (1) amazonas (3) amerikai graffiti (1) andamán szigetek (1) angolkert (1) angol trónörökös (1) angyal (1) anna gavalda (2) anna örök (2) antonioni (1) anyák napja (3) anya lánya viszony (1) apa nélkül (1) április elseje (1) arlon (1) arnold schwarzenegger (1) arriba kakaó (2) árvíz (2) assam (1) átpozícionálás (1) audrey tautou (1) avasi fröccs (1) az unicum története (1) a nap éve (1) a nő (1) a nyúl éve (1) a pockok szerelmi élete (1) a sors iróniája (1) A szerelem hullámhosszán (1) a tigris éve (1) babona (3) babwestern (1) bagdy emőke (1) Bagdy Emőke (1) balaton (2) Balázs Fecó (1) Bálint - napi ajándékok (1) bálint nap (2) banánkenyér (1) banki jogtanácsos esete rudolf péterrel (1) bántalmazás (1) barabási albert lászló (1) barátok közt (1) barátság (6) barbara delinsky (1) barcelona (2) baricco (1) Bartos Erika (1) bastogne (1) Beata Bishop (1) befőzés (1) beiskolázás (1) bereményi géza (2) besenyő pista bácsi (1) beszélgetés (13) Bíborszél együttes (1) bikafuttatás (1) bikaviadal (2) bikicsunáj (1) biománia (1) blogunk második születésnapja (1) blue curacao likőr (1) blue monday (1) blue valentine (1) bocsánat (1) bodza (1) Bogányi Gergely (1) Bogyó és Babóca (1) böjt (3) böjte csaba (3) böjti ételek (1) böjti receptek (1) bókay jános író (1) boldogkőváralja (1) boldogság (1) bolida (1) bolognai egyetem (1) borsalino (1) bors máté (1) börtönbe zárt kamaszlányok (1) braindogs (1) bratyizás (1) brazília (2) brüsszel (1) Bubik István (1) budapest bár (2) bud spencer (2) buga doktor (1) bulgur (1) buli (1) busójárás (1) búza töret (1) café á la parisienne (1) café á la russe (1) cameron diaz (1) cappuccino (2) carlos ruiz zafón (1) carlo pedersoli (1) carpe diem (1) carrie fischer (1) casanova (1) catherine tate (1) che guevara (1) chris rea (1) Címkék (2) cinege (1) colin farrell (1) colin firth (1) columbia (1) corrida (1) criollo kakaó (2) család (27) Csányi Sándor (1) csányi sándor (1) cseh tamás (3) cseresznye (1) cseresznyevirágzás (1) cserhalmi (1) Cserháti Zsuzsa (1) csernus doki (3) csíkszentmihályi mihály (1) csík zenekar (1) csodálatos júlia (1) csokoládé (5) csokoládés mézeskalács (1) curacao kávé (1) curie (1) darjeeling (1) demis roussos (1) depresszió (4) Desperadó (1) dickens (1) diótörő (1) diploma előtt (1) divat (1) donizetti (1) downton abbey (1) dugovics titusz (1) dunakömlőd (1) dunszt (1) dustin hoffmann (1) echternacht (1) Edda (1) egészség (5) egészséges alvásmennyiség (1) egészséges desszertek (1) egészséges ételek (1) egészséges nassolnivalók (1) egészséges táplálkozás (5) égig érő fű (1) egyedül maradni gyerekekkel kommentben (1) egyedül maradni gyerekkel (1) egypercesek (2) egy óra múlva itt vagyok (1) eldorádó (1) életmód (1) élet értékei (1) eljegyzés (1) elkezdődött a Sárkány éve (1) elliot aronson (1) első magyar szakácskönyv (1) el nino jelenség (1) emésztési leukocitózis (1) énképzavar (1) Én a séf (1) eőry kató és ruttkai éva (1) Eötvös Gábor (1) eredet (1) erősítés (1) esélyegyenlőség (1) eskővők ideje (1) esküvő (1) ételfesték (1) eyjafjallajökull vulkán (2) fagylalt (2) falusi élet (1) fapados repülés (1) farsang (1) farsang farka (1) februári versek (1) feldmár andrás (1) Feleség kerestetik (1) felnőtté válás (4) félrelépés (3) fémhab (1) fenegyerek véleménye (1) Fenyő Miklós (1) férfiak (7) férfiak típusai (2) férfismink (1) férfi agy és női agy (2) férfi nő téma (1) feri atya (1) ferran adria (1) fesztiválok (2) fiatalok részegsége (1) filmek (18) filmes frizurák (1) filmzenék (1) film színház muzsika (1) fishing on orfű (1) foci (3) fogyasztói társadalom (3) fogyókúra (2) földes (2) földrengés (1) föld napja április 22 (1) forastero kakaó (1) forgács józsef (1) fortepan fotógyűjtemény (1) fotózás (4) főzőiskola (1) főzős műsorok (2) főzzünk (19) francia hallé (1) francia kávé (1) francia konyha (2) Frank Sinatra (1) frédi és béni (1) fröccs (1) fűszeres csokoládé (1) Gabriel García Márquez (1) gagarin (1) galette des rois a királyok lepénye (1) garcía márquez (3) gárdonyi géza (1) gárdos péter (1) garfield (1) gasztronómia (43) gazdagság (3) genetika (1) génmódosítás (1) Gianni Morandi (1) gibb fivérek (1) gluténmentes liszt (1) gluténmentes sütemény (1) godard (2) goldberger frederika (1) gömbakvárium (1) gönc (1) gondolkodó víz (1) gordon ramsey (1) grammy díj (1) gróf somssich pongrác (1) gundel palacsinta (1) gyász (2) gyereknevelés (12) gyerekvállalás (1) gyerek fejlesztése (1) gyermekvállalás (1) győzelem napja (1) hacser józsa (1) hagyományok (3) hajnali láz (1) halál (2) hálózatkutatás (1) hamvazószerda (1) hanna barbera (1) harcművészet nagymestere (1) haruki murakami (2) házasság (6) házasság előnyei férfiaknak (1) háztartás (1) ha elveszítjük a szüleinket (1) Heather Bauer (1) Hello (1) hellókarácsony (14) heston blumenthal (1) hogyan szólhatsz hozzá (1) holdfogyatkozás (1) holdviola (1) hölgyválasz (1) Hölgy hermelinnel (1) holiday film (1) hongkong (1) hopp ferenc múzeum (1) horoszkóp (10) hóvirág (3) hungária együttes (1) hűségteszt (1) húsvét (5) húsvéti cikkek (1) húsvéti maradékból készült ételek (1) húsvéti receptek (1) ian siegal (1) ida regénye (1) idei divatszín a smaragdzöld (1) Így szerettek ők (1) Illatszertár (1) intelligencia (1) interneten magányosan (1) internet világnapja (1) irodalom (11) iskola (7) iskolakezdés (1) ízek imák szerelmek (4) jamie oliver (1) Jamie Oliver (1) János - nap (1) János - névnap (1) jarabedepalo (1) játék (1) javier bardem (1) jázmintea (1) jean reno (1) jedlik ányos (1) jeff bridges (1) jeles napok (3) jeti (1) ji csing (1) joel robuchon (1) jóga (1) john brockman (2) john williams (1) jókainé laborfalvi róza (1) jókai mór (1) joseph barbera (1) Joshua Bell (1) jóskártya (1) jóslás (4) jótékonyság (3) jövő (7) jövőkutatás (2) józsef attila (2) józsef nádor (1) Jó estét nyár jó estét szerelem (1) juhász gyula (1) juliette binoche (1) julie és julia (1) jung (1) justin bieber (1) kacsakagyló (1) kaguárnő (1) kakaó (3) kálmán györgy (1) karácsony (12) karácsonyi ételek (1) karácsonyi versek (1) kate winslet (1) Katona Klári (2) kávé (3) kávéház (1) kávéivás és depresszió (1) Kazanlár Emil (1) kazuo ishiguro ne engedj el (1) kelet ázsia (2) kémek (1) ken follett (1) keresd a dolgok jó oldalát (1) kérész (1) kert (1) készülődés karácsonyra (1) kettős élet (1) két éves a blog (1) kézírás (1) kézműves csokoládékészítés (4) kígyó éve (1) kínaiak (2) kínai horoszkóp (2) kippkopp (1) királyi baba (1) kirándulás (1) kisgyermekes anyukák (2) kispál és a borz (5) kiss tibor (3) kisugárzás (1) Kocsis Tibor (1) kocsonyafesztivál (2) kókuszolaj (1) költészet (1) kolumbia (1) koncert (1) konkfliktuskezelés (1) konmari (1) konsírozás (1) könyv (5) könyvmegállók Óbudán (1) korai színes fotók (1) korda stúdió (1) korhelyleves (1) környezetvédelem (3) körte (1) krúdy (1) kultúrtörténet (43) kumich nánássy varjú (1) kurkuma (1) kurkumás receptek (1) kurkuma hatása (1) láng vince (1) latinovits (1) legjobb karácsonyi zenék (1) Leonardo Da Vinci (1) levendulafesztivál (1) lhasa de sela (1) libamájhabos eclair fánk (1) liber mortis (1) ligeti györgy (1) liichtmessdag (1) lipóti pékség (1) Liszt Ferenc (1) londoni olimpia (1) lopásért börtön (1) louis aragon (1) lucien olivier (1) lukács ernő (1) luxemburg (2) lux elvira (1) madáretető (1) magány (1) magázódás (1) magyar karácsonyi zene (1) magyar torta (1) május 8 (1) május 9 (1) május elseje (2) mama kedvence (1) mamika (1) márciusi horoszkóp 2012 ben (1) marék veronika (1) mária névnap (1) marilyn (1) mark gungor (1) mary shelley (1) mary wollstonecraft (1) masaru emoto (1) máthé erzsi (1) matta lóránt (1) matt damon (1) maugham (1) McCartney (1) medárd (1) média (5) megcsalás (3) Megint 17 (1) mellrák (1) méregtelenítés (1) mérleg jegy (1) mérő lászló (1) Meryem Uzerli (1) meryl streep (1) mese (1) mészáros márta (1) meteor (1) mézeskalács (1) mezőgazdaság (1) mgp (1) michelin csillag (1) miklósa erika (1) mikulás (2) milyen néven szólhatsz hozzá (1) mindennapi gondjaink (1) minden gyerek lakjon jól ! (1) miskolc (6) miskolci nemzeti színház (1) Miskolc dala (1) misztótfalusi szakácskönyve (1) mit egyen a gyerek (2) monroe (1) morricone (1) mosómedve (2) moszkva (1) moszkvai metró (1) moszkva nem hisz a könnyeknek (1) mrs . robinson (1) mucsi zoltán (1) müller péter (1) multilevel marketing (1) munkanélküliség (1) műveltség (1) nagyböjt (1) nagypéntek (2) nagy ervin (1) Nagy László (1) napja (1) napozz holddal (1) natalie portman (2) navigátor (1) negatív kalóriás növények (1) neil gaiman (1) neil somerville (1) Neoton (1) népességnövelés (1) népszokás (10) neumann jános (1) nick cave (1) nobel díj (1) női és férfi viselkedési formák (4) női szerepek (16) nők (20) nők a nőkért egyesület (1) nőnap (2) nőnap története (2) norah jones (1) nora ephron (2) norman rockwell (1) nouvelle vague (1) Nox (1) nyár (7) nyaralás (2) nyári szerelmek (1) nyári szünet (1) nyári tábor (1) nyári versek (1) nyelvtanulás (1) nyitott hazassag (1) ökölógiai lábnyom (1) oktatás (2) októberi horoszkóp (1) október 2 3 (1) október 6 (1) október hatodika a gyerekek szemszögéből (1) olaszok (2) olasz konyha (2) olcsó szállás külföldön (1) olimpia 2012 (1) olvasás (1) önállóság (1) önbizalom (3) önismeret (18) önmegvalósítás (6) oolong (1) opera (1) operabál (1) operafesztivál (1) ópiumháború (1) ördögkatlan fesztivál (2) örkény istván (2) örök nosztalgia (1) örök szerelem (2) oroszország (1) orosz fürdő (1) orosz hagyomány (1) orosz szilveszter (1) ortorexia (1) oscar díj (1) oscar díj 2011 (1) ősz (1) őszi sanzon (1) őszi versek (1) őszi téli receptek (1) ötlet (1) otthoncserés nyaralás (1) óvoda (1) paella (1) pakk (1) palmitinsav (1) palya bea (1) pál ferenc (1) pamplona (1) panna cotta (1) pantone (1) papp istván békefenntartó kiszabadulása (1) párkapcsolat (21) párkapcsolatokról kommentben (1) pasik (3) paul bocuse (1) pécs (2) pedagógusok (2) pedagógusok napja (1) pekoe (1) péntek 1 3 (1) percebes (1) pere noel (1) péter és pál napja (1) petőfi (1) philip k dick (1) piaf (1) piedone (2) pilates (1) pinkstinks (1) Piramis (1) Poligamy (1) politika (1) popper péter (1) porcelana kakaó (1) pozitív életszemlélet (3) programajánló (11) prokofjev (1) prokugyin gorszkij (1) prométheusz (1) psycho (1) pszichológia (2) puerh (1) pulp (1) pünkösd (1) puskin múzeum (1) quimby (5) quo vadis (1) ragaszkodom a szerelemhez (1) ranschburg (3) recept (39) receptek (1) regéc (1) régészet (1) regisztráció (1) reinkarnáció (1) reklám (1) reménytelen helyzetek (1) rendrakás (1) rené zellweger (1) retro konyha (1) Ridley Scott (1) rio (1) romhányi józsef (1) rózsaszín (1) Rózsa Sándor (1) rudolf péter (1) rudolf péter és a végtörlesztés (1) rukkola (1) rúna kövek (1) sajtos rudacska (1) sajtos rudacskák (1) santa claus (1) san fermin (1) sapienti sat (1) Sárkány éve (1) sárkány éve (1) sárkány gyerek (1) scherer péter (1) Schobert Norbi (1) séta (1) Shirley Temple (1) shodeinde dóra (1) Silvio Soldini (1) simon&garfunkel (1) skála ági (1) soerii&poolek (1) soha január (1) sorsügynökség (1) spagettiwestern (1) spanyolország (6) star wars (1) stressz (5) sugár márta (1) sütemények gyorsan (1) süteményreceptek (12) sütés (1) sütni jó (1) sütő enikő (1) szabó lőrinc (1) szabó magda (3) szabó magda abigél (1) szabó magda az ajtó (1) szájber gyerek (1) szakácskönyv (2) szakács gergő (1) szakítás (4) számítógép (1) szávai viktória (1) szegénység (1) székely ember (1) szentek (9) szent mihály útja (1) szent zita (1) szépművészeti múzeum (1) szépségápolás (1) szeptemberi horoszkóp (1) szeptemberi szonett (1) szerelem (6) Szerelem a hatodikon (1) szerelmi bájital (1) szerencse (1) szeretem a testem (1) szex (2) szexi tinilányok (1) Szigetvár (1) Szigetvári csodafény (1) szilveszter (1) színek (2) szingliség (1) színház (4) szódavíz (1) szombat esti láz (1) szovjetunió (1) szovjet film (1) Szulák Andrea (1) Szulejmán (1) Szulejmán TV - sorozat (1) születésnap (4) szuperhold (1) szűz jegy (1) S . Nagy István (1) tai chi (1) tanács (17) Tangó és tulipán (1) tarics sándor (1) tarot (1) tavaszi nagytakarítás (1) tavaszköszöntés (1) taylor lautner (1) tea (4) tegeződés (1) temperálás (1) térey jános (1) tervezett avulás (1) testvérek (1) the pogues (1) Tiszavasvári (1) tiszavirágzás (1) titanic (1) TNT (1) tolnay klári (2) tolsztoj (1) tom waits (4) tori amos (1) tóték (1) trendek (1) trinitario kakaó (2) trüffel receptje (1) tudós nők (2) túlevés (1) tündérboszorkány (2) tűzijáték (1) tv (1) Tyereskova (1) u2 (1) ufo (1) ugráló körmenet (1) ügynökölés (1) újrakezdés (3) új év (9) új gyógyító módszerek (1) új módszer fogyáshoz (1) umberto eco (1) unicum (1) ünnep (10) utazás (1) útmutató a blog használatához (5) vadászat (1) vagány nők klubja (1) válásról kommentben (1) választások (1) való világ (1) válsághelyzetek (16) vargas llosa (1) vásárlás (1) vastag testvérek (2) Vasvári Pál (1) vegetáriánus fogások (1) vekerdy (2) Vekerdy Tamás (1) vélemény (6) vénusz retrográdban (1) veszélyes gyerekjátékok (1) viccek a házasságról (1) vietnam (1) vietnami kávé (1) vihar (1) világnapok (2) világunk (55) virágok (1) Viramundo (1) visconti (1) viszockij (1) vitaminok (1) vitaminok őszre és télre (1) vivaldi (1) víz (1) vizinczey istvan erett asszonyok dicserete (2) vízkereszt (2) vízkereszt vagy amit akartok (1) vizsoly (1) vizvári mariska (2) vörös iszap (1) vuvuzela (1) weöres sándor (1) william godwin (1) x faktor 2011 (1) x faktor (4) zemplén (1) zene (16) zöldségek nyersen (1) zöldtea (2) zorán (1) Zsédenyi Adrienn (1) zserbó (1) zsófi bemutatkozik (1) zsúr (1) zumba (2) zwack család (1) rövid című színházi előadás (1) sonka (1)

Zöldségeket beszélek…

2010.07.01. 11:38 Kérj tanácsot

 

…mégis azt kérem, hallgassatok rám! Ez a hónap (meg a következő kettő) a leggazdagabb friss zöldségben, gyümölcsben. Ilyenkor még az a család is tegye félre a beidegződéseit, amelyik egyébként a húsevő kategóriába sorolja magát. A cikk végén recept-ötletek is lesznek, de először néhány intelem tőlem nektek:
 
Válogassatok minden nap a csodás változatosságú zöldség-termésből lehetőleg a piacon, őstermelőtől, ha biopiac közelében éltek, akkor ott (bár most olvastam Vinkó József cikkét arról, hogy egyre több biopiacot zárnak be az országban, és a legjobb kezdeményezéseket is megfojtja a bürokrácia… pl. egy asszony azért küzd 3 éve, hogy a saját birtokán, a Káli-medencében piacozhasson, de nem akarják engedni neki… Ti épp ezért NE a kínai fokhagymát és az ízetlen spanyol vagy holland paradicsomot, paprikát vegyétek a bevásárlóközpontokban, hanem a magyart! A piacon vagy a kis zöldségesnél, ahol meg lehet kérdezni, hogy honnan való.)
 
Egyetek minél több nyers zöldséget, a szakértők azt mondják, hogy napi 5 adag gyümölcs vagy zöldség mindenképpen kell ahhoz, hogy egészségesek tudjunk maradni. Egy adagnak számít egy alma, barack, egy szelet dinnye, egy maréknyi szőlő vagy cseresznye-meggy, egy kistányérnyi zöldsaláta, egy tányér főtt zöldség, egy cső kukorica, egy deci 100%-os facsart gyümölcs- vagy zöldséglé… Ha ezt a listát átfutod, rájöhetsz: nem is olyan nehéz ezt a napi 5 adagot betartani, mégis sokan kihagyjuk az étrendünkből ezt az alapvető élelemféleséget.
 
Azt már csak halkan említem, hogy ha legalább felerészben nyersen, frissen fogyasztjuk el ezt a napi 5 adag zöldséget-gyümölcsöt, akkor biztosan nem fogyasztunk el vele konzerválóanyagokat, adalékokat, és jut belénk a szükséges tápanyagokból, vitaminokból. Ne felejtsük el, hogy az élelmiszerek vitamintartalma a párolás, vagy pláne főzés során nagymértékben csökken.
 
Hőre nagyon érzékeny az A-vitamin (sárgarépában, petrezselyemben, zöldfőzelékekben van sok, na meg a vajban, tejtermékekben, zsíros húsú halakban, tojássárgájában), a K-vitamin (zöldfőzelékekben, tejben), a B1- és a B2-vitamin (hántolatlan gabonában, mogyorófélékben, barnarizsben, tejtermékekben, tojássárgájában), és a C-vitamin (a paprikában – kevesen tudják, hogy a zöldpaprikában ötször annyi C-vitamin van, mint pl. a citromban. De sok van a petrezselyemben, fejes salátában, káposztában, brokkoliban, fokhagymában, hagymában, kelkáposztában, a földieperben, a csipkebogyóban, bizonyos almafajtákban, a homoktövisben, a szőlőben, a citrusfélékben… Zöld fűszerek közül a petrezselymen kívül a turbolya, a metélőhagyma, másnéven snidling, a kapor, a majoranna, citromfű, bazsalikom magas C-vitamin tartalmú!).
 
A nyers ételek fogyasztásának van néhány alapszabálya, amelyek kevéssé ismertek. Például az, hogy leginkább reggel és délben egészséges őket az étrendünkbe illesztenünk. A nyers élelmianyagoknak ugyanis aktív emésztési fázisra van szükségük. Ha nyugalmi állapotban fogyasztjuk őket, akkor hamarosan erejedésnek indulnak, alkoholt és savakat képeznek, felfúvódást, telítettségérzetet okoznak. Kifejezetten fárasztanak bennünket! De legalább 6-8 órával lefekvés előtt még módjuk van megfelelően kifejteni a hatásukat.
 
Másik fontos szabály, hogy az étkezés elején fogyasszuk a nyers zöldséget, gyümölcsöt. A magyarázat kissé tudományoskodónak fog hangozni: létezik egy emésztési leukocitózisnak nevezett jelenség. A főtt ételek fogyasztásakor megváltozik a vérképünk: fél óra elteltével a fehérvérsejtek a normális érték háromszorosára szaporodnak. Épp úgy, mint gyulladásos ingerek hatására, vagy fertőzéskre reagálva… azt feltételezik az ezzel foglalkozó szakemberek, hogy ez a felvett táplálékkal szembeni védekező reakció. Na de mi történik, ha nyers élelmiszert eszünk? A fehérvérsejtek felszaporodása elmarad! Akkor is elmarad, ha előbb nyers ételt eszünk, utána pedig főttet. A nyers zöldségekben-gyümölcsökben ugyanis olyan, hőre érzékeny enzimek és aromaanyagok találhatóak, amelyek már a száj- és garatnyálkahártyán keresztül felszívódnak, és jelzést adnak az idegrendszernek. Ha ez a jelzés elmarad (a főtt ételek esetében), akkor a szervezet idegennek érzékeli a felvett táplálékot! Működésbe lép a szokásos védekező reakció. Ez okozza a jól ismert fáradtságot, amit a főtt ételsorral teli étkezés után érzünk!
 
Remélem, mindenkit meggyőztem, hogy nyers ételeket kell enni, lehetőleg minden reggeli és ebéd elején!
 
Az elkészítésük szabályai: minél keményebb a nyers zöldség, annál finomabbra kell őket aprítanunk, vagy reszelnünk. Ezzel megkönnyítjük az emésztést. A zsírban oldódó vitaminokra való tekintettel mindig adjunk kevés zsiradékot hozzájuk, ideális a hidegen sajtolt olívaolaj, vagy a joghurt, tejföl!
 
A nyers ételt mindig közvetlenül a fogyasztás előtt készítsük el. Így elkerüljük az oxidálódását, vitaminvesztését. Mindig először az öntetet készítsük el először, és csak utána szeleteljük fel a zöldséget, gyümölcsöt.
 
Lássunk pár nyers zöldséges ötletet. Ebben a téli cikkemben már leírtam a bruschettát, ami paradicsom, fokhagyma, bazsalikom, olívaolaj kombinációja, most van a szezonja, mi rengeteget esszük:
 
Ennél is egyszerűbb a paradicsom-paprika saláta, amihez az összeaprózott paradicsomot és zöldpaprikát keverjük, mehet bele egy kis lilahagyma is, apróra vágva, majd kevés olívaolajjal és balzsamecettel (vagy enyhe ízű borecettel) megöntözzük. Vághatunk rá friss bazsalikomlevelet. (Anyukám még a klasszikus, „magyaros” ecet+cukor+víz keverésével előállított salátaöntettel készítette ezt, úgy is finom.) A zöldpaprika annyira csodás zöldség, hogy mindössze 4-10 gr elég belőle ahhoz, hogy a napi C-vitamin szükségletünket fedezze! Persze csak nyersen…
 
A caprese megint egy jó olasz étel: ehhez nagy szemű paradicsomot szeleteljünk fel félcentis szeletekre, ugyanígy egy vagy két nagy mozzarella-golyót (a legfinomabb, lágy, zamatos a bivatelyből készülő buffala mozzarella, de ez drágább, mint a tehéntejből készülő). Sorjázzuk a szeleteket felváltva: egy paradicsom, egy mozzarellaszelet egymást félig átfedve, körben, a tányér körül. Picit sózzuk meg, hintsük meg lehetőleg friss, apróra vágott zöld bazsalikommal, oregánóval, és locsoljunk rá extraszűz olívaoljat. Halmozzunk a kör közepére fekete és zöld olajbogyókat – látványos és nagyon finom tálunk lesz! Ne felejtsük el kitunkolni a levét jó, friss kenyérrel… A caprese egyébként köretnek is alkalmas bármilyen könnyű sült húshoz. De önálló fogásnak is kitűnő.
 
Egyszerű saláta is szerepelhet az étkezés elején: összevágott zöldsalátához hozzákockázunk pár szem paradicsomot, egy kígyóuborkát, belekockázunk 15 dkg feta-jellegű sajtot (ami fehér, krémes, sós). Esetleg egy kis fej lilahagymát apró kockákra vágva. Kevés olívaolaj és balzsamecet mehet rá öntetnek. Ha nem szeretjük a fetát, akkor helyette locsoljuk meg joghurttal, amibe beleaprítottunk ízlés szerint zöld fűszereket – pl. kaprot! Nagyon finom és szépen mutat úgy is, ha egy kis finomra reszelt, nyers sárgarépával dobjuk fel.
 
Ha már az uborkát emlegettük: a tzatziki a görögöktől zsákmányolt, klasszikus recept, mi nagyon szeretjük! Meghámozunk és lereszelünk vagy apró csíkokra vágunk hozzá egy kígyóuborkát. Enyhén besózzuk, lecsöpögtetjük. 3-4 gerezd fokhagymát tisztítsunk meg, nyomjuk át fokhagymaprésen. Keverjük jól össze az uborkával, öntsük nyakon natúr görög joghurttal (már kapható ilyen a magyar boltokban, de ha nem találunk, akkor a natúr joghurtot keverjük ki egy kis sűrű, krémes tejföllel), amibe előzőleg belekeverhetünk egy kis finomra vágott friss kaprot (de ez el is hagyható). Mehet még bele egy-két evőkanál extraszűz olívaolaj. Néhány órán át hűljön a hűtőben, ezalatt összeérnek az ízei. Kenyérfalatokkal, vagy grillezett húsokhoz köretnek nagyon finom.
 
Egy különleges saláta, csak ínyenceknek: neve nincs, mindenki nevezze el a fantáziája segítségével… Rukkola salátát megmosva a tányér aljára terítünk, erre félbevágott eperszemeket potyogtatunk, és késsel vagy sajtszeletelővel parmezánforgácsokat kanyarítunk rá. Nagyon kevés balzsamecettel és pár csepp citromlével, olívaolajjal szinte csak megspricceljük. Semmiképp ne tocsogjon az öntetben, mert az eper is lédús és aromás, nem hiányzik az ízeihez a sok öntet.
 
Végezetül annyit: Zsófival ellentétben én nem vagyok salátakedvelő, nem lakom jól egy tányér zöldsalátával, ezeket a fenti recepteket viszont bármikor szívesen megeszem, és nem érzem önsanyargatásnak sem. Tegyetek meg ti is ennyit az egészségetekért!
 
Főtt-sült zöldséges recepteket majd máskor írok nektek.
 
Szeretettel:
Nóra

5 komment

Címkék: recept gasztronómia vitaminok zöldségek nyersen emésztési leukocitózis

A bejegyzés trackback címe:

https://kerjtanacsot.blog.hu/api/trackback/id/tr132122805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt Zsófi mondja: 2010.07.01. 16:19:06

Mi este is eszünk salátákat, pedig ez igaz, amit Nóra mond, mégis! A legegyszerűbb, ha üres a hűtő, reszelt répa fokhagymával és joghurttal. Van egy olyan saláta is nálunk, aminek az a neve, hogy ami van a hűtőben. Felszeletelek uborkát, paprikát, paradicsomot, esetleg jön bele konzerv zöldbab vagy zöldborsó, vöröshagyma, feta, vagy anélkül, bármi, ami ízben kb. megy a paradicsomhoz és az uborkához, az az alap...ja, pl. zöldsaláta bármilyen fajtája...és erre jöhet joghurt, vagy majonéz, vagy csak almaecet olivaolajjal, vagy mustár,olaj,ecet,cukor (3-3 kanállal) keveréke, nagyon finom öntet, vagy zöldfűszerek, ahogy Nóra is írta....szóval nem kell mégcsak recept sem ahhoz, hogy ami nyers, azt összevágjuk, valami finommal leöntsük és megegyük, csak együk minden nap!

Ezt Zsófi mondja: 2010.07.01. 16:27:11

Még valami eszembe jutott: reszelt alma, kukorica, ehhez reszelt sajt és joghurt vagy majonáz rá, vagy együtt mindkettő...nagyon finom, 3 perc megcsinálni...és ha nincs sajt benne, úgy is nagyon jó, feldob minden húst, pont ma ebédeltük....de nagyon finom a párolt cukkini is sóval és zöldfűszerekkel, az is gyorsan elkészül és mindenhez illik. Ugyanígy gyors pár szelet alma és körte megpárolva sütőben húsok mellé.

Ezt Nóra mondja: 2010.07.01. 17:00:12

@Zsofi: Na de te még ezután a salátvacsora után jó néhány órán át talpon vagy! Mert biztos nem késő este vacsoráztok, és azt tudom, hogy éjfélnél előbb nem kerülsz nyugalmi állapotba...

Ezt Nóra mondja: 2010.07.01. 17:07:50

A reszelt almát kukoricával párosítani soha nem jutott volna eszembe. Én salátákba az almát csak kockázva szoktam, attól szép színes is lesz, mert nem hámozom meg, a piros héjával megszínesíti a zöldsalátát. Jó hozzá valamilyen emmentáli típusú sajt is kockára vágva, majonézes joghurt-öntettel nagyon finom és laktató.

Ezt Zsófi mondja: 2010.07.02. 11:22:56

Az igazság az, hogy ez egy olyan saláta, amihez kockára kell vágni az almát és a sajtot, anyukám így készíti nagy műgonddal, de mi nagyon szeretjük ezt és időm sokszor csak 5 perc...na most egy saláta nem csak a látványtól az, ami, főleg nem attól, hanem az összetevőktől, és rájöttem, hogyha fogom az almát és héjával együtt egy nagylukú reszelőn szép szálkásra reszelem, és ezen ugyanígy szép szálkásra lereszelem a kemény sajtot (ami éppen van itthon) és ehhez hozzáadom a kukoricát, meg a joghurtot, 5 perc lesz az, ami félóra lenne és nagyon finom ugyanúgy....sőt, a látvány sem rossz, szép a piros szálkás alma benne....a salátának szerintem éppen ez az előnye, hogy nagyon finom és laktató, nem beszélve arról, hogy mennyire egészséges, és 5 perc alatt le lehet reszelni a fél hűtőt, addig közben megsül egy kis csirkemell, vagy akármi, de egy meleg virsi is egészen más vagy pár szelet pirított szalonna, akármi, ha van hozzá egy nagy tál saláta...
Szóval nem igényel roppant nagy konyhatudományt és művészetet, hogy igényesen és egészségesen étkezzünk és az sem igaz, amit ma sokan mondanak, hogy én nem engedhetem meg magamnak, hogy egészségesen egyek....a hagyma, a sárgarépa, a karalábé, a zeller nem egzotikus dolgok, vagy hadd soroljam még ide a céklát, a paprikát, paradicsomot, uborkát, zöldsalátát, póréhagymát, fokhagymát, almát, körtét, zöldborsót vagy zöldbabot, ezek vannak nálunk mindig itthon (váltakozó mennyiségben és variációban, de ez az alap, amiből mindig lehet valami gyors salátát készíteni).
De pl. nem hinné az ember, amíg ki nem próbálja, hogy alma és körte darabokkal egy kis olivaolajjal mennyire finom nyersen a spenótlevél, pláne ha fiatal...nem kell megfőzni és berántani mindig, lehet így is, és sokkal több vitamin marad benne! De ugyanez a spenótlevél uborkával, paprikával és paradicsommal meg pár szem olivabogyóval is nagyon jó! Én erre vagyok a legbüszkébb, hogy a gyerekeim mindenevők, mindent szívesen megkóstolnak és már csodálkoznak, ha valamihez nem eszünk salátát. Már maguk reszelgetik, meg tisztítják a zöldségeket, ha éppen van kedvük segíteni a konyhában...már olyan is volt, hogy a két nagy külön-külön maga készítette el a salátát az ebédhez, mint egy főzőversenyen.
süti beállítások módosítása