HTML

Kérj tanácsot

Barátnők vagyunk... Zsófi és Nóra. (25) 33 éve beszélgetünk. Egymással és rengeteg más barátunkkal is. Együtt és külön-külön. Ha kérdeznek, elmondjuk a véleményünket. Aki segítségre szorul, annak segítünk. Ha tanácsra van szükséged, neked is adunk. Hogy miről kérdezhetsz? BÁRMIRŐL. Beszélgessünk.

Friss topikok

Címkék

1848 as forradalom (1) 1956 (1) 1 1 5 éves a miskolci villamos (1) 2001 űrodüsszeia (1) 2011 (2) 2012 a sárkány éve (1) 2012 világvége (1) 2013 a kígyó éve (1) 20 gyerekes milliárdos (1) 50 éves James Bond (1) a. l. webber macskák (1) abaúj (2) activia vip program (1) adakozás (1) Adriano Celentano (1) advent (4) adventi ételek (2) afrika múzeum (1) agresszió (4) alain delon (1) alain ducasse (1) alcsúti arborétum (3) alibigyár (1) állattartás (2) almás kukoricasaláta (1) almás receptek (1) almás joghurtos édesség (1) álomépítők (1) amazonas (3) amerikai graffiti (1) andamán szigetek (1) angolkert (1) angol trónörökös (1) angyal (1) anna gavalda (2) anna örök (2) antonioni (1) anyák napja (3) anya lánya viszony (1) apa nélkül (1) április elseje (1) arlon (1) arnold schwarzenegger (1) arriba kakaó (2) árvíz (2) assam (1) átpozícionálás (1) audrey tautou (1) avasi fröccs (1) az unicum története (1) a nap éve (1) a nő (1) a nyúl éve (1) a pockok szerelmi élete (1) a sors iróniája (1) A szerelem hullámhosszán (1) a tigris éve (1) babona (3) babwestern (1) bagdy emőke (1) Bagdy Emőke (1) balaton (2) Balázs Fecó (1) Bálint - napi ajándékok (1) bálint nap (2) banánkenyér (1) banki jogtanácsos esete rudolf péterrel (1) bántalmazás (1) barabási albert lászló (1) barátok közt (1) barátság (6) barbara delinsky (1) barcelona (2) baricco (1) Bartos Erika (1) bastogne (1) Beata Bishop (1) befőzés (1) beiskolázás (1) bereményi géza (2) besenyő pista bácsi (1) beszélgetés (13) Bíborszél együttes (1) bikafuttatás (1) bikaviadal (2) bikicsunáj (1) biománia (1) blogunk második születésnapja (1) blue curacao likőr (1) blue monday (1) blue valentine (1) bocsánat (1) bodza (1) Bogányi Gergely (1) Bogyó és Babóca (1) böjt (3) böjte csaba (3) böjti ételek (1) böjti receptek (1) bókay jános író (1) boldogkőváralja (1) boldogság (1) bolida (1) bolognai egyetem (1) borsalino (1) bors máté (1) börtönbe zárt kamaszlányok (1) braindogs (1) bratyizás (1) brazília (2) brüsszel (1) Bubik István (1) budapest bár (2) bud spencer (2) buga doktor (1) bulgur (1) buli (1) busójárás (1) búza töret (1) café á la parisienne (1) café á la russe (1) cameron diaz (1) cappuccino (2) carlos ruiz zafón (1) carlo pedersoli (1) carpe diem (1) carrie fischer (1) casanova (1) catherine tate (1) che guevara (1) chris rea (1) Címkék (2) cinege (1) colin farrell (1) colin firth (1) columbia (1) corrida (1) criollo kakaó (2) család (27) csányi sándor (1) Csányi Sándor (1) cseh tamás (3) cseresznye (1) cseresznyevirágzás (1) cserhalmi (1) Cserháti Zsuzsa (1) csernus doki (3) csíkszentmihályi mihály (1) csík zenekar (1) csodálatos júlia (1) csokoládé (5) csokoládés mézeskalács (1) curacao kávé (1) curie (1) darjeeling (1) demis roussos (1) depresszió (4) Desperadó (1) dickens (1) diótörő (1) diploma előtt (1) divat (1) donizetti (1) downton abbey (1) dugovics titusz (1) dunakömlőd (1) dunszt (1) dustin hoffmann (1) echternacht (1) Edda (1) egészség (5) egészséges alvásmennyiség (1) egészséges desszertek (1) egészséges ételek (1) egészséges nassolnivalók (1) egészséges táplálkozás (5) égig érő fű (1) egyedül maradni gyerekekkel kommentben (1) egyedül maradni gyerekkel (1) egypercesek (2) egy óra múlva itt vagyok (1) eldorádó (1) életmód (1) élet értékei (1) eljegyzés (1) elkezdődött a Sárkány éve (1) elliot aronson (1) első magyar szakácskönyv (1) el nino jelenség (1) emésztési leukocitózis (1) énképzavar (1) Én a séf (1) eőry kató és ruttkai éva (1) Eötvös Gábor (1) eredet (1) erősítés (1) esélyegyenlőség (1) eskővők ideje (1) esküvő (1) ételfesték (1) eyjafjallajökull vulkán (2) fagylalt (2) falusi élet (1) fapados repülés (1) farsang (1) farsang farka (1) februári versek (1) feldmár andrás (1) Feleség kerestetik (1) felnőtté válás (4) félrelépés (3) fémhab (1) fenegyerek véleménye (1) Fenyő Miklós (1) férfiak (7) férfiak típusai (2) férfismink (1) férfi agy és női agy (2) férfi nő téma (1) feri atya (1) ferran adria (1) fesztiválok (2) fiatalok részegsége (1) filmek (18) filmes frizurák (1) filmzenék (1) film színház muzsika (1) fishing on orfű (1) foci (3) fogyasztói társadalom (3) fogyókúra (2) földes (2) földrengés (1) föld napja április 22 (1) forastero kakaó (1) forgács józsef (1) fortepan fotógyűjtemény (1) fotózás (4) főzőiskola (1) főzős műsorok (2) főzzünk (19) francia hallé (1) francia kávé (1) francia konyha (2) Frank Sinatra (1) frédi és béni (1) fröccs (1) fűszeres csokoládé (1) Gabriel García Márquez (1) gagarin (1) galette des rois a királyok lepénye (1) garcía márquez (3) gárdonyi géza (1) gárdos péter (1) garfield (1) gasztronómia (43) gazdagság (3) genetika (1) génmódosítás (1) Gianni Morandi (1) gibb fivérek (1) gluténmentes liszt (1) gluténmentes sütemény (1) godard (2) goldberger frederika (1) gömbakvárium (1) gönc (1) gondolkodó víz (1) gordon ramsey (1) grammy díj (1) gróf somssich pongrác (1) gundel palacsinta (1) gyász (2) gyereknevelés (12) gyerekvállalás (1) gyerek fejlesztése (1) gyermekvállalás (1) győzelem napja (1) hacser józsa (1) hagyományok (3) hajnali láz (1) halál (2) hálózatkutatás (1) hamvazószerda (1) hanna barbera (1) harcművészet nagymestere (1) haruki murakami (2) házasság (6) házasság előnyei férfiaknak (1) háztartás (1) ha elveszítjük a szüleinket (1) Heather Bauer (1) Hello (1) hellókarácsony (14) heston blumenthal (1) hogyan szólhatsz hozzá (1) holdfogyatkozás (1) holdviola (1) hölgyválasz (1) Hölgy hermelinnel (1) holiday film (1) hongkong (1) hopp ferenc múzeum (1) horoszkóp (10) hóvirág (3) hungária együttes (1) hűségteszt (1) húsvét (5) húsvéti cikkek (1) húsvéti maradékból készült ételek (1) húsvéti receptek (1) ian siegal (1) ida regénye (1) idei divatszín a smaragdzöld (1) Így szerettek ők (1) Illatszertár (1) intelligencia (1) interneten magányosan (1) internet világnapja (1) irodalom (11) iskola (7) iskolakezdés (1) ízek imák szerelmek (4) Jamie Oliver (1) jamie oliver (1) János - nap (1) János - névnap (1) jarabedepalo (1) játék (1) javier bardem (1) jázmintea (1) jean reno (1) jedlik ányos (1) jeff bridges (1) jeles napok (3) jeti (1) ji csing (1) joel robuchon (1) jóga (1) john brockman (2) john williams (1) jókainé laborfalvi róza (1) jókai mór (1) joseph barbera (1) Joshua Bell (1) jóskártya (1) jóslás (4) jótékonyság (3) jövő (7) jövőkutatás (2) józsef attila (2) józsef nádor (1) Jó estét nyár jó estét szerelem (1) juhász gyula (1) juliette binoche (1) julie és julia (1) jung (1) justin bieber (1) kacsakagyló (1) kaguárnő (1) kakaó (3) kálmán györgy (1) karácsony (12) karácsonyi ételek (1) karácsonyi versek (1) kate winslet (1) Katona Klári (2) kávé (3) kávéház (1) kávéivás és depresszió (1) Kazanlár Emil (1) kazuo ishiguro ne engedj el (1) kelet ázsia (2) kémek (1) ken follett (1) keresd a dolgok jó oldalát (1) kérész (1) kert (1) készülődés karácsonyra (1) kettős élet (1) két éves a blog (1) kézírás (1) kézműves csokoládékészítés (4) kígyó éve (1) kínaiak (2) kínai horoszkóp (2) kippkopp (1) királyi baba (1) kirándulás (1) kisgyermekes anyukák (2) kispál és a borz (5) kiss tibor (3) kisugárzás (1) Kocsis Tibor (1) kocsonyafesztivál (2) kókuszolaj (1) költészet (1) kolumbia (1) koncert (1) konkfliktuskezelés (1) konmari (1) konsírozás (1) könyv (5) könyvmegállók Óbudán (1) korai színes fotók (1) korda stúdió (1) korhelyleves (1) környezetvédelem (3) körte (1) krúdy (1) kultúrtörténet (43) kumich nánássy varjú (1) kurkuma (1) kurkumás receptek (1) kurkuma hatása (1) láng vince (1) latinovits (1) legjobb karácsonyi zenék (1) Leonardo Da Vinci (1) levendulafesztivál (1) lhasa de sela (1) libamájhabos eclair fánk (1) liber mortis (1) ligeti györgy (1) liichtmessdag (1) lipóti pékség (1) Liszt Ferenc (1) londoni olimpia (1) lopásért börtön (1) louis aragon (1) lucien olivier (1) lukács ernő (1) luxemburg (2) lux elvira (1) madáretető (1) magány (1) magázódás (1) magyar karácsonyi zene (1) magyar torta (1) május 8 (1) május 9 (1) május elseje (2) mama kedvence (1) mamika (1) márciusi horoszkóp 2012 ben (1) marék veronika (1) mária névnap (1) marilyn (1) mark gungor (1) mary shelley (1) mary wollstonecraft (1) masaru emoto (1) máthé erzsi (1) matta lóránt (1) matt damon (1) maugham (1) McCartney (1) medárd (1) média (5) megcsalás (3) Megint 17 (1) mellrák (1) méregtelenítés (1) mérleg jegy (1) mérő lászló (1) Meryem Uzerli (1) meryl streep (1) mese (1) mészáros márta (1) meteor (1) mézeskalács (1) mezőgazdaság (1) mgp (1) michelin csillag (1) miklósa erika (1) mikulás (2) milyen néven szólhatsz hozzá (1) mindennapi gondjaink (1) minden gyerek lakjon jól ! (1) miskolc (6) miskolci nemzeti színház (1) Miskolc dala (1) misztótfalusi szakácskönyve (1) mit egyen a gyerek (2) monroe (1) morricone (1) mosómedve (2) moszkva (1) moszkvai metró (1) moszkva nem hisz a könnyeknek (1) mrs . robinson (1) mucsi zoltán (1) müller péter (1) multilevel marketing (1) munkanélküliség (1) műveltség (1) nagyböjt (1) nagypéntek (2) nagy ervin (1) Nagy László (1) napja (1) napozz holddal (1) natalie portman (2) navigátor (1) negatív kalóriás növények (1) neil gaiman (1) neil somerville (1) Neoton (1) népességnövelés (1) népszokás (10) neumann jános (1) nick cave (1) nobel díj (1) női és férfi viselkedési formák (4) női szerepek (16) nők (20) nők a nőkért egyesület (1) nőnap (2) nőnap története (2) norah jones (1) nora ephron (2) norman rockwell (1) nouvelle vague (1) Nox (1) nyár (7) nyaralás (2) nyári szerelmek (1) nyári szünet (1) nyári tábor (1) nyári versek (1) nyelvtanulás (1) nyitott hazassag (1) ökölógiai lábnyom (1) oktatás (2) októberi horoszkóp (1) október 2 3 (1) október 6 (1) október hatodika a gyerekek szemszögéből (1) olaszok (2) olasz konyha (2) olcsó szállás külföldön (1) olimpia 2012 (1) olvasás (1) önállóság (1) önbizalom (3) önismeret (18) önmegvalósítás (6) oolong (1) opera (1) operabál (1) operafesztivál (1) ópiumháború (1) ördögkatlan fesztivál (2) örkény istván (2) örök nosztalgia (1) örök szerelem (2) oroszország (1) orosz fürdő (1) orosz hagyomány (1) orosz szilveszter (1) ortorexia (1) oscar díj (1) oscar díj 2011 (1) ősz (1) őszi sanzon (1) őszi versek (1) őszi téli receptek (1) ötlet (1) otthoncserés nyaralás (1) óvoda (1) paella (1) pakk (1) palmitinsav (1) palya bea (1) pál ferenc (1) pamplona (1) panna cotta (1) pantone (1) papp istván békefenntartó kiszabadulása (1) párkapcsolat (21) párkapcsolatokról kommentben (1) pasik (3) paul bocuse (1) pécs (2) pedagógusok (2) pedagógusok napja (1) pekoe (1) péntek 1 3 (1) percebes (1) pere noel (1) péter és pál napja (1) petőfi (1) philip k dick (1) piaf (1) piedone (2) pilates (1) pinkstinks (1) Piramis (1) Poligamy (1) politika (1) popper péter (1) porcelana kakaó (1) pozitív életszemlélet (3) programajánló (11) prokofjev (1) prokugyin gorszkij (1) prométheusz (1) psycho (1) pszichológia (2) puerh (1) pulp (1) pünkösd (1) puskin múzeum (1) quimby (5) quo vadis (1) ragaszkodom a szerelemhez (1) ranschburg (3) recept (39) receptek (1) regéc (1) régészet (1) regisztráció (1) reinkarnáció (1) reklám (1) reménytelen helyzetek (1) rendrakás (1) rené zellweger (1) retro konyha (1) Ridley Scott (1) rio (1) romhányi józsef (1) rózsaszín (1) Rózsa Sándor (1) rudolf péter (1) rudolf péter és a végtörlesztés (1) rukkola (1) rúna kövek (1) sajtos rudacska (1) sajtos rudacskák (1) santa claus (1) san fermin (1) sapienti sat (1) Sárkány éve (1) sárkány éve (1) sárkány gyerek (1) scherer péter (1) Schobert Norbi (1) séta (1) Shirley Temple (1) shodeinde dóra (1) Silvio Soldini (1) simon&garfunkel (1) skála ági (1) soerii&poolek (1) soha január (1) sorsügynökség (1) spagettiwestern (1) spanyolország (6) star wars (1) stressz (5) sugár márta (1) sütemények gyorsan (1) süteményreceptek (12) sütés (1) sütni jó (1) sütő enikő (1) szabó lőrinc (1) szabó magda (3) szabó magda abigél (1) szabó magda az ajtó (1) szájber gyerek (1) szakácskönyv (2) szakács gergő (1) szakítás (4) számítógép (1) szávai viktória (1) szegénység (1) székely ember (1) szentek (9) szent mihály útja (1) szent zita (1) szépművészeti múzeum (1) szépségápolás (1) szeptemberi horoszkóp (1) szeptemberi szonett (1) szerelem (6) Szerelem a hatodikon (1) szerelmi bájital (1) szerencse (1) szeretem a testem (1) szex (2) szexi tinilányok (1) Szigetvár (1) Szigetvári csodafény (1) szilveszter (1) színek (2) szingliség (1) színház (4) szódavíz (1) szombat esti láz (1) szovjetunió (1) szovjet film (1) Szulák Andrea (1) Szulejmán (1) Szulejmán TV - sorozat (1) születésnap (4) szuperhold (1) szűz jegy (1) S . Nagy István (1) tai chi (1) tanács (17) Tangó és tulipán (1) tarics sándor (1) tarot (1) tavaszi nagytakarítás (1) tavaszköszöntés (1) taylor lautner (1) tea (4) tegeződés (1) temperálás (1) térey jános (1) tervezett avulás (1) testvérek (1) the pogues (1) Tiszavasvári (1) tiszavirágzás (1) titanic (1) TNT (1) tolnay klári (2) tolsztoj (1) tom waits (4) tori amos (1) tóték (1) trendek (1) trinitario kakaó (2) trüffel receptje (1) tudós nők (2) túlevés (1) tündérboszorkány (2) tűzijáték (1) tv (1) Tyereskova (1) u2 (1) ufo (1) ugráló körmenet (1) ügynökölés (1) újrakezdés (3) új év (9) új gyógyító módszerek (1) új módszer fogyáshoz (1) umberto eco (1) unicum (1) ünnep (10) utazás (1) útmutató a blog használatához (5) vadászat (1) vagány nők klubja (1) válásról kommentben (1) választások (1) való világ (1) válsághelyzetek (16) vargas llosa (1) vásárlás (1) vastag testvérek (2) Vasvári Pál (1) vegetáriánus fogások (1) vekerdy (2) Vekerdy Tamás (1) vélemény (6) vénusz retrográdban (1) veszélyes gyerekjátékok (1) viccek a házasságról (1) vietnam (1) vietnami kávé (1) vihar (1) világnapok (2) világunk (55) virágok (1) Viramundo (1) visconti (1) viszockij (1) vitaminok (1) vitaminok őszre és télre (1) vivaldi (1) víz (1) vizinczey istvan erett asszonyok dicserete (2) vízkereszt (2) vízkereszt vagy amit akartok (1) vizsoly (1) vizvári mariska (2) vörös iszap (1) vuvuzela (1) weöres sándor (1) william godwin (1) x faktor 2011 (1) x faktor (4) zemplén (1) zene (16) zöldségek nyersen (1) zöldtea (2) zorán (1) Zsédenyi Adrienn (1) zserbó (1) zsófi bemutatkozik (1) zsúr (1) zumba (2) zwack család (1) rövid című színházi előadás (1) sonka (1)

Felvértezhetjük-e a gyereket mások neveletlensége, szívtelensége ellen...?

2009.12.10. 18:43 Kérj tanácsot

- avagy hogyan válasszunk óvodát, iskolát? Jót vagy rosszat teszünk vele, ha „burokban” neveljük? Az előző cikkekhez több olyan hozzászólásotok érkezett, ami érintette ezt a témát, ezért nyitok neki egy új vitafórumot.

 
„Turoskardinális” ezeket írta a témáról: „A hagyományok őrzése nagyon fontos ( lenne) , és akár tetszik, akár nem, ezt általában az egyházi fenntartású (vagy alternatív) oktatási intézményekben tartják számon . A lányom eddig állami óvodába járt, de ebben az évben átvittem egy egyházi óvodába. Össze sem lehet hasonlítani a kettőt. És most nem a közös liturgiákról beszélek, hanem egyáltalán a gyerekekhez való hozzáállásról, törődésről . Sok olyan szülő is hordja oda a gyerekét, aki nem templombaj áró típus , de látja a színvonalbeli különbséget. És a gyereken keresztül időnként a szülőt is lehet alakítani...
Az állami oktatási intézményekben siralmas a helyzet, híven tükrözi a magyar társadalom jelenlegi állapotát. És „..ha egyházi óvoda van a környéketeken, akkor iskolának is kell lennie... Ha sikerül 18 éves koráig kihúzni egy ilyen környezetben, akkor talán nagyobb esély van rá, hogy "az Életbe" kikerülve nagyobb vértje lesz, mint a többieknek. Nem mondom, hogy ez biztos megoldás; saját környezetemben látom, hogy az egyházi iskolába is bekerül mindenféle gyerek, de -egyrészt : a "mindenfélék" kisebbségben" vannak, másrészt - ha elég következetes az iskola vezetése, és odavaló tanárokat vesz fel- jobban tudják kezelni ezeket a gyerekeket.”
 
Klaró:„Fontos nekem, hogy a kisfiam tisztába legyen a jó, a rossz, fogalmával, hogy becsületes legyen és szeresse a társait, ne legyen gonosz, ne bántsa a gyengébeket. Igyekszünk is ebbe az irányba terelni. A visszajelzések szerint talán nem is csináljuk túl rosszul, mert mindenki kedves, érzékeny, empatikus gyereknek látja. De néha meg pont az a bajom, hogy olyan "anyámasszony katonája", azaz kicsit jobban is kiállhatna magáért.”
 
Nálunk a helyzet eléggé cifrán alakult. Amikor még a nagyobbik fiam sem volt óvodáskorú, elkezdtünk körülnézni a baráti körben, kinek van oviba járó gyermeke, milyenek a tapasztalataik. Szerencsére elég sok hasonló korú gyerekkel vagyunk körülvéve. Kiderült, hogy kizárólag azok a barátaink elégedettek maradéktalanul az óvodával, akiknek egy bizonyos (katolikus) oviba jár a gyereke. A többiek panaszkodtak a nemtörődöm óvónőre, a verekedős, káromkodós ovistársakra, akiktől nemhogy fejlődne a gyerek, de inkább csak elvadul… Így egyértelművé vált számunkra, hogy hová írassuk be a nagyfiunkat, amikor eljött az ideje. Nem is csalódtunk, meghitt, családias légkör, egymásra figyelés, érzékenység, szellemi és lelki jó légkör vette körül mindkét fiunkat az oviban. A szülőtársakból igazi baráti kör alakult, összejárunk a mai napig sokukkal. Amikor a fiam a nagycsoportot elvégezte, a csoportja fele iskola-előkészítő csoportba került, amit lurkó-osztálynak neveznek, az ovin belül található, és valamiféle egészséges átmenetet ad az óvoda és az iskola között. Ámde a fiam születésnapja augusztus végén van, ráadásul súlyosan koraszülötten jött a világra, ő még ráért a továbblépésre – maradt még egy évig nagycsoportban, az addigi óvónénikkel. Szándékaink szerint ezután elvégezte volna a lurkó-osztályt, és így csak 8 évesen kezdte volna el az elsőt az iskolában. Ezzel egyetértett az óvódavezetőnő is, és az egyházi iskola, amely közös intézményhez tartozik az ovinkkal, természetesen átvette volna a fiamat a lurkó után.
 
Csakhogy… Csakhogy a magyar oktatási rendszer „áldott” megreformálói beleköptek a levesünkbe. Jött ugyanis épp tavaly egy új rendelet, ami kötelezővé tette a 7. évüket betöltő gyerekek beiskolázását. Kivétel NINCS. Hosszas nyomozás, a minisztériumi hivatalnokokkal folyatott eszmecsere után bebizonyosodott: csak abban az egy esetben maradhat még az oviban (lurkó-osztályban) a fiam, ha a helyi nevelési tanácsadó olyan szakvéleményt ad róla, hogy még nem iskolaérett. Ámde a fiam okos gyerek. A nevelési tanácsadó tesztjeit szinte hibátlanul teljesítette, összeszedett volt, és megmutatta, mit tud. Igazán kitett magáért… A teszt után a nevelési tanácsadó közölte: szó sem lehet róla, hogy ez a gyerek ne menjen iskolába, hisz annyira jóeszű, igényli már az iskolát. Hogy a koraszülöttség nyomán a mozgása fejletlen? A finommotoros mozgása éretlen? A fizikai állóképessége gyengébb a kortársainál? Igen, ez igaz… de olyan ügyes, az eszével jól kompenzálja a hiányosságait…
 
Ezt aztán le is írta a szakvéleményben. És ezzel bezárult a kapu azelőtt, hogy a fiam iskolaelőkészítő lurkó-osztályba kerülhessen.
 
Hogyan tovább? Két lehetőség volt. Vagy megy az egyházi iskolába, és azokkal a kortársaival lesz elsős, akik már kijárták a lurkót, és ott már a legtöbben megtanultak írni, olvasni… Hozzájuk képest jelentős lemaradásban lesz. Ráadásul ez az egyházi általános iskola nem a fontolva haladásról híres… Finoman szólva hajtják a tempót, a 30 fős osztályokban nem érnek rá pátyolgatni azt, aki lemarad. Éreztem, éreztük, hogy ez akkora kihívás lenne a fiamnak, aminek nem tudna megfelelni. És a nagy esze ellenére már elsőben bekerülne a lassú, ügyetlen gyerek skatulyájába… ez végzetes lenne a számára, mert a kudarctűrése pocsék… ami nem megy neki, abba bele sem fog inkább!
 
A másik utat választottuk. Kivettük a lelkileg, szellemiségében burkot jelentő egyházi oktatási rendszerből, és bedobtuk szegénykémet „az oroszlánok közé”… Egy sima, körzeti általános iskolába, ahol viszont megtaláltuk neki a világ legjobb tanítónénijét – aki késleltetett írástanítással (Meixner-féle diszlexia-megelőző módszer), sok szeretettel, a maguk tempójának megfelelően tanítgatja őket. Ráadásul természettudományos szakosodású az osztály: ez a fiam legfőbb érdeklődési köre. Egy gyereket kivéve senki nem tudott írni-olvasni az év kezdetén, így a fiam sem számít „lemaradottnak” semmiben. A tanulási nehézségeit így sikerült megelőzni, elkerülni, ezt az azóta eltelt hónapok bebizonyították.
 
Csakhogy… Csakhogy a fiam döbbenten tapasztalta (a szünetekben kevésbé, mert olyankor a tanítónéni végig velük van, és figyelemmel kíséri őket), de napköziben annál inkább, hogy a gyerekek szórakozásképpen VEREKSZENEK egymással… Egészen durva esetekkel indult az első osztály. Horrorfilmet mesélő osztálytárs. Káromkodó elsősök. Fejberúgott gyerek, és az ennek nyomán beinduló megtorlások, bandázás… Ellopott játékok. Bevallom, még én is döbbenten hallgattam a történeteit minden nap. Hát még átélni mennyire megrázó lehet ezt egy kis elsősnek… ez az oviban nem volt. És hangsúlyozom: nem egy józsefvárosi iskoláról beszélünk, hanem egy Budapest közvetlen vonzáskörzetében található, jómódú kisváros jóhírű iskolájáról.
 
Hát így alakult, hogy már 7 évesen meg kell tanulnia megvédeni magát. Ez napi programmá vált nálunk: bonyolult konfliktuskezelő technikákon agyal minden este, beiratkozott kungfura (az én nyiszlett kisfiam!), és minduntalan tanácsot kér, hogy hogyan válaszoljon ennek vagy annak a gyereknek a piszkálódására, esetleges agressziójára. Amilyen korán csak tudom, hazahozom, nem marad napköziben, csak azokon a napokon, amikor valami szakkör miatt kell neki. Az osztályfőnökét bevonom, ha elfajul a helyzet, és ő nagyon jól kezeli a konfliktusokat.
 
És próbálok neki tanácsokat adni. De leginkább a lelkét megerősíteni, felvértezni a bántások ellen, és sok-sok szeretettel ellensúlyozni a mindennapos agresszív légkört. Ami persze idővel javulni is kezdett – a fiúk már nagyjából lejátszották mostanra a hatalmi harcaikat, mindeki kivívott magának valamilyen helyet a közösségben. Túl vagyunk a nehezén.
 
Legalábbis ezt remélem.
 
Üdvözlettel:
Nóra
 
 
 

7 komment

Címkék: oktatás család gyereknevelés agresszió iskola óvoda beiskolázás

Fény az éjszakában

2009.12.09. 10:06 Kérj tanácsot

Most ideidézek nektek valakit, szintén karácsonyhoz kapcsolódva. Meg a zenéhez, ami nekem nagyon fontos. Nagyon sok „zeném” van, rengeteg féle stílust szeretek. Az egyik magyar kedvencem Palya Bea, aki számomra a természet leánya, a természetes, ösztönös nő megtestesítője. Zenéjében is ezt mutatja meg, a népzenétől eljutva a világzenéig, meg Weöres Psyché-jéig. Az egyik leggyönyörűbb koncertélményem volt (talán tavaly) a MűPában, amikor Palya Bea együtt lépett fel Fassang László orgonaművésszel és Vincent Le Quang francia szoprán-szaxofonistával… El tudjátok ezt képzelni – együtt a monumentális orgona, a légies szopránszaxofon, és Palya Bea hangja? Sajnos ez a trió csak ott és csak akkor létezett, lemezen nincs meg, kiadott viszont Palya Bea egy gyönyörű karácsonyi lemezkét 7 dallal, amit nekem tavaly a Jézuska hozott el. Ennek a lemeznek a borítóján ezt írja karácsonyról: „Vajon milyen lehetett a régi embernek nézni a sötétség és a világosság táncát? A nap és a hold járását, az évszakokat, a nappal és éjszaka egymásba alakulását? Karácsony tájéka nekem azt jelenti, hogy hamarosan vége a télnek, és egyre több napfényt rakhatok a bőröm alá. Valami új elindul. Meg persze gyönyörű dalokat is jelent, tele keresztény szimbólumokkal. Éreztem a születésben rejlő erőt, az anyaságban rejlő gyengédséget, de azt is éreztem, hogy ezek mögött a szimbólumok mögött van nekem egy másik világ. Ahol nyersebbek és természetközelibbek az embert vigyázó lények. …az én igazi örömhírem az, hogy nő valami fény, amit úgy hívnak: Élet.” A karácsonyi lemezének címe „Szeretetből jöttél a világra”. A neten nem találtam róla egy számot sem, ezért egy másik Palya Beát kaptok ma tőlem. Íme:

 

Szerettel: Nóra

19 komment

Címkék: zene karácsony palya bea hellókarácsony

Újabb tanács a blog használatához

2009.12.07. 08:24 Kérj tanácsot

Minden blog más. Még az is, aki gyakran olvasgat blogokat a neten, eltévedhet egy újabb oldalon. Aki ráadásul a „Kérj tanácsot” előtt nem ismert más efféle oldalt, annak tényleg nehézséget okozhat megtalálni egy adott témát, egy receptet az oldalunkon. Igyekeztem nagyon egyszerű és áttekinthető szerkezetet adni neki, de azért talán nem árt, ha átnézzük együtt is.

 
A sikeres böngészés kulcsa a jobboldali kis rovat-szerűségek ismerete. A „Kérj tanácsot” oldalon legfelül a kis bemutatkozónk olvasható, ez állandó elem, a mindennapos használat során nincs ezzel dolgotok.
 
Alatta találhatóak a „Friss topikok”. Ide azokat a témákat emeli ki az oldal, amelyekhez legutóbb hozzászólás érkezett. Ha bármelyikre rákattintasz, már visz is ahhoz a témához.
 
Ezután jön az „Archívum”. Itt hónap szerint csoportosítja a cikkeinket. Ha rákattintasz egy hónapra, felsorolás-szerűen megjelenik abból a hónapból az összes cikk címe, az első néhány sora, és a „címkék” – amik tematikusan összefoglalják, hogy miről szól az a cikk. Azt is láthatod itt, hogy melyik cikkhez hány hozzászólás (komment) érkezett. A vörös betűs szavak mindegyikére rá lehet kattintani, és továbblépni.
 
De a böngészés másik kényelmes módja, ha nem hónaponként nézed át a cikkek címeit, hanem egyenesen, akár a nyitóoldalról, vagy bármely más nyitva lévő oldalról kikeresed a jobb oldali hasáb negyedik rovatát. A „Címkék” minden olyan témát felsorol, amelyet bármelyik cikkünkben érintettünk. Így nagyon egyszerűen léphetsz ahhoz a cikkhez. Szerintem ez az oldal használatának legjobb trükkje. Így aztán tényleg nem kell olyasmit is elolvasgatnod, ami téged nem érdekel, hanem célirányosan eljutsz egy kattintással a téged érdeklő cikkekhez, hozzászólásokhoz.
 
De kereshetsz is, a keresőbe beírva a téged érdeklő szót (a jobb oldali hasáb 5. eleme a keresés) – csakhogy a kereső nem nézi át a hozzászólásokat (kommenteket), hanem csak az alapcikkek között keresgél. Abban viszont megbízhatóan, kipróbáltam.
 
A többit egyelőre hagyjuk, szerintem ennyi elég ahhoz, hogy jól érezd magad az oldalunkon.
 
Mindannyiótoknak sok erőt kívánok az ezüst héthez (ugye ott tartunk?) – ilyenkor felgyorsul az életünk, hogy aztán Karácsonykor megpihenhessünk, és élvezhessük az ünnep hangulatát. Ha a rohanásban kedvetek támad szusszanni a számítógépnél egyet, várunk benneteket.
Nóra

Szólj hozzá!

Címkék: útmutató a blog használatához

Akkor jöjjön most néhány ételrecept is, ami mindig finom és az ünnepre is készíthető!

2009.12.04. 14:53 Kérj tanácsot

Említettem előző bejegyzésemben, hogy nagyon finom és gyorsan elkészíthető saláta a kaukázusi cékla vagy sárgarépa saláta.

Céklasaláta:
-fél-egy kg főtt cékla
-2-3 maroknyi aprított (nem darált!) dió
-3-4-5 gerezd fokhagyma (mi jó erősen szeretjük, de ez is változtatható persze)
-majonéz (én lazítom mindig joghurttal vagy kefírrel is)

Elkészítés: felkockázom, vagy kisebb karikára vágom a főtt céklát, belekeverem az aprított diót, belevágom a fokhagymát, összekeverem a majonézes joghurttal és készen is van! (maximum 20 perc!) Mindenképpen jó ha áll és az ízek össze tudnak érni. Ez egy olyan fokhagymás saláta, amit még a gyerekek is szeretnek és nagyon egészséges. /itt valami teljességgel érthetetlen formázási gubanc van, bocs, de nem bírom megoldani, hogy ugyanolyan megjelenésű legyen ez a bekezdés, mint az összes többi... A szerk./

Ugyanez a sárgarépasaláta is, de ott a cékla helyett nyers sárgarépát kell reszelni, ahhoz kell keverni a diót, fokhagymát és majonézt. Mindkettő nagyon finom, mi gyakrabban készítjük a céklás változatot. Az ünnepek elengedhetetlen tartozéka nálunk ez a saláta.
Még egy cékla!
Orosz-ukrán céklasaláta:
hozzávalók:
-2 nagyobb kockára vágott vöröshagyma (lehet kevesebb, de több is!)
-kb. 1 kg főtt krumpli
-fél kg főtt cékla
-fél kg főtt sárgarépa
-néhány nagyobb savanyú uborka kockában
-majonéz (itt is joghurttal, kefírrel lazítom)
Az orosz-ukrán céklasaláta elkészítése: Összevágom a főtt zöldségeket kockára, vagy ki hogy szereti, hozzákeverem a hagymát, beleaprítom a savanyú uborkát és összekeverem a majonézzel, vigyázni kell, hogy ne legyen nagyon száraz, de ne is csöpögjön belőle a majonéz! Ez is egy olyan saláta, nem hiába az oroszok egyik kedvenc salátája, ami 5 Ft-ba kerül, nagyon laktató, egészséges és ha jól összeért, nagyon-nagyon finom. Köretként is adható hideg-meleg húsokhoz, nagyon szép látvány a tányéron és jó kiegészítője minden húsételnek (még egy előnye van, 2-3 napig ehető).
Nagyon finom a tepsis aszaltgyümölcsös csirke is és sokkal szebbet és finomabbat mutat, mint amennyi ideig készül!
Hozzávalók:
-2-3 nagyobb csirkemell vagy filé, hogy gyorsabb legyen
-két-három maroknyi aszalt sárgabarack és aszalt szilva (ez is attól függ, ki mennyire szereti az aszalt gyümölcsöt, de túlzásba sem kell esni, mert akkor már kicsit édes és nem pikáns az íze a húsnak)
-főző tejszín
-fűszerek: só, bors, fokhagyma, majoránna, esetleg tárkony (nálunk ez kedvenc!), családfüggő, hogy miből mennyit
A tepsis aszaltgyümölcsös csirke elkészítése: Kivajazok egy közepes tepsit, vagy tálat, belerakom a csíkokra (3-4 cm széles) vágott csirkemellet, rávágom kisebb darabokra az aszalt gyümölcsöt, tarkán rakom rá a húsra, hogy szép színes legyen a baracktól és a szilvától. Az egészet megszórom a fűszerekkel, rávágom a fokhagymát majd a végén felöntöm annyi tejszínnel, hogy ellepje. Beteszem a sütőbe kb.200 fokra, majd nézegetem, hogy szépen lesüljön róla a tejszín, megpiruljon a hús és krémes-színes hatása legyen az egész tepsiben a hús tetejének. Ez is elkészül 40-50 perc alatt és két napig is ehető!
Mi nagyon szeretjük a gyümölcsöket sütve-főzve, így a rizs vagy a krumpli mellé még egy kísérője van ennek a húsnak, ez a sült alma.
Személyenként elég egy almával számolni, de ha marad belőle az sem baj.
Egészben megmosom az almákat, kivágom a magházat, hogy egy lyuk maradjon az almában. Ebbe teszek egy mogyorónyi vajat majd egy kiskanál baracklekvárt és az egészet beteszem a sütőbe (általában egyszerre sütöm az előbb leírt aszalt gyümölcsös csirkével). Hamar megsül, nem kell túlzottan megsütni, ne folyjon szét az alma, de legyen azért puha. Nagyon kellemes látvány az alma és az aszalt gyümölcs együtt a hússal és a rizzsel.
Kívánok jó hangulatot az elkészítéshez!
Zsófi
 
Mivel én az előző gasztro-topikhoz fűztem hozzá megjegyzés formájában a karácsonyi ételsorunkat, a rend kedvéért ide is bemásolom, hogy egyben meglegyen minden, ami karácsony. A lényeg nálunk a hagyományőrzés. Pár nappal előbb megfőzöm a töltött káposztát, nagyon jó lett az elmúlt években. A kisebbik fiam még két és fél éves volt, amikor először rákapott az ízére, és a kanalát eldobva, két marékkal tömte a szájába... szörnyű látvány volt, de nagyon mulatságos is, azt hiszem, van róla fénykép is... Mákos, diós és kakaós beiglit is sütök, de már tavaly is vita volt, mert a férjem akarta sütni... amióta cukrász lett, néha megpróbál kitúrni a konyhámból, de ellenállok! Nálunk a kakaós a slágertermék, egyedül a kicsi fiam volt mák-rajongó eddig, de az utóbbi hónapokban már nem olyan lelkes a mákos ételektől, mint korábban. Meglátjuk, mit szól a beiglihez. A férjem tavaly zserbót sütött, isteni lett, és szerintem idén is rábeszélem. Azt én nem szoktam. Halászlében jó vagyok, de mivel a család nagyon szereti, viszonylag gyakran főzök halászlét ünnepen kívül is, úgyhogy idén azt kihagyom az ünnepi menüből, mert túl hétköznapi. Rántott hal mindig van, a hagyományos, patkó alakú pontyszelethez a férjem ragaszkodik, de más nem - mert az szálkás. A fiaim harcsafilét kapnak rántva - nem olyan olcsó, mint a ponty, de szálkátlan, és nagyon finom a húsa. Hozzá tartármártás és krumplipüré, vagy lehet variálni majonézes krumplisalátával. Aztán ha nem utazunk családi látogatásra, akkor pulykát is szoktam sütni (kicsit), gesztenyés töltelékkel, mártással.
A gesztenyés töltött pulyka receptje:
Hozzávalók: egy kisebb fajta pulyka, ami befér kényelmesen a sütőbe, és egy olyan tálba, amiben lehet mellette egy kis szaft is, hogy locsolgatni lehessen,
Egy csomag nem cukrozott mirelit gesztenyepüré, lehet ilyet kapni, csak ritkábban, mint cukrozottat,
2 maroknyi sütni való egész gesztenyeszem,
zsemle vagy kenyér a töltelékhez,
bazsalikom (a legjobb a friss, második legjobb a fagyasztott, de ha csak szárított van, az is megteszi),
2-3 nagy fej vöröshagyma,
kevés csirke- vagy pulykamáj (ez nem kötelező, a tölteléket gazdagíthatjuk vele, ízlés szerint),
1 pohár tej,
2 dl friss főzőtejszín (nem édes!),
olívaolaj,
só, bors,
esetleg száraz fehérbor, vagy húsleves a locsoláshoz - de víz is jó helyette
A gesztenyés töltött pulyka elkészítése: (Most kellett rádöbbennem, hogy mennyire nehéz leírni egy olyan receptet, amit én találtam ki... Én eléggé ösztönösen főzök, egy kicsit ebből - még egy kicsit abból... soha nem méricskélek, és nem tudom kétszer ugyanazt ugyanúgy előállítani, mert mindig van hozzá egy újabb ötletem, vagy van otthon valami, ami legutóbb nem volt, de jó lenne bele... Most azt írom le, hogy ma hogy sütném meg a gesztenyés töltött pulykát!): megpirítjuk a félbevágott zsemléket, vagy a kenyérszeleteket. Pár kanál olívaolajon megpirongatjuk a csíkokra vágott vöröshagymát, de ne süljön sötét színűre, mert akkor keserű. Félretesszük, kihűtjük. Sütőben egy tepsibe tesszük a kereszt alakkal bevagdosott egész, hámozatlan gesztenyeszemeket, megspricceljük kevés vízzel, lefedjük sütőtállal, és addig sütjük, míg jó illata, pirult színe lesz. A tál alatt, a gőzben meg is puhul. Ha kihűlt, meghámozzuk. Apróra vágjuk, de nem őröljük, jó, ha érezhetőek lesznek a kész ételben a gesztenyedarabkák. Pár hámozott szemet elteszünk egészben díszítésnek. A pirított hagyma egyik felét hozzákeverjük a tejben megáztatott pirított zsemléhez/kenyérhez, és hozzátesszük az egészen apróra vágott (majdnem szétkent) nyers májat. Belelgyúrjuk a gesztenyemasszát és a darabosra vágott sült gesztenyét. Sózzuk, őrölünk bele frissen borsot. Belekeverünk jó sok összeaprított bazsalikomot, vagy a szárítottból 2 evőkanállal. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a megmosott, kívül sóval és frissen őrölt borssal bedörzsölt pulykát. Maradjon a töltelékből valamennyi, azt fogjuk a mártáshoz felhasználni. A félretett pirított olívaolajos hagymát a tepsi aljába öntjük, belefektetjük a pulykát. A tetejébe is bele lehet masszírozni egy kis hagymás olívaolajat, vagy meglocsoljuk olajjal. Aki szereti, betűzdelheti szalonnával-fokhagymával is. Aláöntünk száraz fehérbort, vagy húslevest, vagy vizet, lefóliázzuk, és 180 fokon kezdjük sütni, ha beindult, ezt lejjebb lehet venni. Időnként kitakarjuk, a levével öntözgetjük. Minden hússütés titka szerintem az, hogy minél tovább, alacsony hőfokon, kenegetve-locsolgatva süssük. Így lesz puha, omlós. Az utolsó sütési fázisban pedig kitakarva, magasabb hőfokon megpirítjuk a bőrét, hideg vajjal kenegetve lesz igazán szép pirult. A mártáshoz a megmaradt tölteléket főzőtejszínnel felfőzzük, a sülő hús levével tovább gazdagíthatjuk az ízét (a pecsenyelé nagyon jó ízt ad neki). Tálaláskor a tényérra tett hússzeletre öntünk a mártásból, és a félretett egész gesztenyeszemekkel díszítjük. Köretnek én krumplipürét szeretek hozzá adni, egy kis olvasztott vajjal megcsepegtetve a tányéron a püré tetejét.
Desszertek? Pár éve egyszer találtam egy nagyon jó karácsonyi desszert-receptet: gesztenyeszuflé volt, csokibevonattal, meggyel, ha jól emlékszem. És hát van egy specialitásom is, amit nem a karácsonyi asztalra szoktam adni, hanem a fa alá, bedobozolva: trüffelgolyókat készítek. Ipari mennyiségben fogyasztják a fiúk, pedig egyszerre csak egy szemet bír belőle az ember, mert nagyon tömény csokis, de időről időre újra rájárnak...
A trüffelt is leírom hamarosan ugyanide, kiegészítésnek.
Az anyósom kézműves-zseni, a helyi tűzzománcszakkör megalapítója és vezetője, innen nem esik messze a mézeskalács-sütés... Minden évben rengeteg mézest süt adventkor. Két receptet kaptam tőle. Íme:
Mézeskalács 1. hozzávalói:
20 dkg méz,
1 dl rum,
3 tojássárgája,
15 dkg porcukor,
60 dkg liszt,
1 dl tej,
csipetnyi őrölt fahéj,
1 dkg szalalkáli,
őrölt szegfűszeg, reszelt szerecsendió,
só,
1 tojás a kenéshez,
és tehetünk bele 20 dkg darált diót is.
Elkészítése: Fél deci forró vízben elkeverjük a mézet, majd hagyjuk kihűlni. A szalalkálit feloldjuk a rumban, keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot és a fűszereket. Beleöntjük a mézes szirupot, és hozzátesszük az összes többi hozzávalót. Közepesen puha tésztát gyúrunk belőle, letakarjuk, és 5-6 órán át pihentetjük. Pihentetés után újra összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, egyenként 5 mm vastagra nyújtjuk. Formáinkkal kiszúrjuk, megkenjük hideg tejjel, és kikent tepsibe rakjuk. 240 fokra előmelegített sütőbe tesszük, amikor a tészta felemelkedett, visszavesszük a hőt 180 fokra. Megsütjük. Amikor kivesszük a sütőből, megkenjük felvert tojással, kihűtjük. Hidegen díszítjük.
Mézeskalács 2., amelyből jászolt és komplett betlehemet szokott építeni anyósom, az összes gyerek nagy örömére ("...éééén akarom kienni a Kisjézust a bölcsőbőőől!..."):
Hozzávalók:
4 kanál méz,
1 tojás sárgája,
4-5 kanál tej,
15 dkg cukor,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
40 dkg liszt,
5-10 dkg zsír.
Elkészítése: Az olvasztott mézet kihűlés után a tojássárgával, tejjel, cukorral, szódabikarbónával, liszttel, zsírral összegyúrjuk, 4 felé vágjuk. Egyenként kinyújtjuk. Az előzőnél írt módon megsütjük. Kihűlve töltjük. Díszíteni 2 nappal később jó.
Sok sikert hozzá, és minden tiszteletem azé, aki gyerekek mellett belevág ebbe!  
 
Nóra

 

8 komment

Címkék: ünnep karácsony recept hagyományok hellókarácsony mézeskalács

Néhány ital, hogy szebb legyen az ünnep!

2009.12.04. 11:03 Kérj tanácsot

 

Én is hagyományos ételeket főzök karácsonykor, de mindig variálom a menüt (ezt is az éppen akkori hangulatomhoz igazítom és családom kívánságát tartom szem előtt). Nálunk is van mindig hal, de a halászlé tengeri halból készül, hogy ne legyen benne szálka, és a második is tengeri hal, vagy lazac, ezt szoktam variálni, vagy találok olyan halfilét, ami nem szálkás, szóval nálunk a jó magyar halak nem mennek addig, amíg nem lesz minden gyerekem nagyobb. Én egy kicsit zsírosnak is tartom a folyami halakat, de ez "ízlések és pofonok" kérdése, tudom, hogy nagyon finom tud lenni mindegyik! Nálunk nem mindig van beigli, viszont vannak aprósütemények, aszalt gyümölcsös csemegék, torták, ez utóbbit, bevallom, nem mindig én sütöm, van így is elég sok dolgom ilyenkor. Elmaradhatatlan nálunk az ünnepekben a sok saláta, ekkor van kedvem nagy mennyiségben és sokfélét gyártani. Kedvencek a franciasaláta, a kaukázusi cékla és répa saláta (a világ legjobb és leggyorsabb salátái, majd leírom később a receptet is), a kukoricás almasaláta, hagymás krumplisaláta, krumplis virslisaláta, a svéd gombasaláta, a zöldsalátás saláták variációja, a tzatziki, a répa- és zellersaláta, stb. Szóval mi nagy salátások vagyunk, ezt elkészítem, és ehhez sütök mindig frissen húst (a hal után jönnek a szárnyasok, a sertés és a marha, január elsején TILOS a hal és a szárnyas, elúszik és elrepül az új évben a szerencse, és január elsején jön még a lencsesaláta vagy lencse leves, esetleg a lencsefőzelék!) és készítek hozzá sült, főtt, pürés krumplit, rizst magában, zöldségekkel keverve, hántolt búzát vagy kuszkuszt (ezt készen veszem, csak meg kell főzni, de nagyon finom). Viszonylag egyszerű a menü, de a sokféle étel együttes elkészítésével és látványával mégis ünnepi lesz a menüsor és sok időm marad pihenni is, ha 23-án, 24-én előre dolgozom. Ezt azóta vezettem be, amióta a két nagyobb gyerekem mellett, akik között másfél év van csak, születésük óta meg kellett szervezni az ünnep menetét, és 6-7 éves korukig titokban kellett megcsinálni mindent, hogy készen legyen a fa és a vacsora, és persze időben megérkezzen a Jézuska is az ajándékokkal. Pár éve minden egyszerűbb, segítenek fát díszíteni, bevásárolni, főzni, már 11 és 9 évesek és szerencsére érdeklik a szervezési kérdések is őket.
Ennyi bevezető után jöjjön, amit a címben ígértem! Tavaly különlegesebb ünnepet akartam varázsolni a család felnőtt részének is, és találtam egy füzetet, amelyben egyszerűen elkészíthető koktélok voltak. Általában bort szoktunk inni, ha különlegesebb vacsora vagy alkalom van év közben, de ugye a karácsony az karácsony, így ezen is változtattam. 
A receptek:
Tatanka koktél: 2 dl-es pohárba dobni 3 jégkockát, önteni hozzá 2 cl vodkát, majd tele a poharat paradicsomlével.
Coco koktél: 3 jégkocka, 2 cl Malibu, tele a poharat "tropical" gyümölcslével.
Sunshine koktél: 3 jégkocka, 2 cl Havana Especial, multivitamin gyümölcslével.
Breeze koktél: 3 jégkocka, 2 cl Disaronno Amaretto, grapefruitlével.
Orange koktél: 3 jégkocka, 2 cl Janeiro, narancslével.
Apple koktél: 3 jégkocka, 2 cl Jameson Whisky, almalével.
Persze a sor folytatható, nagyon sok más finom koktél van még, de vigyázni kell, mert az alkohol nagy mennyiségben megárt, a koktélok kalóriatartalma pedig nagyon magas! De az ünnep, az ünnep!
Zsófi
 
 
  
 

1 komment

Címkék: recept

Mit főzzünk? - és bármi, ami evéssel, főzéssel kapcsolatos, közkívánatra

2009.12.03. 10:22 Kérj tanácsot

Klaró vetette fel, hogy adhanánk itt egymásnak főzési tippeket, de ez teljesen egyezik az én szándékaimmal is. Nagyon szeretek főzni, nekem ez sohasem volt kellemetlen kötelesség. Sajnos enni is szeretek, meg az egész családom is szeret, így aztán van hálás közönségem is hozzá. A család férfiága az olasz kultúra és gasztronómia nagy rajongója, a férjem sokáig dolgozott is Olaszországban, többek között étteremben is. Úgyhogy nálunk az olaszos ételek mindennaposak. De anyukámtól az igazi, jó, hagyományos magyar házikoszt főzését tanultam meg, már 14 évesen kötöttünk egy megállapodást vele: minden szombaton én főzöm a családnak az ebédet. Így aztán elég hamar tettem szert a szükséges gyakorlatra. A férjemmel 3 évig egy éttermet is vezettünk, de ezt fedje a jótékony feledés homálya… Igazán az utóbbi két-három évben érzem azt, hogy általában jókat, fantáziadúsan és rutinosan főzök (na, most jól feldicsértem magam…), és volt néhány emlékezetes sikerem is (pl. mikor a gyerekeim tavalyi szülinapi zsúrjára vagy 8 féle húst sütögettem, és a legnagyobb ínyenc vendégek is nagyon dicsérték) – de a legjobban Matyi fiam dicséretét becsülöm, aki tömören csak annyit mondott a tányérja fölött, félig teli szájjal kb. 5 éves korában: „a miskolci lányok nagyon jól főznek…”. Ja, és a férjem cukrász végzettségű is, a családunk pedig jobbára abból él, hogy van egy fagylaltozónk… Így a sütés és a desszertkészítés témáköreiben is otthon vagyok valamennyire. Hogy ne tűnjek annyira nagyképűnek, elárulom, nálunk is előfordul, hogy a gyerek fintorog valamely remekművem láttán, és közli, hogy inkább csak virslit szeretne… Ilyenkor meg nem értett zseninek érzem magam, és bosszúból elhatározom, hogy egyszer úgyis lesz egy jó éttermem… Úgyhogy induljon a gasztro-topik, én ezt tudom hozzátenni.

Nóra

 

 

 

 
„Főzni muszáj és szórakoztató is!”- ez az én ars poeticam a konyhaművészetről. Én anyukám konyhájában töltöttem el a gyerekkoromat és nem tudtam, hogy szép lassan megtanultam főzni (nem igazán ördöngős dolog). Amikor albérletben töltöttem a gimnáziumi éveimet, még nem volt rá lehetőségem, hogy főzzek, de már akkor is szívesen keringtem az ABC-ben, érdekelt a téma. Majd egyetemista lettem Moszkvában és ez pont akkor volt, amikor a szovjet rendszer „átépítésével” megtanulták az oroszok, milyen is -már sokadszorra a történelmükben- az igazi „nincs”. Volt olyan bolt, ahol egyfajta grúz gyümölcsön kívül semmi más nem volt. Minden polc és hűtőalkalmatosság üres volt. Itt tanultam meg saját kísérletező kedvemnek köszönhetően, mi mindent lehet készíteni abból a két-három dologból, ami éppen otthon van. Megtanultam: nem úgy nehéz jót főzni, ha „van”, hanem akkor, ha „nincs”! Ennek az lett pl. a következménye, hogy a diplomaszerzésem után legalább öt évig nem nagyon néztem rá a tésztaételekre, amelyek szegények persze nem tehettek a szovjet nép történelemformáló időszakáról! Rendszeresen főzök, hol jól, hol rosszul, mikor milyen kedvem és mennyi időm van, de mindig próbálok gyors, és eredeti lenni....igazából ritkán főzök kész recepteket, mindig módosítom az aznapi hangulatomhoz a menüt. Ennek az a következménye, hogy sokszor nem is tudom felidézni, hogy is volt a múltkor az a finomság, amit akkor rögtönöztem, de én ezt szeretem a főzésben, hogy nem kell semmilyen szabályhoz sem alkalmazkodnom, ha éppen úgy tartja kedvem. Én olyan ételeket próbálok majd leírni itt, amelyeket gyorsan, kevés pénzből el lehet készíteni és még finom is.
Zsófi

 

 

13 komment

Címkék: recept

Kéretlen tanács azoknak, akik szeretnének hozzászólni valamelyik írásunkhoz, vagy szeretnének új témát bedobni a beszélgetésbe

2009.12.01. 18:40 Kérj tanácsot

Ha te gyakorlott blog-olvasó vagy, aki ezerszer hozzászólt már különféle témákhoz, akkor ez a bejegyzés nem neked szól.

 
De azt hiszem (azt remélem), lesznek olyan barátaink, akik még soha nem szóltak hozzá semmilyen témához a neten – mi leszünk az elsők, akiknek a kedvéért megpróbálják ezt. Nekik írom ezt a kis útmutatót sok szeretettel.
 
Először nyisd ki a www.blog.hu oldalt, ahol rengeteg őrültséget olvasgathatsz, de ne hagyd, hogy eltérítsenek - egy percre se feledd: te most a „Kérj tanácsot” oldalhoz szeretnél hozzászólni…
 
Az oldal jobb felső sarkában van egy mező, „Regisztrálok!”-gombbal, erre kattints rá. Innentől már nagyon egyszerű. Írd be a mailcímed, válassz jelszót, és egy olyan nevet, ami megjelenik majd a hozzászólásaidban.
 
Ha nem akarod, hogy a hétköznap használatos email-címedet megismerjük, akkor nyiss egy ingyenes e-mail fiókot a freemail-en, yahoomail-en, gmail-en, vagy akárhol. Ha ezt csak a hozzászólásokhoz használod, akkor titokban tarthatod kilétedet.
 
Ugyanez vonatkozik a nevedre is, egy nick-név (becenév) alkalmas arra, hogy elrejtsd előlünk és olvasóink elől a kilétedet. De ha a saját neveddel kérsz tanácsot, vagy szólsz hozzá, annak nagyon fogunk örülni. Ez esetben a blog.hu regisztrációnál a nick-hez a nevedet írd.
 
Ha kész a regisztráció, kapsz a megadott mailcímre egy visszaigazolást, ha 24 órán belül rákattintasz – KÉSZ!
 
Most már jöhetsz hozzánk beszélgetni, tanácsot kérni, új témát kezdeni. Jelentkezz be a mailcímeddel és a jelszavaddal, és hajrá.
 
Bármelyik bejegyzésünkhöz írhatsz bármit. (Ha akarjuk, majd kimoderáljuk… ;-))
 
Várunk!
Nóra

Szólj hozzá!

Címkék: útmutató a blog használatához

Nóra már írt, most én jövök:

2009.11.30. 16:30 Kérj tanácsot

A nemzetközi helyzet nehéz, és egyre fokozódik, mondaná Virág elvtárs, de ez sokunk szerint is így igaz! Nórával 1984-ben ismerkedtünk meg, amikor egy osztályba sodort minket a sorsunk, Miskolcon, (amit e város adhatott!) a Földes Ferenc Gimnáziumban, az évfolyam legutolsó osztályában (F.osztály). Én falusi voltam, ő menő miskolci, de egyformán szorgalmas, rendes kislányok....aztán leérettségiztünk sikeresen, ki-ki ment a maga útján, keveset még a szocializmus útján is, de felnőtté válásunkkal nemcsak a saját életünk, de még ez a "szocializmus útja" is megváltozott, szóval mi vagyunk az a generáció, akinek meg kellett bírkóznia a felnőttek világával és azzal is, hogy a felnőttek is bírkóznak a saját világukkal! Kicsit "fényesszeles" lett a felnőtt életbe lépésünk, amit akkor mi nem is értettünk, meg nem is fogtuk fel rendkívülinek, megnőttünk és kész!
Nóra és én, mi sokmindent csináltunk különböző helyeken, tanultunk, dolgoztunk, családunk lett, gyerekek, lassan elért minket a középkorúság is, egyre több lett a véleményünk magunkról, egymásról, régi dolgokról, újakról és szeretjük ezt megbeszélni együtt és másokkal is....ahogy Nóra már írta, ha van kedved csatlakozni és szeretnél valamit megbeszélni, amit nehéz elmondani bárkinek és könnyebb egy álnéven megvitatni velünk, vagy ismersz is minket, és tudod, hogy vérremenő vitáink vannak időnként egymással is, nem ismerjük a tréfát a komolytalan dolgokban, de a komolyakban sem, és bőszen kiállunk a saját (úgyis az a legjobb és legbölcsebb!!!!) véleményünk mellett, ráadásul Téged ez még érdekel is mindkettőnk tollából, akkor "szólj be" és meglátjuk mi lesz ebből!
Szeretettel: Zsófi

 

8 komment

Címkék: vélemény beszélgetés miskolc földes felnőtté válás zsófi bemutatkozik

Emlékszel a különleges tudakozóra?

2009.11.30. 12:47 Kérj tanácsot

 

...Ha felhívtad, válaszolt, bármiről is kérdeztél. Mi is így működünk. Ha a Hold-Föld távolságra vagy kíváncsi, egyszerűbb, ha máshol keresed. De ha az érdekel, hogy a helyedben mi belevágnánk-e egy új vállalkozásba, vagy hogy mit felelj a válófélben levő férjednek, ha a fejedhez vágja, hogy slampos háziasszonnyá váltál… és hogyan kezeld a gyerek osztályfőnökét, ha pikkel a szemed fényére… Akkor kérj tanácsot tőlünk.

3 komment

Címkék: család nők beszélgetés tanács

süti beállítások módosítása
Mobil