Így, tél vége felé, tavasz elején még mindig nincs frissen termő gyümölcsünk – hagyományosan ilyenkor eszünk sok déligyümölcsöt.
A fiam banánrajongó, ezt a süteményreceptet neki találtam! Gyümölcsöt ugyanis nem csak nyersen, frissen fogyaszthatunk, hanem főzhetünk-süthetünk is vele – a banán például jó lúgosító hatású élelmiszer, tehát ajánlott minden formában a fogyasztása!
A banánkenyér hozzávalói:
1/2 csésze puha vaj,
1 csésze nádcukor
2 nagy tojás,
3 érett banán,
¾ csésze dió, vagy ínyenceknek pekándió, gorombára vágva
2 csésze liszt,
fél zacskó sütőpor,
1/2 kávéskanál őrölt fűszer – például kardamom, fahéj, fél vaníliarúd kikapart belseje illik bele,
1 csipet só.
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. Bőségesen kivajazunk egy püspökkenyér-formát, kibéleljük sütőpapírral is. Egy nagy tálban habosra keverjük a cukrot a vajjal, fokozatosan hozzáadjuk a felvert tojást, erősen keverve. Ha úgy látjuk, hogy ettől kicsit túrosodni kezd, kevés liszttel keverve stabilizáljuk a masszánkat.
A banánokat meghámozzuk, villával szétnyomkodjuk, és belekeverjük a masszába. Belehintjük a diót. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a fűszerekkel, sütőporral. Beleforgatjuk a banános masszába, és az egészet a sütőformába töltjük. Egy-másfél órán át sütjük, hegyes késsel vagy hústűvel a közepébe szúrva próbálgatjuk, hogy megsült-e már. Ha a kés (tű) még ragacsos, amikor kihúzzuk belőle, a tésztánk közepe még nyers, tehát süssük még!
Amikor elkészült, 10 percig hagyjuk kihűlni a formában, majd borítsuk rácsra, emeljük le a formát és vegyük le a sütőpapírt róla. Szeletelve fogyasszuk, mint a szögletesre sütött kenyereket.
Dió helyett étcsokoládé darabokat is forgathatunk a tésztájába, úgy is nagyon finom.
Teasüteménynek, reggelire, vagy akár iskolába elvinni is nagyon jó! Vajjal vagy lekvárral megkenve, de a diós változatot akár még sajtkrémmel is ehetjük.
Jó étvágyat!
Nóra