Erre a kérdésre keresett választ egy német kutatócsoport 400 kisgyerek vizsgálatával - és az eredményt mi, anyukák is hasznosíthatjuk a konyhánkban!
Kiderült ugyanis, hogy a kisgyerekek nagyjából az iskoláskor előtt kevésbé érzékelik édesnek az édes ízeket, tehát intenzívebb édesítést igényelnek ahhoz, hogy az megfeleljen az ízlésüknek. Ennek nem szervi oka van, hiszen az ízérzékelés szervei és az idegrendszer ezzel foglalkozó részei már kialakulnak jóval korábban - az ok egyszerűen az, hogy még kevés gyakorlatuk van az ízek egymástól való megkülönböztetésében. Ahogy nő az ízek besorolásában szerzett gyakorlatuk, egyre hamarabb kezdik érezni az étel édes ízét - tehát egyre kevesebb édesítés is elég ahhoz, hogy eltaláljuk, mi a finom nekik!
Körülbelül nyolc évesen kezdődik a folyamat, amikor csökkenthetjük ételükben, teájukban a cukormennyiséget - és ez nagyon fontos, hiszen mindannyian tudjuk, mennyi civilizációs betegséget köthetünk a cukorfogyasztáshoz. Felelős az elhízásért és cukorbetegségért, szerepe van a szívbetegségek, magas vérnyomás és bizonyos orvosi vélemények szerint a rákos megbetegedések kialakulásában is.
Sőt, egy amerikai orvos, a University of San Francisco professzora, Robert Lustig azt állítja: minden kalóriaszámlálós diétánál jobb eredményeket érhetünk el a fogyásban is, ha megszabadulunk a cukorfogyasztástól. Olyannyira károsnak tartja az ételek cukrozását, hogy a dohányzás és gyógyszerhasználat szigorú szabályozásához hasonló korlátozásokat sürget az amerikai egészségügyi hatóságoknál! A cukrot ő egyenesen méregnek tartja.
Érdemes ezen elgondolkodnunk. Én mindenesetre elhatároztam, hogy lassan, fokozatosan csökkenteni fogom a felhasznált cukormennyiséget, hiszen mindkét gyerekem elérte már azt az életkort, amikor a kutatók szerint már kevesebb cukor is elég lesz nekik.
Nóra