Nem nyárikonyha - ami olyasmi, mint a télikert... - hanem a megszokott, egész évben használt konyhánk, csak rengeteg nyári finomsággal megtöltve: ez lesz a mai témám!
Egy olyan hétvége, mint ez, a mostani, elképesztő mennyiségű finomság megalkotására ösztönöz. A gyerekeim épp hazajöttek a vakáció mínusz egyedik hetére időzített nagyszülős nyaralásokból: a tanítás végeztével azonnal elutaztak, ketten kétfelé - de péntekre vissza kellett jönniük, mert aznap volt az évzáró és a bizonyítványosztás. Az első tábor hétfőn kezdődik (a nyári táborokról írtunk már cikket, itt olvashatjátok). Így ez a hétvége az első igazi, szabad, együtt töltött, kánikulai víkend volt a mi családunknak!
Felsorolom, mi mindent "termeltünk" (és később mi mindent termeltünk be, sajnos): természetesen lecsót, mert azt egész nyáron szívesen esszük. Aztán fiatal tyúkocskából főtt húslevest, egy kis zsenge zöldborsóval gazdagítva (a borsófejtés jó móka a gyerekeknek is!). Rántott csirkemellet petrezselymes újkrumplival - az egészen kicsi, golyó alakú krumplik a legfinomabbak! Uborkasalátát - a család egyik fele fokhagymásan-tejfölösen szereti, a másik fele csak piros paprikával meghintve.
A fáról frissen szedve hatalmas mennyiségű cseresznyét és meggyet ettünk, és persze szedtünk vödörbe is - a meggy feldolgozása még várat magára, de a cseresznyéből a gyerekek cseresznyeturmixot készítettek, és segítettek kimagozni a többit is: pite sül majd belőle holnap! Pite receptet ajánlottunk már nektek itt - cseresznyés receptek közül érdemes még felidézni a clafoutis receptjét, és a cseresznyés gríztortát is!
Ezen kívül újra megpróbálkozom a kovászos uborka készítésével - még soha nem sikerült igazán jól, de nem adom fel! A kiforrázva tisztára mosott, csíramentesített üvegbe a jól megmosott, és oldalt beirdalt uborkákat beleállítottam, forralt, és kissé visszahűtött sós vizet öntöttem rájuk, két fokhagymagerezdet és egy csokor kaprot dugtam melléjük (a kaprot a nagyfiam termesztette, egy iskolai kertészkedő-feladat keretei között - a retek mellett a kapor nőtt meg a legszebben!). Ezután egy tiszta textilszalvétába csomagolt kenyérvéget dugtam az üveg tetejére, és tányérkával letakarva várja, hogy a napon, a melegben megérjen!
A kovászos uborka jégbe hűtve nem csak a legfinomabb savanyúság kánikulában húsok-sültek mellé, de akár még egy szelet pecsenyezsíros kenyérrel is - hanem készíthetünk belőle csodálatos hideg levest is, étteremben ettem már, de még nem próbálkoztam itthon vele. Ha jól sikerül a kovászolás, meg fogom próbálni! Így fogom elkészíteni a kovászos uborkalevest:
Ugyanannyi mennyiségű joghurtot, kovászos uborkalét, és zöldséglevest összekeverek, belekockázok 3-4 kovászos uborkát, belereszelek egy kis gerezd fokhagymát, és ezt az egészet összeturmixolom, majd jégbehűtöm. A tetejére pirított szalonnakockákat is szórhatunk tálaláskor, vagy fokhagymával bedörgölt pirítóssal, esetleg sajtos-fokhagymás pirítóssal is nagyon finom!
De ez csak a jövő hétvégébe fog már beleférni, ma még csak elkezdődött a kovászolás, beraktam egy 5 literes üvegnyi uborkát.
Az pedig egyenesen csoda-számba megy, hogy ennyi főzőcske meg gyümölcsszedés-feldolgozás közepette még strandolni is volt időnk, és a garázstakarítással is sokat haladtunk! Továbbra is a nyár a kedvenc évszakom, én olyankor vagyok energikus és pörgős, amikor mások kitikkadtan pihegnek a hőségben!
Szép nyarat kívánok nektek is!
Nóra