Zsófi már írt a farsangi népszokásokról, és a fánkot is említette, mint a farsang jellegzetes ételét. Én úgy látom, hogy a fánksütés még a gyakorlott háziasszonyok fejében is valami elrettentően bonyolult műveletként él – pedig nem az!
Különösen, ha a háztartásban megtalálható kenyérsütő-gép (ma már Magyarországon is nagyon elterjedt), ami megkönnyíti a dagasztást.
Leírom nektek a klasszikus, Horváth Ilona-féle szakácskönyv szalagos fánk-receptjét, és azt is elmondom, hogy lehet tovább könnyíteni a műveleten a gépi dagasztás segítségével.
Hozzávalók: fél kg finomliszt,
2 dkg élesztő,
5 dkg porcukor,
5 dkg vaj,
2 tojássárgája,
1 pohárka rum,
késhegynyi só,
kb. fél liter tej,
a sütéshez olaj,
tálaláshoz sárgabarack lekvár.
Elkészítése: A lisztet langyosítsuk meg, és egyenletes meleg helyiségben, langyosított gyúródeszkán dolgozzunk… Készítsünk kovászt 3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel. A többi porcukorral keverjük fel a tojássárgákat, adjuk az érett kovászhoz. Langyosítsuk meg a vajat, és keverjük a masszánkhoz, a liszttel együtt (amit mindig szitáljunk át, nem csak az esetlegesen belekerült szennyeződés miatt, hanem mert a szitálással fellazítjuk a lisztet), és annyi langyos tejjel, amennyiben a sót feloldottuk. Lágy tésztát kapunk. Fakanállal 20 percig verjük, keverjük, dagasztjuk.
Ha van kenyérsütőnk, akkor mindezeket a műveleteket megspórolhatjuk! A legegyszerűbb minden összetevőt beletenni a sütőgépbe, és tésztakeverő programra állítva összekevertetni, megdagasztatni a géppel! Tökéletes lesz! Esetleg aggályosabbak a kovászt elkészíthetik külön, és a gépbe a már érett kovászt öntsék a többi összetevőhoz.
Amikor már jó a tészta, langyos helyen letakarva másfélszeresére kelesztjük, utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kézzel ujjnyi vastagra kinyomkodjuk. Vizespohárral vagy kb. ugyanakkora pogácsaszaggatóval (fánkszúróval…) kiszaggatjuk, és még fél órán át kiszaggatva is kelesztjük, szintén langyos körümények közt. De vigyázzunk, hogy túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos!
Az olaj hőfokát próbasütéssel teszteljük: ha túl forró, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje megnőni, és nem lesz szalagos. (A szalag az oldalán körbehúzódó világosabb csík!) A megfelelő hőfok tehát a középforró... Sütéskor a megkelt fánk felső része kerüljön alulra. Egyszerre csak annyit süssünk, hogy maradjon helye növekedni, ne érjen össze soha! A sütés kezdetén fedjük be az edényt, de miután átfordítottuk, fedő nélkül süssük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki papírtörlőre, még forrón hintsük meg vaníliás porcukorra, ha úgy szeretjük. Mi anélkül esszük, csak egy jó nagy adag sárgabaracklekvárral!
A leírt mennyiség, a szaggató méretétől függően, kb. 25-30 darabhoz elég. A nagyobbik, elég soványka fiam egy hete 12 darabot evett meg belőle, amikor a nagyi fánkkal kedveskedett neki!
A siker nálatok is garantált!