Nemrégen írtam arról, hogy egy háromfogásos vacsorát is el lehet készíteni egy óra alatt (http://kerjtanacsot.blog.hu/2011/06/09/gyorsan_finomat_2), majd Nóra írt arról, hogy ő hogyan főzi be gyorsan és ügyesen a gyümölcsöket, és az sem olyan nehéz, mint ahogy sokan gondolják. (http://kerjtanacsot.blog.hu/2011/06/14/a_befozes_nem_is_akkora_ordongosseg)
Tegnap eszembe jutott ez a „témakör”, mert megint olyan ebédet főztem, ami a gyerekeim legnagyobb kedvence: egy „erősebb” leves és egy sütemény. A leves ilyenkor bármilyen „húskészítménnyel” készülhet, ezen belül akármi lehet: csirkeleves, zöldséges halleves, gulyásleves, frankfurti leves, kolbászos káposztaleves...de most nem is ez a lényeg, hanem a második fogás, a sütemény!
Ugye ilyenkor nem a sütés a fő atrakció, mert a sütemény az ebéd része, tehát nem akarok többet bajolni vele, mint ahogy egy „rendes” második fogással tenném. A klasszikus torták nem jönnek szóba, és nem is esnének olyan jól egy leves után, mint amikor nagy ünnepi ebédet készítünk, és az ebéd után egy kis szünetet követően jöhet a desszert és a délutánba nyúló családi beszélgetés a kistányér felett!
Szóval gyors édesség kell, és ilyenkor is nagyon hasznos az internet. Kinyitom a „mindmegette.hu” oldalát, és öt perc alatt találok nagyon könnyen elkészíthető recepteket.
A tegnapi például olyan egyszerű volt, hogy elsőre úgy tűnt nekem: ez nem is recept, hanem egy vicc...
A kíváncsiságom viszont sokkal erősebb volt, mint amennyire kételkedtem az eredmény sikerében. Időm is alig maradt már, így nem sokat hezitáltam, hanem megsütöttem a süteményt.
Így készül:
Pikk-pakk túrós sütemény (lusta túrós)
Hozzávalók:
· 25 dkg rétesliszt
· 22 dkg porcukor
· 1 csomag sütőpor
· 10 dkg vaj
· 50 dkg áttört túró
· 10 dkg mazsola
· 1 citrom reszelt héja
· 2 csomag vaníliás cukor
· 2 dl tej
· 2 egész tojás
Elkészítés:
25 dkg réteslisztet összekeverünk 22 dkg porcukorral és 1 csomag sütőporral. A tepsit kivajazzuk 5 dkg vajjal. A por felét egyenletesen beleszórjuk a tepsibe, erre teszünk
50 dkg áttört túrót,
10 dkg mazsolát,
1 citrom reszelt héját és
2 csomag vaníliás cukrot
összekeverve.
A por másik felét rászórjuk a túrós masszára. 5 dkg olvasztott vajjal leöntjük. 2 dl tejet, 2 egész tojással kikeverünk, és ezt is a tetejére öntjük. Előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Nagyon szépen megsült, és hamar elfogyott.
Van egy másik receptem, ami szintén megfelel a követelményeknek, ha gyorsan van szükségünk édességre.
Bögrés süti
Hozzávalók:
· 2 bögre cukor
· 1 kocka margarin
· 1/2 bögre víz
· 4 evőkanál kakaópor
· 1 vaníliás cukor
· 1 bögre rétesliszt
· 1/2 bögre finomliszt
· 1 sütőpor
· 4 egész tojás
Elkészítés:
A margarint felolvasztjuk a cukorral, a vízzel, a kakaóval és a vaníliás cukorral. Amint folyós lesz, egy bögrével félrerakunk, a többit hozzáadjuk a lisztekből, sütőporból, illetve a tojásokból kikevert tésztához. Kivajazott, lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, villával sűrűn megszúrkáljuk, és rácsurgatjuk a félretett kakaós masszát. Tetejére kókuszreszeléket szórunk és már kész is.
Én kókusz nélkül készítem, de úgy is nagyon finom.
Végül egy cseresznyés recepttel fejezem be, mert ilyenkor -minden mennyiségben- éljen a cseresznye!
Cseresznyés gríztorta
Hozzávalók:
· 5 dl tej
· 12,5 dkg gríz
· só
· 1 kg kimagozott cseresznye (mélyhűtött vagy befőtt is lehet)
· 6 dkg vaj
· 1 csomag vaníliás cukor
· 12,5 dkg cukor
· 3 tojás
· fél citrom reszelt héja
· 7,5 dkg őrölt mandula
Elkészítés:
A tejet egy csipet sóval felmelegítjük (nem kell, hogy forrjon), levesszük a tűzről, és belekeverjük a grízt, hogy duzzadjon.
A vajat habosra keverjük a cukorral, és folytonos keverés mellett hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a 3 tojássárgát, a citromhéjat és a mandulát. Hozzákeverjük az alaposan lecsepegtetett cseresznyét és a még meleg tejbegrízt. A 3 tojásfehérjét egy csipet cukorral nagyon keményre felverjük, majd ezt is óvatosan a masszához adjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses nem igazán jó hozzá), és egy kivajazott 26 centis formában kb. 45 percig sütjük a süteményt.
Jó étvágyat!
Zsófi