Elkezdődött a farsang időszaka. Hagyományosan ilyenkor vannak a disznótorok is - a mi falunkban például minden évben megrendezik "A falu disznótorá"-t. Ez azért is nagyon jó ötlet, mert sok, városból kiköltözött új falusi nem is látott még soha ilyet - de még a tősgyökeres falusiak sem sokan tartanak ma már malacokat.
Megkóstoltuk mi is ezen a hétvégén a torost - és most úgy érzem magam, mintha 5 kilóval nehezültem volna el, az eszem lelassult, mozogni is alig bírok, este még a gyomrom is fájt...
(Szerencsére) elszoktunk már az ennyire nehéz ételektől! A hurka-kolbász, a frissen sült oldalas nagyon finom, de nem embernek való zsír- és kalóriabomba! Legalábbis nem egy egészségesen táplálkozó embernek. Régen volt értelme kicsit növelni az ember saját "raktárkészletét" a téli hidegben, de ma már egész évben jól tápláltak vagyunk, a lakásaink fűtöttek, semmi ok arra, hogy télen vastagabb zsírréteget növesszünk! Úgyhogy ha kedvünk is támad a disznótorosra, csak óvatosan!
Ráadásul a mi falusi disznótorunk rendezői elkövették azt a merényletet is ellenem, hogy a frissen vágott hájat felhasználták hagyományos, szilvalekvárral töltött hájas sütemény készítéséhez! Gyerekkoromban, fogalmam sincs, hogy hol, kinél ettem ilyet - de azt tudom, hogy nálam kábítószerre emlékeztető függőséget okoz! Roppanós, de belül mégis lágy, aromás, könnyű - de közben van benne persze vagy ezer kalória... Itt olvasható egy hájas-recept, de ha az ember keresni kezd az interneten, ezen kívül is rengeteg recept-leírást talál hozzá, trükkökkel, fortélyokkal. Szerencse, hogy nehéz hozzájutni a friss hájhoz! Máskülönben biztos sütnék én is ilyet itthon - és oda lenne minden fogyókúrás igyekezetünk!
Mikor a disznótoros kóstolón túlestünk, és éreztük, hogy már kezdünk magunkhoz térni a kalóriasokkból - az anyósom bekopogtatott egy nagy tál friss, meleg farsangi fánkkal, hozzá házi baracklekvárral... Nagyon finom volt ez is, sajnos. Én ebben a cikkben írtam le a fánk-receptemet nektek - az anyósom a szokásos kerek fánkok mellé még fonott formájúakat is készített, igazi mesterművek voltak.
Most ott tartok, hogy számolom a napokat a böjt kezdetéig - idén február 13-án lesz hamvazószerda. Utána szerencsére megszűnik körülöttünk a rengeteg édes-sós kísértés. Legalábbis 40 napra...
Nóra
A kép forrása: http://www.programturizmus.hu - ugyanitt találhattok nyilvános disznótoros programokat.