Egy nagyon egyszerű és látványos ötletet kaptam a facebookon, meg is valósítottam azonnal - a családom legnagyobb örömére.
Vannak a családnak egyszerű, kedvenc ételei, amiket szinte bármikor szívesen megesznek, de mégis jobban örülnek, ha viszek bele valami kis újítást, izgalmasabbá teszem valahogyan a megszokott ízeket. Ez történt a "mezei" melegszendviccsel - sündisznóra? sült szalonnára? - nem is tudom, mire hasonlító formát adtam neki, és ettől ujjongás fogadta, amikor feltálaltam.
Az ötlet lényege: nem felszeletelve készítem a melegszendvicset, hanem egyben, a cipót sütöm meg. De előbb beirdalom kockákra, és a vágások mentén megtöltöm - azaz beletömködök ezt-azt, amitől jó íze lesz.
Én kerek cipót vettem, de a tégla alakú is nagyon jól néz ki. A vágásokat sűrű recés, fűrész-szerű késsel ejtettem. Nem volt nagyon könnyű, de ha a kenyér jó minőségű, nem esik szét a fűrészelgetés közben. Egészen a kenyér alsó héjáig bevágtam, ahol tudtam, körülbelül úgy, mint amikor szalonnát irdalunk be sütés előtt.
Ezután először vaj-szeletkéket csúsztattam a résekbe, jó mélyre, azután keskeny csíkokra vágott sonkát, sajtot - méghozzá nem is egyféle sajtot, hanem mindenfélét, ami éppen a hűtőben akadt.
A mozzarella mellé apróra tépett friss bazsalikomleveket dugtam a vágásokba, a camembert mellé egy-egy darabka diót és vékonyra szelt körtét. A trappista mellé snidling került.
Akkor lesz finom, ha nem maradnak ki sorok - keresztbe-kasul a lehető legtöbb tölteléket csúsztassunk a bevagdosott kenyérbe, az alsó héjig, ha lehet.
Ekkor az előmelegített, forró, alul-felül grillezőre állított sütőbe toltam, amíg jól bele nem olvadt minden töltelék. Mikor már majdnem készen volt, és pirulni kezdett a teteje, hideg vajjal megkentem a cipó külsejét - ettől kifényesedett. Aki akar, még reszelhet a tetejére is sajtot, hinthet rá friss zöldfűszert. De anélkül is tökéletes látványt nyújtott a cipóm!
Az asztal közepére tálaltam, mindenki maga tépegethetett belőle egy-egy kockányi falatot, a beleolvadt sajttal-zöldfűszerrel. Egy kistálkában snidlinggel (vagy más zöldfűszerrel) kikevert tejfölt vagy joghurtot is adjunk mindenkinek - ebbe mártogathatják a szendvicsfalatokat.
Jó étvágyat a töltött melegszendvics-cipóhoz!
Nóra