Az ünnep után marad sonka és tojás, amit valahogy fel kell dolgozni. Összegyűjtöttem néhány ötletet, hogy mi is készülhet a maradékból.
Először is a legkönnyebben elkészíthető vacsora a sonkás melegszendvics. Kenyérszeleteket megvajazunk, ráteszünk egy szelet sonkát minden szeletre -csak ne legyen nagyon vastag a sonka-, és a végén megszórjuk egy kis reszelt sajttal. Sütőben ráolvasztjuk a sajtot a kenyérre, és készen is van a vacsora.
Aztán ott van a rakott krumpli, ami egy állandó húsvét utáni fogás. Csak krumplit kell főzni és karikázni, és a szintén felkarikázott főtt tojással, meg a kockára vágott sonkával, a tetejét leöntve tejföllel, 15 perc alatt készre süthető. A végeredmény egy remek tepsis étel lesz.
Aki nem kedveli a krumplit, vagy éppen nincs kedve hozzá, annak ajánlom a tésztát. Itt aztán tényleg több lehetőség is van a sonka felhasználására.
Egy nagyon egyszerű, de nagyon finom recept:
Sonkás kocka
Hozzávalók:
20 dkg fõtt sonka, 3 dl tejföl, 1 evőkanál zsír vagy vaj, kevés zsemlemorzsa, fél kg csuszatészta, 1/2 kávéskanál bors.
A sonkát kockákra kell vágni, és összekeverni a fõtt csuszatésztával, a borssal és a tejföllel. Egy tepsit ki kell zsírozni vagy vajazni, meghinteni zsemlemorzsával, majd beleönteni a sonkás keveréket. Forró sütõben kb. 20 percig kell sütni.
Nagyon szeretem a Carbonara tésztát, annak mintájára bacon szalonna helyett használhatunk sonkát.
Megfőzöm a fél kg spagetti tésztát, de tulajdonképpen mindenféle tésztával (pl. tagliatelle, nekem ez a kedvencem) finom. 20 dkg főtt sonkát felkockázok apróra és pici olajon megsütöm. Ha sok zsír fő ki, le kell belőle önteni! Hozzáadok a sonkához 2-3 dl főzőtejszínt és 10 dkg reszelt parmezán sajtot, de lehet másféle reszelt sajt is. Összefőzöm ezt egy szósszá. Ráöntöm a tésztára és tálalom, minden adagra kerül még egy kis reszelt sajt díszítésnek.
Ha a főtt tojást és a sonkát egyszerre szeretnénk hasznosítani, akkor ehhez megfelelő recept a töltött tojás!
Így készül a sonkás töltött tojás:
Kell hozzá:
5 kemény tojás (ha több tojást készítünk, akkor az adagokat mindenből arányosan növeljük), 5 dkg vagdalt fõtt sonka, apróra vágott zöldpetrezselyem, csipetnyi só és bors, 1 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál ketchup, 2 kávéskanál szobahőmérsékletû vaj, vagy margarin.
A tojásokat kettévágom, a sárgáját kiveszem és összekeverem a többi hozzávalóval. A masszát visszatöltöm a fél tojásokba és valami zöldséggel (paradicsom, paprika, uborka, retek) díszítem.
Én a kockára vágott és olajon megsütött sonkát főzelékekhez is tálalom.
Tegnap vacsorára pároltam rizst, amit kurkumával ízesítettem, szép sárga lett. Megfőztem egy fej karfiolt sós vízben, amit a gyerekeimnek apróra vágtam és a rizzsel kicsit összekevertem. A felnőtteknek természetesen „rózsákban” tálaltam. A tányérra kitettem a rizses karfiolt és megszórtam sonkakockával, majd egy kanál tejföllel díszítettem. Mindenkinek nagyon ízlett. Ugyanez más –párolható- zöldséggel is elkészíthető.
Jó étvágyat kívánok!
Zsófi