„Mama! Azt találtam ki, hogy mostantól minden szerdán ez legyen a vacsora, és majd amikor én felnövök, én is ezt főzöm szerdánként a gyerekeimnek, és akkor ez egy családi hagyomány lesz!”
A fiamra jellemző ez a fajta világmegváltó gondolkodásmód – ő mindent történelmi távlatokba helyez, és nem tudja egyszerűen csak azt mondani, hogy „hű, de finomat főztél!”, neki egyből évtizedekre előre kell tekintenie, és megalapoznia a családi hagyományt! Tegyük hozzá: először főztem ezt az ételt, ha úgy tetszik, én találtam ki, és rögtön elsőre learattam vele a hatalmas babért!
Biztosan kifúrja az oldalatokat a kíváncsiság, hogy mi lehet ez a csoda-ételköltemény… Na, lehet, hogy csalódottak lesztek, annyira egyszerű!
Íme, a recept.
Hozzávalók: 25 dkg színes fusilli-tészta,
50 dkg darált sertéshús,
1 nagy vagy két kis fej hagyma,
egy púpozott evőkanál őrölt pirospaprika,
20-25 dkg fagyasztott, színes vegyeszöldség – pl. mexikói keverék néven árult – az enyémben ezek a zöldségek voltak: zöldborsó, répa, kukorica, zöldbab, piros színű kaliforniai paprika,
3 dl tejföl, 2 tojás,
olívaolaj, só, bors.
Elkészítése: A hagymát megpucoljuk, kockára vágjuk, olívaolajon üvegesre pirítjuk. Az őrölt pirospaprikát és a darált húst rátéve pörköltöt főzünk belőle, meg is sózzuk. Mialatt fő, a tésztát forrásban levő sós vízbe tesszük, és félig megfőzzük – nem kell egészen puhára főzni, mert a sütőben is magába szívja majd a pörköltlevet, és nem jó, ha túlságosan elázik.
Ha a darálthús-pörkölt már jóízű és átfőtt, hozzátesszük a fagyasztott zöldségkeveréket. Kb. tíz perc alatt összefő a ragu. Ha szükséges, még után-sózzuk.Ezután egy mély jénai tálba öntjük a félig főtt színes tészta felét, rá a zöldséges-húsos ragut, majd arra a tészta második felét. Összeturmixoljuk a tojásokat a tejföllel, ráöntjük a tetjére, és 190 fokos sütőben addig sütjük, míg a tetjén a tojásos tejföl pirulni nem kezd.
Ennyi a nagy „családi hagyomány”… A neve mondjuk tésztarakottas, vagy színes tészta színes zöldségekkel csőben sütve – vagy ilyesmi…
A titka valószínűleg annyi, hogy nagyon étvágygerjesztően hat a tányéron a sokféle színű zöldségek és tészták egyvelege. Megtetézhetjük még egy kanál friss tejföllel tálaláskor. S mivel a családom tészta-tejföl-és pörköltmániás, náluk ez már elég is a sikerhez! Mellesleg a zöldséget is beléjük tudjuk így csempészni… ez sem utolsó szempont!
Majd meglátom, szerdán lesz-e kedvem újra előállítani… Persze a szép hagyományokat nem szabad megtörni!
Hétvégére nektek is jó főzőcskézést, jó étvágyat kívánok!
Nóra