Nagyon sok fűszernövényről nem tudjuk, hogy gyógynövényként is alkalmazható. Ilyen növény a kurkuma is, amelyet mi magyarok nem használunk túl gyakran.
A kurkuma a Curcuma longa nevű gyömbérféle növény gyöktörzse. Friss gyökere nagyon hasonlít a
gyömbérre, bár általában tömzsibb, és sárgás a színe kívülről is. Termőhelyein gyökerét is használják, de általában a nálunk egyedül beszerezhető őrölt port ismeri a világ, amely a szárított gyökérből készül.
A kurkumanövény színes virágú tenyészváltozatai egyre gyakrabban jelennek meg a magyar dísznövénykereskedésekben is.
A kurkumát magyarul szokták még -eléggé helytelenül- indiai sáfrányként is emlegetni. Pedig a valódi sáfrány és a
kurkuma egyetlen közös vonása csak az, hogy sárgára lehet festeni velük az
ételt. Nem helyettesíthető egyikkel a másik.
Szakértők szerint nem érdemes a fűszercsomagoló cégek termékeit venni, mert nem elég jó a
minőségük, hanem érdemes megkeresni a keleti fűszerekkel foglalkozó boltokban
vagy hipermarketek egzotikumos polcán az indiai kurkumát, amelynek színe nagyon
telt sötétsárga, aromája kellemes és erős.
Miért hasznos a kurkuma fogyasztása? A növénynek erős antioxidáns hatása van. Az ázsiai konyhaművészet több
ezer éve használja a kurkumát. Az indiaiak átlagosan fél teáskanálnyi kurkumát
fogyasztanak el naponta.
A kurkuma aktív hatóanyaga a kurkumin: erről a narancssárga színű olajról bebizonyították, hogy számos betegség hatásos ellenszere. Antioxidáns tulajdonsága csaknem olyan erős, mint a C-, vagy az E-vitaminé.
Kutatók nem csak rákellenes, hanem koleszterincsökkentő, valamint májenzimtermelést fokozó tulajdonságát is bizonyították.
A kurkuma emellett antibakteriális tulajdonsággal is bír, fogyasztása igen hasznos a téli megfázásos betegségek idején. Elsődleges hatását azzal fejti ki, hogy gátolja a test szöveteiben a gyulladáskeltő anyagok felszabadulását.
Leggyakrabban rizsből és szárnyasokból készült ételekhez használják. Összegyűjtöttem egy csokorba néhány finom kurkumás ételt.
Sült csirke kurkumásan:
http://www.nosalty.hu/recept/fokhagymas-kurkumas-sult-csirke
Egy „bundás” pulyka:
http://www.nosalty.hu/recept/sortesztaban-sult-pulykamell
Rizs „indiaiasan”:
http://www.nosalty.hu/recept/rizs-indiaiasan
Levesek ízesítésére is alkalmas a kurkuma.
Íme egy francia hagymaleves kurkumás változata:
http://www.nosalty.hu/recept/francia-hagymaleves-2-smitheknel
Ropogós pulykasült:
http://www.nosalty.hu/recept/ropogos-fuszeres-pulykasult
Egy halétel, amelynek az az érdekessége, hogy a hozzá kínált káposzta
készül kurkumával:
http://www.nosalty.hu/recept/tengeri-hal-repalepennyel-kaposztaval
Még desszertet is találtam ezzel a fűszernövénnyel ízesítve. A következő sütemény egyszerű és
hamar elkészül:
http://www.sutigyar.hu/recept/kurkumas_kocka
Jó étvágyat kívánok!
Zsófi