HTML

Kérj tanácsot

Barátnők vagyunk... Zsófi és Nóra. (25) 33 éve beszélgetünk. Egymással és rengeteg más barátunkkal is. Együtt és külön-külön. Ha kérdeznek, elmondjuk a véleményünket. Aki segítségre szorul, annak segítünk. Ha tanácsra van szükséged, neked is adunk. Hogy miről kérdezhetsz? BÁRMIRŐL. Beszélgessünk.

Friss topikok

Címkék

1848 as forradalom (1) 1956 (1) 1 1 5 éves a miskolci villamos (1) 2001 űrodüsszeia (1) 2011 (2) 2012 a sárkány éve (1) 2012 világvége (1) 2013 a kígyó éve (1) 20 gyerekes milliárdos (1) 50 éves James Bond (1) a. l. webber macskák (1) abaúj (2) activia vip program (1) adakozás (1) Adriano Celentano (1) advent (4) adventi ételek (2) afrika múzeum (1) agresszió (4) alain delon (1) alain ducasse (1) alcsúti arborétum (3) alibigyár (1) állattartás (2) almás kukoricasaláta (1) almás receptek (1) almás joghurtos édesség (1) álomépítők (1) amazonas (3) amerikai graffiti (1) andamán szigetek (1) angolkert (1) angol trónörökös (1) angyal (1) anna gavalda (2) anna örök (2) antonioni (1) anyák napja (3) anya lánya viszony (1) apa nélkül (1) április elseje (1) arlon (1) arnold schwarzenegger (1) arriba kakaó (2) árvíz (2) assam (1) átpozícionálás (1) audrey tautou (1) avasi fröccs (1) az unicum története (1) a nap éve (1) a nő (1) a nyúl éve (1) a pockok szerelmi élete (1) a sors iróniája (1) A szerelem hullámhosszán (1) a tigris éve (1) babona (3) babwestern (1) bagdy emőke (1) Bagdy Emőke (1) balaton (2) Balázs Fecó (1) Bálint - napi ajándékok (1) bálint nap (2) banánkenyér (1) banki jogtanácsos esete rudolf péterrel (1) bántalmazás (1) barabási albert lászló (1) barátok közt (1) barátság (6) barbara delinsky (1) barcelona (2) baricco (1) Bartos Erika (1) bastogne (1) Beata Bishop (1) befőzés (1) beiskolázás (1) bereményi géza (2) besenyő pista bácsi (1) beszélgetés (13) Bíborszél együttes (1) bikafuttatás (1) bikaviadal (2) bikicsunáj (1) biománia (1) blogunk második születésnapja (1) blue curacao likőr (1) blue monday (1) blue valentine (1) bocsánat (1) bodza (1) Bogányi Gergely (1) Bogyó és Babóca (1) böjt (3) böjte csaba (3) böjti ételek (1) böjti receptek (1) bókay jános író (1) boldogkőváralja (1) boldogság (1) bolida (1) bolognai egyetem (1) borsalino (1) bors máté (1) börtönbe zárt kamaszlányok (1) braindogs (1) bratyizás (1) brazília (2) brüsszel (1) Bubik István (1) budapest bár (2) bud spencer (2) buga doktor (1) bulgur (1) buli (1) busójárás (1) búza töret (1) café á la parisienne (1) café á la russe (1) cameron diaz (1) cappuccino (2) carlos ruiz zafón (1) carlo pedersoli (1) carpe diem (1) carrie fischer (1) casanova (1) catherine tate (1) che guevara (1) chris rea (1) Címkék (2) cinege (1) colin farrell (1) colin firth (1) columbia (1) corrida (1) criollo kakaó (2) család (27) Csányi Sándor (1) csányi sándor (1) cseh tamás (3) cseresznye (1) cseresznyevirágzás (1) cserhalmi (1) Cserháti Zsuzsa (1) csernus doki (3) csíkszentmihályi mihály (1) csík zenekar (1) csodálatos júlia (1) csokoládé (5) csokoládés mézeskalács (1) curacao kávé (1) curie (1) darjeeling (1) demis roussos (1) depresszió (4) Desperadó (1) dickens (1) diótörő (1) diploma előtt (1) divat (1) donizetti (1) downton abbey (1) dugovics titusz (1) dunakömlőd (1) dunszt (1) dustin hoffmann (1) echternacht (1) Edda (1) egészség (5) egészséges alvásmennyiség (1) egészséges desszertek (1) egészséges ételek (1) egészséges nassolnivalók (1) egészséges táplálkozás (5) égig érő fű (1) egyedül maradni gyerekekkel kommentben (1) egyedül maradni gyerekkel (1) egypercesek (2) egy óra múlva itt vagyok (1) eldorádó (1) életmód (1) élet értékei (1) eljegyzés (1) elkezdődött a Sárkány éve (1) elliot aronson (1) első magyar szakácskönyv (1) el nino jelenség (1) emésztési leukocitózis (1) énképzavar (1) Én a séf (1) eőry kató és ruttkai éva (1) Eötvös Gábor (1) eredet (1) erősítés (1) esélyegyenlőség (1) eskővők ideje (1) esküvő (1) ételfesték (1) eyjafjallajökull vulkán (2) fagylalt (2) falusi élet (1) fapados repülés (1) farsang (1) farsang farka (1) februári versek (1) feldmár andrás (1) Feleség kerestetik (1) felnőtté válás (4) félrelépés (3) fémhab (1) fenegyerek véleménye (1) Fenyő Miklós (1) férfiak (7) férfiak típusai (2) férfismink (1) férfi agy és női agy (2) férfi nő téma (1) feri atya (1) ferran adria (1) fesztiválok (2) fiatalok részegsége (1) filmek (18) filmes frizurák (1) filmzenék (1) film színház muzsika (1) fishing on orfű (1) foci (3) fogyasztói társadalom (3) fogyókúra (2) földes (2) földrengés (1) föld napja április 22 (1) forastero kakaó (1) forgács józsef (1) fortepan fotógyűjtemény (1) fotózás (4) főzőiskola (1) főzős műsorok (2) főzzünk (19) francia hallé (1) francia kávé (1) francia konyha (2) Frank Sinatra (1) frédi és béni (1) fröccs (1) fűszeres csokoládé (1) Gabriel García Márquez (1) gagarin (1) galette des rois a királyok lepénye (1) garcía márquez (3) gárdonyi géza (1) gárdos péter (1) garfield (1) gasztronómia (43) gazdagság (3) genetika (1) génmódosítás (1) Gianni Morandi (1) gibb fivérek (1) gluténmentes liszt (1) gluténmentes sütemény (1) godard (2) goldberger frederika (1) gömbakvárium (1) gönc (1) gondolkodó víz (1) gordon ramsey (1) grammy díj (1) gróf somssich pongrác (1) gundel palacsinta (1) gyász (2) gyereknevelés (12) gyerekvállalás (1) gyerek fejlesztése (1) gyermekvállalás (1) győzelem napja (1) hacser józsa (1) hagyományok (3) hajnali láz (1) halál (2) hálózatkutatás (1) hamvazószerda (1) hanna barbera (1) harcművészet nagymestere (1) haruki murakami (2) házasság (6) házasság előnyei férfiaknak (1) háztartás (1) ha elveszítjük a szüleinket (1) Heather Bauer (1) Hello (1) hellókarácsony (14) heston blumenthal (1) hogyan szólhatsz hozzá (1) holdfogyatkozás (1) holdviola (1) hölgyválasz (1) Hölgy hermelinnel (1) holiday film (1) hongkong (1) hopp ferenc múzeum (1) horoszkóp (10) hóvirág (3) hungária együttes (1) hűségteszt (1) húsvét (5) húsvéti cikkek (1) húsvéti maradékból készült ételek (1) húsvéti receptek (1) ian siegal (1) ida regénye (1) idei divatszín a smaragdzöld (1) Így szerettek ők (1) Illatszertár (1) intelligencia (1) interneten magányosan (1) internet világnapja (1) irodalom (11) iskola (7) iskolakezdés (1) ízek imák szerelmek (4) Jamie Oliver (1) jamie oliver (1) János - nap (1) János - névnap (1) jarabedepalo (1) játék (1) javier bardem (1) jázmintea (1) jean reno (1) jedlik ányos (1) jeff bridges (1) jeles napok (3) jeti (1) ji csing (1) joel robuchon (1) jóga (1) john brockman (2) john williams (1) jókainé laborfalvi róza (1) jókai mór (1) joseph barbera (1) Joshua Bell (1) jóskártya (1) jóslás (4) jótékonyság (3) jövő (7) jövőkutatás (2) józsef attila (2) józsef nádor (1) Jó estét nyár jó estét szerelem (1) juhász gyula (1) juliette binoche (1) julie és julia (1) jung (1) justin bieber (1) kacsakagyló (1) kaguárnő (1) kakaó (3) kálmán györgy (1) karácsony (12) karácsonyi ételek (1) karácsonyi versek (1) kate winslet (1) Katona Klári (2) kávé (3) kávéház (1) kávéivás és depresszió (1) Kazanlár Emil (1) kazuo ishiguro ne engedj el (1) kelet ázsia (2) kémek (1) ken follett (1) keresd a dolgok jó oldalát (1) kérész (1) kert (1) készülődés karácsonyra (1) kettős élet (1) két éves a blog (1) kézírás (1) kézműves csokoládékészítés (4) kígyó éve (1) kínaiak (2) kínai horoszkóp (2) kippkopp (1) királyi baba (1) kirándulás (1) kisgyermekes anyukák (2) kispál és a borz (5) kiss tibor (3) kisugárzás (1) Kocsis Tibor (1) kocsonyafesztivál (2) kókuszolaj (1) költészet (1) kolumbia (1) koncert (1) konkfliktuskezelés (1) konmari (1) konsírozás (1) könyv (5) könyvmegállók Óbudán (1) korai színes fotók (1) korda stúdió (1) korhelyleves (1) környezetvédelem (3) körte (1) krúdy (1) kultúrtörténet (43) kumich nánássy varjú (1) kurkuma (1) kurkumás receptek (1) kurkuma hatása (1) láng vince (1) latinovits (1) legjobb karácsonyi zenék (1) Leonardo Da Vinci (1) levendulafesztivál (1) lhasa de sela (1) libamájhabos eclair fánk (1) liber mortis (1) ligeti györgy (1) liichtmessdag (1) lipóti pékség (1) Liszt Ferenc (1) londoni olimpia (1) lopásért börtön (1) louis aragon (1) lucien olivier (1) lukács ernő (1) luxemburg (2) lux elvira (1) madáretető (1) magány (1) magázódás (1) magyar karácsonyi zene (1) magyar torta (1) május 8 (1) május 9 (1) május elseje (2) mama kedvence (1) mamika (1) márciusi horoszkóp 2012 ben (1) marék veronika (1) mária névnap (1) marilyn (1) mark gungor (1) mary shelley (1) mary wollstonecraft (1) masaru emoto (1) máthé erzsi (1) matta lóránt (1) matt damon (1) maugham (1) McCartney (1) medárd (1) média (5) megcsalás (3) Megint 17 (1) mellrák (1) méregtelenítés (1) mérleg jegy (1) mérő lászló (1) Meryem Uzerli (1) meryl streep (1) mese (1) mészáros márta (1) meteor (1) mézeskalács (1) mezőgazdaság (1) mgp (1) michelin csillag (1) miklósa erika (1) mikulás (2) milyen néven szólhatsz hozzá (1) mindennapi gondjaink (1) minden gyerek lakjon jól ! (1) miskolc (6) miskolci nemzeti színház (1) Miskolc dala (1) misztótfalusi szakácskönyve (1) mit egyen a gyerek (2) monroe (1) morricone (1) mosómedve (2) moszkva (1) moszkvai metró (1) moszkva nem hisz a könnyeknek (1) mrs . robinson (1) mucsi zoltán (1) müller péter (1) multilevel marketing (1) munkanélküliség (1) műveltség (1) nagyböjt (1) nagypéntek (2) nagy ervin (1) Nagy László (1) napja (1) napozz holddal (1) natalie portman (2) navigátor (1) negatív kalóriás növények (1) neil gaiman (1) neil somerville (1) Neoton (1) népességnövelés (1) népszokás (10) neumann jános (1) nick cave (1) nobel díj (1) női és férfi viselkedési formák (4) női szerepek (16) nők (20) nők a nőkért egyesület (1) nőnap (2) nőnap története (2) norah jones (1) nora ephron (2) norman rockwell (1) nouvelle vague (1) Nox (1) nyár (7) nyaralás (2) nyári szerelmek (1) nyári szünet (1) nyári tábor (1) nyári versek (1) nyelvtanulás (1) nyitott hazassag (1) ökölógiai lábnyom (1) oktatás (2) októberi horoszkóp (1) október 2 3 (1) október 6 (1) október hatodika a gyerekek szemszögéből (1) olaszok (2) olasz konyha (2) olcsó szállás külföldön (1) olimpia 2012 (1) olvasás (1) önállóság (1) önbizalom (3) önismeret (18) önmegvalósítás (6) oolong (1) opera (1) operabál (1) operafesztivál (1) ópiumháború (1) ördögkatlan fesztivál (2) örkény istván (2) örök nosztalgia (1) örök szerelem (2) oroszország (1) orosz fürdő (1) orosz hagyomány (1) orosz szilveszter (1) ortorexia (1) oscar díj (1) oscar díj 2011 (1) ősz (1) őszi sanzon (1) őszi versek (1) őszi téli receptek (1) ötlet (1) otthoncserés nyaralás (1) óvoda (1) paella (1) pakk (1) palmitinsav (1) palya bea (1) pál ferenc (1) pamplona (1) panna cotta (1) pantone (1) papp istván békefenntartó kiszabadulása (1) párkapcsolat (21) párkapcsolatokról kommentben (1) pasik (3) paul bocuse (1) pécs (2) pedagógusok (2) pedagógusok napja (1) pekoe (1) péntek 1 3 (1) percebes (1) pere noel (1) péter és pál napja (1) petőfi (1) philip k dick (1) piaf (1) piedone (2) pilates (1) pinkstinks (1) Piramis (1) Poligamy (1) politika (1) popper péter (1) porcelana kakaó (1) pozitív életszemlélet (3) programajánló (11) prokofjev (1) prokugyin gorszkij (1) prométheusz (1) psycho (1) pszichológia (2) puerh (1) pulp (1) pünkösd (1) puskin múzeum (1) quimby (5) quo vadis (1) ragaszkodom a szerelemhez (1) ranschburg (3) recept (39) receptek (1) regéc (1) régészet (1) regisztráció (1) reinkarnáció (1) reklám (1) reménytelen helyzetek (1) rendrakás (1) rené zellweger (1) retro konyha (1) Ridley Scott (1) rio (1) romhányi józsef (1) rózsaszín (1) Rózsa Sándor (1) rudolf péter (1) rudolf péter és a végtörlesztés (1) rukkola (1) rúna kövek (1) sajtos rudacska (1) sajtos rudacskák (1) santa claus (1) san fermin (1) sapienti sat (1) Sárkány éve (1) sárkány éve (1) sárkány gyerek (1) scherer péter (1) Schobert Norbi (1) séta (1) Shirley Temple (1) shodeinde dóra (1) Silvio Soldini (1) simon&garfunkel (1) skála ági (1) soerii&poolek (1) soha január (1) sorsügynökség (1) spagettiwestern (1) spanyolország (6) star wars (1) stressz (5) sugár márta (1) sütemények gyorsan (1) süteményreceptek (12) sütés (1) sütni jó (1) sütő enikő (1) szabó lőrinc (1) szabó magda (3) szabó magda abigél (1) szabó magda az ajtó (1) szájber gyerek (1) szakácskönyv (2) szakács gergő (1) szakítás (4) számítógép (1) szávai viktória (1) szegénység (1) székely ember (1) szentek (9) szent mihály útja (1) szent zita (1) szépművészeti múzeum (1) szépségápolás (1) szeptemberi horoszkóp (1) szeptemberi szonett (1) szerelem (6) Szerelem a hatodikon (1) szerelmi bájital (1) szerencse (1) szeretem a testem (1) szex (2) szexi tinilányok (1) Szigetvár (1) Szigetvári csodafény (1) szilveszter (1) színek (2) szingliség (1) színház (4) szódavíz (1) szombat esti láz (1) szovjetunió (1) szovjet film (1) Szulák Andrea (1) Szulejmán (1) Szulejmán TV - sorozat (1) születésnap (4) szuperhold (1) szűz jegy (1) S . Nagy István (1) tai chi (1) tanács (17) Tangó és tulipán (1) tarics sándor (1) tarot (1) tavaszi nagytakarítás (1) tavaszköszöntés (1) taylor lautner (1) tea (4) tegeződés (1) temperálás (1) térey jános (1) tervezett avulás (1) testvérek (1) the pogues (1) Tiszavasvári (1) tiszavirágzás (1) titanic (1) TNT (1) tolnay klári (2) tolsztoj (1) tom waits (4) tori amos (1) tóték (1) trendek (1) trinitario kakaó (2) trüffel receptje (1) tudós nők (2) túlevés (1) tündérboszorkány (2) tűzijáték (1) tv (1) Tyereskova (1) u2 (1) ufo (1) ugráló körmenet (1) ügynökölés (1) újrakezdés (3) új év (9) új gyógyító módszerek (1) új módszer fogyáshoz (1) umberto eco (1) unicum (1) ünnep (10) utazás (1) útmutató a blog használatához (5) vadászat (1) vagány nők klubja (1) válásról kommentben (1) választások (1) való világ (1) válsághelyzetek (16) vargas llosa (1) vásárlás (1) vastag testvérek (2) Vasvári Pál (1) vegetáriánus fogások (1) vekerdy (2) Vekerdy Tamás (1) vélemény (6) vénusz retrográdban (1) veszélyes gyerekjátékok (1) viccek a házasságról (1) vietnam (1) vietnami kávé (1) vihar (1) világnapok (2) világunk (55) virágok (1) Viramundo (1) visconti (1) viszockij (1) vitaminok (1) vitaminok őszre és télre (1) vivaldi (1) víz (1) vizinczey istvan erett asszonyok dicserete (2) vízkereszt (2) vízkereszt vagy amit akartok (1) vizsoly (1) vizvári mariska (2) vörös iszap (1) vuvuzela (1) weöres sándor (1) william godwin (1) x faktor 2011 (1) x faktor (4) zemplén (1) zene (16) zöldségek nyersen (1) zöldtea (2) zorán (1) Zsédenyi Adrienn (1) zserbó (1) zsófi bemutatkozik (1) zsúr (1) zumba (2) zwack család (1) rövid című színházi előadás (1) sonka (1)

Teázzunk!

2010.03.16. 13:26 Kérj tanácsot

 

 
Egy vallomással illik kezdenem. Én az életem nagyobbik felében egyáltalán nem szerettem a teát. Kizárólag hideg, téli napokon ittam, hogy felmelegedjem, sok citrommal-sok cukorral, amit ma már inkább limonádénak neveznék… Meg betegség idején, amikor ez volt a kötelező innivaló, hogy ne száradjak ki.
 
Amit akkor teaként ismertem, az nem vált a kedvenc italommá. Igaz: akkoriban még csak 2-3 féle, és kizárólag filteres tea volt forgalomban. Emlékeim szerint a Lipton Yellow label volt a legelterjedtebb. Az egyetlen, kicsit is különleges ízű tea a kínálatban az Earl Grey volt. Annak karakteres, bergamottos ízét már jobban kedveltem. A citrom nem illett hozzá, néha, nagy merészen, az angoltanulmányaimból ellesve tejjel ittam. És persze sok cukorral…
 
Pedig a tea ennél sokkal többre képes. A filteres tea azonban a leggyengébb minőséget tartalmazza: a zúzalékot, a tört tealeveleket. Így módja sincs kibontakoztatni a levelek valódi aromáját. A tea minőségét meghatározó tényezők között bizony a levelek nagysága is szerepel. Ezzel a ténnyel mindenki szembesül, amikor először kóstol kimérve forgalmazott, valódi szálas teát, a szokásos filteres teák után.
 
A minőség persze még rengeteg mindenen múlik.
 
A Camellia Sinensis - bár én magam is teacserjeként írtam le az előző, teatörténeti cikkemben – valójában egy örökzöld fa. Eredeti formájában átlagosan 5-6 méter magasra (néha 10-12 méteresre) nő, de 1961-ben például a yunnani esőerdőben találtak egy 1700 éves, 32 méter magasra megnőtt vadteafát is! A könnyebb szüretelhetőség érdekében azonban a teaültetvényeken nem hagyják kibontakozni a fa törzsét. 1-1,5 méteresre metszik vissza a fácskákat. Hároméves korában szüretelik először a leveleit, a legjobb minőségű árut 7-8 éves koráig adja. Az ültetvényeken dugványról szaporított klónokat ültetnek. A teafácska hegyvidéki növény, szereti a tiszta, pormentes levegőt, a meleg és nedves éghajlatot.
 
A Camellia Sinensis levelei 4-9 cm nagyságúak, sötétzöldek, fényesek, vaskosak, durva erezetűek, bőrszerűen kemények. Belőlük készül a zöld tea, a fekete tea, az oolong tea, a fehér tea és a puerh tea.
 
Azt, hogy egy adott tea milyen néven kerül forgalomba, számos tényező befolyásolja: a levélnagyság, a levél vagy hajtás kora, a teakert fekvése, a sor fekvése a teakertben (másképp hívják a dombon fölfelé induló sorról szüretelt teát, mint a lefelé indulóról…), a cserje eredete (hogy mely cserjéről származott a dugvány), és még ki tudja, mi minden más…
 
A világ teatermelésének mindössze 2%-át teszik ki a kézzel, hagyományos módon szüretelt és feldolgozott egész tealevelek. A teaszüretre a reggeli órák a legalkalmasabbak, amikor még nem túl erős a napsugárzás. Az első szüret ideje most van: pontosabban március elején. Másodszor május-júniusban szüretelnek, a harmadik, őszi szüret pedig szeptembertől novemberig zajlik. A szüret során egymás után több szedő dolgozik: az első leszedi a csúcshajtásokat, a fácska tetején található legfelső leveleket. Ebből készül a legfinomabb tea. Eztuán jön a többi szedő, egyre lejjebb haladva a cserjén. 1 kg fekete tea előállításához 4,5 kg friss tealevelet szüretelnek le.
 
Az ortodox feldolgozási módszer szerint a leveleket először fonnyasztják, hervasztják, hogy veszítsenek víztartalmukból, és sodorhatóvá váljanak. Ehhez a leveleket 25-40 cm-es rétegben tálcákon terítik szét (nagyobb teagyárakban 2-3 tonna zöld levelet halmoznak 25-40 centiméteres rétegekbe). Így a lehető legnagyobb felületen érintkezik a tealevél a levegővel. Ventillátorokkal is segítik a szárítást. Alacsony páratartalmú helyiségben szobahőmérsékleten is végbemegy a fonnyadás.
 
Ezután sodorják, hengerelik a leveleket, hogy a levél sejtfalai felszakadjanak, a levél felületére kerüljenek a sejtnedvek anyagai, és a levegővel érintkezve megindulhassanak a fermentációhoz szükséges kémiai folyamatok. Ezt a műveletet kisüzemileg teasodró asztalokon végzik, nagyobb mennyiségben mángorlók segítségével.
 
Eztán következik az erjesztés (fermentálásnak hívják, bár valódi baktériumos erjedés nem történik, de a borászatból idetévedt szakkifejezés mégis rajtaragadt azon az oxidációs folyamaton, melynek során az aminosavak bomlásából illóanyagok keletkeznek). Szinte az összes aromaanyag mennyisége nő ezalatt, és új vegyületek is keletkeznek. Ezek némelyike előnyösen, másika károsan befolyásolja a tea minőségét. A dolog bonyolult kémiájától megkímélem az olvasókat… Legyen elég annyi, az összesodort leveleket néhány órára szétterítik. Üzemi körülmények között lyukacsos szalagon haladnak a levelek, melyen levegőt fúvatnak keresztül. A fermentálás akkor fejeződik be, amikor a tea rézvörösre színeződik. Minél alacsonyabb a fermentálás hőfoka, annál jobb lesz a tea minősége.
 
A folyamat befejező lépése a szárítás-hevítés, mely lezárja a fermentálást, megállítja az oxidációs folyamatot, és eltávolítja a levelekből a nedvesség nagy részét (60%-ról 4%-ra csökken a nedvességtartalom). Ezt 80-100°C-on érik el.
 
A gyengébb minőségű levelekkel nem bajlódnak ennyit… a nagyüzemi feldolgozás során az úgynevezett CTC módszerrel dolgozzák fel (Crush, Tear, Curl – azaz összezúz, szakít, csavar). Így készül a teafilterbe kerülő termék.
 
A fermentálódás foka szerint három nagy csoportba osztjuk a teákat.
 
A zöld teákat alig fermentálják (vagy egyáltalán nem). Kínában a sodrás és pörkölés kétszer ismételt folyamata után használják fel a zöldtea-leveleket. Japánban 15-20 másodperces gőzöléssel kezelik, majd lehűtik, és újra felmelegítik – ezután sodorják. Sodrás után megismétlik az egészet. A második sodrás után szárítják. Ezen eljárások során a tealevelek megtartják zöld színüket, csersavtartalmukat, de nem bontakoznak ki benne mindazok az aromaanyagok, melyek a fermentálás során képződhetnének.
 
Az oolong (kínaiasan ejtsd: vulung) tea oxidációval készül, de az oxidálódás folyamatát félúton leállítják! Így alakul ki az az ízhatás, mely egyszerre rendelkezik a zöld tea tiszta virágillatával, és a fekete tea vaskos ízével.
 
Az a tea, amit mi fekete tea néven ismerünk (Kínában vörös teának hívják), a fent ismertetett teljes feldolgozási soron végigmegy.
 
Negyedikként ismert még a fehér tea, mely gyengén fermentált, és a teacserje legértékesebb, már-már fehér színű leveleiből készül.
 
A puerh tea pedig igazi különlegesség: míg a többi teát szedésének és feldolgozásának évében el is fogyasztjuk, a puerh teát akár 50 évig is érlelik! Ez alatt erős, jellegzetes ízt kap, melyet a leveleken (vagy a préselt teakockákon) kialakuló penészréteg okoz. Nagyon hosszú áztatás után fogyasztható, Tibetben egy egész éjjelen ázik, mielőtt megisszák. Gyógyító erejűnek tartják. 
 
A kínaiak egészen költői nevekkel illetik a teafajtákat, léteznek zöld teák, melyeknek neve így fordítható: „Sárkány-kút”, „Fehér felhő”, „Kincs felhő”, „Apró szemöldök”… A fekete teák ettől eltérően a termőhelyük után kapták neveiket: „szecsuáni vörös”, „fucsieni vörös”, „jünnani vörös”. A fehér teák közül a legpoétikusabb névnek én az „Ezüst tű” nevűt érzem, ez a világ legkeresettebb fehér teája. De szépen cseng a „fehér peónia” és a „nemes szépség” neve is. Ha nem bánjátok, nem írom le mindezt kínaiul… de még a kínai leginkább elterjed latin betűs átírásával, a pinyinnel sem…
 
Legközelebb a különféle ízű teafajtákról írok majd, és a tea helyes elkészítéséről.
 
Szeretettel:
 
Nóra

2 komment

Címkék: tea gasztronómia kultúrtörténet zöldtea oolong puerh

A bejegyzés trackback címe:

https://kerjtanacsot.blog.hu/api/trackback/id/tr21843880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turoskardinalis 2010.03.18. 09:25:25

Köszi Nóra, izgatottan várjuk a folytatást!

Ezt Nóra mondja: 2010.03.18. 10:09:15

@turoskardinalis: Szívesen! Hogy fokozzam az izgalmakat :-), közben írok másról is, a teát majd csak azután folytatom.
süti beállítások módosítása