HTML

Kérj tanácsot

Barátnők vagyunk... Zsófi és Nóra. (25) 33 éve beszélgetünk. Egymással és rengeteg más barátunkkal is. Együtt és külön-külön. Ha kérdeznek, elmondjuk a véleményünket. Aki segítségre szorul, annak segítünk. Ha tanácsra van szükséged, neked is adunk. Hogy miről kérdezhetsz? BÁRMIRŐL. Beszélgessünk.

Friss topikok

Címkék

1848 as forradalom (1) 1956 (1) 1 1 5 éves a miskolci villamos (1) 2001 űrodüsszeia (1) 2011 (2) 2012 a sárkány éve (1) 2012 világvége (1) 2013 a kígyó éve (1) 20 gyerekes milliárdos (1) 50 éves James Bond (1) a. l. webber macskák (1) abaúj (2) activia vip program (1) adakozás (1) Adriano Celentano (1) advent (4) adventi ételek (2) afrika múzeum (1) agresszió (4) alain delon (1) alain ducasse (1) alcsúti arborétum (3) alibigyár (1) állattartás (2) almás kukoricasaláta (1) almás receptek (1) almás joghurtos édesség (1) álomépítők (1) amazonas (3) amerikai graffiti (1) andamán szigetek (1) angolkert (1) angol trónörökös (1) angyal (1) anna gavalda (2) anna örök (2) antonioni (1) anyák napja (3) anya lánya viszony (1) apa nélkül (1) április elseje (1) arlon (1) arnold schwarzenegger (1) arriba kakaó (2) árvíz (2) assam (1) átpozícionálás (1) audrey tautou (1) avasi fröccs (1) az unicum története (1) a nap éve (1) a nő (1) a nyúl éve (1) a pockok szerelmi élete (1) a sors iróniája (1) A szerelem hullámhosszán (1) a tigris éve (1) babona (3) babwestern (1) Bagdy Emőke (1) bagdy emőke (1) balaton (2) Balázs Fecó (1) Bálint - napi ajándékok (1) bálint nap (2) banánkenyér (1) banki jogtanácsos esete rudolf péterrel (1) bántalmazás (1) barabási albert lászló (1) barátok közt (1) barátság (6) barbara delinsky (1) barcelona (2) baricco (1) Bartos Erika (1) bastogne (1) Beata Bishop (1) befőzés (1) beiskolázás (1) bereményi géza (2) besenyő pista bácsi (1) beszélgetés (13) Bíborszél együttes (1) bikafuttatás (1) bikaviadal (2) bikicsunáj (1) biománia (1) blogunk második születésnapja (1) blue curacao likőr (1) blue monday (1) blue valentine (1) bocsánat (1) bodza (1) Bogányi Gergely (1) Bogyó és Babóca (1) böjt (3) böjte csaba (3) böjti ételek (1) böjti receptek (1) bókay jános író (1) boldogkőváralja (1) boldogság (1) bolida (1) bolognai egyetem (1) borsalino (1) bors máté (1) börtönbe zárt kamaszlányok (1) braindogs (1) bratyizás (1) brazília (2) brüsszel (1) Bubik István (1) budapest bár (2) bud spencer (2) buga doktor (1) bulgur (1) buli (1) busójárás (1) búza töret (1) café á la parisienne (1) café á la russe (1) cameron diaz (1) cappuccino (2) carlos ruiz zafón (1) carlo pedersoli (1) carpe diem (1) carrie fischer (1) casanova (1) catherine tate (1) che guevara (1) chris rea (1) Címkék (2) cinege (1) colin farrell (1) colin firth (1) columbia (1) corrida (1) criollo kakaó (2) család (27) csányi sándor (1) Csányi Sándor (1) cseh tamás (3) cseresznye (1) cseresznyevirágzás (1) cserhalmi (1) Cserháti Zsuzsa (1) csernus doki (3) csíkszentmihályi mihály (1) csík zenekar (1) csodálatos júlia (1) csokoládé (5) csokoládés mézeskalács (1) curacao kávé (1) curie (1) darjeeling (1) demis roussos (1) depresszió (4) Desperadó (1) dickens (1) diótörő (1) diploma előtt (1) divat (1) donizetti (1) downton abbey (1) dugovics titusz (1) dunakömlőd (1) dunszt (1) dustin hoffmann (1) echternacht (1) Edda (1) egészség (5) egészséges alvásmennyiség (1) egészséges desszertek (1) egészséges ételek (1) egészséges nassolnivalók (1) egészséges táplálkozás (5) égig érő fű (1) egyedül maradni gyerekekkel kommentben (1) egyedül maradni gyerekkel (1) egypercesek (2) egy óra múlva itt vagyok (1) eldorádó (1) életmód (1) élet értékei (1) eljegyzés (1) elkezdődött a Sárkány éve (1) elliot aronson (1) első magyar szakácskönyv (1) el nino jelenség (1) emésztési leukocitózis (1) énképzavar (1) Én a séf (1) eőry kató és ruttkai éva (1) Eötvös Gábor (1) eredet (1) erősítés (1) esélyegyenlőség (1) eskővők ideje (1) esküvő (1) ételfesték (1) eyjafjallajökull vulkán (2) fagylalt (2) falusi élet (1) fapados repülés (1) farsang (1) farsang farka (1) februári versek (1) feldmár andrás (1) Feleség kerestetik (1) felnőtté válás (4) félrelépés (3) fémhab (1) fenegyerek véleménye (1) Fenyő Miklós (1) férfiak (7) férfiak típusai (2) férfismink (1) férfi agy és női agy (2) férfi nő téma (1) feri atya (1) ferran adria (1) fesztiválok (2) fiatalok részegsége (1) filmek (18) filmes frizurák (1) filmzenék (1) film színház muzsika (1) fishing on orfű (1) foci (3) fogyasztói társadalom (3) fogyókúra (2) földes (2) földrengés (1) föld napja április 22 (1) forastero kakaó (1) forgács józsef (1) fortepan fotógyűjtemény (1) fotózás (4) főzőiskola (1) főzős műsorok (2) főzzünk (19) francia hallé (1) francia kávé (1) francia konyha (2) Frank Sinatra (1) frédi és béni (1) fröccs (1) fűszeres csokoládé (1) Gabriel García Márquez (1) gagarin (1) galette des rois a királyok lepénye (1) garcía márquez (3) gárdonyi géza (1) gárdos péter (1) garfield (1) gasztronómia (43) gazdagság (3) genetika (1) génmódosítás (1) Gianni Morandi (1) gibb fivérek (1) gluténmentes liszt (1) gluténmentes sütemény (1) godard (2) goldberger frederika (1) gömbakvárium (1) gönc (1) gondolkodó víz (1) gordon ramsey (1) grammy díj (1) gróf somssich pongrác (1) gundel palacsinta (1) gyász (2) gyereknevelés (12) gyerekvállalás (1) gyerek fejlesztése (1) gyermekvállalás (1) győzelem napja (1) hacser józsa (1) hagyományok (3) hajnali láz (1) halál (2) hálózatkutatás (1) hamvazószerda (1) hanna barbera (1) harcművészet nagymestere (1) haruki murakami (2) házasság (6) házasság előnyei férfiaknak (1) háztartás (1) ha elveszítjük a szüleinket (1) Heather Bauer (1) Hello (1) hellókarácsony (14) heston blumenthal (1) hogyan szólhatsz hozzá (1) holdfogyatkozás (1) holdviola (1) hölgyválasz (1) Hölgy hermelinnel (1) holiday film (1) hongkong (1) hopp ferenc múzeum (1) horoszkóp (10) hóvirág (3) hungária együttes (1) hűségteszt (1) húsvét (5) húsvéti cikkek (1) húsvéti maradékból készült ételek (1) húsvéti receptek (1) ian siegal (1) ida regénye (1) idei divatszín a smaragdzöld (1) Így szerettek ők (1) Illatszertár (1) intelligencia (1) interneten magányosan (1) internet világnapja (1) irodalom (11) iskola (7) iskolakezdés (1) ízek imák szerelmek (4) Jamie Oliver (1) jamie oliver (1) János - nap (1) János - névnap (1) jarabedepalo (1) játék (1) javier bardem (1) jázmintea (1) jean reno (1) jedlik ányos (1) jeff bridges (1) jeles napok (3) jeti (1) ji csing (1) joel robuchon (1) jóga (1) john brockman (2) john williams (1) jókainé laborfalvi róza (1) jókai mór (1) joseph barbera (1) Joshua Bell (1) jóskártya (1) jóslás (4) jótékonyság (3) jövő (7) jövőkutatás (2) józsef attila (2) józsef nádor (1) Jó estét nyár jó estét szerelem (1) juhász gyula (1) juliette binoche (1) julie és julia (1) jung (1) justin bieber (1) kacsakagyló (1) kaguárnő (1) kakaó (3) kálmán györgy (1) karácsony (12) karácsonyi ételek (1) karácsonyi versek (1) kate winslet (1) Katona Klári (2) kávé (3) kávéház (1) kávéivás és depresszió (1) Kazanlár Emil (1) kazuo ishiguro ne engedj el (1) kelet ázsia (2) kémek (1) ken follett (1) keresd a dolgok jó oldalát (1) kérész (1) kert (1) készülődés karácsonyra (1) kettős élet (1) két éves a blog (1) kézírás (1) kézműves csokoládékészítés (4) kígyó éve (1) kínaiak (2) kínai horoszkóp (2) kippkopp (1) királyi baba (1) kirándulás (1) kisgyermekes anyukák (2) kispál és a borz (5) kiss tibor (3) kisugárzás (1) Kocsis Tibor (1) kocsonyafesztivál (2) kókuszolaj (1) költészet (1) kolumbia (1) koncert (1) konkfliktuskezelés (1) konmari (1) konsírozás (1) könyv (5) könyvmegállók Óbudán (1) korai színes fotók (1) korda stúdió (1) korhelyleves (1) környezetvédelem (3) körte (1) krúdy (1) kultúrtörténet (43) kumich nánássy varjú (1) kurkuma (1) kurkumás receptek (1) kurkuma hatása (1) láng vince (1) latinovits (1) legjobb karácsonyi zenék (1) Leonardo Da Vinci (1) levendulafesztivál (1) lhasa de sela (1) libamájhabos eclair fánk (1) liber mortis (1) ligeti györgy (1) liichtmessdag (1) lipóti pékség (1) Liszt Ferenc (1) londoni olimpia (1) lopásért börtön (1) louis aragon (1) lucien olivier (1) lukács ernő (1) luxemburg (2) lux elvira (1) madáretető (1) magány (1) magázódás (1) magyar karácsonyi zene (1) magyar torta (1) május 8 (1) május 9 (1) május elseje (2) mama kedvence (1) mamika (1) márciusi horoszkóp 2012 ben (1) marék veronika (1) mária névnap (1) marilyn (1) mark gungor (1) mary shelley (1) mary wollstonecraft (1) masaru emoto (1) máthé erzsi (1) matta lóránt (1) matt damon (1) maugham (1) McCartney (1) medárd (1) média (5) megcsalás (3) Megint 17 (1) mellrák (1) méregtelenítés (1) mérleg jegy (1) mérő lászló (1) Meryem Uzerli (1) meryl streep (1) mese (1) mészáros márta (1) meteor (1) mézeskalács (1) mezőgazdaság (1) mgp (1) michelin csillag (1) miklósa erika (1) mikulás (2) milyen néven szólhatsz hozzá (1) mindennapi gondjaink (1) minden gyerek lakjon jól ! (1) miskolc (6) miskolci nemzeti színház (1) Miskolc dala (1) misztótfalusi szakácskönyve (1) mit egyen a gyerek (2) monroe (1) morricone (1) mosómedve (2) moszkva (1) moszkvai metró (1) moszkva nem hisz a könnyeknek (1) mrs . robinson (1) mucsi zoltán (1) müller péter (1) multilevel marketing (1) munkanélküliség (1) műveltség (1) nagyböjt (1) nagypéntek (2) nagy ervin (1) Nagy László (1) napja (1) napozz holddal (1) natalie portman (2) navigátor (1) negatív kalóriás növények (1) neil gaiman (1) neil somerville (1) Neoton (1) népességnövelés (1) népszokás (10) neumann jános (1) nick cave (1) nobel díj (1) női és férfi viselkedési formák (4) női szerepek (16) nők (20) nők a nőkért egyesület (1) nőnap (2) nőnap története (2) norah jones (1) nora ephron (2) norman rockwell (1) nouvelle vague (1) Nox (1) nyár (7) nyaralás (2) nyári szerelmek (1) nyári szünet (1) nyári tábor (1) nyári versek (1) nyelvtanulás (1) nyitott hazassag (1) ökölógiai lábnyom (1) oktatás (2) októberi horoszkóp (1) október 2 3 (1) október 6 (1) október hatodika a gyerekek szemszögéből (1) olaszok (2) olasz konyha (2) olcsó szállás külföldön (1) olimpia 2012 (1) olvasás (1) önállóság (1) önbizalom (3) önismeret (18) önmegvalósítás (6) oolong (1) opera (1) operabál (1) operafesztivál (1) ópiumháború (1) ördögkatlan fesztivál (2) örkény istván (2) örök nosztalgia (1) örök szerelem (2) oroszország (1) orosz fürdő (1) orosz hagyomány (1) orosz szilveszter (1) ortorexia (1) oscar díj (1) oscar díj 2011 (1) ősz (1) őszi sanzon (1) őszi versek (1) őszi téli receptek (1) ötlet (1) otthoncserés nyaralás (1) óvoda (1) paella (1) pakk (1) palmitinsav (1) palya bea (1) pál ferenc (1) pamplona (1) panna cotta (1) pantone (1) papp istván békefenntartó kiszabadulása (1) párkapcsolat (21) párkapcsolatokról kommentben (1) pasik (3) paul bocuse (1) pécs (2) pedagógusok (2) pedagógusok napja (1) pekoe (1) péntek 1 3 (1) percebes (1) pere noel (1) péter és pál napja (1) petőfi (1) philip k dick (1) piaf (1) piedone (2) pilates (1) pinkstinks (1) Piramis (1) Poligamy (1) politika (1) popper péter (1) porcelana kakaó (1) pozitív életszemlélet (3) programajánló (11) prokofjev (1) prokugyin gorszkij (1) prométheusz (1) psycho (1) pszichológia (2) puerh (1) pulp (1) pünkösd (1) puskin múzeum (1) quimby (5) quo vadis (1) ragaszkodom a szerelemhez (1) ranschburg (3) recept (39) receptek (1) regéc (1) régészet (1) regisztráció (1) reinkarnáció (1) reklám (1) reménytelen helyzetek (1) rendrakás (1) rené zellweger (1) retro konyha (1) Ridley Scott (1) rio (1) romhányi józsef (1) rózsaszín (1) Rózsa Sándor (1) rudolf péter (1) rudolf péter és a végtörlesztés (1) rukkola (1) rúna kövek (1) sajtos rudacska (1) sajtos rudacskák (1) santa claus (1) san fermin (1) sapienti sat (1) Sárkány éve (1) sárkány éve (1) sárkány gyerek (1) scherer péter (1) Schobert Norbi (1) séta (1) Shirley Temple (1) shodeinde dóra (1) Silvio Soldini (1) simon&garfunkel (1) skála ági (1) soerii&poolek (1) soha január (1) sorsügynökség (1) spagettiwestern (1) spanyolország (6) star wars (1) stressz (5) sugár márta (1) sütemények gyorsan (1) süteményreceptek (12) sütés (1) sütni jó (1) sütő enikő (1) szabó lőrinc (1) szabó magda (3) szabó magda abigél (1) szabó magda az ajtó (1) szájber gyerek (1) szakácskönyv (2) szakács gergő (1) szakítás (4) számítógép (1) szávai viktória (1) szegénység (1) székely ember (1) szentek (9) szent mihály útja (1) szent zita (1) szépművészeti múzeum (1) szépségápolás (1) szeptemberi horoszkóp (1) szeptemberi szonett (1) szerelem (6) Szerelem a hatodikon (1) szerelmi bájital (1) szerencse (1) szeretem a testem (1) szex (2) szexi tinilányok (1) Szigetvár (1) Szigetvári csodafény (1) szilveszter (1) színek (2) szingliség (1) színház (4) szódavíz (1) szombat esti láz (1) szovjetunió (1) szovjet film (1) Szulák Andrea (1) Szulejmán (1) Szulejmán TV - sorozat (1) születésnap (4) szuperhold (1) szűz jegy (1) S . Nagy István (1) tai chi (1) tanács (17) Tangó és tulipán (1) tarics sándor (1) tarot (1) tavaszi nagytakarítás (1) tavaszköszöntés (1) taylor lautner (1) tea (4) tegeződés (1) temperálás (1) térey jános (1) tervezett avulás (1) testvérek (1) the pogues (1) Tiszavasvári (1) tiszavirágzás (1) titanic (1) TNT (1) tolnay klári (2) tolsztoj (1) tom waits (4) tori amos (1) tóték (1) trendek (1) trinitario kakaó (2) trüffel receptje (1) tudós nők (2) túlevés (1) tündérboszorkány (2) tűzijáték (1) tv (1) Tyereskova (1) u2 (1) ufo (1) ugráló körmenet (1) ügynökölés (1) újrakezdés (3) új év (9) új gyógyító módszerek (1) új módszer fogyáshoz (1) umberto eco (1) unicum (1) ünnep (10) utazás (1) útmutató a blog használatához (5) vadászat (1) vagány nők klubja (1) válásról kommentben (1) választások (1) való világ (1) válsághelyzetek (16) vargas llosa (1) vásárlás (1) vastag testvérek (2) Vasvári Pál (1) vegetáriánus fogások (1) vekerdy (2) Vekerdy Tamás (1) vélemény (6) vénusz retrográdban (1) veszélyes gyerekjátékok (1) viccek a házasságról (1) vietnam (1) vietnami kávé (1) vihar (1) világnapok (2) világunk (55) virágok (1) Viramundo (1) visconti (1) viszockij (1) vitaminok (1) vitaminok őszre és télre (1) vivaldi (1) víz (1) vizinczey istvan erett asszonyok dicserete (2) vízkereszt (2) vízkereszt vagy amit akartok (1) vizsoly (1) vizvári mariska (2) vörös iszap (1) vuvuzela (1) weöres sándor (1) william godwin (1) x faktor 2011 (1) x faktor (4) zemplén (1) zene (16) zöldségek nyersen (1) zöldtea (2) zorán (1) Zsédenyi Adrienn (1) zserbó (1) zsófi bemutatkozik (1) zsúr (1) zumba (2) zwack család (1) rövid című színházi előadás (1) sonka (1)

Padlizsán!

2010.08.06. 00:04 Kérj tanácsot

 

Én nagyon szeretem a padlizsánt és gyakran esszük. Az utóbbi években egyre többen kedvelik és egyre több receptet lehet találni a padlizsánról. Már Nóra is ajánlott padlizsános ételt elkészítésre, tőlem is tanult egyet.
 
A mindmegette.hu így ajánlja a padlizsánt:
 
„A padlizsán eredeti hazája India, és a XVI. században arab közvetítéssel került Európába – talán ezért is hívjuk „török paradicsomnak”. Csak nagy sokára tudott tért hódítani, a közhiedelem ugyanis azt tartotta róla, hogy mérgező, megőrül, aki eszik belőle...
 
Erre magyarázat csaknem fekete, lilás színe, vagy kesernyés íze lehet. Mindez már a múlté. Napjainkban a délvidéki, mediterrán konyháknak egyik legfontosabb kelléke. Sütve, párolva, rakva, töltve, levesnek és mártásnak, számtalan módon készítik, és jobbára igen aromás fűszerekkel társítják. A burgonyafélék családjába tartozik.
 
Lehetőleg kisebb, zsenge padlizsánokat vásároljunk. Azt válasszuk, amelyiknek a héja feszes, és ha ujjunkkal kissé megnyomjuk, rugalmas, kemény. A hiedelem szerint csak fából készült késsel dolgozhatunk vele, de ez így nem igaz… Arra kell csak figyelnünk, hogy rozsdamentes késsel vágjuk…
 
A padlizsán csökkenti az izgalmi állapotot. Ezenkívül kiegyensúlyozó hatással van a koleszterinszintre. Pozitívan hat az agysejtekre is.
 
Elkészíteni számtalan módon lehet. Az egyszerű rántott padlizsántól kezdve, a francia “lecsón”, a ratatouille-on át, a muszakán keresztül a padlizsánkrémig rengeteg ínycsiklandozó finomságot készíthetünk belőle!!!”
 
A családom nagy kedvence a fent említett „francia lecsó”, a ratatouille.
 
Hozzávalók:
 
•        1 evőkanál olívaolaj,
•        1 apróra vágott hagyma,
•        2 zúzott fokhagymagerezd,
•        1 felkockázott közepes padlizsán,
•        4 kis felszeletelt cukkíni,
•        2 kierezett és kockára vágott piros húsú paprika,
•        40 dkg paradicsom,
•        1 babérlevél,
•        egy ágacska kakukkfű,
•        5–
•        7 dkg fenyő- vagy napraforgómag,
•        só,
•        bors
 
Elkészítés:
 
Forró olajban néhány percig pároljuk a hagymát. Beletesszük a fokhagymát, a padlizsánt, a cukkínit és a paprikát. 10 percig főzzük, néha megkeverjük. Hozzáadjuk a paradicsomot és a fűszereket, majd 40 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul. Beleszórjuk a fenyő- vagy napraforgómagot, ízesítjük. Barna rizzsel azonnal tálaljuk.
 
Több változatát is megnéztem a ratatouille-nak, van, ahol konzerv paradicsomot írnak, van, ahol azt kérik, hogy hámozzuk meg a paradicsomot. Én mindig simán kockára vágva adom hozzá a többi alapanyaghoz a paradicsomot és nagyon finom lesz így is...babérlevelet sem szoktam bele tenni, de legközelebb kipróbálom majd!
 
A ratatouille-t főételként is ehetjük, és húsok vagy halak mellé is nagyon finom.
 
Íme egy hallal kombinált recept:
 
Hozzávalók:
 
•        4 db fehérhúsú tengeri halfilé
•        1 közepes fej vöröshagyma
•        1 db piros húsú kaliforniai paprika
•        5-6 db érett koktélparadicsom
•        1 kisebb padlizsán
•        1 dl száraz fehérbor
•        olívaolaj
•        só
•        bors
•        1 kávéskanál morzsolt tárkony
 
Elkészítés:
 
A hagymát nagyobb szeletekre vágjuk, és egy közepes méretű edényben, a felhevített olívaolajon elkezdjük pirítani. A paprika szárát és magját eltávolítjuk, majd csíkokra vágjuk, és a félig megpuhult hagymára rakjuk. Kicsit besózzuk, majd fedő alatt pároljuk közepes lángon, hogy levet engedjen. Közben a koktélparadicsomokat félbevágjuk, a padlizsánt meghámozzuk és felkockázzuk. Mikor a paprika és a hagyma levet engedett, rárakjuk a paradicsomot és a padlizsánt is. Ráöntjük a fehérbort, megborsozzuk és még egyszer megsózzuk. Fedő alatt, gyakran kevergetve kb. 20 perc alatt készre pároljuk. Hozzáadjuk a tárkonyt, majd összeturmixoljuk. A halfiléket egyenként alufóliára tesszük, megkenjük a ratatouille-pürével, majd batyukat formálva előmelegített sütőbe tesszük, és 25 perc alatt készre sütjük. Rozmaringos-petrezselymes sós burgonyával tálaljuk.
 
Van még két változata, amit én találtam ki és nagyon szeretjük:
 
Ha gyorsan szeretnék valami padlizsánost, akkor „olaszosan” szósz lesz a francia lecsóból a tésztára és kiegészítjük még sajttal is. Nagyon finom, egyszerű és vegetáriánus lesz így az étel, de nem fogunk fanyalogni és éhesen nézegetni így sem az ebéd végén, főleg ha van utána valami könnyű desszert is!
 
A másik „találmányom” a rakott ratatouille. Amíg elkészül ez az étel, megfőzöm a rizst és egy harmadik edényben megpárolok vöröshagymát kockában egy kis olajon, hozzáadok darálthúst, annyit, amennyi éppen van otthon, meg amennyire „húsosra” szeretném készíteni az ételt. A húst borssal, zöldfűszerekkel ízesítem. Amikor minden elkészült, veszek egy nagy tepsit, beleöntöm a rizst, arra a húst, és a tetejére a zöldségeket. Ezt megöntöm elég sok tejföllel, lehet zsírszegény, vagy joghurttal „lazított”, és beteszem a sütőbe sülni. Ha nagyon gazdagra szeretném elkészíteni az ételt, egy kis idő múlva kiveszem a már pirulni kezdő tejfölöstetejű tepsit és még reszelt sajtot is szórok rá, és azt is ráolvasztom még.
 
Nagyon ízgazdag, finom ételt kapunk, sok is lesz belőle, nem kell másnap sem főzni. Idáig még mindenkinek ízlett ez a variáció, akik kipróbálták.
 
Jó étvágyat!
 
Zsófi
 
 
 
 
Muszaka – amit mi fél napig görög rakott krumplinak hívtunk…
 
A görög nyaralások hangulatát idézhetjük meg a muszakával, ami az egyik legfinomabb padlizsános egytálétel. A bökkenő csak az, hogy az én gyerekeim nem szeretik a padlizsánt… A férjem és én viszont a kedvenc zöldségeink közé soroljuk.
 
Minden szülő jól ismeri azt a jelenséget, amikor a gyerek egy ételt már a puszta megnevezése miatt is elutasít – megkóstolni sem hajlandó azt, aminek a nevében vagy az általa ismert összetételében szerepel valami olyasmi, amit ő „nem szeret”. Valójában sokszor csak előítéletek ezek, és magától észre sem venné azt az ízt az ételben… De nem mindig!
 
Engem pl. egész gyerekkoromban végigkísért a felnőttek azon igyekezete, hogy bebizonyítsák: nem is igaz, hogy nem szeretem a gombát, biztos csak félek a mérgezéstől… Apai nénikéim (a "nenéim") pl. többször is belecsempészték a gombát különféle főztjeikbe, aminek következtében én azonnal megéreztem az ízén, és nem ettem meg… Nálam ugyanis a gomba elutasítása nem előítélet, hanem ízlés kérdése volt.
 
Padlizsán-ügyben nem voltam benne biztos, hogy az én gyerekeim milyen okból elutasítóak, ezért tettem egy kísérletet. A muszakát elneveztem görög rakott krumplinak, és nem említettem nekik, hogy van benne padlizsán is. A rakott krumplit nagyon szeretik, így ezzel a kommunikációs megoldással („átpozícionálás!) próbálkoztam…
 
Sajnos az első falatnál lebuktam. Kiturkálták a padlizsánt, de anélkül legalább jóízűen megették a „görög rakott krumplit”… Szerencsére a padlizsán íze nem annyira markáns, hogy átitatta volna a többi összetevőt, így én nem jártam úgy, mint a nenéim a gombával!
 
A muszaka hozzávalói (az én változatomban – merthogy ezt is mindenki kicsit másként készíti): 4-5 közepes méretű padlizsán (a nagy szemek nem olyan finomak, mint a zsenge kisebbek),
40 dkg darált marhahús (aki szereti, az készítheti darált bárányhússal is…),
40 dkg burgonya,
3 nagy fej paradicsom,
1 nagy vagy 3 kis fej hagyma,
5 kicsi vagy 3 nagy gerezd fokhagyma,
1 paradicsomkonzerv (nem koncentrátum),
1 pohár száraz vörösbor,
só, bors (én mindig „színesborsot” használok, vagyis a borsőrlőmbe teszek egész feketeborsot, zöldborsot és rózsaborsot is, így nem lesz annyira erős az íze, mint ha csak feketeborsot használnék, viszont többféle aromája lesz), fahéj, oregánó,
olívaolaj.
 
A muszaka elkészítése: a padlizsánokat hámozzuk meg, vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, sózzuk be alaposan, és tegyük félre egy tálban. A krumplikat alaposan megmosva tegyük fel héjastól főni sós vízben. A hagymát apró kockára vágva pár evőkanál olívaolajon fonnyasszuk meg, őröljünk rá borsot, és tegyük hozzá a darált marhát. Nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket. Hintsük meg egy púpozott teáskanálnyi fahéjjal. Állandó kevergetéssel pirítsuk össze.
 
Öntsük rá a vörösbort, egy percig hagyjuk benne rotyogni, ekkor tegyük hozzá a paradicsompürét. Öntsünk hozzá egy pohárnyi vizet (ha van kész húslevesünk, akkor azzal mindig jobb hígítani, de egy átlagháziasszony, tudom, nem tart otthon minden nap hús-alaplét – én sem). Miközben fő, ügyeljünk rá, hogy mindig legyen egy kis szaftja, ha elfőtte, akkor pótoljuk a folyadékot. Sózzuk meg.
 
Mialatt a ragu fő, mossuk le a sós lét a padlizsánokról, töröljük szárazra a szeleteket, forrósítsunk egy serpenyőben olívaolajat, és tegyük bele a padlizsánszeleteket pirulni. Állandóan forgassuk, figyeljük, nehogy túlsüljön – akkor jó, amikor először üvegesre változik a húsa, utána kap egy kis pirult színt mindkét oldala – de nem feketedik meg! Amelyik megsült, azt szedjük ki egy tálra, és tegyük félre.
 
Amikor a burgonya megfőtt, szűrjük le, hűtsük ki, majd hámozzuk meg, vágjuk karikákra (pont, mint a rakott krumplihoz).
 
A paradicsomokat szeljük karikákra (akit zavar a héja, az előbb vágja be kereszt-formán a héját mindegyiknek, mártsa egy pillanatra lobogó forró vízbe, így könnyű meghámozni!).
 
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Majd készítsünk klasszikus besamel-mártást.
 
Hozzávalók a besamelhez: 6 dkg vaj,
1/3 pohárnyi liszt,
2 és ¼ pohárnyi tej,
fél teáskanálnyi frissen reszelt szerecsendió,
só, csipetnyi frissen őrölt fehér bors (ez el is hagyható).
 
A besamel elkészítése: olvasszuk fel a vajat egy magas falú serpenyőben, de ne forrósítsuk fel túlzottan, mert a vaj könnyen megég. Szitáljuk hozzá a lisztet, és keverve pirítsuk egy percig. Ekkor vegyük le a tűzről. Apránként keverjük hozzá a tejet, csomómentesre. Tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett forraljuk fel. Ekkor elkezd besűrűsödni. Még egyetlen percig hagyjuk a tűzön, folyamatosan kevergetve. Tegyük bele az őrölt szerecsendiót, egy csipet sót, és a fehér borsot, és vegyük le a tűzről. Folpackot terítsünk a felszínére, hogy ne bőrösödjön meg, amíg fel nem használjuk.
 
Most már minden összetevőnk elkészült. Egy olívaolajjal kikent lapos jénai vagy más sütőtál aljára terítsük le a krumplikarikák felét. Arra kanalazzunk annyit a raguból, hogy betakarja, rá a padlizsánszeletek felét, arra pedig a paradicsomkarikákat – az összeset. Ekkor hintsük meg oregánóval. Most egy réteg padlizsán következik újra, arra a ragu másik fele, és végül krumplikarikák. A tetejére simítsuk rá a besamel mártásunkat.
 
A forró sütőben kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sül a muszakánk.
 
A korábban emlegetett, Zsófitól tanult padlizsános receptet pedig itt találjátok meg:
 
Jó étvágyat a sok padlizsánhoz!
 
Nóra

2 komment

Címkék: recept gasztronómia főzzünk

A bejegyzés trackback címe:

https://kerjtanacsot.blog.hu/api/trackback/id/tr872197946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt Nóra mondja: 2010.08.06. 17:41:42

...és hozzáteszek még egy receptet: Szicília kedvenc tésztaétele a "pasta alla Norma" - a nevét a híres szicíliai komponista, Bellini közismert operájáról kapta. A Norma módra készült spagetti vagy tagliatelle szinte minden szicíliai vendéglő étlapján szerepel. Így (is) készül:
A szokásos módon megfőzzük a tésztát. Míg felfő a víz, meghámozunk, karikára vágunk, besózunk, várakozási idő után lemosunk 2-3 szem padlizsánt - pont, ahogy a muszakánál leírtam. 10 fokhagymagerezdet megsütünk olívaolajban, kiszedegetjük egy tálkába, mielőtt megbarnulna és megkeseredne. A fokhagymás olajban megsütjük a padlizsánkarikákat - pont, ahogy a muszakánál leírtam. Közben másik seprenyőben pacetta-szalonnát - vagy magyar körülmények között bacon-szalonnát - pirítunk apró kockákra vágva. Ha megsült, felöntjük a padlizsánt 2-3 pohárnyi paradicsomszósszal, oregánóval megfűszerezzük, megsózzuk. Visszatesszük bele a sült fokhagymát, belekeverjük a sült pancettát (bacont), és kész a mártás. Közben felfőtt a megsózott tésztafőző vizünk, beletesszük a tésztát, az előírás szerinti ideig főzzük, leszűrjük, 2-3 kanál olívaolajjal meglocsoljuk, majd ráöntjük a mártást, és jól összeforgatjuk. A tányéron friss bazsalikomleveleket tépkedünk a tetejére, és ha van, akkor pecorino sajot vágunk rá forgácsok formájában. (Az eredeti recept a ricotta nevű olasz túró sózott változatát írja, de én nem szeretem a ricottát, ráadásul ezt a sózottat nem is nagyon lehet kapni mifelénk...) Ha nincs pecorinónk, akkor parmezán is jó lesz, de magyarosíthatjuk úgy is, hogy rámorzsolunk egy kevés juhtúrót. Így elég közel áll majd az eredeti ízvilághoz.

Ilyen formán talán azok is megeszik majd, akik a sült padlizsánt nem kedvelik, mert a padlizsán itt belesimul a pardicsomszószba, krémszerűvé válik, nem olyan egyszerűen "azonosítható", mint más formában tálalva...

Ezt Nóra mondja: 2010.09.19. 10:18:46

Most olvastam a divany.hu-n egy újabb verziót: a hosszában szeletelt, a fentiekben leírt módon besózott-megsütött padlizsánszeletekre túrókrémet kell halmozni (a túróba gorombára vágott diót, apróra vágott menteleveleket, natúr krémsajtot és natúr joghurtot keverünk, olyan arányban, hogy krémes legyen, de ne folyós), és feltekerjük.
Nekem ez nagyon tetszik, meg fogom próbálni!
süti beállítások módosítása