Biztos minden szülő számára ismerős helyzet, amikor a gyerekek éhes vadállatként vetik rá magukat egy újonnan megjelenő finomságra a szezon elején. Az én két fiam ujjongva örül az első adag epernek, cseresznyének, újkrumplinak, stb. (Ez persze csak úgy lehetséges, ha szilárdan ellenállok a bevásárlóközpontokban télen-nyáron kapható, kiábrándítóan ízetlen, és méregdrága spanyol, holland gyümölcsnek-zöldségnek, és tényleg csak az itthon termett, valódi ízeket kínáló, az igazi szezonjában termő árut veszem meg).
Na de az első lelkesedés (legalábbis nálunk) hamar alább hagy. Engem pedig esz a penész, azokkal az eperszemekkel együtt, amelyek már nem kellettek a gyerekeknek.
Eszembe jut, hogy az anyukám annak idején minden szezon elején csak fejenként néhány szem epret tudott megvenni, és azért trükközött, hogy az a pár szem minél többet mutasson, tovább kitartson nekünk.
Én pedig most azért trükközök, hogy újra meg újra felkeltsem a gyerekeim érdeklődését ugyanaz iránt a gyümölcs iránt.
Mert az eper a legegészségesebb gyümölcsök egyike, nagyon fontos, hogy minden évben jól feltöltekezzünk vele. Kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, valamint sok mangánt tartalmaz, ami csökkenti a vércukorszintet. Antioxidáns hatása védi sejtjeink szerkezetét, fenoltartalma pedig a szív- és érrendszer egészségét. Magas rost-tartalma karbantartja emésztésünket és bélrendszerünket, és gyorsítja a méreganyagok kiürülését, a káros koleszterin távozását. (Fogyókúrázóknak is kiváló – de persze ez gyerekek esetében nem szempont. Mint ahogy az is inkább minket, nőket érdekel, hogy az eper hatóanyagai erősítik a bőr kötőszöveteit, ránctalanító hatásúak!)
Lássuk tehát, hogyan lehet úgy felhasználni az epret, hogy az mindig új és még újabb arcát mutassa, szinte észrevétlenül csempéssze bele magát minden nap az étrendünkbe!
Azzal a recepttel kezdem, amit az anyukámtól tanultam. Ez volt az a módszer, amivel néhány szem eperből tudott csodás finomságot elénk tálalni: az eper-hab! Amit ráadásul többféleképpen is fogyaszthatunk.
Hozzávalók:
néhány szem eper (szándékosan nem írok pontos mennyiséget, mert már 10 szemből is elkészíthető, de ha többet teszünk be,e akkor értelemszerűen intenzívebb íze lesz),
1 tojás fehérje,
és ízlés szerint cukor.
Elkészítése:
Az epret összeturmixoljuk a cukorral, de csak annyira, hogy maradjanak benne nagyobb eper-darabok is. Felverjük habverővel a tojásfehérjét, és jól egybeforgatjuk az eperpürével.
Ezt a krémet frissen is tálalhatjuk, de ha nem esszük meg azonnal, akkor tegyük be a mélyhűtőbe, és néha kevergessük meg kicsit, hogy ne keményedjen meg teljesen, hanem jeges, fagyira emlékeztető epres habként kerülhessen az asztalra. De ha keményre fagy, az sem baj: akkor van egy kis finom, házi eperjégrémünk…
Nagyon hasonló, és közismert házikedvenc az eperturmix – amikor fejenként egy pohár tejjel összeturmixoljuk az epret, cukrot, tojást. Frissen fogyasszuk, a nyers tojás miatt nem eltartható!
A következő receptet én készítettem a napokban, nem igényel semmilyen, bonyolult műveletet ez sem, de kicsit drágább összetevők kellenek hozzá, mint az eper-habhoz. Ez a vaníliás
mascarpone-krém eperrel.
Hozzávalók:
30 dkg mascarpone krémsajt (ha nincs ilyenünk, akkor próbálkozhatunk Party-vajkrémmel is, de a mascarpone semlegesebb ízű),
1 tojás sárgája (de ha egy egész doboz, fél kg-os mascarponét akarunk elhasználni, akkor tegyünk bele 2 tojássárgát),
1 kávéskanál vanília-por, vagy 5 evőkanál vaníliás cukor (lehetőleg igazi vaníliarúddal ízesített kristálycukor legyen, ne kristályvanilin, mert ez utóbbi egy vegyszer, semmi köze a valódi vanília ízéhez…),
amennyiben vanília-port használtunk, akkor kell hozzá 3-4 evőkanálnyi barna nádcukor is (ízlés szerint: ki mennyire édesszájú…).
Na meg persze eper – adagonként 3 szem elég, és a fenti mennyiségből nekem 4 adag jött ki (tehát 12 szem epret használtam hozzá).
Elkészítése: jó alaposan kikeverjük az összetevőket, kivéve az epret. A végeredmény egyenletes vaníliasárga, egyenletesen cukros ízű krém legyen. Gömbölyded tálkák aljába teszünk egy-egy adag krémet, és mindegyikre ráültetünk 3 szem megmosott, lecsumázott eperszemet – jól nyomjuk bele a krémbe, hogy csak az eprek csúcsos fele látszódjon ki. Csinos lesz és finom, nem valami nagy adag, de egy ebéd vagy vacsora utáni finomságnak épp elég, és a mascarpone viszonylag tömény, laktató.
Végül egy meleg epres édesség: a narancsos eper-ragu.
Hozzávalók:
5 evőkanál barna nádcukor,
5 evőkanál víz,
1 narancs kifacsart leve,
és adagonként 5-6 szem eper.
Elkészítése:
A megmosott eperszemeket félbevágjuk. Egy kislábosban felforraljuk a cukrot a vízzel, sziruppá főzzük – hagyjuk kicsit bugyogni, állandó kevergetés mellett. Félrehúzzuk a tűzhelyről, beletesszük az epret, jól beleforgatjuk a cukorszirupba. Visszatesszük a tűzhelyre, és kevergetve felmelegítjük – nem kell főzni, csak melegedjenek át az eperszemek, és a cukorszirup vegye át az eper szép, piros színét. Ekkor ráfacsarjuk a narancs levét – vigyázva, hogy a magja ne kerüljön bele. Ezzel is átkeverjük, és kész!
A narancslé enyhíti az édes ízét, mennyei finom lesz a ragunk! Önmagában, kistálkába szedve, desszertként is tálalhatjuk, de ha a család szereti az édes és sós ételeket együtt, akkor valamilyen sült hús mellé is tálalhatjuk körítésnek – de ekkor kevesebb cukrot tegyünk bele! Én adtam már vadsült mellé is, ahhoz is nagyon jól illett az édes-fanyar ízével. De pl. ropogós, rántott pulykamellfilé mellé is jól illik! Feldobja a megszokott ízeket.
A fenti receptek beváltak, mindegyik esetében nyafogtak a gyerekek, amikor elfogyott, és megígértették, hogy napokon belül megismétlem ugyanezt… Kell ennél nagyobb siker?! Ezzel kihúzzuk az eperszezon végéig, utána pedig megpróbálom ugyanezeket cseresznyével, majd meggyel is elkészíteni!
Jó étvágyat.
Nóra