Kíváncsi voltam, milyen adventi ételeket találok az interneten. Hosszas keresgélés után megállapítottam, hogy tulajdonképpen tényleg a karácsony főpróbája az adventi időszak, még az ételeket illetően is!
Megállapításomat aztán pár napja egy mesterszakács és egy mestercukrász is megerősítette az egyik TV-műsorban, ahol arról kérdezték őket, milyen ételeket lehet készíteni az adventban.
Ilyenkor már el lehet kezdeni a halételek gyártását minden mennyiségben, melegen, vagy hidegen, ki hogyan szereti és melyik napszakban akarja enni. Készíthetünk magyar halászlét paprikásan, magyarosan, hagyományosan, vagy akár francia hallevest zöldségesen. (Itt található a receptje: http://www.receptmania.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=3747&Itemid=26)
A hal persze főételként is karácsonyi étel, én sütve, rántva, párolva, minden formájában nagyon szeretem. Nagy előnye még az, hogy az ünnepi hangulatot nagyon gyorsan elő lehet varázsolni egy finom rántott vagy sült hallal, és két-három különböző salátával. Finom ilyenkor az almás kukoricasaláta, amelynek az elkészítése szintén nagyon egyszerű. Egy tavalyi bejegyzésben felsoroltam szilveszterre készített gyors és egyszerű salátákat, mint a kukoricasaláta.(http://kerjtanacsot.blog.hu/2010/12/28/hagyomanyos_szilveszteri_eteleink)
Nagyon finom karácsonyi ételreceptek vannak összegyűjtve ezen az oldalon: http://c2.grocceni.com/karacsony.html
Nekem a legérdekesebb a fent említett oldalon a "hidegkonyha karácsonykor is" címszó alatt felsorakoztatott receptek. Egy-két nappal korábban már el lehet készíteni ezeket az ételeket, az "előregyártott" ételekkel pedig több időnk marad más dolgokra, ami nem utolsó szempont az elkövetkezendő időszakban!
Az adventi desszertek is megegyeznek a karácsonyi édességekkel a mestercukrász szerint, süthetünk bejglit, és diós-mákos süteményeket. A gundel palacsinta például egy diós desszert, és az egyik nagy kedvencem, csak sajnos nem egy "reformédesség" a kalóriamennyiség szempontjából. (http://www.tutireceptek.hu/klasszikus-gundel-palacsinta)
Ne felejtkezzünk el egy másik nagy "klasszikusról" sem, a zserbóról!(http://www.femina.hu/recept/a_tokeletes_zserbo_receptje)
Ha az édességekhez sósat is sütnénk, akkor erre a célra kiváló a sós rudacska, amelynek a receptjét Nóra már korábban leírta.(http://kerjtanacsot.blog.hu/2010/02/27/sajtos_rudacskak_50_eves_recept_alapjan)
Kellemes adventi vasárnapokat kívánok!
Zsófi