Egyik kedvenc zöldségem a zöldborsó, gyorsan és változatosan lehet beépíteni az étrendünkbe. Ráadásul nagyon egészséges is: kalóriatartalma a burgonyáéval azonos – 10 dkg-ban 88 Kcal -, de fehérjetartalma háromszorosa a burgonyának: 5-7 g található benne. Értékes tápanyagai között megtalálható a karotin, a B1- és B2-vitamin, és a C-vitamin. Foszfor, kálium, vas, cink tartalma is említésre méltó.
Ráadásul – ezt vajon hányan tudják? – hazánk zöldborsó-nagyhatalom! A megtermelt zöldborsó nagy része mélyfagyasztva kerül a boltokba.
Most azonban a friss, zsenge zöldborsóból csemegézhetünk, ami számomra a legjobb nyersen, közvetlenül a fejtés után elfogyasztva. A gyerekeim is imádják fejteni, és befalni, mielőtt még megfőzhetném…
Ha mégis eljut a fazékig, akkor először mindig zsenge zöldborsó levest készítek belőle, így:
Hozzávalók:
Zöldborsó – amennyi belefér a pénztárcánkba… azaz ha meg bírjuk fizetni, akkor vegyünk kb. fél kilót, hogy kifejtve legalább 30 dkg maradjon,
3 szál közepes sárgarépa,
1 szál petrezselyemgyökér,
1 karalábé,
1 fej hagyma,
1 csokor petrezselyem,
2-3 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál őrölt, édes pirospaprika,
2-3 evőkanál liszt, lehetőleg teljes kiőrlésű,
só,
ha betétnek nokedlit is szaggatunk bele, akkor 1 tojás,
+ annyi liszt, amennyit a nokedli felvesz.
Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, a répát felkarikázzuk, a fehérrépát kb. 5 centis csíkokra vágjuk (mert nálunk senki nem szereti megenni, így nagyobb darabokban könnyebb kihalászni a tányérból…). A megpucolt karalábét falatnyi kockákra daraboljuk. A fazék aljára öntjük az olívaolajat, felforrósítjuk, és beletesszük a hagymakockákat – üvegesre pirítjuk. Ezután jöhet bele a répa, gyökér, karalábé. Állandó kevergetés mellett pároljuk őket a hagymás olajban. Ekkor hozzáöntjük a zöldborsót, és ezzel is összepároljuk pár percig, folytonos kavargatás közben, hogy le ne kapjon. Meghintjük a pirospaprikával, rászitáljuk a lisztet, majd felöntjük kevés vízzel, és felrottyantjuk. Megsózzuk, végül annyi vizet öntünk rá, hogy jó, bő levű levesünk legyen. Addig főzzük, míg minden zöldség meg nem puhult benne. Ekkor megszórjuk az egészen apróra vagdalt, friss zöld petrezselyemlevéllel (ha csak szárított van otthon, akkor inkább hagyjuk ki!), és beleszaggatjuk a nokedlit. Aki nem szereti a levesben úszkáló petrezselyemzöld-levélkéket, az keverje bele a nokedli tésztájába, úgy is nagyon finom!
Ha valami különlegeset tennétek az asztalra, akkor készítsetek mentás zöldborsópürét! Nagyon egyszerű, és az angoloknál például alap-étel! A sült húsok mellé adják köretnek, próbálkozzunk meg vele mi is.
Hozzávalók: fél kg zöldborsó,
1 közepes méretű krumpli,
legalább 6-8 levél friss menta, de lehet még ennél is több, ízlés szerint,
fél pohár tejszín vagy még kevesebb tej,
só, bors,
1 púpozott evőkanál vaj.
Elkészítése: A zöldborsót sós vízben puhára főzzük. A krumplit héjastul főzzük meg sós vízben, ezután megpucoljuk, és összetörjük. Összeturmixoljuk a főtt zöldborsóval, tejszínnel (vagy tejjel), megborsozzuk. Ha túl ragacsosnak, sűrűnek érezzük, kevés vízzel vagy tejjel lágyíthatjuk.
Végül - amikor még meleg – belekeverjük a hideg vajat, ettől fényesebb és krémesebb lesz.
Nagyon finom köret sült csirke mellé is, de bármilyen sült húst különlegessé tesz – még az angolok báránysültjét is…
Ha gyorsabb, hétköznapi ételre vágyunk, készítsünk a zsenge zöldborsóval tésztát.
A zöldborsós-sonkás tészta hozzávalói:
20 dkg zöldborsó,
15 dkg főtt sonka,
2-3 evőkanál olívaolaj,
4-5 gerezd fokhagyma megpucolva, apró darabokra vágva,
2 dl főzőtejszín,
só, bors, 1 evőkanál oreganó,
személyenként 15 dkg olasz száraztészta, ajánlott forma ehhez a recepthez a fussilli.
Elkészítése: Az olívaolajon megpároljuk a fokhagymát, közékeverjük a kis kockákra vágott sonkát, megpirítjuk. Ekkor belekeverjük a zöldborsót, és nagyon kevés vízzel puhára pároljuk. Borssal, oreganóval fűszerezzük. Amikor a borsó már puha, felöntjük a főzőtejszínnel, és azzal is átforraljuk.
Ezalatt a tészta főzővize felfő. A forrásban levő sós vízben az előírt ideig főzzük a tésztát (általában 6-8 perc), leszűrjük, és egy evőkanál szűz olívaolajjal átkeverjük, hogy ne ragadjanak össze a tésztadarabok. Tálalás előtt ráönjük a ragut, és alaposan összekeverjük. Tányérra halmozzuk.
Jó étvágyat a friss zöldborsóhoz!
Nóra