HTML

Kérj tanácsot

Barátnők vagyunk... Zsófi és Nóra. (25) 33 éve beszélgetünk. Egymással és rengeteg más barátunkkal is. Együtt és külön-külön. Ha kérdeznek, elmondjuk a véleményünket. Aki segítségre szorul, annak segítünk. Ha tanácsra van szükséged, neked is adunk. Hogy miről kérdezhetsz? BÁRMIRŐL. Beszélgessünk.

Friss topikok

Címkék

1848 as forradalom (1) 1956 (1) 1 1 5 éves a miskolci villamos (1) 2001 űrodüsszeia (1) 2011 (2) 2012 a sárkány éve (1) 2012 világvége (1) 2013 a kígyó éve (1) 20 gyerekes milliárdos (1) 50 éves James Bond (1) a. l. webber macskák (1) abaúj (2) activia vip program (1) adakozás (1) Adriano Celentano (1) advent (4) adventi ételek (2) afrika múzeum (1) agresszió (4) alain delon (1) alain ducasse (1) alcsúti arborétum (3) alibigyár (1) állattartás (2) almás kukoricasaláta (1) almás receptek (1) almás joghurtos édesség (1) álomépítők (1) amazonas (3) amerikai graffiti (1) andamán szigetek (1) angolkert (1) angol trónörökös (1) angyal (1) anna gavalda (2) anna örök (2) antonioni (1) anyák napja (3) anya lánya viszony (1) apa nélkül (1) április elseje (1) arlon (1) arnold schwarzenegger (1) arriba kakaó (2) árvíz (2) assam (1) átpozícionálás (1) audrey tautou (1) avasi fröccs (1) az unicum története (1) a nap éve (1) a nő (1) a nyúl éve (1) a pockok szerelmi élete (1) a sors iróniája (1) A szerelem hullámhosszán (1) a tigris éve (1) babona (3) babwestern (1) bagdy emőke (1) Bagdy Emőke (1) balaton (2) Balázs Fecó (1) Bálint - napi ajándékok (1) bálint nap (2) banánkenyér (1) banki jogtanácsos esete rudolf péterrel (1) bántalmazás (1) barabási albert lászló (1) barátok közt (1) barátság (6) barbara delinsky (1) barcelona (2) baricco (1) Bartos Erika (1) bastogne (1) Beata Bishop (1) befőzés (1) beiskolázás (1) bereményi géza (2) besenyő pista bácsi (1) beszélgetés (13) Bíborszél együttes (1) bikafuttatás (1) bikaviadal (2) bikicsunáj (1) biománia (1) blogunk második születésnapja (1) blue curacao likőr (1) blue monday (1) blue valentine (1) bocsánat (1) bodza (1) Bogányi Gergely (1) Bogyó és Babóca (1) böjt (3) böjte csaba (3) böjti ételek (1) böjti receptek (1) bókay jános író (1) boldogkőváralja (1) boldogság (1) bolida (1) bolognai egyetem (1) borsalino (1) bors máté (1) börtönbe zárt kamaszlányok (1) braindogs (1) bratyizás (1) brazília (2) brüsszel (1) Bubik István (1) budapest bár (2) bud spencer (2) buga doktor (1) bulgur (1) buli (1) busójárás (1) búza töret (1) café á la parisienne (1) café á la russe (1) cameron diaz (1) cappuccino (2) carlos ruiz zafón (1) carlo pedersoli (1) carpe diem (1) carrie fischer (1) casanova (1) catherine tate (1) che guevara (1) chris rea (1) Címkék (2) cinege (1) colin farrell (1) colin firth (1) columbia (1) corrida (1) criollo kakaó (2) család (27) csányi sándor (1) Csányi Sándor (1) cseh tamás (3) cseresznye (1) cseresznyevirágzás (1) cserhalmi (1) Cserháti Zsuzsa (1) csernus doki (3) csíkszentmihályi mihály (1) csík zenekar (1) csodálatos júlia (1) csokoládé (5) csokoládés mézeskalács (1) curacao kávé (1) curie (1) darjeeling (1) demis roussos (1) depresszió (4) Desperadó (1) dickens (1) diótörő (1) diploma előtt (1) divat (1) donizetti (1) downton abbey (1) dugovics titusz (1) dunakömlőd (1) dunszt (1) dustin hoffmann (1) echternacht (1) Edda (1) egészség (5) egészséges alvásmennyiség (1) egészséges desszertek (1) egészséges ételek (1) egészséges nassolnivalók (1) egészséges táplálkozás (5) égig érő fű (1) egyedül maradni gyerekekkel kommentben (1) egyedül maradni gyerekkel (1) egypercesek (2) egy óra múlva itt vagyok (1) eldorádó (1) életmód (1) élet értékei (1) eljegyzés (1) elkezdődött a Sárkány éve (1) elliot aronson (1) első magyar szakácskönyv (1) el nino jelenség (1) emésztési leukocitózis (1) énképzavar (1) Én a séf (1) eőry kató és ruttkai éva (1) Eötvös Gábor (1) eredet (1) erősítés (1) esélyegyenlőség (1) eskővők ideje (1) esküvő (1) ételfesték (1) eyjafjallajökull vulkán (2) fagylalt (2) falusi élet (1) fapados repülés (1) farsang (1) farsang farka (1) februári versek (1) feldmár andrás (1) Feleség kerestetik (1) felnőtté válás (4) félrelépés (3) fémhab (1) fenegyerek véleménye (1) Fenyő Miklós (1) férfiak (7) férfiak típusai (2) férfismink (1) férfi agy és női agy (2) férfi nő téma (1) feri atya (1) ferran adria (1) fesztiválok (2) fiatalok részegsége (1) filmek (18) filmes frizurák (1) filmzenék (1) film színház muzsika (1) fishing on orfű (1) foci (3) fogyasztói társadalom (3) fogyókúra (2) földes (2) földrengés (1) föld napja április 22 (1) forastero kakaó (1) forgács józsef (1) fortepan fotógyűjtemény (1) fotózás (4) főzőiskola (1) főzős műsorok (2) főzzünk (19) francia hallé (1) francia kávé (1) francia konyha (2) Frank Sinatra (1) frédi és béni (1) fröccs (1) fűszeres csokoládé (1) Gabriel García Márquez (1) gagarin (1) galette des rois a királyok lepénye (1) garcía márquez (3) gárdonyi géza (1) gárdos péter (1) garfield (1) gasztronómia (43) gazdagság (3) genetika (1) génmódosítás (1) Gianni Morandi (1) gibb fivérek (1) gluténmentes liszt (1) gluténmentes sütemény (1) godard (2) goldberger frederika (1) gömbakvárium (1) gönc (1) gondolkodó víz (1) gordon ramsey (1) grammy díj (1) gróf somssich pongrác (1) gundel palacsinta (1) gyász (2) gyereknevelés (12) gyerekvállalás (1) gyerek fejlesztése (1) gyermekvállalás (1) győzelem napja (1) hacser józsa (1) hagyományok (3) hajnali láz (1) halál (2) hálózatkutatás (1) hamvazószerda (1) hanna barbera (1) harcművészet nagymestere (1) haruki murakami (2) házasság (6) házasság előnyei férfiaknak (1) háztartás (1) ha elveszítjük a szüleinket (1) Heather Bauer (1) Hello (1) hellókarácsony (14) heston blumenthal (1) hogyan szólhatsz hozzá (1) holdfogyatkozás (1) holdviola (1) hölgyválasz (1) Hölgy hermelinnel (1) holiday film (1) hongkong (1) hopp ferenc múzeum (1) horoszkóp (10) hóvirág (3) hungária együttes (1) hűségteszt (1) húsvét (5) húsvéti cikkek (1) húsvéti maradékból készült ételek (1) húsvéti receptek (1) ian siegal (1) ida regénye (1) idei divatszín a smaragdzöld (1) Így szerettek ők (1) Illatszertár (1) intelligencia (1) interneten magányosan (1) internet világnapja (1) irodalom (11) iskola (7) iskolakezdés (1) ízek imák szerelmek (4) Jamie Oliver (1) jamie oliver (1) János - nap (1) János - névnap (1) jarabedepalo (1) játék (1) javier bardem (1) jázmintea (1) jean reno (1) jedlik ányos (1) jeff bridges (1) jeles napok (3) jeti (1) ji csing (1) joel robuchon (1) jóga (1) john brockman (2) john williams (1) jókainé laborfalvi róza (1) jókai mór (1) joseph barbera (1) Joshua Bell (1) jóskártya (1) jóslás (4) jótékonyság (3) jövő (7) jövőkutatás (2) józsef attila (2) józsef nádor (1) Jó estét nyár jó estét szerelem (1) juhász gyula (1) juliette binoche (1) julie és julia (1) jung (1) justin bieber (1) kacsakagyló (1) kaguárnő (1) kakaó (3) kálmán györgy (1) karácsony (12) karácsonyi ételek (1) karácsonyi versek (1) kate winslet (1) Katona Klári (2) kávé (3) kávéház (1) kávéivás és depresszió (1) Kazanlár Emil (1) kazuo ishiguro ne engedj el (1) kelet ázsia (2) kémek (1) ken follett (1) keresd a dolgok jó oldalát (1) kérész (1) kert (1) készülődés karácsonyra (1) kettős élet (1) két éves a blog (1) kézírás (1) kézműves csokoládékészítés (4) kígyó éve (1) kínaiak (2) kínai horoszkóp (2) kippkopp (1) királyi baba (1) kirándulás (1) kisgyermekes anyukák (2) kispál és a borz (5) kiss tibor (3) kisugárzás (1) Kocsis Tibor (1) kocsonyafesztivál (2) kókuszolaj (1) költészet (1) kolumbia (1) koncert (1) konkfliktuskezelés (1) konmari (1) konsírozás (1) könyv (5) könyvmegállók Óbudán (1) korai színes fotók (1) korda stúdió (1) korhelyleves (1) környezetvédelem (3) körte (1) krúdy (1) kultúrtörténet (43) kumich nánássy varjú (1) kurkuma (1) kurkumás receptek (1) kurkuma hatása (1) láng vince (1) latinovits (1) legjobb karácsonyi zenék (1) Leonardo Da Vinci (1) levendulafesztivál (1) lhasa de sela (1) libamájhabos eclair fánk (1) liber mortis (1) ligeti györgy (1) liichtmessdag (1) lipóti pékség (1) Liszt Ferenc (1) londoni olimpia (1) lopásért börtön (1) louis aragon (1) lucien olivier (1) lukács ernő (1) luxemburg (2) lux elvira (1) madáretető (1) magány (1) magázódás (1) magyar karácsonyi zene (1) magyar torta (1) május 8 (1) május 9 (1) május elseje (2) mama kedvence (1) mamika (1) márciusi horoszkóp 2012 ben (1) marék veronika (1) mária névnap (1) marilyn (1) mark gungor (1) mary shelley (1) mary wollstonecraft (1) masaru emoto (1) máthé erzsi (1) matta lóránt (1) matt damon (1) maugham (1) McCartney (1) medárd (1) média (5) megcsalás (3) Megint 17 (1) mellrák (1) méregtelenítés (1) mérleg jegy (1) mérő lászló (1) Meryem Uzerli (1) meryl streep (1) mese (1) mészáros márta (1) meteor (1) mézeskalács (1) mezőgazdaság (1) mgp (1) michelin csillag (1) miklósa erika (1) mikulás (2) milyen néven szólhatsz hozzá (1) mindennapi gondjaink (1) minden gyerek lakjon jól ! (1) miskolc (6) miskolci nemzeti színház (1) Miskolc dala (1) misztótfalusi szakácskönyve (1) mit egyen a gyerek (2) monroe (1) morricone (1) mosómedve (2) moszkva (1) moszkvai metró (1) moszkva nem hisz a könnyeknek (1) mrs . robinson (1) mucsi zoltán (1) müller péter (1) multilevel marketing (1) munkanélküliség (1) műveltség (1) nagyböjt (1) nagypéntek (2) nagy ervin (1) Nagy László (1) napja (1) napozz holddal (1) natalie portman (2) navigátor (1) negatív kalóriás növények (1) neil gaiman (1) neil somerville (1) Neoton (1) népességnövelés (1) népszokás (10) neumann jános (1) nick cave (1) nobel díj (1) női és férfi viselkedési formák (4) női szerepek (16) nők (20) nők a nőkért egyesület (1) nőnap (2) nőnap története (2) norah jones (1) nora ephron (2) norman rockwell (1) nouvelle vague (1) Nox (1) nyár (7) nyaralás (2) nyári szerelmek (1) nyári szünet (1) nyári tábor (1) nyári versek (1) nyelvtanulás (1) nyitott hazassag (1) ökölógiai lábnyom (1) oktatás (2) októberi horoszkóp (1) október 2 3 (1) október 6 (1) október hatodika a gyerekek szemszögéből (1) olaszok (2) olasz konyha (2) olcsó szállás külföldön (1) olimpia 2012 (1) olvasás (1) önállóság (1) önbizalom (3) önismeret (18) önmegvalósítás (6) oolong (1) opera (1) operabál (1) operafesztivál (1) ópiumháború (1) ördögkatlan fesztivál (2) örkény istván (2) örök nosztalgia (1) örök szerelem (2) oroszország (1) orosz fürdő (1) orosz hagyomány (1) orosz szilveszter (1) ortorexia (1) oscar díj (1) oscar díj 2011 (1) ősz (1) őszi sanzon (1) őszi versek (1) őszi téli receptek (1) ötlet (1) otthoncserés nyaralás (1) óvoda (1) paella (1) pakk (1) palmitinsav (1) palya bea (1) pál ferenc (1) pamplona (1) panna cotta (1) pantone (1) papp istván békefenntartó kiszabadulása (1) párkapcsolat (21) párkapcsolatokról kommentben (1) pasik (3) paul bocuse (1) pécs (2) pedagógusok (2) pedagógusok napja (1) pekoe (1) péntek 1 3 (1) percebes (1) pere noel (1) péter és pál napja (1) petőfi (1) philip k dick (1) piaf (1) piedone (2) pilates (1) pinkstinks (1) Piramis (1) Poligamy (1) politika (1) popper péter (1) porcelana kakaó (1) pozitív életszemlélet (3) programajánló (11) prokofjev (1) prokugyin gorszkij (1) prométheusz (1) psycho (1) pszichológia (2) puerh (1) pulp (1) pünkösd (1) puskin múzeum (1) quimby (5) quo vadis (1) ragaszkodom a szerelemhez (1) ranschburg (3) recept (39) receptek (1) regéc (1) régészet (1) regisztráció (1) reinkarnáció (1) reklám (1) reménytelen helyzetek (1) rendrakás (1) rené zellweger (1) retro konyha (1) Ridley Scott (1) rio (1) romhányi józsef (1) rózsaszín (1) Rózsa Sándor (1) rudolf péter (1) rudolf péter és a végtörlesztés (1) rukkola (1) rúna kövek (1) sajtos rudacska (1) sajtos rudacskák (1) santa claus (1) san fermin (1) sapienti sat (1) Sárkány éve (1) sárkány éve (1) sárkány gyerek (1) scherer péter (1) Schobert Norbi (1) séta (1) Shirley Temple (1) shodeinde dóra (1) Silvio Soldini (1) simon&garfunkel (1) skála ági (1) soerii&poolek (1) soha január (1) sorsügynökség (1) spagettiwestern (1) spanyolország (6) star wars (1) stressz (5) sugár márta (1) sütemények gyorsan (1) süteményreceptek (12) sütés (1) sütni jó (1) sütő enikő (1) szabó lőrinc (1) szabó magda (3) szabó magda abigél (1) szabó magda az ajtó (1) szájber gyerek (1) szakácskönyv (2) szakács gergő (1) szakítás (4) számítógép (1) szávai viktória (1) szegénység (1) székely ember (1) szentek (9) szent mihály útja (1) szent zita (1) szépművészeti múzeum (1) szépségápolás (1) szeptemberi horoszkóp (1) szeptemberi szonett (1) szerelem (6) Szerelem a hatodikon (1) szerelmi bájital (1) szerencse (1) szeretem a testem (1) szex (2) szexi tinilányok (1) Szigetvár (1) Szigetvári csodafény (1) szilveszter (1) színek (2) szingliség (1) színház (4) szódavíz (1) szombat esti láz (1) szovjetunió (1) szovjet film (1) Szulák Andrea (1) Szulejmán (1) Szulejmán TV - sorozat (1) születésnap (4) szuperhold (1) szűz jegy (1) S . Nagy István (1) tai chi (1) tanács (17) Tangó és tulipán (1) tarics sándor (1) tarot (1) tavaszi nagytakarítás (1) tavaszköszöntés (1) taylor lautner (1) tea (4) tegeződés (1) temperálás (1) térey jános (1) tervezett avulás (1) testvérek (1) the pogues (1) Tiszavasvári (1) tiszavirágzás (1) titanic (1) TNT (1) tolnay klári (2) tolsztoj (1) tom waits (4) tori amos (1) tóték (1) trendek (1) trinitario kakaó (2) trüffel receptje (1) tudós nők (2) túlevés (1) tündérboszorkány (2) tűzijáték (1) tv (1) Tyereskova (1) u2 (1) ufo (1) ugráló körmenet (1) ügynökölés (1) újrakezdés (3) új év (9) új gyógyító módszerek (1) új módszer fogyáshoz (1) umberto eco (1) unicum (1) ünnep (10) utazás (1) útmutató a blog használatához (5) vadászat (1) vagány nők klubja (1) válásról kommentben (1) választások (1) való világ (1) válsághelyzetek (16) vargas llosa (1) vásárlás (1) vastag testvérek (2) Vasvári Pál (1) vegetáriánus fogások (1) vekerdy (2) Vekerdy Tamás (1) vélemény (6) vénusz retrográdban (1) veszélyes gyerekjátékok (1) viccek a házasságról (1) vietnam (1) vietnami kávé (1) vihar (1) világnapok (2) világunk (55) virágok (1) Viramundo (1) visconti (1) viszockij (1) vitaminok (1) vitaminok őszre és télre (1) vivaldi (1) víz (1) vizinczey istvan erett asszonyok dicserete (2) vízkereszt (2) vízkereszt vagy amit akartok (1) vizsoly (1) vizvári mariska (2) vörös iszap (1) vuvuzela (1) weöres sándor (1) william godwin (1) x faktor 2011 (1) x faktor (4) zemplén (1) zene (16) zöldségek nyersen (1) zöldtea (2) zorán (1) Zsédenyi Adrienn (1) zserbó (1) zsófi bemutatkozik (1) zsúr (1) zumba (2) zwack család (1) rövid című színházi előadás (1) sonka (1)

Cappuccino és társai

2010.02.25. 13:20 Kérj tanácsot

 

Nem ezzel szándékoztam folytatni a kávéról szóló sorozatot, de mivel többen is leírtátok a kávézási szokásaitokat, hát én sem titkolom tovább… Én csak és kizárólag cappuccino formájában szeretek kávét inni.
 
Ez az ital egészen más fogyasztási körülményeket feltételez az olaszoknál, mint az espresso. Sokáig nem figyeltem fel rá, de pár éve egy olasz barátom rávilágított: capuccinót az olaszok csak reggel isznak, ez a reggeli kávézás megfelelő formája. Nincs is annál finomabb, mint egy jó capuccinóval kezdeni a napot – és hozzá egy friss péksütemény (fura mód brioch-nak, briósnak az olaszok azt nevezik, amit mi croissant-nak... de bármi is legyen a neve, még egy egyszerű, kis kávézóban vagy bárban is isteni friss, leveles tésztából készült, ropogós külsejű, könnyű süteményt adnak, gyakran csokoládékrémmel töltve! Jajjjjj!).
 
Olyannyira szigorú ez az íratlan szabály, hogy igazi olasz embernek napközben nem is jut eszébe cappuccinót kérni sehol. Egyetlen egyszer láttam, hogy valaki megszegi ezt: egy barátunk volt, aki kora délután, kb. fél 2 tájban egyszer kért egy cappuccinót. Ránéztem kérdőleg – rögtön értette, hogy mit furcsállok, és már magyarázkodott is: előző éjjel sokáig mulatott, 11 körül kelt fel, neki ez fél kettőkor még a reggeli cappuccinója… Na, ennyire rugalmasak csak ebben a kérdésben! A nap minden egyéb szakában espressót isznak.
 
Én – rendes magyar honleány lévén – fütyülök az olaszok szabályaira, és bármely napszakban szeretem a cappuccinót….
 
A cappuccino alapja a már leírt, jó espresso kávé. A presszókávésnál eggyel nagyobb csésze aljába beletöltjük a frissen lefőtt espressót, és egy másik edényben tejet habosítunk. A professzionális kávéfőzőknek, és néhány otthoni kávéfőzőnek is van gőzőlő karja – ezt kifejezetten a tej habosítására való.
 
De nem kell lemondani az otthoni cappuccino élményéről annak sem, akinek nincs ilyen kar a kávéfőzőjén. Kapható (ma már egyre több háztartási üzletben, meg ikeában, stb.) kézi tejhabosító, a világ legegyszerűbb és legnagyszerűbb találmánya. Egy kis edényke, többnyire rozsdamentes, aminek a fedele kis pumpával van ellátva (pontosabban egy sűrű szita-szerűséggel, amin átnyomjuk a tejet). Ha beletöltjük a hideg tejet (lehetőleg ne zsírszegény tej legyen…), és néhány kézmozdulattal „felpumpáljuk”, már kész is a tökéletes tejhab! Csak egy apróságban különbözik a gőzölt tejhabtól: hogy hideg - ugyanis melegen nem lesz habos a pumpálástól… Ezért én ugyan hideg tejet használok, hogy jól habosodjon, de az edénykét a tűzhelyre szoktam állítani, és melegítem habosítás közben, nem forróra, csak épp annyira, hogy ne hűtse el a kávét.
 
A kávézókban is sokszor elkövetik azt a hibát, hogy nem megfelelő hőfokú tejhabot készítenek – csak ott többnyire pont az ellenkezője a baj, mint az otthoni habosítóval: túlforrósítják a gőzölővel. Az igazán hozzá értők ezt úgy kerülik el, hogy a fémedényke oldalát, amelyben a tejet gőzölik, egyik kezükkel végig fogják a gőzölés közben. Így a tenyerükkel érzik, mikor éri el azt a hőfokot, ami még fogyasztható (ami elviselhető hőfok a tenyerünknek, az a nyelvünket sem fogja leégetni...).
 
Tehát a cappuccino ennyi: a nagyobbik kávéscsésze aljába lefőzzük a normál méretű, jó presszókávét, és rálötyögtetjük a habos, meleg tejet. Jusson bele a folyékony állagú tejből is kevés, de a nagy része hab legyen, amit akár kanállal is ráhalmozhatunk a kávé tetejére.
 
Én ezt 2 cukorral (lehetőleg barna nádcukorral) iszom, és ahogy Klaró említette egy kommentjében, én is ötvözöm a csokoládéval – a „jobb” kávézókban adnak mellé egy kocka finom étcsokit is, olasz módra. Na, én azt beledobom, de nem keverem bele, hanem a végére hagyom és az utolsó korty cappuccinóm így az olvadt csokival megspékelve nagyon finom!
 
Ha igazán dőzsölni akarok, akkor mindebből egy nagyobb adagot készítek – akár fél literes óriásbögrében is! De az arányokat megtartom akkor is (kb. 1/3 kávé, 2/3 tejhab).
 
A cappuccino mellett ismeretesek még egyéb, izgalmas kávé-variációk is, pl. a caffé latte, magyarul tejeskávé, ami eredetileg nem volt része az olasz kávéivási szokásoknak, csak az amerikaiak túl erősnek (!) találták a normál cappuccinót, és hígabban kezdték inni, kb. fele-fele a kávé és a tejhab.
 
Aztán a caffé macchiato – ami nem cappuccino-méretű, hanem espresso-méretű csészében érkezik, de van benne egy kevés tejhab (a jelentése: megjelölt, vagyis egy kis tejjel megbolondított presszókávé).
 
A latte macchiato álló üvegpohárban szervírozandó, az aljára kerül a meleg tejhab, rá egy presszókávé, és legfelülre hideg tejhab! A tetejére kakaót hintenek…
 
A caffé ristretto pedig egy icipici, sűrűre, aromásra főzött presszókávé – 20-25 ml-nyi lötyög a kis csésze alján… a normál kávé sűrített változata. Tej nélkül isszák.
 
Nálunk jeges kávé a neve, az olaszok tudtommal affogatónak nevezik, bár nem gyakran találkoztam náluk ezzel a kávéivási módozattal: egy gombóc vaníliafagylaltra töltött forró presszókávé, hideg tejjel felöntve (esetleg egy kis tejszínhabbal a tetején…).
 
A legviccesebb elnevezése a corettónak van – korrigált, feljavított kávé! És hogy mivel korrigálják? Alkohollal! A presszókávéba valamilyen égetett szeszes italt löttyintenek, pl. grappát vagy brandyt.
 
A Bicerin torinói eredetű, és helye lett volna a csokoládés cikkben is – ugyanis ez az ital a két kedvencünk találkozásából született. Talpas üvegpohár aljára forró csokoládét töltenek, rá egy espressót, ezután meghintik fahéjjal, és legvégül felöntik tejhabbal! Csodásan rétegződik (ezért kell üvegpohár – hogy látszódjanak a rétegek), és nagyon finom!
 
És legvégére hagytam egy olyan kávét, ami már nem is ital, hanem inkább étel, ráadásul hideg: a kávészörbet (olaszul espresso sorbetto). Ez sokkal vizesebb, mint a fagylalt, leginkább a jégkására emlékeztet, és kávéból készül. Én nagyon szeretem! Szicíliában – bármily megdöbbentő – puffancsba beletöltve is fogyasztják…
 
Jó kávézást kívánok!
Nóra

8 komment

Címkék: kávé gasztronómia cappuccino

A bejegyzés trackback címe:

https://kerjtanacsot.blog.hu/api/trackback/id/tr801789390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt Zsófi mondja: 2010.02.25. 13:55:44

Én a nagyon erős tejnélüli "ristrettón" kívül mindent nagyon szeretek, vagy szeretnék, ha már ittam volna, bár annyira nagy kávékedvelő vagyok, hogy talán csak a "bicerint" és a "sorbettót" nem kóstoltam sajnos! Amit még ittam, és nagyon finom, de nem olasz, az a vietnami jegeskávé, ami úgy készül, hogy sűrített hideg cukros tejre (aki gyerekkorában látott konzervdobozos szovjet tejsűrítmányt, tudja miről beszélek, na jó, máshol is lehet ilyet találni, de az nagyon tipikus volt!) ráöntik a hideg kávét, arra ráöntenek a nagy pohár tetejéig jégkását, nagyobbacska jegek is vannak benne és még egy kis tejjel felöntik, hogy ne legyen nagyon sűrű....szép, réteges látvány ez is, cukros, hideg, a kávé íze nagyon jó, szóval aki próbálta, visszasírja...de az én kedvencem is, napszaktól függetlenül a tejhabos kávé, bármilyen arányban keverve benne a tejet és a kávét! (attól függően, milyen a hangulatom, mert én cukor nélkül iszom!)

Ezt Nóra mondja: 2010.02.25. 14:25:49

Jól ismert még a kapucíner, amit gyakran összetévesztenek mifelénk a cappuccinóval - alapvető különbség, hogy azt cukrozott tejszínhabbal adják, nem tejhabbal! Hagyományos bécsi ital, és még az sem mindegy, hogy milyen kávéból készül (de mivel a kávéfajtákról még nem írtam, sem a pörkölési stílusokról, ezt most nem is bolygatom tovább).

Ezt Zsófi mondja: 2010.02.25. 15:05:36

Luxemburgban pl. a kávé-tejszínhab a "francia cappuccino", a tejhabos kávé pedig az olasz cappuccino", így lehet különbséget tenni a kettő között, de Belgiumban is ugyanez, a franciákról elnevezett "cappuccinót' szeretik a franciák is és a németeknél is nagyon sok helyen meg sem kérdezik, hanem egy cappuccino rendelése után kihoznak egy kávét tejszínhabbal...szóval ha utazunk ezekbe az országokba, jobb megkérdezni, mi is ott a cappuccino! Vagy megisszuk, ami van....ahogy a miskolci intercityn meg azt kell megkérdezni, ha nem akarunk nagyot csalódni, hogy van-e friss kávé, vagy porból készítik a cappuccinót! Na ez egy olyan téma, amiről korlátlan ideig tudok csevegni!

Klaró 2010.02.25. 17:50:53

Jaj most ölni tudnék valamelyik kávéért olyan szemléletesen írtad le Nóri.

Ezt Nóra mondja: 2010.02.25. 18:07:13

@Klaró: Mondanám, hogy egy blogtalálkozó keretében megkávéztatlak benneteket - de van köztünk, aki nem jönne el egy jó kávé kedvéért sem, olyan messze van :-)

Ezt Nóra mondja: 2010.02.25. 18:13:21

@Zsófi: Ezt nem is tudtam! De érdekes!

A porból készült "cappuccinóról" - gondolkodtam, hogy ezt beleírjam-e a cikkbe, de végül úgy döntöttem, nem (le-szonoboztatok volna...). De TÉNY, hogy azoknak az instant italporoknak, amiket cappuccino néven árulnak, és amit sokan szeretnek - annyi köze van a cappuccinóhoz, mint pl. a leveskockának anyukám jó húsleveséhez! Sőt, megengedem: még akár finomak is lehetnek, de nem lehet egy lapon sem említeni a valódival. Az egy másik műfaj.

Csillagur 2010.02.28. 21:35:18

A Cappuccino készítéssel kapcsolatban szeretnék egy kicsit vitatkozni.
Tudtommal, miután felgőzöltük a tejet megfelelően habosra és nem túl forróra, az alul levő tejet és a feljebb levő habot homogén krémmé kell összekeverni. Ez a tejkrém fényes felületű, egyenletesen apró buborékokból áll, és folyékony. A kávéra magasról kezdjük önteni, hogy összekeveredjen a tejkrém és a kávé, így alkotva egy egységes italt, amit Cappuccinónak hívunk. Sajnos még Olaszországban is sok helyen lehet a tejhab kávéra történő kanalazásával találkozni, de ekkor sajnos egy kávét és egy "szivacsos" habot kapunk a poharunkba, aminek fogyasztásakor először kiisszuk alulról a kávét, majd esetleg kikanalazhatjuk a csészéből a megmaradt tejhabot. A jó Cappuccinót maradék nélkül fel lehet hörpinteni, és íze az elejétől a vévéig egységes.

Ezt Nóra mondja: 2010.02.28. 21:39:44

@Csillagur: Hm. Igaznak hangzik. A "szakirodalom" pedig 1/3 kávé, 1/3 forró tej, 1/3 hab arányról ír. De meghajlok a szaktudás előtt :-) Sőt, azt hiszem, próbálok egy "független" döntőbírót keríteni ;-)
süti beállítások módosítása