A francia konyhaművészet magas színvonala közismert - azt is rég tudjuk, hogy milyen hihetetlen remekműveket alkotnak a híres francia cukrászok.
De hogy az átlagos, minden sarkon megtalálható francia pékségek és cukrászdák - tehát nem a csúcsgasztronómia nagymesterei, hanem a névtelen kis cukrászok - milyen költeményeket kínálnak kirakataikban - az nem ennyire köztudott.
Süteményeik talán nem fényévekkel finomabbak a magyar édességeknél - nekünk sincs szégyenkezni valónk, a magyar cukrászdák kínálata nagyon finom. De esztétikailag bizony leírhatatlan a különbség! A francia sütemények nagy része műalkotás, aprólékos, igényes munka. Lássunk néhány fotót, hogy megértsük: mit érdemes tanulnia tőlük a magyaroknak:
Ez pedig itt már az emlegetett csúcsgasztronómia, az 1862 óta üzemelő Ladurée cukrászda egyik kreációja, a valódi rózsaszirommal díszített Ispahan:
Minden málnaszem hibátlan, tökéletes - látványra és ízre egyaránt! Remélem, mielőbb sikerül nálunk is felzárkóznia a cukrászoknak ehhez a színvonalhoz, és egyre többen törekszenek majd szép süteményeket készíteni, amellett, hogy finomakat készítenek!
Nóra