Én is hagyományos ételeket főzök karácsonykor, de mindig variálom a menüt (ezt is az éppen akkori hangulatomhoz igazítom és családom kívánságát tartom szem előtt). Nálunk is van mindig hal, de a halászlé tengeri halból készül, hogy ne legyen benne szálka, és a második is tengeri hal, vagy lazac, ezt szoktam variálni, vagy találok olyan halfilét, ami nem szálkás, szóval nálunk a jó magyar halak nem mennek addig, amíg nem lesz minden gyerekem nagyobb. Én egy kicsit zsírosnak is tartom a folyami halakat, de ez "ízlések és pofonok" kérdése, tudom, hogy nagyon finom tud lenni mindegyik! Nálunk nem mindig van beigli, viszont vannak aprósütemények, aszalt gyümölcsös csemegék, torták, ez utóbbit, bevallom, nem mindig én sütöm, van így is elég sok dolgom ilyenkor. Elmaradhatatlan nálunk az ünnepekben a sok saláta, ekkor van kedvem nagy mennyiségben és sokfélét gyártani. Kedvencek a franciasaláta, a kaukázusi cékla és répa saláta (a világ legjobb és leggyorsabb salátái, majd leírom később a receptet is), a kukoricás almasaláta, hagymás krumplisaláta, krumplis virslisaláta, a svéd gombasaláta, a zöldsalátás saláták variációja, a tzatziki, a répa- és zellersaláta, stb. Szóval mi nagy salátások vagyunk, ezt elkészítem, és ehhez sütök mindig frissen húst (a hal után jönnek a szárnyasok, a sertés és a marha, január elsején TILOS a hal és a szárnyas, elúszik és elrepül az új évben a szerencse, és január elsején jön még a lencsesaláta vagy lencse leves, esetleg a lencsefőzelék!) és készítek hozzá sült, főtt, pürés krumplit, rizst magában, zöldségekkel keverve, hántolt búzát vagy kuszkuszt (ezt készen veszem, csak meg kell főzni, de nagyon finom). Viszonylag egyszerű a menü, de a sokféle étel együttes elkészítésével és látványával mégis ünnepi lesz a menüsor és sok időm marad pihenni is, ha 23-án, 24-én előre dolgozom. Ezt azóta vezettem be, amióta a két nagyobb gyerekem mellett, akik között másfél év van csak, születésük óta meg kellett szervezni az ünnep menetét, és 6-7 éves korukig titokban kellett megcsinálni mindent, hogy készen legyen a fa és a vacsora, és persze időben megérkezzen a Jézuska is az ajándékokkal. Pár éve minden egyszerűbb, segítenek fát díszíteni, bevásárolni, főzni, már 11 és 9 évesek és szerencsére érdeklik a szervezési kérdések is őket.
Ennyi bevezető után jöjjön, amit a címben ígértem! Tavaly különlegesebb ünnepet akartam varázsolni a család felnőtt részének is, és találtam egy füzetet, amelyben egyszerűen elkészíthető koktélok voltak. Általában bort szoktunk inni, ha különlegesebb vacsora vagy alkalom van év közben, de ugye a karácsony az karácsony, így ezen is változtattam.
A receptek:
Tatanka koktél: 2 dl-es pohárba dobni 3 jégkockát, önteni hozzá 2 cl vodkát, majd tele a poharat paradicsomlével.
Coco koktél: 3 jégkocka, 2 cl Malibu, tele a poharat "tropical" gyümölcslével.
Sunshine koktél: 3 jégkocka, 2 cl Havana Especial, multivitamin gyümölcslével.
Breeze koktél: 3 jégkocka, 2 cl Disaronno Amaretto, grapefruitlével.
Orange koktél: 3 jégkocka, 2 cl Janeiro, narancslével.
Apple koktél: 3 jégkocka, 2 cl Jameson Whisky, almalével.
Persze a sor folytatható, nagyon sok más finom koktél van még, de vigyázni kell, mert az alkohol nagy mennyiségben megárt, a koktélok kalóriatartalma pedig nagyon magas! De az ünnep, az ünnep!
Zsófi