A franciák nagyon szeretik a pite alapú gyümölcstortákat, nyáron a kedvenc a „tarte au citron”, a citromtorta. Ez nem is tipikusan francia dolog pedig, mert a mediterrán országok többségében található valami hasonló, citrommal készített édesség. Ettől függetlenül mégis a francia változat lett a világon a legismertebb.
Mentonban minden évben van citromfesztivál, és ilyenkor nem csak a Cote d'Azurön érő citrusokat éltetik, hanem a citromból készített süteményt is. A karnevált 1896 óta rendezik meg, azóta februárban a dél-franciák megemlékeznek a citromukról, és citromtortákat készítenek az ünnep alkalmából.
A torta alapját egy vajjal készített omlós tészta adja, erre jön a tejszínes krém, amelyben nemcsak a citrom héja, de a leve is benne van. A krém ugyan savanyú lesz ettől, de ezen a cukor mennyiségével, illetve a süteményhez kínált tejszínhabbal vagy gombócnyi fagylalttal finomíthatunk. A torta titka viszont pont ez, hogy savanyú, és nagy melegben frissít.
A kész tortát kínálhatjuk melegen, vagy kihűtve, a franciák pedig nagyon szeretik a habcsókos változatát is: porcukorral keményre vert tojásfehérjével díszítik a majdnem készre sült citromtorta tetejét, majd a habot rászárítják a sütőben.
A tortát gazdagíthatjuk gyümölcsökkel is, leggyakrabban áfonyával vagy málnával, illetve ribizlivel szokták megszórni a tetejét.
Francia citromtorta:
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg finomliszt
17,5 dkg vaj
2 dkg nádcukor
1 tojás
2 evőkanál víz
A töltelékhez:
2 tojás
10 dkg nádcukor
1,5 dl főzőtejszín
2 citrom reszelt héja és kifacsart leve
5 dkg vaj
Elkészítés: A tésztához a lisztet a hideg vajjal elmorzsolom, hozzáadom a tojást és a vizet, összegyúrom. A kész tésztát fóliában egy órára a hűtőbe teszem. Amíg hűl a tészta, addig kikeverem a krémet és előmelegítem a sütőt 190 fokra.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, pitetálba fektetem, széleit levágom, majd beleöntöm a citromos krémet. A tortát addig sütöm, amíg a krém összeáll és szépen megszínesedik.
(Ezt a receptet a „mindmegette.hu”-ról vettem, én annyit alakítottam rajta, hogy nem nyújtom a tésztát, hanem egy tortaformának az alján elegyengetem, és ráöntöm a krémet.)
Nagyon finom, egy könnyű, nyári csemege!
Jó étvágyat!
Zsófi