Könyörtelenül és feltarthatatlanul jön a tavasz! Persze nem mintha nagyon fel akarnánk tartani, sőt, már alig várjuk! Eltemették a telet a "busók" is, és a meteorológia is azt mondja, hogy gyors melegedés várható és ezzel együtt nagy árvizek, aminek egy kicsit sem örülünk…
Jön a böjt ideje is, készülünk már lassan a Húsvétra, vége a báli szezonnak, megvolt az Operabál is, volt idén is "cirkusz", "bunda-botrány" (állatvédők szóltak le mindenkit, akin bunda volt, de több híresség is cáfolta, hogy "igazi" bundában jelent volna meg. Két “megvádoltból” kettő állította, hogy bundája "ócska" és "olcsó" utánzat volt csak és dehogy vennének fel “igazi” bundát, az állatok és az állatvédők legnagyobb örömére és megnyugvására…).
Szóval jön a tavasz és az egyre lengébb ruhák ideje, és ekkor jön el az őszinte és töredelmes vallomások ideje is –legalább saját magunk számára-, hogy ez a tél sem tett jót nekünk, ami a kilóinkat illeti… tavaly év végén sem maradt el a karácsony és a szilveszter, ez az év is jól kezdődött: a bálokkal (ha voltunk, azért ettünk, ha meg nem mentün, akkor bánatunkban, mert hogy lehetett már év elején kimaradni minden jóból!)
Ahogy a latin közmondás tartja: “Navigare necesse est”, azaz: “Hajózni muszáj”! Az évnek ebben a szakaszában kezdjük el érezni, hogy hajó nélkül még csak-csak elvagyunk, de fogyni már tényleg muszáj!
Az ember próbálja beleásni magát a “szakirodalomba” és mit lát: “Fogyj 3 nap alatt 5 kg-t!”,“Fogyj két hét alatt 10 kg-t!”,”Edd magad vékonyra!” (jaj, nekem valahogy ez a legszimpatikusabb idáig, de sajnos nem javasol napi 3000 kalóriát ez sem, csak legelészni szabad egész nap, mint a bocikáknak!). “Ne egyél, csak igyál!” (vitaminos italt egész nap!)
Mi lenne a legjobb? Ha a kecske is jól lakna, meg a káposzta is megmaradna és egyáltalán nem kellene szenvedni, mégis fogyna, aki fogyni akar…Erre jó a sok “csodaszer”, amelynek egyrészét például mostanában tiltották be Magyarországon, mert veszélyesek! De tegyük fel, hogy mégcsak nem is veszélyesek, de használnak?
Sok szakember állítja, az a bajunk, hogy túl jó a dolgunk…a kövérség civilizációs ártalom! Nem kell “sokat” dolgozni a mindennapi betevőért, se vadászni, se halászni, se gyűjtögetni, csak bemmeni egy boltba, megnézni aznap éppen mi az “akciós” és máris szeretgethetjük magunkat! Ez a másik tényező, amit még felhoznak az elhízás okaként, a pszichés ok, azaz hogy a mai kor gyermeke tényleg úgy viselkedik, mint egy "gyermek": "ha nincs aki szeressen, majd szeretem én magamat"!
Volt olyan ismerősöm, akiről az a hír járta, hogy keményen dolgozik egész nap, és amikor késő éjszaka hazaér a munkából, már várja a hütőgépben egy túrótorta például! Ha jobb kedve volt, pár szelet, de ha “depis” volt, fél torta lett a napi éjszakai adagja…és mint tudjuk, ez egy megállíthatatlan folyamatot generál, egy ördögi kör, amikoris eszünk, mert már mindegy, túl kövérek vagyunk, és mivel már kövérek vagyunk, ettől rossz a kedvünk, tehát eszünk, hogy jobb legyen….de ettől még kövérebbek leszünk, és rosszkedvűbbek, és így tovább!
Nagyon nagy lelkierő kell hozzá, hogy ezen a helyzeten képesek legyünk változtatni! Na de hogyan! Azt mondják a szakemberek, hogy drasztikusan, csodára várva és türelmetlenül soha nem fogjuk tudni megoldani ezt a problémát!
Életmódváltással inkább! De ez meg mi? Van olyan nézet, amely szerint hiába igaz az, hogy a fejlettebb országokban nem éheznek az emberek (itt el lehetne időzni, hogy kis hazánk ezen szempont alapján akkor hová is tartozik, merthogy egyre több esetről lehet hallani, hogy igenis nő nálunk az éhezők száma!), mégis bizonyos nézőpontból vizsgálva a dolgot, éhezünk. Fogalmazzunk úgy, hogy magunk sem tudjuk ezt, csak a szervezetünk, amelyből gyakran hiányzik sok nélkülözhetetlen anyag, és ettől állandóan azt “parancsolja” nekünk testünk, hogy együnk…
Ezért a legfontosabb az, hogy MIT együnk!
A makrobiotika szerint például a világ összes jelensége a jin és jang energiák áramlásával, kölcsönhatásával magyarázható. A jang képviseli a meleg, száraz, kemény, keserű és sós jellegű férfiprincípiumot, a jin pedig a lágy, puha, nedves, hideg, édes, illatos nőit.
Földünk különböző klímával rendelkező tájain más-más jelleg uralkodik: a trópusok forró éghajlatán a jang, míg nálunk, a mérsékelt övben inkább a jin az uralkodó. A harmónia eléréséhez az éghajlatnak megfelelően kell táplálkoznunk. Melegben hűsítő jellegű, jin energiákat hordozó táplálékra van szükség, míg hűvösebb, nedvesebb klímán jang jellegű, fűtő ételekre.
A baj ott kezdődik, mondják a hozzáértők, hogy az általunk elfogyasztott ételek nagy része, több mint 80%-a jin jellegű! Ez túl sok! A jin irányba eltolódott táplálkozás az elhízás egyik fő oka. Ezenkívül még felelős például a köszvény, a reuma, a diabétesz, egyes allergiák, az oszteoporózis és még számtalan gyakori betegség kialakulásáért is. Több jang jellegű táplálékot kell enni, ilyen a gyümölcsök közül: az alma, a cseresznye, a szilva, az őszi- és a sárgabarack, az eper, a málna, a ribizli, az egres, az áfonya. A zöldségfélék közül pedig: a sárgarépa, a karfiol, a brokkoli, a fejes saláta, az endívia, a cikória, a hagyma, fokhagyma, retek, feketeretek, a káposzta minden fajtája, a karalábé, a zeller, a spenót…Nagyon “hasznos” még: az ementáli, a kecsketúró, a roquefort, a camembert, a hering és a kaviár, (bár 35 év felettiek még emlékszünk “sorozat-élményeinkből”, hogy: “Nem kell mindig kaviár!”) a halfélék, a szezámmag, a tökmag, a napraforgómag, a túró és a tej.
Mielőtt megnyugodnánk, hogy ez csak ennyi? Olvassunk el néhány cikket a túlsavasodásról is, amely sokak szerint egészségügyi gondjainkért és az elhízásért is felelős. Túl nagy mértékben fogyasztunk savasító állati eredetű ételeket, mint a hús, sajt vagy tojás. Savasít a kávé, a sör, más alkoholos italok és a cukor. Ezzel szemben kevés zöldséget eszünk, melyek segítenének ellensúlyozni a savakat.
Még a stressz és a többi negatív érzelem is savakat termel. A gyümölcsök kiváló ásványi anyag- és rost-, illetve vitaminforrások, azonban a legtöbbjüknek magas a cukortartalma, így savasító hatást gyakorolnak a testre. Néhány enyhén savasító gyümölcs például az alma, narancs, szőlő, barack, szilva, ananász vagy körte, míg a banán, citrom, meggy vagy a mazsola lúgosítanak. Az összes hús és hal savasít.
Mit együnk, hogy a helyzeten javítsunk? A zöld növények a legjobban lúgosító ételek, tele értékes tápanyaggal. A zöld “füvek” könnyen felszívódó vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal, rosttal, klorofillal és enzimekkel töltik fel a szervezetünket, amelyek segítenek semlegesíteni a vérben és a szövetekben a savakat.
Akkor most együnk almát vagy ne, együnk halat vagy ne? Mindkettő savasít, viszont a makrobiotika szerint meg hasznos!
Megkérdeztek két mesterszakácsot, egy franciát és egy olaszt, hogy szerintük mi az oka annak, hogy bár mindkét nép nagy “gourmand”, híres a konyhaművészetéről és arról, hogy szeret enni, mégsem “népbetegség” náluk az elhízás…
Azt válaszolták: először is, az étkezéseket tiszteletben kell tartani. Ezekben az országokban az étkezés egy esemény…az olasz szerint egy olasz család soha nem eszik abban a helyiségben, ahol TV áll…mert közben beszélget, az ételre figyel, meg a másikra, öröm az együttlét és az eves…nem ülnek a TV elé ezt-azt eszegetni, mint ahogy például az amerikaik…
Erről az jut eszembe, amikor egy amerikai családnál elszállásolt barátom mesélte, hogy az első nap azon döbbent meg a legjobban, hogy a népes családból bárki, bármikor érkezett is meg, kivágta a hütőgép ajtaját, kivett egy fagyos pizzát és betette a “mikróba”, majd rekord idő alatt "eltüntette" azt! Barátom azt gondolta, hogy “ma” elfoglaltak és éhesek, de majd “holnap”! Aztán döbbenten látta, hogy a pár hét alatt, amit náluk töltött, soha nem evett együtt a család és szinte mindig mindenki "fagyos" pizzát evett! Ő is azt kapta, amit a többiek, így alig várta, hogy vége legyen az amerikai tanulmányútnak…Egy másik barátom meg azt mesélte hasonló amerikai útja után, hogy a sok érdekes dolog mellett az egyik nagy felfedezése az volt, hogy az európai méretekhez képest óriási adagokban árulják a fagyit a boltokban.
A franciák későn vacsoráznak például és több órán át étkeznek, mégsem kövérek…mert megnézik, hogy mit és milyen mennyiségben esznek! Így soha semmiről nem kell lemondaniuk, mindent szabadon ehetnek, mégsem híznak…viszont úgy van kitalálva a konyhájuk, hogy nem a krumpli-hús összeállítás a kedvenc, mint pl. a németeknél, vagy nálunk! A húsok soványak (leginkább marha, szárnyas, hal) és zöldségkörettel készülnek…Az adag pedig sokszor egy nagyobbacska gyerekadagra emlékeztet…És “desszertnek” számít náluk a gyümölcs és a sovány joghurt is, abból is csak decinyi! Ha édességet esznek, akkor egy kis karamell krémet vagy a tipikusan francia gyümölcstortákat, amelyek úgy néznek ki, hogy egy vékony tészta, azon kevés vaníliakrém, és ebbe beleágyazva a torta tetején egyfajta gyümölcs, ez lehet: alma, körte, barack, eper, de még rebarbara is (nagyon finom!) és nagyon kedvelik például a palacsintát simán (!) egy pici porcukorral. Egy kisebbfajta francia tortának a csomagolására, amit mi négy embernek szánnánk (de az is lehet, hogy inkább csak háromnak!), gyakran rá van írva: “6-8 személy részére”! Tehát nincs “francia csoda”! Francia szokások és evési kultúra van!
Az olaszok meg sok tésztát esznek, de azt is tengeri herkentyűkkel (nem pörkölttel!), meg finom salátákkal. És szintén a könnyű, krémes desszertek hívei! Mindkét nép kedveli a borokat, de abból is napi 2-3 dl-t, és nem a dupláját vagy a tripláját!
Szóval akármit is keresünk, mint csodatévő szer és akármitől is várjuk, hogy majd megoldja a helyzetet, rá kell jönnünk, hogy ezt csak önmagunk tudjuk megoldani! Lassan, türelmesen és nagy életmódváltással tudunk úgy lefogyni, hogy aztán meg is maradjon az "eredmény"…
Ez nagy erőt és kitartást kíván, de megéri…Ami még lényeges és ne felejtsük el: együnk rendszeresen és soha ne éhezzünk…ha éhezünk, egy idő után nem bírjuk a terhelést és eljön a pillanat, amikor kivágjuk majd a hűtőgép ajtaját, fagyos pizzát a mikróba és nagy megkönnyebülést érzünk, aztán jön a lelkiismeret furdalás…és maradnak a kilóink, jóesetben, mert rosszban még gyarapszanak is! Nem éri meg!
Szép tavaszt és nagy tavaszi méregtelenítés kívánok!
Zsófi