A Nóra által megírt „fagylalt-történelmet” elég nehéz úgy végigolvasni, hogy az ember ne akarna percenként elszaladni valahová, ahol fagylaltot lehet kapni.
Ezért én is nekiláttam, hogy begyűjtsek néhány egyszerű fagylaltkehely receptet az interneten. A fagyi azért nagyon jó akár vendégvárónak is, mert ugye nem kell hámozni, aprítani, keverni-kutyulni, habot verni, edényt piszkolni, sütőt súrolni, mégis fantasztikus desszertet készíthetünk 3 perc alatt és nagy sikert arathatunk, ha ügyesek vagyunk.
A fagylaltkehely nagy előnye még, hogy készítésénél szinte minden felhasználható, ami gyümölcs, befőtt, lekvár, szirup, öntet, keksz, piskóta, csoki, dió, mandula, mogyoró, szeszes italok kategóriában otthon fellelhető!
Íme akkor néhány ötlet:
Barackos tojáslikőrrel
Csokoládé és vaníliafagyi, rá barack befőtt kockázva, arra tojáslikőr, majd a tetejére tejszínhab.
Barackos triple sec likőrrel
Adagoljuk a vaníliafagyit pohárba, vágjuk a barack befőttet csíkokra, azt tegyük rá, öntsük le likőrrel, a végére jön a málna öntet és a tejszínhab.
Boros fagyikehely
Magas, karcsú pohárba rétegezzünk vanília fagyit és a száraz borba beáztatott, lecsepegtetett mazsolát. Öntözzük meg a borral, és tegyünk habot a tetejére.
Érdekes kombináció ugyanez egy könnyű rozé/vörös borral és csoki fagyival, csoki reszelékkel.
Dame blanche kehely
Tegyünk vaníliafagyit a kehelybe, öntsünk rá csokoládé öntetet és díszítsük tejszínhabbal. Ez az egyik legismertebb és legkedveltebb fagylaltkehely a francia nyelvű országokban.
Banana split
A banánt hosszában vágjuk ketté és tegyük tányérra. Helyezzük rá a vaníliafagylaltot, szórjuk meg mandulával, csokoládészósszal locsoljuk meg és tejszínhabbal díszítsük.
Meggyes kehely
Hozzávalók 4 személyre:
· 35 dkg meggy (vagy 1 üveg magozott meggybefőtt)
· 4 dl vaníliaízű joghurt (vagy natúr)
· 4 evőkanál csokoládéreszelék
· 4 nagy gombóc vanília- vagy sztracsatellafagylalt
Elkészítés:
A meggyet megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk, ha befőttből készítjük, lecsepegtetjük.
A meggyet összekeverjük a joghurttal és a csokoládéreszelékkel, majd szétosztjuk négy kehelybe. A fagylaltot a kehely közepébe ültetjük, meggyszemekkel díszítjük, és azonnal tálaljuk.
Kellemes fagyis perceket, órákat kívánok!
Zsófi