HTML

Kérj tanácsot

Barátnők vagyunk... Zsófi és Nóra. (25) 33 éve beszélgetünk. Egymással és rengeteg más barátunkkal is. Együtt és külön-külön. Ha kérdeznek, elmondjuk a véleményünket. Aki segítségre szorul, annak segítünk. Ha tanácsra van szükséged, neked is adunk. Hogy miről kérdezhetsz? BÁRMIRŐL. Beszélgessünk.

Friss topikok

Címkék

1848 as forradalom (1) 1956 (1) 1 1 5 éves a miskolci villamos (1) 2001 űrodüsszeia (1) 2011 (2) 2012 a sárkány éve (1) 2012 világvége (1) 2013 a kígyó éve (1) 20 gyerekes milliárdos (1) 50 éves James Bond (1) a. l. webber macskák (1) abaúj (2) activia vip program (1) adakozás (1) Adriano Celentano (1) advent (4) adventi ételek (2) afrika múzeum (1) agresszió (4) alain delon (1) alain ducasse (1) alcsúti arborétum (3) alibigyár (1) állattartás (2) almás kukoricasaláta (1) almás receptek (1) almás joghurtos édesség (1) álomépítők (1) amazonas (3) amerikai graffiti (1) andamán szigetek (1) angolkert (1) angol trónörökös (1) angyal (1) anna gavalda (2) anna örök (2) antonioni (1) anyák napja (3) anya lánya viszony (1) apa nélkül (1) április elseje (1) arlon (1) arnold schwarzenegger (1) arriba kakaó (2) árvíz (2) assam (1) átpozícionálás (1) audrey tautou (1) avasi fröccs (1) az unicum története (1) a nap éve (1) a nő (1) a nyúl éve (1) a pockok szerelmi élete (1) a sors iróniája (1) A szerelem hullámhosszán (1) a tigris éve (1) babona (3) babwestern (1) Bagdy Emőke (1) bagdy emőke (1) balaton (2) Balázs Fecó (1) Bálint - napi ajándékok (1) bálint nap (2) banánkenyér (1) banki jogtanácsos esete rudolf péterrel (1) bántalmazás (1) barabási albert lászló (1) barátok közt (1) barátság (6) barbara delinsky (1) barcelona (2) baricco (1) Bartos Erika (1) bastogne (1) Beata Bishop (1) befőzés (1) beiskolázás (1) bereményi géza (2) besenyő pista bácsi (1) beszélgetés (13) Bíborszél együttes (1) bikafuttatás (1) bikaviadal (2) bikicsunáj (1) biománia (1) blogunk második születésnapja (1) blue curacao likőr (1) blue monday (1) blue valentine (1) bocsánat (1) bodza (1) Bogányi Gergely (1) Bogyó és Babóca (1) böjt (3) böjte csaba (3) böjti ételek (1) böjti receptek (1) bókay jános író (1) boldogkőváralja (1) boldogság (1) bolida (1) bolognai egyetem (1) borsalino (1) bors máté (1) börtönbe zárt kamaszlányok (1) braindogs (1) bratyizás (1) brazília (2) brüsszel (1) Bubik István (1) budapest bár (2) bud spencer (2) buga doktor (1) bulgur (1) buli (1) busójárás (1) búza töret (1) café á la parisienne (1) café á la russe (1) cameron diaz (1) cappuccino (2) carlos ruiz zafón (1) carlo pedersoli (1) carpe diem (1) carrie fischer (1) casanova (1) catherine tate (1) che guevara (1) chris rea (1) Címkék (2) cinege (1) colin farrell (1) colin firth (1) columbia (1) corrida (1) criollo kakaó (2) család (27) Csányi Sándor (1) csányi sándor (1) cseh tamás (3) cseresznye (1) cseresznyevirágzás (1) cserhalmi (1) Cserháti Zsuzsa (1) csernus doki (3) csíkszentmihályi mihály (1) csík zenekar (1) csodálatos júlia (1) csokoládé (5) csokoládés mézeskalács (1) curacao kávé (1) curie (1) darjeeling (1) demis roussos (1) depresszió (4) Desperadó (1) dickens (1) diótörő (1) diploma előtt (1) divat (1) donizetti (1) downton abbey (1) dugovics titusz (1) dunakömlőd (1) dunszt (1) dustin hoffmann (1) echternacht (1) Edda (1) egészség (5) egészséges alvásmennyiség (1) egészséges desszertek (1) egészséges ételek (1) egészséges nassolnivalók (1) egészséges táplálkozás (5) égig érő fű (1) egyedül maradni gyerekekkel kommentben (1) egyedül maradni gyerekkel (1) egypercesek (2) egy óra múlva itt vagyok (1) eldorádó (1) életmód (1) élet értékei (1) eljegyzés (1) elkezdődött a Sárkány éve (1) elliot aronson (1) első magyar szakácskönyv (1) el nino jelenség (1) emésztési leukocitózis (1) énképzavar (1) Én a séf (1) eőry kató és ruttkai éva (1) Eötvös Gábor (1) eredet (1) erősítés (1) esélyegyenlőség (1) eskővők ideje (1) esküvő (1) ételfesték (1) eyjafjallajökull vulkán (2) fagylalt (2) falusi élet (1) fapados repülés (1) farsang (1) farsang farka (1) februári versek (1) feldmár andrás (1) Feleség kerestetik (1) felnőtté válás (4) félrelépés (3) fémhab (1) fenegyerek véleménye (1) Fenyő Miklós (1) férfiak (7) férfiak típusai (2) férfismink (1) férfi agy és női agy (2) férfi nő téma (1) feri atya (1) ferran adria (1) fesztiválok (2) fiatalok részegsége (1) filmek (18) filmes frizurák (1) filmzenék (1) film színház muzsika (1) fishing on orfű (1) foci (3) fogyasztói társadalom (3) fogyókúra (2) földes (2) földrengés (1) föld napja április 22 (1) forastero kakaó (1) forgács józsef (1) fortepan fotógyűjtemény (1) fotózás (4) főzőiskola (1) főzős műsorok (2) főzzünk (19) francia hallé (1) francia kávé (1) francia konyha (2) Frank Sinatra (1) frédi és béni (1) fröccs (1) fűszeres csokoládé (1) Gabriel García Márquez (1) gagarin (1) galette des rois a királyok lepénye (1) garcía márquez (3) gárdonyi géza (1) gárdos péter (1) garfield (1) gasztronómia (43) gazdagság (3) genetika (1) génmódosítás (1) Gianni Morandi (1) gibb fivérek (1) gluténmentes liszt (1) gluténmentes sütemény (1) godard (2) goldberger frederika (1) gömbakvárium (1) gönc (1) gondolkodó víz (1) gordon ramsey (1) grammy díj (1) gróf somssich pongrác (1) gundel palacsinta (1) gyász (2) gyereknevelés (12) gyerekvállalás (1) gyerek fejlesztése (1) gyermekvállalás (1) győzelem napja (1) hacser józsa (1) hagyományok (3) hajnali láz (1) halál (2) hálózatkutatás (1) hamvazószerda (1) hanna barbera (1) harcművészet nagymestere (1) haruki murakami (2) házasság (6) házasság előnyei férfiaknak (1) háztartás (1) ha elveszítjük a szüleinket (1) Heather Bauer (1) Hello (1) hellókarácsony (14) heston blumenthal (1) hogyan szólhatsz hozzá (1) holdfogyatkozás (1) holdviola (1) hölgyválasz (1) Hölgy hermelinnel (1) holiday film (1) hongkong (1) hopp ferenc múzeum (1) horoszkóp (10) hóvirág (3) hungária együttes (1) hűségteszt (1) húsvét (5) húsvéti cikkek (1) húsvéti maradékból készült ételek (1) húsvéti receptek (1) ian siegal (1) ida regénye (1) idei divatszín a smaragdzöld (1) Így szerettek ők (1) Illatszertár (1) intelligencia (1) interneten magányosan (1) internet világnapja (1) irodalom (11) iskola (7) iskolakezdés (1) ízek imák szerelmek (4) Jamie Oliver (1) jamie oliver (1) János - nap (1) János - névnap (1) jarabedepalo (1) játék (1) javier bardem (1) jázmintea (1) jean reno (1) jedlik ányos (1) jeff bridges (1) jeles napok (3) jeti (1) ji csing (1) joel robuchon (1) jóga (1) john brockman (2) john williams (1) jókainé laborfalvi róza (1) jókai mór (1) joseph barbera (1) Joshua Bell (1) jóskártya (1) jóslás (4) jótékonyság (3) jövő (7) jövőkutatás (2) józsef attila (2) józsef nádor (1) Jó estét nyár jó estét szerelem (1) juhász gyula (1) juliette binoche (1) julie és julia (1) jung (1) justin bieber (1) kacsakagyló (1) kaguárnő (1) kakaó (3) kálmán györgy (1) karácsony (12) karácsonyi ételek (1) karácsonyi versek (1) kate winslet (1) Katona Klári (2) kávé (3) kávéház (1) kávéivás és depresszió (1) Kazanlár Emil (1) kazuo ishiguro ne engedj el (1) kelet ázsia (2) kémek (1) ken follett (1) keresd a dolgok jó oldalát (1) kérész (1) kert (1) készülődés karácsonyra (1) kettős élet (1) két éves a blog (1) kézírás (1) kézműves csokoládékészítés (4) kígyó éve (1) kínaiak (2) kínai horoszkóp (2) kippkopp (1) királyi baba (1) kirándulás (1) kisgyermekes anyukák (2) kispál és a borz (5) kiss tibor (3) kisugárzás (1) Kocsis Tibor (1) kocsonyafesztivál (2) kókuszolaj (1) költészet (1) kolumbia (1) koncert (1) konkfliktuskezelés (1) konmari (1) konsírozás (1) könyv (5) könyvmegállók Óbudán (1) korai színes fotók (1) korda stúdió (1) korhelyleves (1) környezetvédelem (3) körte (1) krúdy (1) kultúrtörténet (43) kumich nánássy varjú (1) kurkuma (1) kurkumás receptek (1) kurkuma hatása (1) láng vince (1) latinovits (1) legjobb karácsonyi zenék (1) Leonardo Da Vinci (1) levendulafesztivál (1) lhasa de sela (1) libamájhabos eclair fánk (1) liber mortis (1) ligeti györgy (1) liichtmessdag (1) lipóti pékség (1) Liszt Ferenc (1) londoni olimpia (1) lopásért börtön (1) louis aragon (1) lucien olivier (1) lukács ernő (1) luxemburg (2) lux elvira (1) madáretető (1) magány (1) magázódás (1) magyar karácsonyi zene (1) magyar torta (1) május 8 (1) május 9 (1) május elseje (2) mama kedvence (1) mamika (1) márciusi horoszkóp 2012 ben (1) marék veronika (1) mária névnap (1) marilyn (1) mark gungor (1) mary shelley (1) mary wollstonecraft (1) masaru emoto (1) máthé erzsi (1) matta lóránt (1) matt damon (1) maugham (1) McCartney (1) medárd (1) média (5) megcsalás (3) Megint 17 (1) mellrák (1) méregtelenítés (1) mérleg jegy (1) mérő lászló (1) Meryem Uzerli (1) meryl streep (1) mese (1) mészáros márta (1) meteor (1) mézeskalács (1) mezőgazdaság (1) mgp (1) michelin csillag (1) miklósa erika (1) mikulás (2) milyen néven szólhatsz hozzá (1) mindennapi gondjaink (1) minden gyerek lakjon jól ! (1) miskolc (6) miskolci nemzeti színház (1) Miskolc dala (1) misztótfalusi szakácskönyve (1) mit egyen a gyerek (2) monroe (1) morricone (1) mosómedve (2) moszkva (1) moszkvai metró (1) moszkva nem hisz a könnyeknek (1) mrs . robinson (1) mucsi zoltán (1) müller péter (1) multilevel marketing (1) munkanélküliség (1) műveltség (1) nagyböjt (1) nagypéntek (2) nagy ervin (1) Nagy László (1) napja (1) napozz holddal (1) natalie portman (2) navigátor (1) negatív kalóriás növények (1) neil gaiman (1) neil somerville (1) Neoton (1) népességnövelés (1) népszokás (10) neumann jános (1) nick cave (1) nobel díj (1) női és férfi viselkedési formák (4) női szerepek (16) nők (20) nők a nőkért egyesület (1) nőnap (2) nőnap története (2) norah jones (1) nora ephron (2) norman rockwell (1) nouvelle vague (1) Nox (1) nyár (7) nyaralás (2) nyári szerelmek (1) nyári szünet (1) nyári tábor (1) nyári versek (1) nyelvtanulás (1) nyitott hazassag (1) ökölógiai lábnyom (1) oktatás (2) októberi horoszkóp (1) október 2 3 (1) október 6 (1) október hatodika a gyerekek szemszögéből (1) olaszok (2) olasz konyha (2) olcsó szállás külföldön (1) olimpia 2012 (1) olvasás (1) önállóság (1) önbizalom (3) önismeret (18) önmegvalósítás (6) oolong (1) opera (1) operabál (1) operafesztivál (1) ópiumháború (1) ördögkatlan fesztivál (2) örkény istván (2) örök nosztalgia (1) örök szerelem (2) oroszország (1) orosz fürdő (1) orosz hagyomány (1) orosz szilveszter (1) ortorexia (1) oscar díj (1) oscar díj 2011 (1) ősz (1) őszi sanzon (1) őszi versek (1) őszi téli receptek (1) ötlet (1) otthoncserés nyaralás (1) óvoda (1) paella (1) pakk (1) palmitinsav (1) palya bea (1) pál ferenc (1) pamplona (1) panna cotta (1) pantone (1) papp istván békefenntartó kiszabadulása (1) párkapcsolat (21) párkapcsolatokról kommentben (1) pasik (3) paul bocuse (1) pécs (2) pedagógusok (2) pedagógusok napja (1) pekoe (1) péntek 1 3 (1) percebes (1) pere noel (1) péter és pál napja (1) petőfi (1) philip k dick (1) piaf (1) piedone (2) pilates (1) pinkstinks (1) Piramis (1) Poligamy (1) politika (1) popper péter (1) porcelana kakaó (1) pozitív életszemlélet (3) programajánló (11) prokofjev (1) prokugyin gorszkij (1) prométheusz (1) psycho (1) pszichológia (2) puerh (1) pulp (1) pünkösd (1) puskin múzeum (1) quimby (5) quo vadis (1) ragaszkodom a szerelemhez (1) ranschburg (3) recept (39) receptek (1) regéc (1) régészet (1) regisztráció (1) reinkarnáció (1) reklám (1) reménytelen helyzetek (1) rendrakás (1) rené zellweger (1) retro konyha (1) Ridley Scott (1) rio (1) romhányi józsef (1) rózsaszín (1) Rózsa Sándor (1) rudolf péter (1) rudolf péter és a végtörlesztés (1) rukkola (1) rúna kövek (1) sajtos rudacska (1) sajtos rudacskák (1) santa claus (1) san fermin (1) sapienti sat (1) Sárkány éve (1) sárkány éve (1) sárkány gyerek (1) scherer péter (1) Schobert Norbi (1) séta (1) Shirley Temple (1) shodeinde dóra (1) Silvio Soldini (1) simon&garfunkel (1) skála ági (1) soerii&poolek (1) soha január (1) sorsügynökség (1) spagettiwestern (1) spanyolország (6) star wars (1) stressz (5) sugár márta (1) sütemények gyorsan (1) süteményreceptek (12) sütés (1) sütni jó (1) sütő enikő (1) szabó lőrinc (1) szabó magda (3) szabó magda abigél (1) szabó magda az ajtó (1) szájber gyerek (1) szakácskönyv (2) szakács gergő (1) szakítás (4) számítógép (1) szávai viktória (1) szegénység (1) székely ember (1) szentek (9) szent mihály útja (1) szent zita (1) szépművészeti múzeum (1) szépségápolás (1) szeptemberi horoszkóp (1) szeptemberi szonett (1) szerelem (6) Szerelem a hatodikon (1) szerelmi bájital (1) szerencse (1) szeretem a testem (1) szex (2) szexi tinilányok (1) Szigetvár (1) Szigetvári csodafény (1) szilveszter (1) színek (2) szingliség (1) színház (4) szódavíz (1) szombat esti láz (1) szovjetunió (1) szovjet film (1) Szulák Andrea (1) Szulejmán (1) Szulejmán TV - sorozat (1) születésnap (4) szuperhold (1) szűz jegy (1) S . Nagy István (1) tai chi (1) tanács (17) Tangó és tulipán (1) tarics sándor (1) tarot (1) tavaszi nagytakarítás (1) tavaszköszöntés (1) taylor lautner (1) tea (4) tegeződés (1) temperálás (1) térey jános (1) tervezett avulás (1) testvérek (1) the pogues (1) Tiszavasvári (1) tiszavirágzás (1) titanic (1) TNT (1) tolnay klári (2) tolsztoj (1) tom waits (4) tori amos (1) tóték (1) trendek (1) trinitario kakaó (2) trüffel receptje (1) tudós nők (2) túlevés (1) tündérboszorkány (2) tűzijáték (1) tv (1) Tyereskova (1) u2 (1) ufo (1) ugráló körmenet (1) ügynökölés (1) újrakezdés (3) új év (9) új gyógyító módszerek (1) új módszer fogyáshoz (1) umberto eco (1) unicum (1) ünnep (10) utazás (1) útmutató a blog használatához (5) vadászat (1) vagány nők klubja (1) válásról kommentben (1) választások (1) való világ (1) válsághelyzetek (16) vargas llosa (1) vásárlás (1) vastag testvérek (2) Vasvári Pál (1) vegetáriánus fogások (1) vekerdy (2) Vekerdy Tamás (1) vélemény (6) vénusz retrográdban (1) veszélyes gyerekjátékok (1) viccek a házasságról (1) vietnam (1) vietnami kávé (1) vihar (1) világnapok (2) világunk (55) virágok (1) Viramundo (1) visconti (1) viszockij (1) vitaminok (1) vitaminok őszre és télre (1) vivaldi (1) víz (1) vizinczey istvan erett asszonyok dicserete (2) vízkereszt (2) vízkereszt vagy amit akartok (1) vizsoly (1) vizvári mariska (2) vörös iszap (1) vuvuzela (1) weöres sándor (1) william godwin (1) x faktor 2011 (1) x faktor (4) zemplén (1) zene (16) zöldségek nyersen (1) zöldtea (2) zorán (1) Zsédenyi Adrienn (1) zserbó (1) zsófi bemutatkozik (1) zsúr (1) zumba (2) zwack család (1) rövid című színházi előadás (1) sonka (1)

Húsvéti népszokásaim

2010.03.31. 10:00 Kérj tanácsot

 

A Húsvét vallásos vonatkozásairól és a jól ismert népszokásokról mindenki sokat tud, így ma nem erről fogok írni. Inkább csak azt mesélem el nektek, mi hogyan őrizzük ezeket a szokásokat, és mit adok át belőlük a gyermekeimnek.
 
A gyerek az gyerek – hiába igyekszem a Húsvét komoly vonatkozásait, a Feltámadás csodáját megtanítani nekik, ha megkérdezem a fiaimtól, hogy miért fontos ünnep a Húsvét, azt felelik: mert jön a nyuszi, és kapunk sok csokit… Bízom benne, hogy később ez alakulni fog, de egyelőre tényleg e körül forog nekik az ünnep.
 
Nagyhéten tojást festünk, először kifújt tojást díszítünk temperával, vízfestékkel, filctollal. A nagymamájuk tojásfát állított a bejáratunk elé, barkaágat és rügyező-virágzó gyümölcsfaágat teszünk a vázákba. Egyre több külsőség emlékeztet az otthonunkban arra, hogy közeleg Húsvét.
 
Szombaton még több tojásfestés következik, ezúttal már ehető változatok készülnek. Először gyertyával mintát rajzolok a szépen megmosott, szárazra törölt tojásokra. Mindig festek vöröshagymával, céklalével is – ez az igazán egészséges, hagyományos festett tojás! A viasszal megrajzolt tojásokat ilyenkor beteszem egy kis lábasba hagymahéjjal vagy céklalével együtt, és keményre főzöm őket. A színes lében hagyom kihűlni őket. A minta megmarad, a tojáshéj többi felülete pedig barnás-vöröses, illetve halvány céklaszínű lesz. De tojásfestékkel is szoktam színes tojásokat készíteni. Ehhez előbb keményre főzöm a tojásokat, utána rajzolom fel a viasz-mintákat, és ezután mártom a vízben feloldott tojásfestékbe őket. Minden elkészült hímes tojást kevés zsírral áttörlök, így szép fényes lesz a felületük.
 
A mintáim változnak: néha gyerekeknek valót rajzolok, máskor hagyományos tojásfestő-motívumokat, de az idén láttam egy fotót csipkemintás tojásokról – most azt fogom megpróbálni. (Nagyon egyszerűnek tűnt a megrajzolása: a tojás derekán, körbe húzok egy vonalat, és arra kis, hurok-szerű félkörökből szaporítom a csipkemintát.) A minta akrilfilccel is megrajzolható, viasszal nehezebb dolgozni.
 
Ezzel el is készültek az ünnep legfőbb dekorációi.
 
Az otthoni húsvéti események közül nálunk kiemelkedik a tojáskeresés szokása, melyre vasárnap reggel kerül sor. A nyuszi sok-sok apró csokitojást, csokinyuszit, apró ajándékokat szór szét a lakásban és a kertben. Onnan lehet tudni, hogy már megérkezett, hogy mindig elperget pár fűszálat a lakásban… A gyerekek lázasan keresik az ajándékokat, degeszre eszik magukat csokival, és később csak finotorgnak a nagyszerű ünnepi reggeli fölött…
 
Lássuk az étkezéseket. Nagypénteken és szombaton böjtöset eszünk. (Holnap leírok nektek pár receptet ehhez.) Erről most csak annyit: a böjtös étel nem egyenlő a rossz étellel… Húsvét hétfőn persze már egészen más ízvilág kerül az ünnepi asztalra: sonkát mi is mindig főzünk persze. Pár éve már a hagyományos füstölésű parasztsonkát keressük (idén a biopiacon vettük meg). De kerül az asztalra „normál”, kötözött sonka is. A sonkafőzést több év kísérletezés után így alakítottuk: pénteken este hideg vízbe beáztatom – így nem lesz annyira sós. Szombaton lecserélem rajta a vizet, és nagyon lassan, ebben a hideg vízben teszem fel főni. Sok óra kell neki, hogy puhára főjön, megszurkálva ellenőrizhetjük, hogy jó-e már. Azt mondják, kilónként egy óra kell neki, hogy megpuhuljon. De nehogy túlfőzzük, mert akkor ízetlen lesz, és szétesik. A főzővízben hagyjuk kihűlni, ettől válik jól szeletelhetővé. A kötözött sonkáról is csak ilyenkor vegyük le a kötelet.
 
A sonkafőzővíz nagyon finom, soha ne öntsük ki – bablevesnek kitűnő alaplé, de ha nem akarjuk azonnal felhasználni, hűtőben vagy fagyasztóban eltehetjük. És tojást is főzhetünk benne, annak is finom ízt ad.
 
A két alapétel tehát, a sonka és a főtt tojás már megvan. Emellé mi mindig friss, reszelt tormát adunk vasárnap reggel. (Érdekes, most figyeltem csak meg, hogy míg a többi ünnepünkön mindig a főétel hordozza a hagyományt - pl. töltött káposzta, hal karácsonykor -, Húsvétkor leginkább a reggelinek kell a hagyományok szerint alakulnia.) Elengedhetetlen, hogy friss zöldségek is kerüljenek az asztalra: hónapos retek, zöldpaprika, paradicsom, zöldhagyma, snidling. A körözött juhtúró sem hiányzik nálunk soha. És idén készítek egy újdonságot is: hajszálvékonyra szeletelt prágai vagy pármai jellegű (nyersen megfüstölt) sonkát meg fogok tölteni vajkrémmel vagy krémsajttal kikevert tormával (kevéssel, hogy ne csípjen a gyerekeknek). Feltekerem sonkatekercs formájúra, és a két végébe reszelt sárgarépát nyomok.
 
Sütemény is készül persze. Én diós fonott kalácsot szoktam sütni (első hallásra furának tűnhet, de próbáljátok ki az édeskés kalácsot finom vajjal megkenve, főtt sonkával, tormával - mi a kalácsot ilyenkor kenyér helyett esszük!), a férjem pedig zserbót (méghozzá nagyon finomat).
 
Az idén meg fogom sütni azt a sárgarápás minitortát is, melynek a receptjét pár hónapja már leírtam itt nektek. Ez lesz idén az ünnepre feltálalt sós süteményem.
 
Ha a hagyományos sütiken túl szeretnétek valamit újítani ti is, édességnek ajánlok nektek egy egyszerű, de nagyon látványos különlegességet: süssetek répatortát. Holnap – a böjtös receptekkel együtt - felteszem nektek ide a répatorta receptemet is. És nehogy úgy képzeljétek a répatortát, amire „normális gyerek” csak fintorog: nagyon látványos és finom, az én gyerekeim nagyon szeretik.
 
Faluhelyen a Húsvét vasárnapi reggeli előtt szokás felhajtani egy kis házipálinkát – nos, én ezt az idén is mellőzni fogom, mert amikor pár éve egyszer engedtem rokonaim jószándékú unszolásának, és a férjem békési nagymamájának a pálinkájával ágyaztam meg a húsvéti reggelinek, sajnos a nap további részében használhatatlanná váltam… De aki bírja, az talán ezen az egy napon megteheti.
 
Ebédre, főételnek rozmaringos báránysültet illene adni, de én nem szeretem a bárányhúst. Így mindig változik, hogy milyen húst veszünk magunkhoz Húsvét vasárnap. Idén füstölt mangalicakolbásszal töltött mangalicacombon gondolkodom, petrezselymes krumplival. De az is lehet, hogy oldalast sütök.
 
A következő hagyomány-kör, amit mi soha nem hagyunk ki Húsvétkor, az a hétfő reggeli locsolkodás. A mai napig nagy nosztalgiával emlékszem vissza gyerekkorom Húsvét hétfőinek boldog izgalmára: vajon eljön-e meglocsolni az a fiú, aki a legfontosabb nekem? Szépen felöltözve, az erkélyen lestem az akkor még nagy számú, öltönyös locsolkodó fiúk jövés-menését… Már akkor sem szerettem a pénzért locsolkodó idegeneket. Már akkor is ciki volt a fiúknak locsolni menni, a lányoknak otthon várni őket, kölniegyvelegtől bűzlő hajjal – de már akkor is azt éreztem, hogy ez egy szép szokás, amit a modern idők új szelei ellenére is ápolni kell. Sok lány attól volt menő, hogy elmenekült otthonról ezen a délelőttön, rokonlátogatóba vagy kirándulni. Talán attól féltek, hogy ha senki nem jön el locsolni, akkor szégyenben maradnak, csalódottak lesznek… Én kamasz koromig mindig otthon maradtam, és nem is kellett csalatkoznom. Az a fiú, aki „a szerelmem” volt az általános iskolában elsőtől negyedikig, mindig eljött az apukájával együtt. Neki tartogattam a legnagyobb piros csokitojást!
 
Amikor pár éve sikerült újraegyesítenem a családom Amerikába szakadt ágát az itthon maradottakkal, igyekeztem a gyökereiket kereső, lelkes amerikás rokonoknak minden fontos, magyar népszokást megtanítani. A lelkesedésüket és elámulásukat látva tudatosult bennem, hogy semmi „ciki” nincs ezekben, egy kívülállónak ezek nagyon izgalmas, vidám és értékes tradíciók, nekünk pedig az a dolgunk, hogy megőrizzük és továbbadjuk őket. Mókás volt elképzelni az amerikai unokatesókat, amint leöntik édesanyjuk fejét az újonnan megtalált hagyományok értelmében…
 
Ma már a fiaim locsolkodnak. A férjem eleinte elvitte őket a környékbeli településeken lakó ismerős idős nénikhez is locsolkodni, szentelt sonkát enni. De „a nénik” sajnos tavaly már nem voltak elég jó egészségi állapotban ahhoz, hogy a hancúrozó locsolkodókat fogadni tudják, így maradnak az ovis barátnők és a család nőtagjai.
 
Nagyobbik fiam életének legnagyobb hódítása is a húsvéti locsolkodáshoz kapcsolódik: kiscsoportban már szeptemberben kiválasztotta magának a legnagyobb, legkomolyabb kislányt a csoportban, aki egy egész fejjel volt nagyobb az én csepp fiamnál… És beleszeretett. De úgy igazán. Sokat foglalkozott Terkával, aki eleinte kedves lekezeléssel fogadta a fiam nyüzsgését. Így teltek az ovis napok szeptembertől áprilisig – amikor is a fiam, elegáns kis öltönyébe öltözve be nem kopogtatott Terka ajtaján locsolkodni. És Terka szíve ettől megolvadt… beinvitálta a fiamat a babakonyhájába, és nekiálltak papás-mamást játszani – attól kezdve nem volt kérdés, hogy a kislány elfogadja az udvarlást! És a locsolkodás hagyományos, párválasztó értelme így mutatkozott meg a mi kis életünkben újra.
 
Idén a nagyfiam már nagyobb zsivány: hetek óta ígéri, hogy egy pohár hideg vízzel fog meglocsolni engem… De annyi baj legyen! Hátha sikerül kicsit késleltenie az elkerülhetetlen hervadozásomat… Hátha én is feltámadok tőle kicsit ezután a hosszú, hideg tél után!
 
Kellemes Húsvétot kívánok nektek.
 
Nóra

5 komment

Címkék: család húsvét recept népszokás kultúrtörténet

A bejegyzés trackback címe:

https://kerjtanacsot.blog.hu/api/trackback/id/tr41883339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turoskardinalis 2010.04.01. 07:04:40

Két dolgot szeretnék hozzáfűzni, először a tojásfestésről. Abban a kivételes helyzetben van részünk, hogy csíksomlyói látogatásaink során megismerkedtünk és összebarátkoztunk egy gyimesi csángó családdal, akikhez azóta is rendszeresen járunk. 2 évvel ezelőtt a Húsvétot ott töltöttük, és a nagypénteki tojásírást ill. festést testközelből láthattuk. Ők a viaszolós technikát alkalmazzák, speciális, tollszerű eszközzel ( kesica, gica) rajzolják meg a mintákat, majd utána teszik a piros festőlébe. Festés után letörlik a viaszt, és szép fényesre dörzsölik egy szalonnadarabkával. (Az általuk rajzolt minták egy részét tartalmazó füzetecskéket már nálunk is lehet kapni.)
A másik téma - álnevemhez híven- a túró. Mégpedig a sárga túró ( szirka), ami a görögkatolikusoknál nem hiányozhat a Feltámadási szertartás utáni életszentelésnél, a megszentelendő ételeket tartalmazó ún. pászkás kosárból.
Célszerű kettős falú tejforraló edényben elkészíteni, hogy ne égjen oda. Ahány dl tejből készítjük, annyi felvert tojást kell hozzáadni, és kis lángon addig keverni, amíg a savója ki nem válik, és átlátszó nem lesz. Sót és cukrot ízlés szerint teszünk hozzá, van , aki kifejezetten édesen ( akár mazsolával) fogyasztja, mások inkább sósan. (Én félédesre szoktam készíteni.) Az összecsapódott anyagot szorosan gézbe kötjük, és jól kicsöpögtetjük. Sajt állagú, jól szeletelhető lesz a végére. Jó kiegészítés a karakteres ízű sonka és kolbász mellé, a gyerekek nagyon szeretik.
A pászkás kosárba egyébként a hagyományos húsvéti eledeleket szoktuk tenni ( sonka, főtt szárazkolbász, szirka, tojás, kalács, bor), és elsőként a megszenteltet fogyasztjuk el, utána jöhet a többi.

Ezt Nóra mondja: 2010.04.01. 08:57:42

@turoskardinalis: És a manapság boltban kapható tejek is megtúrósódnak rendesen? Én arra emlékszem, hogy régen anyukám sokszor csinált aludt tejet, de a mai dobozos tejek büdösödnek, nem alszanak meg úgy, mint az igazi tej.

És mi a szirka?

A csángók mivel festik pirosra a tojást? Egyszerűen festékkel, vagy van valami természetes festőanyaguk? A hagymahéj csak vöröses színt ad, nem pirosat.

turoskardinalis 2010.04.01. 09:57:31

@Ezt Nóra mondja: a szirka a sárga túró másik neve.
Bolti tejet már évek óta nem használok, mert házitejet szoktunk inni ( szerencsére Miskolcon több helyen is hozzá lehet jutni), úgyhogy nem tudom, összeáll-e a bolti tej.
A csángó ismerőseink sima, boltban kapható tojásfestéket használnak, jó töményen. Ja, igen, és sajnos ezek a tojások is a főtt tojás kategóriába tartoznak, nem lehet fúrt tojással elkészíteni őket. ( 2 éve, amikor számos tojással felpakolva érkeztünk haza, hónapokra száműztem szegényeket az erkélyre, mert bizonyos idő után elkezdtek büdösödni. Néhány megpattant, tönkrement, de egy pár darab túlélte a szellőztető akciót, és miután beszáradt a belsejük, ismét bekerülhettek a szobába.)

Ezt Nóra mondja: 2010.04.01. 10:23:08

@turoskardinalis: Ja, bocs, figyelmetlen voltam, tényleg írtad a szirkát az elején. Mi a biopiacon tudunk "igazi" tejet venni, meg itt, a faluban is van termelői tejbolt. De nem szeretem az ízét, túl tömény, ezért dobozos bio tejet iszunk. De a túrókészítéshez lehet, hogy mégis veszek majd termelőit.

Ezt Zsófi mondja: 2010.04.01. 14:39:46

Nem tudtam, hogy az anyai nagyanyámnál miért elmaradhatatlan a lábatlan tyúk és az édesturó minden húsvétkor...mostmár tudom, mert görögkatolikus nagyanyám és nagyapám családja is anyai ágamon. Azt hittem ez egy felénk élő népszokás csak, de ugye felénk sok a "görög", ahogy ők mondják. A lábatlan tyúk egy sűrű töltelék, amit tepsiben sütnek meg és olyan lesz, mint egy süti, szépen szeletelhető kockára és zöldséggel, tormával, ecetes uborkával, meg édestúróval (Nagyanyám is enyhén édesre főzte), sonkával nagyon finom....
Ami a kalácsot illeti, látszik a görögkatolikus és az ortodox szokások rokonsága, az oroszoknál a kalács sütése az egyik legerősebb húsvéti tradíció. Magát az ünnepet oroszul pászhának hívják.
süti beállítások módosítása