Közeleg a tavasz, mert több jel is erre utal. Sajnos nem az időjárás, de azt február másodikán azonnal tudtuk, hogy hosszú lesz még a tél, mert nagyon sütött a nap, és már a népi meteorológia is megmondta: ha fénylik gyertyaszentelő, az íziket vedd elő!
Mégis közeleg a tavasz, erre utal a tavaszi megújulás jegyében íródott tisztító-, és fogyókúra cikkek tömege az interneten. Ma olvastam egy érdekes cikket, amiből megint megbizonyosodhattam arról, hogy a fejlett világnak mennyire nagy problémája az érzelmi evés, amit a stressz, az öröm, a bánat, a magányérzés, vagyis a hangulataink változása és ingadozása táplál.
Erről írt nemrég könyvet az egyik legfelkapottabb amerikai dietetikus, Heather Bauer. A New York-i szakember 2001-ben alapította meg étkezési tanácsadó cégét, amelynek a jelmondata ez: "Nem halat adunk, hanem megtanítunk halászni!". Ez annyit jelent fogyókúra-nyelvre lefordítva, hogy nem napi étkezési terveket adnak a fogyni vágyók kezébe, hanem megtanítják őket szembenézni életvitelük "sötét árnyaival".
A szakember szerint nem működhet hosszú távon egy olyan diéta, amelyik szembe megy az ember
életstílusával és táplálkozási szokásaival, és ez a lényege a dolognak. Legelső könyve "Wall Street Diet" címmel jelent meg, amelyben a szerző figyelembe vette az elfoglalt menedzserek életét, és így adott tanácsokat étkezési szokásaik egészségesebbé tételére. A könyv hatalmas siker lett.
Most megjelent könyvében (A kenyér a bűnös) az érzelmi evés ellen több hasznos tanácsot is ad. Először is vezetni kell egy naplót, amibe leírja az ember, hogy mikor mit evett, és mellé pár szóban, hogy milyen volt a hangulata. Éhes volt-e, vagy csupán nassolt egy kicsit, mert felidegesítette a kollégája, a szomszéd, vagy örült valaminek, esetleg nagyon egyedül érezte magát.
A napló vezetése közben szembesül vele az ember, hogy mikor miért eszik. Egy idő után fogja tudni, hogy megint érzelemből evett valamit, és erre nem is volt szüksége. Ilyenkor két dolgot tehet az ember, nagyon egyszerű a megoldás, mondja a szakember: vagy nem eszünk, vagy egy egészséges dolgot eszünk, mint egy alma, egy joghurt, vagy bármi, aminek nem nagy a kalóriaértéke.
A másik nagyon hasznos ötlet, hogy az önbecsülést és az önbizalmat kell növelni. Ha jobban érezzük magunkat, akkor már könnyebben tudunk ellenállni a nassolnivalóknak is. Ebben segít, ha elkezdünk valami hobbit - írja az amerikai dietetikus -, új dolgokat tanulunk, vagy egyszerűen csak célokat tűzünk magunk elé, amelyeket meg is valósítunk.
Ezek a célok lehetnek olyan egyszerűek, amelyek például hamar kipipálhatóak, de sokkal jobban érezzük magunkat, ha elvégezzük a feladatot, és közben nem koncentrálunk az evésre sem: "Ha hazaérek, kitakarítom a cipős szekrényt, és rendet rakok a fiókban.".
Kívánok mindenkinek jókedvű tavaszi nagytakarítást! Magunkban és magunk körül is, ahogy a dietetikus tanácsolja.
Zsófi