Találtam egy idézetet Rejtő Jenő „A három testőr Afrikában” című regényéből, amely így hangzik:
„Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban.”
Ez az a bizonyos orosz hússaláta, amelyről már korábban írtam, és amelynek a története is nagyon érdekes: Az oroszok alapsalátája a "stolicsnii" , azaz "fővárosi" nevet kapta. 1860-ban Moszkva egyik leghíresebb éttermének, az "Hermitage"-nak francia mesterszakácsa, Lucien Olivier alkotta meg és az ő nevét viselte műve, bár ezt sokan nem is tudják, hogy a legtipikusabb és legismertebb orosz saláta "atyja" egy francia volt...Mint minden közkedvelt dolgot általában, ezt is próbálták leutánozni a rivális éttermek, mert nagyon hamar népszerűvé és keresetté vált ez a saláta. Így több variációja is keletkezett és megmaradt, de egyik sem volt az igazi. Mígnem Olivier egyik orosz segédszakácsa, Ivan Ivanov egy este megleste, hogy a mester kimegy a titkos műhelyéből, amikor éppen a saláta öntetét állította össze, és ekkor az orosz kolléga beosonva lejegyezte a felhasznált alapanyagokat. Ahogy ez már lenni szokott, a megszerzett titokkal rögtön beállt egy másik étterembe főnöknek, ekkor kapta a saláta az új nevet és lett "fővárosi" és innentől kezdve már nem volt akadálya a diadalútjának...
Ez a saláta a legismertebb előétel az orosz vendéglők kínálatában és elmaradhatatlan része a családi ünnepeknek is!
Mivel egyszerű és hamar elkészíthető ételről van szó, könnyen kipróbálhatja bárki, miért is annyira közkedvelt Oroszországban ez a saláta és miért lett híres külföldön is, annyira, hogy még Rejtő Jenőt is megihlette!
Íme a recept: a mennyiségeket természetesen tetszés szerint lehet változtatni, én soha nem mérek meg semmit, jó nagy tál legyen tele a salátával, ez a cél!
Hozzávalók:
-1 kg főtt, kiskockára vágott krumpli
-ízlés szerint 3-4 savanyú uborka kockában (az oroszok vizes uborkát tesznek bele, ami puhább)
-kb.30 dkg kockára vágott főtt sárgarépa és ugyanennyi főtt zöldborsó
-apróra vágott zöldhagyma, vagy kockára vágott vöröshagyma, ami éppen van otthon (célszerű megsózni, hogy ne legyen olyan erős az íze)
-sült vagy főtt csirkemell vagy pulykamell szintén kockára vágva (de lehet tulajdonképpen bármilyen sülthúst felhasználni, ami pl. megmaradt, én szárnyasokkal szeretem a legjobban!)
-3-4 kemény tojás negyedekben (a negyedekkel díszíthetjük, ha a kész salátából tornyot rakunk a tányérra és a torony oldalára állítjuk ezeket!)
és kockára vágva (ezt a salátához keverjük)
-1-2 felkockázott alma (lehet hámozva is, de szebb lesz tőle a saláta, ha nem hámozzuk!)
Az öntet alapja lehet csak majonéz, vagy majonéz egy kis tejföllel keverve, de én a majonézt kefírrel szoktam lazítani, „savanyítani”. Ebbe jöhet egy kis mustár, bors, cukor, ki hogy szereti az ízét! Annyi öntet kell, hogy ne legyen túl híg a saláta, de ne is maradjon száraz!
Ha mindent előkészítünk, onnantól kezdve már percek kérdése, hogy készen legyen a saláta. Egy nagy tálba beleöntjük az alapanyagokat óvatosan, hogy ne törjük össze, és minden kockában maradjon! Ettől lesz szép a saláta. Majd ráöntjük az öntetet és lassan megkeverjük. Egy-két órán át a hűtőben érleljük, majd tálaláskor díszíthetjük apróra vágott snidlinggel, apró friss retekkel és a negyedbe vágott tojással.
Jó étvágyat kívánok!
Zsófi